Top 30 Meest Typische Mannenberoepen

Typische mannenberoepen. Het is niet moeilijk om een paar beroepen te bedenken waarin we vooral mannen tegenkomen. Op het bouwterrein, voor een open systeemkast van een computer, tussen de elektriciteitskabels of onder een auto; je stelt je haast automatisch een man voor die op deze plekken werkt.

Het meest typische mannenberoep is lasser. Achter een grote lasbril bevindt zich bijna altijd een man. Dit komt overeen met het patroon dat fysiek zware beroepen vaak door mannen worden uitgeoefend, want ook lassen – en metaal bewerken in het algemeen – is lichamelijk zwaar werk.

Hoewel er steeds meer vrouwen zich op ‘mannenterrein’ bevinden en ook mannen steeds vaker een beroep hebben dat voorheen alleen door vrouwen werd gedaan, is er op de arbeidsmarkt nog altijd een traditionele rolverdeling zichtbaar. Kijk mee naar de top 30 meest typische mannenberoepen.

1. Lasser

Lasser
 • Min. opleidingsniveau: cursus/bijscholing
 • Gemiddeld salaris: € 1.700

En tot slot, goud voor lassers. Het meest typische mannenberoep. Een lasser houdt ervan de handen uit de mouwen te steken, kent de verschillende lastechnieken en -apparaten en is fysiek in staat om grote delen van de dag te staan. Een lasser of metaalbrander valt ook onder de zware beroepen.

In dit beroep zijn er veel openstaande vacatures, waardoor deze vakman een goede kans op een baan heeft. Een lasser kan zich specialiseren in een bepaalde lastechniek of een allround-lasser zijn. Een robot kan bepaalde werkzaamheden overnemen, maar die moet dan wel door iemand worden bediend. Er is dus ook vraag naar lasrobot operators in deze typische mannenwereld.

2. Verwarmingsmonteur

Verwarmingsmonteur
 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 1.750

Zilver voor verwarmingsmonteurs of -installateurs. Wellicht beter bekend onder de naam cv-monteur, hoewel een verwarmingsmonteur niet alleen aan centrale verwarmingssystemen werkt, maar bijvoorbeeld ook aan luchtbehandeling- en sanitaire installaties. Allemaal belangrijke systemen, waardoor mensen in dit vak een zeer goede baankans genieten.

Soms moet er in kleine ruimten, op hoge plaatsen of op een dak worden gewerkt, dus veiligheid en zorgvuldigheid zijn erg belangrijk. Ook is dit fysiek gezien een zwaar beroep. Slechts weinigen zullen een vrouwelijke monteur aan de deur verwachten als ze een probleem hebben met hun verwarming.

3. Automonteur

Automonteur
 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 1.950

Op goud, zilver en brons vinden we 3 beroepen waarbij we op de werkvloer zo goed als 100% mannen vinden. Brons voor automonteurs, die auto’s onderhouden of repareren. Ook in dit vak kun je geen twee linkerhanden hebben. Daarnaast is vooral interesse – sommigen noemen dit liever ‘passie’ – voor auto’s, techniek en elektronica belangrijk.

Je begint vaak als leerling-automonteur, want zeker in dit beroep leer je vooral van praktijkervaringen. Ben je er goed in, dan ben jij later degene die de nieuwe leerlingen zal begeleiden in hun loopbaan als autotechnicus.

4. Timmerman

Timmerman
 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 2.150

De naam zegt het al, van oudsher een typisch mannenberoep. Er zijn wel vrouwen die als timmervrouw hun brood verdienen, maar volgens het CBS is 99,8% van de vakmensen in dit beroep een man. Vandaar op een goede 4e plek.

Sommige timmermannen maken onder andere kozijnen, kasten, tafels, schuren of veranda’s in opdracht van bedrijven en anderen zijn zzp’ers en hebben vooral particuliere klanten die producten op maat willen. Het is handig als een timmerman goed met elektrisch gereedschap overweg kan, maar er zijn ook genoeg dingen die handmatig gedaan moeten worden om het beste resultaat te verkrijgen.

5. Elektricien

Elektricien
 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 2.885

Deze vakman mag zich ook wel een elektromonteur noemen. Hij bevestigt, installeert, test, repareert en onderhoudt elektrische bedrading en installaties of apparatuur. Denk aan de verlichting of meterkasten thuis, de elektra-infrastructuur van een ziekenhuis of grote machines in fabrieken.

Elke klus is weer een ander probleem dat opgelost moet worden. Veelzijdigheid, precisie, een logische manier van nadenken en risicovermijdend gedrag komen het succes van een elektricien ten goede. Vaak zijn het mannen, die deze werkzaamheden uitvoeren. Zal daar ooit verandering in komen?

6. Vrachtwagenchauffeur

Vrachtwagenchauffeur
 • Min. opleidingsniveau: chauffeursopleiding
 • Gemiddeld salaris: € 2.230

Vracht van de ene plek naar de andere plek rijden; dit beroep kennen we allemaal. Op nummer 6 van de meest typische mannenberoepen. We zien dan ook weinig vrouwen achter het stuur van een vrachtwagen. Als de vracht bestaat uit levende dieren, bederfelijke goederen, breekbare spullen of gevaarlijke stoffen is er meer voorzichtigheid en stiptheid dan normaal geboden.

Dagen achter elkaar onderweg zijn, pauzes houden op tankstations en in wegrestaurants, ontzettend veel kilometers afleggen, vaak alleen zijn en overnachten in de cabine zijn wellicht niet de meest aantrekkelijke arbeidsomstandigheden voor vrouwen.

7. Metselaar, tegelzetter en voeger

Metselaar
 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 2.000

Ook vaak mannen. Sommigen zijn metselaar, tegelzetter en voeger in één, en zijn daardoor breed inzetbaar. Anderen specialiseren zich in één of twee van deze werkzaamheden. Een metselaar en een voeger hebben een gemiddelde baankans, een tegelzetter op dit moment een goede.

Stenen metselen en tegels zetten vereist aardig wat voorbereidingswerk; alles moet nauwkeurig worden gemeten en gepland en de benodigde hoeveelheid materialen moet worden ingeschat. Een voeger of gevelbehandelaar werkt, nadat de metselaar klaar is, de voegen netjes af en zorgt ervoor dat het metselwerk waterdicht is.

8. Straatmaker

Straatmaker
 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 2.175

Op nummer 8 staat een ander beroep dat altijd buiten moet worden uitgeoefend. Gelukkig kunnen in beide gevallen de werkzaamheden niet worden gedaan als het hard vriest. Toch is het aanleggen van straten – of stoepen en pleinen – een zware taak en wordt traditioneel door mannen uitgevoerd.

Dit beroep vergt kennis van verschillende materialen en ondergronden, ruimtelijk inzicht, rekenvaardigheden en zorgvuldigheid. Vaak zijn kniebeschermers, handschoenen en schoenen met stalen neuzen vereist en zeker geen overbodige luxe.

9. Medewerker groenvoorziening

groenvoorziening
 • Min. opleidingsniveau: geen of mbo
 • Gemiddeld salaris: € 1.600

Ook wel een arbeider groenverzorging genoemd. Deze vakman heeft zeker groene vingers. Vaak zijn het mannen, die groene plekken zoals parken, bossen, tuinen, bermen, plantsoenen en grasvelden mooi houden.

Je bent altijd lekker buiten, maar dat betekent tegelijkertijd dat je ook de weersomstandigheden moet doorstaan wanneer het zonnetje niet schijnt. Daarnaast moet je fysiek sterk genoeg zijn om een groot deel van de dag te staan of zelfs te bukken om de benodigde werkzaamheden te verrichten; planten, maaien, onkruid verwijderen, snoeien, ongedierte bestrijden, en ga zo maar door.

10. Brandweerman

Brandweerman
 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 1.980

Op nummer 10 van de meest typische mannenberoepen; kleine jongens roepen het vaak als hen wordt gevraagd wat ze later willen worden: brandweerman. Soms denkt men dat het altijd om vrijwilligers gaat, maar degenen die hun hele dienst – overdag of ’s nachts – op de kazerne verblijven, zijn vaak betaalde krachten.

Blussen is wellicht de belangrijkste en meest bekende taak, maar er wordt ook tijd besteed aan het detecteren van brandgevaarlijke situaties en aan activiteiten gericht op brandpreventie. Het redden van mensenlevens is prioriteit nummer 1 en een brandweerman moet dan ook altijd paraat staan om eerste hulp te verlenen.

11. Betonwerker

Betonwerker
 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 2.260

Bij een betonmolen stel je je automatisch een groep mannen voor, die er samen voor zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. En statistisch gezien is dit ook werkelijk een typisch mannenberoep. Je hebt betonvlechters, betonafwerkers, betonstorters, betonreparateurs en terrazzowerkers, die allemaal met… ja, met beton werken.

Vloeren, constructies, muren of putwanden; dit materiaal kent veel toepassingen. Het is dan ook afwisselend werk en kan op heel diverse locaties worden gedaan, maar het is lichamelijk zwaar en vereist precisie en vakkundigheid als je tevreden klanten wilt.

12. Plaatwerker

Plaatwerker
 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 2.250

Wie in dit vakmanschap is opgeleid, heeft een goede baankans. Het zijn voornamelijk mannen die dit werk verrichten, want de zware materialen die worden gebruikt, maken het fysiek veeleisend. Soms worden er machines voor gebruikt, maar alleen als het om grote projecten gaat.

Deze vakman bewerkt plaatmetaal, lichte metalen platen die gemeten, gesneden, gelast, geknipt, gewalst, gezaagd en/of geassembleerd moeten worden en zowel in constructies als in apparaten worden gebruikt. Technische kennis en nauwkeurigheid is nodig voor dit beroep dat doorgaans onder de Metaal en Techniek CAO valt.

13. Bediener van grondverzetmachines

grondverzetmachines
 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 2.230

Dit mannenberoep hoort samen met de nummers 6 en 19 van deze lijst bij de groep ‘bedieners van mobiele machines’, een van de beroepsgroepen waarvan de meeste werknemers aangeven gevaarlijk werk uit te voeren, volgens een onderzoek van het CBS en TNO.

Het snelst denk je wellicht aan graafmachines, heftrucks of bulldozers, maar ook wiel- en rupsdumpers, knikladers, binnendraaiers en verreikers zijn machines die een vaardige bestuurder nodig hebben, zodat er op een verantwoorde en veilige manier mee wordt gewerkt.

14. Stukadoor

Stukadoor
 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 2.310

Weer terug naar de bouw voor de nummer 14 van de meest typische mannenberoepen. In de tijd van de Renaissance en de Barok werden deze vakmannen ‘sierstucwerkers’ genoemd, die gebouwen verfraaiden met decoratief pleisterwerk.

Vandaag de dag gebruikt een stukadoor verschillende gereedschappen om een wand of plafond glad af te werken. Het doel is te verfraaien, te verstevigen of te repareren. In nieuwbouwwoningen wordt dit ook wel machinaal gedaan, maar handmatig heeft nog vaak de voorkeur. Een perfectionist met oog voor detail, die veel kennis heeft van muren en plafonds, materialen en stuc-technieken, zal het ver brengen in dit vak.

15. Machinemonteur

Machinemonteur
 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 2.760

Op nummer 15: die mannen die de oorzaak van een machinestoring opsporen en ervoor zorgen dat alles weer gaat draaien. Zeker geen onbelangrijk beroep.

Meestal is er bij dit werk snelheid geboden, maar tegelijkertijd precisie, zodat de monteur binnenkort niet nog een keer op de stoep hoeft te staan. Want hoewel het preventief onderhoud van machines en het doen van veiligheidskeuringen ook bij het werk horen, geldt over het algemeen voor dit beroep: hoe langer de klant jou niet hoeft te zien, hoe beter dat voor de klant is. Dat betekent namelijk dat het allemaal goed werkt.

16. Dakdekker

Dakdekker
 • Min. opleidingsniveau: mbo 2
 • Gemiddeld salaris: € 2.600

Een beroep in de bouw dat ook een van de meest typische mannenberoepen is. Een dakdekker heeft geen moeite met hoogtes, is in een goede fysieke conditie en kan geen twee linkerhanden hebben. Zijn takenpakket bestaat uit het bedekken van nieuwe constructies, het onderhouden of verwijderen van oude daken of het repareren van kapotte daken.

Vroeger gebruikten dakdekkers wat er maar beschikbaar was om een dak zo waterdicht en tochtvrij mogelijk te maken. In de 15e eeuw werd het vanwege brandgevaar verboden om riet of ander brandbaar materiaal hiervoor te gebruiken. Tegenwoordig werken deze vakmannen daarom vooral met dakpannen.

17. Vuilnisman

Vuilnisman
 • Min. opleidingsniveau: geen
 • Gemiddeld salaris: € 2.100

Het ophalen van vuilnis en ander afval om gerecycled of vernietigd te worden, van oorsprong echt mannenwerk. Ook voor dit werk is een goede fysieke conditie nodig, vooral wanneer er grofvuil moet worden opgehaald.

Na het legen van de kliko’s en het verzamelen van losse vuilniszakken, moet het afval op de juiste plek worden gelost en de hoeveelheid opgehaald vuilnis worden geregistreerd. Het gaat soms ook om gevaarlijke afvalstoffen, dus aandacht voor veilig werken kan niet ontbreken. Hoewel het proces steeds meer geautomatiseerd wordt, zijn er nog steeds vuilnismannen nodig om alles goed te laten verlopen.

18. ICT-installateurs en -onderhoudsmonteurs

ICT-installateurs
 • Min. opleidingsniveau: mbo 4
 • Gemiddeld salaris: € 3.000

Op nummer 18 van de meest typische mannenberoepen; het installeren, repareren en onderhouden van telecommunicatie- en datatransmissieapparatuur. Antennes, kabels en geleidingssystemen horen er eveneens bij. Sinds de opkomst van telefoons, computers, radio’s, camera’s en dergelijken zijn er ook installateurs en onderhoudsmonteurs voor nodig.

De werkzaamheden kunnen erg variëren en vinden zowel binnen als buiten plaats. Mensen met dit beroep zijn constant in contact met nieuwe en huidige klanten en hebben een belangrijke ondersteunende rol voor het goed functioneren van de tegenwoordig onmisbare apparaten.

19. Kraanmachinist

Kraanmachinist
 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 2.250

Net als de nummer 22 een machinist, maar dan van kranen en andere takel- en hijsinstallaties. Hier is momenteel ook genoeg werk in te vinden. Je hebt dan wel voornamelijk mannelijke collega’s, want het hijsklaar maken van de lading en de onderhoudswerkzaamheden die er soms bij komen kijken, kunnen zwaar zijn.

In dit beroep is een goed ruimtelijk inzicht erg belangrijk om afstanden en diepten juist in te kunnen schatten. Daarnaast is het secuur opvolgen van veiligheidsregels een must, want wie de kraan bedient, is ook verantwoordelijk voor de veiligheid van iedereen in de directe omgeving. Tijdens het verplaatsen van de objecten kan een goede ‘signaal-communicatie’ met collega’s op de grond in ieder geval niet ontbreken.

20. Loodgieter

 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 2.750

Van oorsprong overduidelijk een mannenberoep. Het gaat om het installeren, aansluiten, onderhouden en repareren van water- en gasleidingen, cv-installaties en sanitair. Het werk kan erg divers zijn, van het ontstoppen van een gootsteen tot het installeren van een groot verwarmingssysteem.

Er is een tekort aan arbeidskrachten met dit beroep, dus werk is er genoeg. Leerling-loodgieters gaan vaak met een professionele vakman op pad om de fijne kneepjes van het vak te leren. Nauwkeurigheid, een goed inschattingsvermogen en een effectieve communicatie met de klant zijn belangrijke zaken voor het succes van een loodgieter.

21. Elektronisch ingenieur

Elektronisch ingenieur
 • Min. opleidingsniveau: hbo
 • Gemiddeld salaris: € 3.500

Opgeleide vrouwelijke ingenieurs zijn er al sinds het begin van de 20e eeuw, maar toch wordt dit beroep veelal door mannen uitgeoefend. Deze technische professional – ook wel een elektro engineer genoemd – onderzoekt, ontwerpt, ontwikkelt en test elektrotechnische installaties of elektronische onderdelen en systemen.

Wie dit beroep beoefent, kan in zeer diverse werkvelden belanden, zoals in de luchtvaart, medische techniek, vervoer, telecommunicatie, akoestiek en energievoorzieningen. Hou je ervan dingen grondig te bestuderen en ben je oplossingsgericht, analytisch en innovatief? Dan past dit beroep wellicht in jouw straatje.

22. Treinmachinist

Treinmachinist
 • Min. opleidingsniveau: vmbo
 • Gemiddeld salaris: € 2.375

Het lijkt op het eerste gezicht geen zwaar werk, maar toch is een trein besturen fysiek veeleisend. Dit gold zeker voor de vroegere stoomlocomotieven, maar ook bij het besturen van een goederentrein vandaag de dag komt kracht kijken. Veel mannelijke machinisten dus, die altijd alert moeten zijn. Een enkele afleiding kan al een gevaarlijke verkeerssituatie veroorzaken.

Meestal is de hoofdconducteur de eindverantwoordelijke voor de veiligheid van passagiers, niet de machinist zelf, maar er hangt natuurlijk veel af van het werk van de treinmachinist. Hij houdt seinen in de gaten, volgt opdrachten van de treindienstleider op, schat gevaarlijke situaties in en reageert hier adequaat op.

23. Schilder

Schilder
 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 2.240

Net als de nummer 27 een beroep dat ver teruggaat in de tijd. In oude beschavingen begon men al huizen te decoreren en te restaureren met wat de natuur hen bood. Vandaag de dag is het een typisch mannenberoep. Naast het schilderen verricht deze vakman soms ook behang- of glaszetwerk.

Vak- en materialenkennis is belangrijk om zoveel mogelijk klanten tevreden te kunnen stellen. Elk materiaal en elke ondergrond kan weer andere resultaten opleveren. Hoogtevrees is niet iets wat met dit beroep samengaat, want opdrachten moeten regelmatig in de hoogte worden uitgevoerd.

24. Computernetwerkarchitect

Computernetwerkarchitect
 • Min. opleidingsniveau: wo
 • Gemiddeld salaris: € 7.600

Ook bij deze baan in de computerwetenschap zien we net als bij de nummer 28 van deze lijst aanzienlijk meer mannen dan vrouwen. Iemand met dit beroep ontwerpt, implementeert en onderhoudt computernetwerken en datacommunicatiesystemen. Denk aan een extra- of intranet, een lokaal netwerk of een ander gegevensoverdracht- of communicatiesysteem.

Creatief, analytisch, nieuwsgierig, oplossingsgericht, gedetailleerd en alert op nieuwe ontwikkelingen op de markt; het vergt heel wat om een goede computernetwerkarchitect te zijn. Daar staat wel een prima salaris tegenover.

25. Piloot

Piloot
 • Min. opleidingsniveau: pilotenopleiding, na min. havo of mbo 4
 • Gemiddeld salaris: € 10.000

Behalve het besturen van een vliegtuig of helikopter, moet deze gezagvoerder ook het radiocontact onderhouden met de luchtverkeersleiding en met andere piloten. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid van alles en iedereen aan boord van zijn vliegtuig.

Vaak is een piloot omringd door vrouwen, want er zijn over het algemeen meer stewardessen dan stewards in de luchtvaart, maar zelf is hij vaak een man. Stressbestendig, representatief en niet gebonden aan één vaste plek, want een piloot reist logischerwijs veel. Ook werkt hij vaak lange en onregelmatige diensten. Wie dit beroep kiest, moet verplicht met pensioen op zijn 58e.

26. Metaalbewerker

 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 2.150

Zoals de naam het al zegt, iemand die metaal bewerkt. Dit kan handmatig of machinaal gebeuren. Boren, lassen, buigen, verbinden, zagen, snijden, verspanen, ponsen, en noem zo maar op. Er worden veel apparaten of constructies van metaal gemaakt.

Dit is net als de nummer 30 ook fysiek een zwaar beroep, waarvoor de persoon die dit doet – meestal een man dus – in een goede conditie moet zijn, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Ook vereist dit beroep technisch inzicht, vakkennis en precisie.

27. Barbier

Barbier
 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 2.250

Hoewel we in een kapsalon vaak meer vrouwen dan mannen zien werken, zijn barbiers voornamelijk mannen. Hoe verzorgd of gestileerd je je baard of snor ook maar wilt, deze vakman weet van wanten. Hij scheert, knipt en verzorgt baarden en snorren, en is soms tegelijkertijd een allround-herenkapper.

Een eeuwenoude baan; in het Oude Egypte werd het al als een zeer belangrijk beroep beschouwd. In de Westerse wereld zijn er tegenwoordig steeds minder barbiers, die echt alleen baarden en snorren doen, maar toch zijn er nog steeds verschillende barbieropleidingen in Nederland te volgen.

28. Software- en applicatieontwikkelaars

Software- en applicatieontwikkelaars
 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 3.425

Ook wel een computerprogrammeur genoemd. De informatica is nog steeds een echte mannenwereld, hoewel daar verandering in komt en er tegenwoordig meer vrouwen achter een beeldscherm zitten om software te programmeren of applicaties te ontwikkelen dan tientallen jaren geleden het geval was.

Nadat een applicatie succesvol is gecreëerd of een software volledig is geschreven, moet het aan de gebruikers worden gepresenteerd. Het komt vaak voor dat het na de eerste gebruikerservaringen nog aangepast moet worden. Daarnaast werken ontwikkelaars meestal aan projecten in teamverband. Flexibiliteit is dus een nodige competentie.

29. Transportplanner

Transportplanner
 • Min. opleidingsniveau: mbo
 • Gemiddeld salaris: € 2.650

Hoewel plannen soms echt een vrouwentaak is, wordt dit werk in de transporttak vooral door mannen gedaan. In dit vak moet je stressbestendig zijn, de nationale – óf internationale – infrastructuur goed kennen en weten wat de regels en richtlijnen zijn wat betreft het vervoer van goederen.

Een aantal taken worden op kantoor verricht, maar een transportplanner is ook wel eens zelf aanwezig wanneer de goederen worden ingeladen op de manier waarop hij dat van tevoren heeft aangegeven. Daarnaast onderhoudt hij contacten met veel verschillende partijen, dus naast logistieke competenties komen ook communicatieve vaardigheden goed van pas.

30. Lader en losser

Lader en losser
 • Min. opleidingsniveau: vmbo
 • Gemiddeld salaris: € 1.920

Als lader en losser kun je voor veel verschillende bedrijven aan de slag, zolang je maar fysiek fit bent en het niet erg vindt om in ploegendiensten te werken, vaak onregelmatig en ook wel ’s nachts. Meestal gaat het om goederen die uit vrachtwagens, schepen, vliegtuigen of treinen moeten worden gehaald, of er juist ingezet moeten worden.

Omdat het werk fysiek zwaar is, is het altijd een typisch mannenberoep geweest. Moest het vroeger vooral met eigen spierballen worden gedaan, tegenwoordig verlichten heftrucks, palletwagens of stapelaars deels het echt zware werk. Hoewel het voor velen onzichtbaar blijft, is dit werk erg belangrijk voor het goed functioneren van veel bedrijven en organisaties.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Leukste Insecten Quiz Vragen en Antwoorden

Top 30 Beste Films Nu Te Zien Op Netflix