Top 10 Meest Succesvolle Nederlandse Films Ooit Gemaakt

Nederland is geen Hollywood. Dat neemt echter niet weg dat er in ons land een aantal films gemaakt zijn die de titel kaskraker mogen dragen. We zetten hier de 10 meest succesvolle Nederlandse films ooit voor je op een rijtje en tellen af van 10 naar 1.

Opvallend is de rol die de regisseurs Paul Verhoeven en Bert Haanstra spelen. Meerdere films in de top 10 kwamen onder hun regie tot stand. Ook opvallend is dat een aantal van de tien beste Nederlandse films een Oscar nominatie kregen. Het zegt veel over de kwaliteit van de films.

Helemaal onomstreden zijn de films in de top 10 overigens niet. Zo werd een film aanvankelijk afgekeurd door de Filmkeuring omdat er seksueel getinte scènes in voorkwamen. We spreken dan overigens over het jaar 1971. Andere tijdens dus.

1. Turks Fruit

Maar liefst 3.338.000 miljoen mensen komen kijken naar de door opnieuw Verhoeven geregisseerde film Turks Fruit, een verfilming van een boek van Jan Wolkers. De hoofdrollen in de film zijn weggelegd voor Monique van der Ven en Rutger Hauer.

Erik en Olga gaan trouwen en later krijgt Olga een relatie met een Amerikaan. Ook die relatie loopt stuk. Later ontmoet Olga opnieuw Erik, in wiens armen ze uiteindelijk komt te overlijden door een hersentumor.

2. Fanfare

Fanfare werd in 1958 uitgebracht en geregisseerd door Bert Haanstra. De film trok 2.636.000 miljoen mensen naar de bioscoop. Niet geheel verrassend gaat de film over een fanfare die in twee kampen uiteenvalt en ten onder dreigt te gaan aan interne ruzies.

Als de twee nieuwe fanfares tegelijk op moeten treden tijdens een concours, winnen ze samen en als geheel de muziekwedstrijd. De film Fanfare werd opgenomen in Giethoorn.

3. Ciske de Rat

Let op; we hebben het hier over de oorspronkelijke film uit 1955, waar maar liefst 2.433.000 mensen naar kwamen kijken. De film werd geregisseerd door de Duitser Wolfgang Stadute. De hoofdrol in deze film is weggelegd voor straatjongen Cis Vrijmoeth.

Cis wordt verwaarloosd door zijn moeder, die hij later neersteekt. Na een gedwongen verblijf in een tuchthuis gaat hij bij zijn vader en tante Jans wonen. De film werd in 1984 opnieuw uitgebracht, nu met Danny de Munck in de hoofdrol.

4. Wat zien ik!?

Ook de film Wat zien ik!? is uit het jaar 1971. De film werd niet in de laatste plaats door de kunde van regisseur Paul Verhoeven een kaskraker met 2.359.000 bezoekers. Ook deze film kreeg eerst kritiek vanwege de aanwezigheid van seksscènes.

De film gaat over twee Amsterdamse prostituees, Blonde Greet en Nel. De film is gebaseerd op een boek van wijlen Albert Mol.

5. Blue Movie

Blue Movie is een film uit 1971 die er in slaagde om 2,335.000 mensen naar de bioscoop te krijgen. Blue Movie ging in 1971 de boeken in als de eerste Nederlandse film met seksscènes. De film kwam eerst ook niet door de filmkeuring.

In de film speelt Michael de hoofdrol. Hij komt uit de gevangenis en gaat in de Bijlmer wonen. Daar begint hij een particuliere seksclub.

6. Flodder

De film Flodder trok in 1986 2.314.000 mensen naar de bioscoop. De film stond onder regie van Dick Maas en gaat over een asociale familie die een huis toegewezen krijgt in een villawijk. De film kreeg nog een tweede en derde deel. Het succes van de eerste editie werd echter niet overtroffen.

De film Flodder betekende de doorbraak van Tatjana Simic en toch ook wel van Ma Flodder in de persoon van Nelly Frijda.

7. Gooische Vrouwen 2

Opnieuw kwamen twee miljoen mensen naar het tweede deel van de film Gooische Vrouwen, met opnieuw de vier vrouwen in de hoofdpersoon. Gooische Vrouwen 2 was de best bezochte film van Nederland in 2014.

8. Gooische Vrouwen

Een kleine twee miljoen mensen bezochten de film Gooische Vrouwen, een film die opgenomen werd op basis van de televisieserie met de gelijknamige titel. Regisseur Will Koopman leverde vakwerk en ze laat op uiterst vermakelijke wijze het leven van Cheryl, Anouk, Claire en Roelien zien.

Binnen 23 dagen al, hadden een miljoen mensen de film in de bioscoop bekeken. Om die reden kreeg de film dan ook de Diamanten Film prijs.

9. Keetje Tippel

Beeld: Wikimedia / Internet Movie Poster Awards

De film Keetje Tippel kwam uit in 1975 en stond onder regie van Paul Verhoeven. De film trok in totaal 1.829.000 bezoekers. Keet, een jonge vrouw, speelt de hoofdrol in de film. Ze wordt verkracht door haar baas, belandt in de prostitutie, krijgt TBC en krijgt een relatie met een rijke man, een relatie die geen stand houdt.

Het leven van Keet gaat, om maar eens een understatement te gebruiken, niet bepaald over rozen. De rol van Keet wordt overigens perfect ingevuld door Monique van der Ven.

10. Alleman

Naar de film Alleman kwamen in totaal 1,7 miljoen mensen kijken. De film uit 1963 werd geregisseerd door Bert Haanstra en de film/documentaire gaat over het Nederlandse leven in de zestiger jaren van de vorige eeuw.

Er komen geen bekende Nederlanders in de film voor, een film die een beeld schetst van het leven van de gemiddelde Nederlander. De film werd bekroond met de Gouden Beer op het Filmfestival in Berlijn. De film kreeg zelfs een Oscarnominatie.

Zij haalden het net niet

Ook deze film kreeg een Oscarnominatie. Hoewel deze film van 1973 is, werd ook nu in eerste instantie weer schande gesproken van de expliciete seksscènes die in de film voorkomen. Wie de beelden nu ziet, kan zich dat amper voorstellen.

Net buiten de Top 10 stuiten we overigens ook nog op een aantal Nederlandse films die de moeite waard zijn. Denk maar eens aan bijvoorbeeld Soldaat van Oranje, Flodder in Amerika en De Overval, ook films die veel bekijks kregen.

Ook de Lift is een klassieker

Dat geldt zeker ook voor films als Kruimeltje, Spetters, Komt een Vrouw bij de Dokter, Zwartboek en Schatjes. Ook de Nederlandse film De Lift kan en mag met recht een klassieker genoemd worden.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Beste Vrouwelijke Voetbalsters Aller Tijden

Top 30 Duurste Schilderijen Ooit Verkocht