Top 10 Meest Gesproken Talen in Europa

Europa is natuurlijk een veelzijdig continent, met een veelvoud aan landen, culturen, geschiedenis, natuur, eten, en jawel: talen. Als je ze allemaal bij elkaar op telt, worden erom en nabij de 225 talen gesproken op dit continent. Er zijn nogal wat landen in Europa die meer dan een officiële taal hebben, en daarnaast zijn er regionale talen en dialecten. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar Nederland, waar de officiële talen Nederlands en Fries zijn.

Aangezien taal een belangrijk begrip in Europa is, heeft de Europese Unie als doelstelling dat iedere burger minimaal twee vreemde talen spreekt naast de moedertaal. Zo wordt de communicatie tussen landen bevorderd. Een leuk weet je is dat in het Europees Parlement ieder lid in eigen taal mag spreken, waarna dit live vertaald wordt voor de anderen. Overkoepelende talen op de werkvloer in Europa zijn Engels, Frans en Duits.

De Europese Unie kent 24 officieel talen, namelijk Bulgaars, Deens, Duits, Engels, Estisch, Fins, Frans, Grieks, Hongaars, Iets, Italiaans, Kroatisch, Lets, Litouws, Maltees, Nederlands, Pools, Portugees, Roemeens, Sloveens, Slowaaks, Spaans, Tsjechisch en Zweeds. Hier lees je welke van deze talen de meest 10 meest gesproken zijn.

De meest gesproken taal in Europa is Engels. Het is een verbindende taal, en hoewel het Verenigd Koninkrijk na Brexit uit de Europese Unie is gestapt, is Engels nog altijd de meest gesproken taal omdat deze bijna overal als tweede taal geleerd wordt. Wanneer we het over de meest gesproken moedertaal hebben, dan staat Duits op nummer 1. Duits wordt niet alleen in Duitsland gesproken, maar ook in Luxemburg, Oostenrijk en een klein gebied van België.

Hier lees je alles over de meest gesproken talen op het Europese continent.

1. Engels

Wist je dat maar liefst 44 procent van de Europeanen naast hun moedertaal ook in het Engels communiceren?

Dat maakt Engels tot de meest gesproken taal in Europa, en daarmee een verbindende taal. Deze trend zien we al jarenlang over de hele wereld, en niet alleen in Europa. Het is een van de meest gebruikte talen op de werkvloer, in welke sector dan ook.

Na het Engels worden Duits en Frans als moedertalen het meest gesproken, waarover je nu meer kunt lezen.

2. Duits

De meeste mensen denken dat Duits alleen in Duitsland gesproken wordt, maar niets is minder waar. Wereldwijd zijn er ruim 95 miljoen mensen die deze taal meester zijn, en het Duits is representatief voor 36% van de talen in Europa.

Om een voorbeeld te noemen: Duits wordt ook gesproken in Zwitserland, België en Oostenrijk. In Europa is het Duits, na het Engels, de meest gesproken overkoepelende taal waarin mensen elkaar kunnen begrijpen.

Het Duits staat ook te boek als meest geleerde tweede taal in de Verenigde Staten. Dit laat goed zien waarom er wereldwijd zoveel miljoenen mensen zijn die de taal beheersen.

3. Frans

De prachtige taal met Romaanse afkomst die door 29% van de Europeanen wordt gesproken en daarmee de derde plek inneemt, is Frans. Frans is de officiële taal van Frankrijk, en West-Zwitserland, Monaco, en België.

Wist je dat Frans de eerst gesproken taal is in een taal internationale organisaties, zoals de Wereldhandelsorganisatie en de Verenigde Naties? Dat betekent dat als je hier carrière wilt maken, je sowieso een perfecte beheersing van de Franse taal moet hebben.

Frans is ook wereldwijd een belangrijke taal en is in maar liefst 29 landen de officiële voertaal.

4. Italiaans

Ciao! Het Italiaans is een Romaanse taal die dichtbij het Latijn staat. Latijn is de taal van het oude Italië, en dan met name van Rome.

18% van de Europese bevolking spreekt Italiaans, en het is de officiële taal van zowel Italië als San Marino, Vaticaanstad, en het gebied in het westen van Slovenië en Kroatië. Er zijn ruim 69 miljoen mensen die deze taal spreken.

Een leuk weetje is dat het Italiaans vaak gerelateerd wordt aan luxeproducten en klassieke muziek, en gebruik wordt voor het aanprijzen van de Italiaanse cultuur.

5. Spaans

Met 17% van de Europese bevolking die deze taal spreekt, staat Spaans op de vijfde plek in deze lijst met meest gesproken talen in Europa. Een andere naam voor Spaans is Castiliaanse.

Ruim 45 procent van de Europese bevolking spreekt deze taal als moedertaal, dat is een behoorlijk aantal. Het is niet de makkelijkste taal om te leren, maar als je het doet, gaat er een wereld voor je open.

Spaans wordt namelijk in 21 landen wereldwijd gesproken, en er zijn meer 100 miljoen sprekers van deze taal op onze aarde. Dat maakt dat het na het Chinese Mandarijn de meest gesproken taal ter wereld!

6. Pools

De West-Slavische taal Pools is de voertaal in Polen. Dat betekent dat 10% van de Europese bevolking Pools spreekt. De immigrantengemeenschap buiten Polen is in heel Europa behoorlijk groot, waardoor de kans groot is dat je deze taal op meerdere plekken in de Europese Unie hoort.

Ook Poolse minderheden in landen als Slowakije, Hongarije en Tsjechië hebben de taal met zich meegenomen, waardoor het vaak in die landen gesproken wordt.

Het vertaalt zich in maar liefst 40 miljoen mensen die het als moedertaal hebben. Een behoorlijk aantal en goed voor de zesde plek op deze lijst.

7. Nederlands

Onze taal staat op nummer 7 in de lijst met meest gesproken talen in Europa. Het representeert 6% van de totale hoeveelheid talen die op het Europese continent worden gesproken.

Het is de officiële taal van Nederland, en wordt ook gesproken in België. Dat betekent dat ruim 22 miljoen inwoners van Europa het Nederlands als moedertaal kennen.

Ook wordt het, naast Papiamento, gesproken op de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. Wist je dat Nederland 2 talen heeft? Zowel het Nederlands als het Fries zijn officiële talen.

8. Roemeens

Nummer 8 is bestemd voor de taal die representatief is voor 6% van de Europese bevolking: het Roemeens.

Deze Oost-Romaanse taal combineert woorden uit het onder andere Italiaans, Spaans, en Frans, en stamt daarmee af van de Latijnse taal.

Roemeens is de officiële taal van Roemenië. Daarnaast wordt er in dit land Russisch, Duits en Hongaars gesproken. Een multicultureel land dus!

9. Grieks

Een lastig taal, het Grieks. Er zijn in het Grieks maar 24 letters in plaats van de voor ons bekende 26.

Grieks wordt buiten Griekenland ook gesproken op Cyprus, en 3% van de Europeanen spreekt deze taal. Daarnaast zijn er minderheden die deze taal ook als voertaal gebruiken.

Een leuk weetje is dat, wanneer Grieks in Latijnse letters geschreven wordt, het ‘Greeklish’ wordt genoemd. Op deze manier kan het ook door niet Grieks-sprekers gelezen worden.

10. Portugees

Een gedeelde plek dus voor het Grieks en Portugees; beiden vertegenwoordigen ze 3% van de sprekers totale talen in Europa. Portugees wordt gesproken in Portugal, en dus ook op de Portugese eilanden Madeira en Azoren gesproken.

Wereldwijd is het een veel gesproken taal, met meer dan 100 miljoen sprekers en in maar liefst 10 landen de officiële voertaal. Voor velen lijkt het Portugees op het Spaans, maar toch is de uitspraak anders.

Vaak wordt het aangemerkt als een taal met een zachte uitspraak, waardoor het voor veel mensen aantrekkelijk is om het te leren als tweede of derde taal.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Gemaakte Soorten Taalfouten

Top 10 Grootste Steden van Zwitserland