Top 10 Gemeenste Disney Schurken

Je zou bijna kunnen zeggen dat een Disney film pas compleet is met een gemene schurk.

Haast elke titel heeft er wel eentje, en ze zorgen ervoor dat de Disney helden en heldinnen ergens voor kunnen vechten.

De typerende schurken blijven je vaak net zo veel bij als de good guys.

Je kunt ze je vast wel herinneren, types als Ursula, Kapitein Haak, Cruella de Vil, Jafar, en Gaston.

Uit al die Disney titels vroegen wij ons af: welke van de Disney schurken is de gemeenste?

De gemeenste Disney schurk is Scar, de hebzuchtige leeuw uit De Leeuwenkoning.

Hij bracht iedereen in shock met de moord op zijn broer, koning Mufasa. Zelden liet Disney zulk geweld in haar films zien als in die bewuste scene, die bij vele kijkers ontzettende indruk heeft gemaakt.

Ben je benieuwd welke Disney schurken het nog meer tot deze top 10 hebben gehaald? Je leest het hier.

1. Scar

De opperschurk in de wereld van Disney is zonder meer Scar. Zelden zagen we zo´n slechterik, die het zonder twijfel verdiende om zelf ook te sterven in de film.

Scar was zo vol van zichzelf en wilde zo graag zelf de leeuwenkoning worden, dat hij een wreed plan smeedde om zijn bloedeigen broer te vermoorden.

In De Leeuwenkoning zijn we getuige van Scar´s klopjacht op het leven van zijn neefje Simba, de troonopvolger.

Gelukkig lukt hem dit niet, en is het juist Scar die het niet meer na kan vertellen.

De Leeuwenkoning met Scar als schurk is tot op de dag van vandaag een van de meest heftige en emotionele Disney films ooit gemaakt.

2. Maleficent

Maleficent is de schurk uit Doornroosje. Ze is een slimme tovenares die compleet gevoelloos is. Ze koester wrok tegen alles en iedereen, en heeft een emotieloze stem.

Zelfs haar uiterlijk ziet er schurkachtig uit. Ze heeft hoorns op haar hoofd en donkere kleding aan, en een boze blik in haar ogen.

Het enige levensdoel van Maleficent is wraak op het onrecht wat haar aangedaan is. Die wraak is zo groot, dat ze een monster is geworden.

3. Cruella de Vil

Het Disney personage Cruella de Vil is zo door en door slecht, dat mensen tot op heden nog naar haar verwijzen als ze het over slecht en ongemanierd gedrag hebben.

Ze speelt de schurk in de film 101 Dalmatiërs. Cruella de Vil is de nachtmerrie van iedere hondenliefhebber, omdat ze haar bontjas van puppyhuiden maakt.

Haar gedrag is zo extreem en verachtelijk, dat het bijzonder is dat ze überhaupt in een Disney film mocht verschijnen.

4. Jafar

Wellicht herken je het lange gezicht met de gebogen wenkbrauwen en de slangenkopstaf in de hand direct als Jafar, de schurk van Aladdin.

Het enige waar Jafar naar op zoek is, is macht. Om dit te krijgen, manipuleert hij iedereen die hem in de weg staat. Ook gebruikt Jafar zijn magische krachten om de overhand te krijgen.

Dit lukt ook nog aardig, omdat hij adviseur van Agrabah´s leider is. Wanneer ook Aladdin ten prooi valt aan hem, komt de film pas echt op gang.

5. Ursula

Ursula is de schurk uit De Kleine Zeemeermin. Hoewel ze misschien soms grappig is en fijn kan zingen, is dit een koelbloedige schurk.

Ze heeft kwade zielen in haar tuin en zwemt met haar twee sidekicks door de zee, op zoek naar Ariël.

Ursula´s doel is namelijk Ariëls leven te vernietigen, en uiteindelijk de troon van Koning Triton overnemen.

6. De boze koningin

Koningin Gimhilde, bij het grote publiek bekend als de Boze Koningin, is de schurk van Disney´s Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen.

Wie wilt nu een onschuldig stiefkind doden omdat ze mooier is dan jij? Juist, de Boze Koningin.

Deze schurk vraagt aan een spiegeltje aan de wand wie het mooiste van het land is, hoewel ze beter had kunnen vragen wie de gekste van het land is.

Nadat de magische spiegel haar vertelde dat niet zij, maar haar stiefdochter de mooiste was, probeerde ze haar uit de weg te ruimen met een vergiftigde appel.

7. Kapitein Haak

Kapitein Haak is bij uitstek een komische schurk. Hij wilt er alles aan doen om Peter Pan uit de weg te ruimen, omdat hij door deze jongeman zijn arm aan een krokodil kwijtraakte.

De excentrieke Kapitein Haak, die zowel heldhaftig als bangig is, heeft een belangrijke rol als schurk in Peter Pan.

Vaak wordt zijn karakter bestempeld als kinderachtig en schichtig tegelijk, terwijl hij de hele film wraak wilt nemen op Peter Pan.

8. Gaston

De zelfingenomen en bijna narcistische schurk met een lage dunk van vrouwen, dat is een korte samenvatting van Gaston.

Gaston vervulde deze rol in Disney´s Belle en het Beest. Hij was zo weg van zichzelf dat afwijzing niet in zijn woordenboek voorkwam.

Gedurende de film probeert hij Belle te veroveren, maar zij heeft in de gaten dat hij een schurk is.

En dat is hij zeker, want Gaston wilt zelfs Belle´s vader opsluiten in een gesticht om met Belle te kunnen trouwen.

9. Hades

Hoewel Hercules zeker niet de beste Disney film ooit is, speelt er wel een goede schurk in mee: Hades.

Hades is te herkennen aan zijn lelijke en vurige gezicht, een figuur dat altijd omringd werd door schedels. Hades wordt als God van de Onderwereld weggezet als brutaal en sarcastisch.

Dit is een van de weinige schurken die tegelijkertijd ook redelijk intelligent is. Zijn plannen zijn namelijk goed en deze combineert hij met zijn magische vaardigheden.

10. Shere Khan

Shere Khan is een van de belangrijke figuren uit Jungle Boek. Hij is een beestachtige Disney schurk. Een rasechte, want hij is krachtig, berekenend en de kalmte zelf.

Juist door deze eigenschappen was hij zo ontzettend beangstigend. Alleen al wanneer de bewoners van de jungle zij naam hoorden, werden ze bang.

Het is een echte schurk omdat hij alleen maar het kind Mowgli uit de weg wilde ruimen. Juist ja, een kind. Op zoek naar zijn prooi kamde hij de hele jungle door.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Bekende Disney Vogels

Top 10 Beste Animatiefilms Over Vogels