Top 30 Meest Gedenkwaardige Presidenten Van Amerika

In het Nieuwe Land, een land vol met oorlog tussen vooral de Britse en Franse kolonisten, riep George Washington op tot gelijkheid van iedereen (maar bedoelde eigenlijk alleen de blanken) en richtte hij de Unie van Verenigde Staten op.

We zijn nu 45 presidenten verder en van gelijkheid is nog steeds geen sprake. Wie waren al deze presidenten, en wat hebben zij gedaan? Hier volgt een lijst van de 30 meest gedenkwaardige presidenten van Amerika.

1. George Washington

George Washington

George Washington was de allereerste president van de Unie van Amerika, en één van de Founding Fathers. Hij regeerde van 30 april 1789 tot 4 maart 1797 en wordt door veel historici beschouwd als de allerbelangrijkste president van Amerika.

Washington was een charismatisch en aantrekkelijke man.

Hij was lang en breed en zag er fysiek sterk uit. Hij stond bekend als een goede danser en was gek op paarden. Hij ging niet naar de Universiteit, maar werd landmeter, een belangrijk beroep in de nieuwe republiek.

Als eerste President van Amerika wist hij dat hij een belangrijke voorbeeldfunctie had voor de komende presidenten, en daarom besteedde hij veel aandacht aan uiterlijk vertoon. Ondanks de grote adoratie van het volk was hij zeer bescheiden. Washington overleed in 1799 op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van een keelontsteking.

2. Abraham Lincoln

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln was de 16e president van Amerika in de periode 04-03-1861 tot 15-04-1865.

Lincoln wordt ook wel beschouwd als de meest invloedrijke Amerikaanse president van allemaal. Hij werd vooral geprezen om zijn standpunt en leiderschap tijdens de afschaffing van de slavernij, de Amerikaanse Burgeroorlog en zijn inzet om de nationale overheid te versterken en de economie te moderniseren.

Zijn visie was simpel; gelijke rechten voor iedereen.

Hij was een man met een geweldig gevoel voor humor. Er zijn honderden quotes op zijn naam geschreven. Een van zijn beste uitspraken is “Het beste van de toekomst is dat deze per dag komt.” In zijn vrije tijd was hij een redelijk geslaagd worstelaar, met een hele grote mond, een voorloper van de WWE. Op 15 april 1865 werd hij neergeschoten door John W. Booth.

3. Franklin D. Roosevelt

Franklin D. Roosevelt
Beeld: Flickr / FDR Presidential Library & Museum

President nummer 32 regeerde van 1933 tot 1945.

Franklins’ ouders waren leraren in Massachusetts en hij ging niet naar school, maar kreeg thuis les. Franklin was zo slim dat hij aangenomen werd op de Harvard Universiteit in Cambridge. Hij trouwde met een verre nicht en kreeg met haar 5 kinderen.

Hij gaf leiding aan de natie tijdens de Grote Depressie en tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog, en werd geprezen om zijn overredingskracht en internationale onderhandelingen.

Hij is tijdens zijn presidentschap, op 12 april 1945 overleden als gevolg van een hersenbloeding.

4. Bill Clinton

Bill Clinton

Bill Clinton werd de 42ste president van de Verenigde Staten gedurende de periode 1993 tot 2001. Hij heeft zijn hele leven in Arkansas gewoond en heeft 2 termijnen als president gediend.

Gedurende de jaren 90 was er sprake van een aanhoudende economische groei en afnemende werkeloosheid, met als gevolg toenemende welvaart. Clinton heeft 1 dochter Chelsea, houdt van jazzmuziek, speelt aardig saxofoon en is zeer charmant.

Hij is wereldberoemd geworden met 2 uitspraken: “ik heb wel gerookt, maar niet geïnhaleerd” en “Nee, ik heb geen seksuele betrekkingen met deze mevrouw gehad”.

5. John F. Kennedy

John F. Kennedy

De 45-jarige JFK was de 35ste en jongste president van Amerika, van 20 januari 1961 tot 22 november 1963.

Kennedy heeft als president indruk gemaakt met zijn speech om als eerste op de maan te landen en zijn pogingen om de oorlog met Vietnam te stoppen.

Na een speech gegeven te hebben waarin hij verklaarde dat hij schokkende informatie had over het beleid van de wereldheersers werd hij, terwijl hij in zijn open limousine langs de juichende menigte reed, neergeschoten.

Men verklaarde toen dat het een eenmansactie was van een gestoorde gek, Lee Harvey Oswald. Maar tot op heden wordt aan deze officiële verklaring sterk getwijfeld.

6. Donald Trump

Donald Trump

De verkiezingen van 20 januari 2017 van de 45ste President staat de meeste mensen nog vers in het geheugen. Na de charmante Barack Obama stelde vastgoedmagnaat, entrepreneur en tv-persoonlijkheid Donald Trump zich verkiesbaar. Hij won van tegenstander Hilary Clinton.

De onverwachte winst van een man die op dat moment geen enkele ervaring met politiek had en geen blad voor de mond nam kweekte vooral een afkeer bij de Amerikaanse mainstream media.

Hij bracht de pedofilie in Silicon Valley (waar het Jeffrey Epstein schandaal door aan het licht kwam) aan het licht en zijn houding ten opzichte van de COVID plandemie zorgden voor een zelfs voor Amerika ongekende reactie.

Tegen het einde van zijn presidentstermijn begon de Mainstream Media en de gevestigde orde een hetze tegen hem. Om hem en zijn grote schare volgers de mond te snoeren werd zelfs overgegaan tot een Sociale Media ban die nog steeds van kracht is.

7. Barack Obama

Barack Obama

Bijna iedereen was blij en hoopvol toen de deels van Afrikaanse afkomstige en zeer charmante Barack Obama als 44ste president van Amerika werd gekozen. Hij was President van 20 januari 2009 tot 20 januari 2017. Hij zou voor gelijkheid zorgen, een goed zorgsysteem invoeren, en beloofde een betere toekomst voor de Amerikanen.

Helaas kwam van dat alles niet veel terecht. Onder zijn bewind werden de al in gang gezette oorlogen een waar slagveld en hij begon er zelfs meer! Hij bleek een begaafd spreker, met weinig daadkracht. Toch was en is hij nog steeds een geliefde ex-president van het volk en wordt hij als een winnaar gezien.

Toen Trump de vraag opperde of Obama wel Amerikaan was, nodigde Obama een van de journalisten uit om een video van zijn geboorte te zien, en showde hem de Disney film The Lion King.

8. Thomas Jefferson

Thomas Jefferson

De derde President van de Verenigde Staten is Thomas Jefferson. Hij regeerde van 4 maart 1801 tot 4 maart 1819. In Amerika wordt hij geëerd als één van de Founding Fathers, het ontwerpen van de Onafhankelijkheidsverklaring.

Hij hield zelf honderden slaven en was een actief voorstander van het beleid om de oorspronkelijke bevolking, de indianen, uit te roeien. Hij verzamelde tijdens zijn leven duizenden boeken.

Het is zijn gezicht wat we zien op postzegels en het 2 dollarbiljet, en samen met Theodore Roosevelt, Abraham Lincoln en George Washington is zijn aangezicht vereeuwigd in het Mount Rushmore Memorial.

9. Richard Nixon

Richard Nixon

Richard Nixon is de gekozen 37e president van Amerika in de periode 1969 tot 1974. Zijn presidentschap wordt gekenmerkt door het groeiende verzet van de bevolking tegen de Vietnamoorlog, het sluiten van ontspanningspolitiek met Rusland en het aanknopen van vriendschappelijke en zakelijke relaties met China.

De Apollo 11 landde als eerste bemande vlucht op de maan. Toen er berichten kwamen dat hij de verkiezingsuitslag had gemanipuleerd in het bekende Watergate schandaal, trad hij op 9 augustus 1974 vrijwillig af.

10. John Adams

John Adams

In 1797 tot 1801 werd John Adams gekozen tot de tweede president van de Verenigde Staten. Hij was één van de zeven Founding Fathers, en was betrokken bij het opstellen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring.

Alhoewel hij zwaar christelijk was, noemde hij zijn hond Satan. Hij ontving hier veel kritiek over, maar trok zich er niks van aan en gaf al zijn huisdieren vreemde namen.

Hij overleed op 90-jarige leeftijd, precies 50 jaar na de ondertekening van de Onafhankelijkheidsverklaring en slechts een paar uur na Thomas Jefferson.

11. Martin van Buren

Martin van Buren

Maarten van Buren was president nummer 7 gedurende de periode 1837 tot en met 1841. Martin is de eerste president van Amerika die Amerikaans staatsburger was.

Hij werkte al heel lang in de politiek, en men probeerde hem persoonlijk verantwoordelijk te houden voor de Grote Depressie.

Als president is hij verantwoordelijk te houden voor de Trail of Tears, waarin duizenden Cherokee-indianen zijn gestorven. Van Buren heeft de toon in Amerika gezet voor het moderne campagne voeren.

12. Dwight David Eisenhower

Dwight David Eisenhower

Deze Amerikaanse generaal werd de 34ste president van de Verenigde Staten gedurende de periode 1953 tot en met 1961.

In de Tweede Wereldoorlog was Eisenhower een belangrijk generaal, en hij heeft meegewerkt aan het verslaan van de nazi’s. Hij is tot president verkozen vanwege zijn sterke leidinggevende kwaliteiten en strategisch inzicht.

Tijdens zijn verkiezingen overleed Stalin, en Eisenhower probeerde de banden met Rusland te vernieuwen tijdens de Koude oorlog die toen gaande was. Hij zorgde er ook voor dat de aparte scholen voor blanken en zwarten samengevoegd werden.

13. James Madison

James Madison

James Madison was een Amerikaans staatsman, slavenhouder en politiek filosoof. Hij werd in 1809 gekozen als de vierde president van de Verenigde Staten, tot 1817.

Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij het vormgeven van de Amerikaanse Grondwet en de zogenaamde Bill of Rights.James heeft de bijnaam “Father of the Constitution” en is een van de zeven Founding Fathers van de Verenigde Staten.

Onder zijn regime kreeg het land een federatieve staatsvorm, en raakte het weer in oorlog met Engeland.

14. Jimmy Carter

Jimmy Carter

Voordat James Earl Carter tot de 39ste president van de Verenigde Staten werd gekozen in 1977 was hij eigenaar van een pindaplantage in Georgia, en politicus. Hij was president tot 1981.

President Carter is de meest vredelievende president die de Verenigde Staten tot nu toe heeft gehad. Hij groeide op tijdens de flowerpower-jaren in blanke familie in een zwarte gemeenschap.

Tijdens zijn presidentschap heeft Amerika geen schot gelost. Hij sloot een ontwapeningsakkoord met Rusland en ging diplomatieke relaties aan met China.

In zijn buitenlandse beleid zette hij de mensenrechten centraal en maakte zich hard voor de ontwikkeling van duurzame energie, onderwijs en een betere gezondheidszorg voor iedereen. Veel Amerikanen vinden hem de zwakste en slechtste president ooit.

15. Ronald Reagan

Ronald Reagan

Ronald Reagan werd tot de 40ste president verkozen van 1981 tot 1989. Zijn ambtstermijn zag een herstel van de welvaart in eigen land, met als doel het bereiken van ‘vrede door kracht’ in het buitenland.

Voordat hij als president werd verkozen, stond Ronald Reagan vooral bekend als acteur van b-films.

Hij speelde in maar liefst 53 films, maar hield zich daarnaast ook bezig met de politiek. 69 dagen na zijn aanstelling als President werd hij neergeschoten.

Hij overleefde het incident en zijn humor en gratie over het voorval leverde hem enorm veel populariteiten op. De aanslag werd gepleegd door John Hinkley, die tot 35 jaar gevangenisstraf veroordeeld werd, en sinds 2016 weer vrij is.

16. Gerald Ford

Gerald Ford

Gerald Ford was van 9 augustus 1974 tot 20 januari 1977 de 38e president van de Verenigde Staten. Hij volgde hiermee Richard Nixon op, die moest aftreden vanwege het Watergate schandaal.

Ford is de enige president tot nu toe die niet door het volk gekozen was. Hij verleende Nixon direct gratie en haalde zich hiermee de woede van de Amerikaanse bevolking op zijn hals.

Hij overleefde 2 moordaanslagen. In 1975 haalde hij de laatste troepen soldaten uit Vietnam.

17. Harry Truman

Harry Truman

Harry S. Truman was van 1945 tot 1953 gekozen tot president nummer 33 van de Verenigde Staten. Hij werkte als vice president voor president F. Roosevelt, en toen deze stierf nam hij het over.

Truman kwam uit een simpele boerenfamilie en trouwde met zijn jeugdvriendinnetje. Hij stond bekend om zijn laagdrempelige spreektaal, met gebruik van veel stopwoorden en leuzen.

Tijdens zijn tijd als president streefde hij vooral naar gelijke rechten voor iedereen.

Toen hij leerde van het bestaan van de atoombom, besloot hij deze op Hiroshima en Nagasaki te gooien, om een einde te maken aan de bloederige Duitse bezetting van Japan. Er vielen meer dan 150.000 doden.

18. John Quincy Adams

John Quincy Adams
Beeld: Wikimedia / Eggishorn

John Quincy Adams was de zoon van de 2e president van Amerika, John Adams, en werd gekozen tot de 6e president. Hij was president van 4 maart 1925 tot 4 maart 1928. Hij studeerde in Nederland en begon daar zijn politieke carrière.

Zijn presidentschap werd geen daverend succes omdat hij zeer liberaal en zijn tijd ver vooruit was. Hij voerde een hevig politieke strijd voor afschaffing van de slavernij, en is de eerste president waarvan een foto bekend is in plaats van een geschilderd portret.

Hij was als nudist zijn tijd ver vooruit en ging elke dag skinny dippen in de Potomac rivier, ook toen hij president was.

19. Grover Cleveland

Grover Cleveland

Grover Cleveland was de 22ste en 24ste president van Amerika, gedurende de periode 1885 tot 1889 en van 1893 tot 1897. Hij was een autodidact en deed een zelfstudie in rechten.

Tijdens zijn eerste regeringsperiode werd hij vooral geprezen om zijn eerlijkheid, moed en onkreukbaarheid. Tijdens zijn tweede termijn verkeerde het land in een diepe crisis en het lukte hem niet hier verbetering in te brengen.

Hij is de enige president die tijdens de Presidentsfunctie in het Witte Huis trouwde.

Op 48-jarige leeftijd trouwde hij met de 21-jarige Francis Folsom, die volgens velen tot op de dag van vandaag de mooiste first lady aller tijden is.

20. Herbert Hoover

Herbert Hoover

Herbert Hoover was de 31ste President van de Verenigde Staten en diende gedurende de periode 1921 tot 1933. Hoover stond bekend vanwege zijn humanitaire acties ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, toen hi voedselhulp verzorgde aan het bezette en honger lijdende België.

Tijdens zijn presidentschap verkeerde het land in een zware economische crisis, die later de bijnaam kreeg De Grote Depressie, een gevolg van de New Yorkse Beurskrach op 24 oktober 1929. Hioover was de eerste president die een telefoon in de Oval Office installeerde.

Hij had 2 krokodillen als huisdier, die tot ergernis van al het personeel en de bezoekers gewoon vrij door het Witte Huis heen mochten lopen.

21. James Monroe

James Monroe

James Monroe was een Amerikaans slavenhouder en politicus Hij was de 5e president van de Verenigde Staten en regeerde van 1817 tot 1825. Monroe diende in leger tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en begon daarna zijn carrière als politicus.

Hij erfde van zijn vader een kleine plantage, inclusief slaven. De grootste uitdaging tijdens zijn tijd als president was toen Missouri wilde toetreden tot de Unie van de Amerikaanse Staten. Hiermee zou het aantal Staten dat voor de slavernij was in de meerderheid komen.

Daarom werd afgesproken dat Maine een aparte Staat zou worden zodat de balans weer was hersteld.

22. William Harrison

William Harrison

William Henry Harrison was militair en politicus van de Whig Partij. Hij werd als 9de president van de Verenigde Staten gekozen en regeerde slechts één maand, van 4 maart tot 4 april 1841.

In het koude weer gaf hij tijdens de inauguratie een toespraak van 2 uur, werd verkouden en kreeg longontsteking. Hij overleed op de 32e dag van zijn presidentschap. Zijn vice president John Tyler nam het daarna van hem over en werd zo de 10de president.

23. James Knox Polk

James Knox Polk

James Polk was de 11de gekozen president van de Verenigde Staten in de periode 1845 tot 1849 en ook hij was slavenhouder. Hij bleek een voortvarend en daadkrachtige bestuurder.

Het ontbrak hem aan sociale vaardigheden en had ook geen gevoel voor humor. Door zijn talent om te liegen en toneel te spelen was zijn tijd als president zeldzaam effectief. Hij beloofde veel om kiezers te winnen, maar kwam zijn beloftes zonder schroom gewoon niet na.

Hij was verantwoordelijk voor de omstreden oorlog met Mexico, waarbij Amerika zich Mexicaans land toe-eigende. Drie maanden nadat hij het Witte Huis verlaatte overleed hij aan cholera.

24. Millard Fillmore

Millard Fillmore

Millard Fillmore was politicus en advocaat van de Whig Partij. Na overlijden van president Taylor maakte Filmore de termijn van Taylor af. Zo werd hij de 13e president voor de periode 10 juli 1850 tot 4 maart 1853.

President Truman noemde hem ook wel de minst gedenkwaardige president uit de geschiedenis van Amerika en beschuldigde hem van zwak leiderschap, Filmore wist een nieuwe oorlog tegen Mexico te voorkomen en weigerde in de weg te staan van democratie.

Het gerucht gaat dat hij de president was die de eerste badkuip in het Witte Huis liet installeren.

25. James Buchanan Jr.

James Buchanan Jr.

James Buchanan Jr. was de 15e president en wel van 1857 tot 1861. Hij was (en is tot heden) de enige ongetrouwde president.

Buchanan probeerde net als zijn voorgangers de zelfstandige staten zover te krijgen om zich aan te sluiten bij de Verenigde Staten, maar de afschaffing van de slavernij was voor veel staten een punt waar ze zich niet mee konden verenigen.

Tegenwoordig wordt algemeen aanvaard dat Buchanan homoseksueel was. Hij toonde totaal geen interesse voor vrouwelijk schoon en deelde jarenlang een huis met William Rufus King.

Er was veel geroddel over hun intieme relatie, maar officieel is hier nooit een woord over gezegd. King stierf in 1853 aan tuberculose, nog voordat Buchanan president werd. Buchanan zelf stierf 15 jaar later aan de gevolgen van een verkoudheid.

26. James A. Garfield

James A. Garfield

James Abram Garfield was de 20e president van de Verenigde Staten. Hij werd ingehuldigd op 4 maart 1881 en stierf op 19 september 1891 Tijdens de korte periode dat hij president was hield hij zich vooral bezig met ruzies over benoemingen.

Op 2 juli 1881 werd Garfield in een Washington treinstation in met 2 kogels neergeschoten door Charles J. Guiteau. Guiteau wilde ambassadeur in Frankrijk worden, maar werd niet gekozen en kon dit niet verkroppen.

De arts slaagde er niet in de tweede kogel te verwijderen en een infectie was het gevolg. Garfield werd steeds zieke en overleed op 49-jarige leeftijd. Hij is de tweede president die vermoord werd.

27. Andrew Jackson

Andrew Jackson

Andrew Jackson was van 1829 tot 1837 de 7de president van de Verenigde Staten en slavenhouder. Jackson was de eerste Democratische president. Hij had de bijnaam “Old Hickory”, wat letterlijk vertaald “oude notenboom” betekend.

Hij is altijd al een omstreden persoon geweest vanwege zijn harteloze aanpak ten opzichte van de oorspronkelijke bewoners van het continent. Ook het feit dat hij zijn papegaai leerde vloeken werd hem niet in dank afgenomen.

Hij wordt nog steeds één van de meest omstreden presidenten uit de geschiedenis van de VS beschouwd.

28. Joe Biden Jr.

Joe Biden Jr.

Joe Biden Jr. is de 46ste president van de Verenigde Staten, en heeft deze positie sinds 21 januari 2021 tot heden. De inhuldiging van deze 78-jarige man als President liep verkeerd omdat aanhangers van Trump protesteerden tegen de gang van zaken bij de verkiezingen.

De Mainstream Media maakte het verhaal extra smeuïg door acteurs in te huren die ze uitgebreid of de foto’s zetten om hun verhaal over de plundering te ondersteunen. Deze actie is gebruikt om Trump monddood te maken.

Het eerste wat Biden deed is alle COVID-19 beperkingen die Trump niet wilde goedkeuren, alsnog installeren.

Biden heeft een lange carrière in de politiek achter de rug.

29. George H.W. Bush, Sr.

George H.W. Bush, Sr.

Bush is geboren en getogen in rijke familie met veel macht. Hij werd in 1989 gekozen tot de 41ste president van Amerika en diende tot 1993.

Tijdens zijn studie aan de Universiteit van Yale werd hij (in traditie van zijn familie) lid van de beruchte geheime studentenorganisatie Skull & Bones. Na zijn studie ging hij in het familiebedrijf werken, olieraffinaderijen in Texas.

Uit deze tijd stamt ook zijn vriendschap met de familie Bin Laden, die later beschuldigd werd van de aanslag op de Twin Towers op 9-11-2001, en andere machtige en rijke Saudi’s. Bush’ buitenlandse politiek had vooral te maken met oorlog voeren.

30. George W. Bush Jr.

George W. Bush Jr.

Nadat papa Bush het presidentiële Witte Huis had verlaten om plaats te maken voor Bill Clinton, wint zoonlief George Bush Jr. op 20 januari 2001 de verkiezingen en werd hiermee de 43ste president van Amerika. Deze verkiezingen waren de meest omstreden verkiezingen ooit en het Hooggerechtshof moest erbij komen om de verkiezingsuitslag aan de bevolking te verkopen.

10 maanden later vielen de Twin Towers, en viel hij Afghanistan en Irak binnen om Osama Bin Laden op te sporen. Net als over de moordaanslag op J.F. Kennedy wordt er nog steeds geroepen om alle officiële onderzoeksdocumenten openbaar te maken, maar dit wordt niet gehonoreerd.

Ondanks dat de populariteit van Bush Jr. sterk verminderde, werd hij (vreemdgenoeg) toch tot winnaar van de verkiezingen in 2004 uitgeroepen.

Het volk was zo boos dat de normaliter feestelijke huldigingsrit naar Het Witte Huis meer leek op een steniging, waarbij de presidentiële auto zich zo snel mogelijk uit de voeten maakte. Op 20 januari 2009 nam Obama zijn positie als president over.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Beste Nederlandse Liedjes Ooit Gemaakt

Top 30 Beste Fletcher Hotels Van Nederland