9 Meest Bijzondere Bezienswaardigheden in Denemarken

Denemarken heeft veel te bieden. Het biedt zowel zijn inwoners als zijn bezoekers een prachtig en gevarieerd leven in een prachtig land. De plaatselijke bevolking staat bekend om haar liefde voor het buitenleven, en het is gemakkelijk te zien waarom. Van de prachtige kustlijn tot de charmante steden, Denemarken is een land dat je zeker moet bezoeken.

De hoofdstad Kopenhagen is een geweldige stad die rijk is aan cultuur en geschiedenis. Je vindt alle standaard toeristische attracties in Kopenhagen, zoals de Tivoli Gardens, het beeld van De Kleine Zeemeermin, en het Amalienborg Paleis.

Misschien kun je in één bezoek niet zoveel van het land zien als je zou willen, maar je kunt een kort voorproefje van Denemarken krijgen door een bezoek te brengen aan een van de vele nationale parken die in Denemarken te vinden zijn.

Denemarken is ook het land van Vikingen en van sprookjes, waarvan je op veel plekken in het land helemaal op in kan gaan. Kortom, er valt enorm veel te beleven in Denemarken – en een aantal van deze hoogtepunten hebben wij voor je op een rij gezet!

1. Odense

Odense is de derde grootste stad van Denemarken, en wordt algemeen beschouwd als de culturele hoofdstad van het land. Odense wordt omgeven door de zee en is de thuishaven van paleis Odense – een koninklijke residentie die al meer dan 400 jaar dienst doet als woonplaats van de Deense koninklijke familie.

Het paleisterrein is het hele jaar door mooi, maar is vooral prachtig tijdens de kersttijd. Het paleis is dan versierd met een grote kerstboom, samen met een groot aantal andere kerstversieringen.

De stad Odense in Denemarken is een geweldige bestemming voor een reiziger die een grote stadservaring zoekt, maar ook de drukte van een stad als Kopenhagen wil vermijden!

2. Bornholm

Bornholm, in de Baltische Zee, is het meest oostelijke gebied van Denemarken en is per veerboot met het vasteland verbonden. De belangrijkste stad van het eiland, Rønne, is de hoofdstad van de gemeente, en heeft een charmante oude stad met geplaveide straten en veel restaurants en winkels.

In feite is het hele eiland een paradijs voor natuurliefhebbers, met witte zandstranden, dichte bossen, 700 kilometer paden om te wandelen of te fietsen. Het eiland ligt in de regio Zuidoost-Denemarken en het behoort tot de hoofdstedelijke regio van Denemarken. Het eiland is met de rest van Denemarken verbonden via weg-, spoor- en veerdiensten.

3. Slot Egeskov

Het slot Egeskov is een 12de-eeuws kasteel in het kleine dorp Egeskov in Denemarken. Het kasteel werd oorspronkelijk in 1170 gebouwd door de Deense ridder Eske Bille voor zijn vrouw. Het kasteel is door de eeuwen heen verbouwd en gerenoveerd, maar heeft nog steeds zijn oorspronkelijke middeleeuwse charme.

Het kasteel is nu eigendom van de Deense Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en bezit een museum met kunstvoorwerpen uit de geschiedenis van het kasteel. Het kasteel Egeskov is een populaire toeristische bestemming, en een bezoek zal waarschijnlijk direct duidelijk maken waarom dit het geval is.

Of je nu over de geschiedenis van het kasteel wilt leren, een wandeling door het kasteelpark wilt maken, of de kerkers van het kasteel wilt verkennen, het is een geweldige plek om te bezoeken!

4. LEGO House in Billund

Als grootste speelgoedfabrikant ter wereld is het geen verrassing dat in Billund, Denemarken, het LEGO Huis staat. Het drie verdiepingen tellende gebouw is een combinatie van een museum en interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van het speelgoed, en een winkel en café.

Hoewel het LEGO Huis in september vorig jaar werd geopend, staan de deuren pas sinds kort helemaal open voor reisorganisaties om uitstapjes voor hun klanten te organiseren.

Het LEGO Huis zou wel eens het meest bijzondere gebouw kunnen zijn dat ooit uit kleurrijke plastic blokjes gemaakt is. De kleurrijke plastic blokjes komen op een aantal manieren van pas, zoals de doorzichtige stenen waardoor je het inwendige van het gebouw kunt zien.

5. Frederiksborg

Ondanks zijn naam ligt het paleis Frederiksborg niet precies in de stad Frederiksborg, maar wel in de stad Hillerød – die een paar kilometer verderop ligt. Het eerste paleis Frederiksborg werd gebouwd in het begin van de jaren 1600. In 1559 brandde het paleis af en de koning liet het herbouwen in renaissancestijl, compleet met een grote toren en honderden ramen.

Het staat bekend om zijn middeleeuwse architectuur, en niet zozeer als een van die roze kastelen die je in talloze toeristische brochures ziet.

6. Oresundbrug

De Oresundbrug is een unieke brug, die Denemarken en Zweden met elkaar verbindt. In beide landen is het een prachtige plek om te bezoeken, en het is ongetwijfeld een van de mooiste bruggen ter wereld.

De Oresundbrug werd in 1999 gebouwd en opende voor het verkeer op 1 juli 2000. Ze werd gebouwd als vervanging van de veerboten die destijds voertuigen en passagiers tussen Denemarken en Zweden vervoerden.

Het is de langste gecombineerde weg- en spoorbrug ter wereld en een spectaculair staaltje ingenieurskunst. Een bezoek aan de brug is een must-do als je in Kopenhagen bent en de stad met de auto, bus of trein bezoekt.

7. Christiansborg

Het is misschien niet de beroemdste toeristische attractie in Denemarken, maar het Christiansborg Paleis is zeker een van de interessantste plaatsen om in Kopenhagen te bezoeken. Het paleis werd in de 18e eeuw gebouwd en diende als zetel van het Deense parlement tot het midden van de 20e eeuw.

Tegenwoordig is het paleis nog steeds de thuisbasis van het parlement van Denemarken, dat vergadert in het Christiansborg Slotstorv gedeelte van het paleis, maar je kunt ook de andere delen van het gebouw bezoeken, zoals de koninklijke appartementen.

Er zijn rondleidingen in het Engels, maar er zijn ook rondleidingen met eigen gids in de openbare zalen, die voor het grote publiek toegankelijk zijn. Voor wie meer over de geschiedenis van de plaats wil leren, zijn er ook rondleidingen in het Nationaal Museum, dat in hetzelfde gebouw is gevestigd.

8. Tivoli Tuinen

De Tivoli Tuinen zijn gelegen in de hoofdstad Kopenhagen en vormen een geweldige groene omgeving. Het is gemakkelijk te zien waarom Tivoli Tuinen een favoriet is geworden bij de plaatselijke bevolking en toeristen. De perfect verzorgde tuinen en prachtige attracties zijn gewoonweg adembenemend, en de sfeer is absoluut magisch.

Er is niets zo romantisch en betoverends aan een avondwandeling door de tuinen, of een perfecte middag om van de attracties hier te genieten.

9. Nyhavn

Het Nyhavn kanaal in Kopenhagen is de jachthaven die zich uitstrekt tot de eilanden Slotsholmen en Christianshavn. Het ligt in het hart van de stad, en de grachten zijn gevuld met restaurants, cafés en bars die zeker een bezoekje waard zijn als je in Kopenhagen bent.

Het Nyhavn kanaal is een romantische plek voor stellen die samen wat tijd willen doorbrengen, weg van de drukke straten van de stad, maar ook een prima plek om uit te gaan en wat te drinken met vrienden.

De Nyhavn is een van Kopenhagen’s populairste attracties, en het is gemakkelijk te zien waarom. Het is een prachtig kanaal – een van de vele die door de stad slingeren – omzoomd met felgekleurde gebouwen en bezaaid met bruggen die twee kanten van de haven met elkaar verbinden.

Het kanaal bestaat al sinds de jaren 1600, en vanaf het begin was het een geliefde plek voor zeelieden om hun zuurverdiende loon uit te geven – en als je van plan bent er even langs te gaan, zul je al snel inzien waarom dit destijds al het geval was!

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Mooiste Bezienswaardigheden in Cádiz

Top 13 Mooiste Eilanden Van Kroatië