De Duitsers staan bekend om hun organisatievermogen en efficiëntie. De woorden “pünktlich, gründlich und ordentlich” zijn dan ook Duitse woorden die onze oosterburen perfect beschrijven.
En dat dit niet zomaar een generaliserend vooroordeel is blijkt wel uit de lange lijst van uitvinders die ons leven met hun uitvindingen hebben veranderd. Hier volgt onze top 10 van de belangrijkste Duitse uitvinders in de geschiedenis!
Inhoudsopgave
1. Albert Einstein

Een van de belangrijkste Duitse uitvinders aller tijden is Albert Einstein. De op 14 maart 1879 in Ulm geboren Jood is één van de belangrijkste natuurkundigen ter wereld.
Einstein is vooral bekend om zijn 2 relativiteitstheorieën. In 1905 kwam hij met de speciale relativiteitstheorie en in 1915 de algemene relativiteitstheorie. Hiermee borduurde hij verder op een idee van de Italiaanse uitvinder Galileo Galilei. De beschrijving die Einstein geeft voor zijn visie op de relativiteitstheorie van Galileo nam vele pagina’s in beslag. Zijn werk werd door zijn tijdgenoten absoluut niet serieus genomen. Tesla noemde hem een charlatan. Omdat zijn relativiteitstheorie niet helemaal klopte en vol paradoxen zat voegde hij hier later nog de vage term zwaartekracht aan toe en paste hij de theorie regelmatig nog een beetje aan.
Wat veel mensen niet weten, is dat Einstein behalve natuurkundige en filosoof (hij hield van theorietjes) ook enkele patenten op zijn naam heeft. Het gerucht gaat dat hij veel van deze patenten had gestolen. Een belangrijk patent op zijn naam is dat van de particuliere, “stille” koelkast, die hij in 1926 samen met voormalig student Leó Szilárd had ontwikkeld.
2. Johannes Gutenberg

Deze naam zal de meeste mensen niets zeggen. Toch is deze Duitse drukker enorm belangrijk geweest voor de ontwikkeling van onze maatschappij.
Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg is rond 1400 geboren in Mainz. In 1447 richtte hij zijn eigen drukkerij op.
Veel mensen denken dat Gutenberg de boekdrukkunst heeft uitgevonden. Dit is onjuist; het was al mogelijk om blokdrukken te maken. Hierbij werd een hele bladzijde tekst in de vorm van een stempel gemaakt. Johannes’ uitvinding maakte het mogelijk om stempels te maken met losse letters zodat het mogelijk werd om kleine veranderingen in een tekst aan te brengen zonder dat de hele stempel opnieuw vervaardigd diende te worden.
3. Levi Strauss

Deze naam zal bij bijna iedereen wel een belletje doen laten rinkelen. De op 16 februari 1829 in Beieren geboren kleermaker is de uitvinder van de jeansstof en de spijkerbroek.
Strauss emigreerde op 18-jarige leeftijd naar Amerika. In 1853 verhuisde hij naar San Francisco om mede-eigenaar te worden in een stoffenfabriek, waar ze vooral werkkleding produceerden. De goudkoorts was in volle gang en veel werkers klaagden erover dat hun broeken zo snel versleten. Levi ging terug naar zijn fabriek en vond de denimstof uit. Kleermaker, collega en vriend Jacob Davis begon broeken van de stugge stof te naaien en kwam op het idee om de hoeken van de naden te verstevigen met klinknagels. De spijkerbroek was geboren.
4. Carl Friedrich Benz

De op 25 november 1844 geboren Karl Friedrich Michael Vaillant Benz startte in 1883 in Mannheim zijn eigen bedrijf, Benz & Co. Ze produceerden industriële machines. Hij was zelf erg betrokken bij het ontwerpen van de motoren en ontwikkelde verschillende tweetaktmotoren voor deze machines.
Hij ontwierp de viertaktmotor. Deze watergekoelde motor implementeerde hij in een motorwagen (aangepaste koets) met drie wielen. Deze allereerste auto ter wereld, de Benz Patent Motorwagen, reed in 1885 voor het eerst op straat. In 1886 reed hij er mee door de stad Mannheim wat veel opzien baarde. Zijn vrouw gebruikte de automobiel later dat jaar om van Mannheim naar een vriendin in Pforzheim te rijden, wat de eerste lange afstandsrit per auto werd.
5. Ferdinand von Zeppelin

Op 8 juli 1838 werd Ferdinand Adolf Heinrich August Graf von Zeppelin geboren, zoon van een hofmaarschalk.
In 1853 studeerde hij techniek. 2 jaar later moest hij het leger in en begon hij aan zijn militaire carrière waarin hij het tot generaal schopte. Tijdens de oorlog met Frankrijk viel het hem op dat de Fransen luchtballonnen gebruikten. Dit intrigeerde hem enorm. Hij ging op zoek naar een beter model, een luchtschip dat beter te besturen was. In 1895 was de eerste Zeppelin een feit. Het sigaarvormige ‘lichter dan lucht’ vliegschip was gevuld met hoog ontvlambare waterstof. Het luchtschip was bedoeld voor massatransport en commerciële doeleinden.
Helaas gingen vluchten met de Zeppelin vaak gepaard met heftige ongelukken en waren ze in de oorlog gemakkelijk neer te schieten.
6. Kernsplijting

De in 1879 in Frankfurt am Main geboren Otto Hahn was een Duitse hoogleraar in natuur- en scheikunde. Hij was een van de eersten die in 1938 ontdekte dat wanneer je een uraniumatoom bombardeert met neutronen, het atoom zich splitst en er een enorme hoeveelheid energie vrijkomt.
De Amerikanen toonden veel belangstelling voor dit onderzoek. In 1944 ontving hij de Nobelprijs voor de Scheikunde voor deze uitvinding.
In plaats van goedkope energie en een alternatief voor fossiele brandstof begonnen ze in de Verenigde Staten met de ontwikkeling van de atoombom. Ze deden geheime testen met atoombommen met desastreuze gevolgen voor de natuur en inheemse bevolking en gooiden vervolgens een bom op Hiroshima en een op Nagasaki.
Hahn voelde zich enorm verantwoordelijk en de rest van zijn leven stond in het teken van campagne voeren en demonstreren tegen het gebruik van atoombommen en nucleair energie.
7. Röntgen

De Duitse natuurkundige Wilhelm Rontgen is geboren op 27 maart 1845. In 1895 zocht hij naar een manier om dingen te fotograferen die ergens achter verborgen waren. Hij ontdekte bij toeval dat deze nieuwe stralingen ook door vlees gingen en ons skelet zichtbaar werd. De eerste röntgenfoto’s waren van zijn eigen skelet.
Al snel bleek dat deze vorm van fotografie een enorme aanwinst was voor de geneeskunde. Hij ontving in 1901 de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor deze uitvinding. Natuurlijk hadden ze toen nog niet helemaal door dat röntgenstraling ook heel gevaarlijk was.
8. Henrich Focke

Henrich Focke werd op 8 oktober 1890 geboren in Bremen. In 1923 begon hij samen zijn vriend George Wulf met het ontwerpen en bouwen van vliegtuigen. Wulf kwam bij een testvlucht te overlijden. Uit schuldgevoel besloot Focke de achternaam van zijn vriend voorgoed aan de zijne te verbinden, en noemde hij zijn bedrijf Focke-Wulf.
Nog voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak stond hij al op de lijst van collaborateurs met Hitler en zijn volgelingen. Hij werd gevraagd (of gedwongen) om een praktische helikopter te ontwerpen voor het leger. De eerste succesvolle vlucht van de Focke-Wulf Fw 61 was op 26 juni 1936. Niet lang daarna werd Focke door de aandeelhouders uit het bedrijf gezet omdat hij zich kritisch had uitgelaten over Hitler.
9. Fototoestel

Er bestaan teksten uit 350 v.Chr. waarin de Griekse filosoof Aristoteles van Stagira het principe van de camera beschrijft. De uitvinding van de eerste fotocamera is meer een samenwerking waarin uitvinders het idee steeds meer perfectioneerden. In de vele notitieblokken die Leonardo da Vinci (1452-1519) heeft achtergelaten is een duidelijke beschrijving en technische tekening opgenomen van deze camera obscura.
De Duitse wetenschapper Johannes Kepler bedacht een veel compacter toestel en vanaf deze tijd stammen de eerste kiekjes van het dagelijks leven in plaats van enkel foto’s van statige portretten.
10. Richard Hellmann

Mayonaise bestond al veel langer. Er zijn beschrijvingen waaruit blijkt dat mayonaise al op tafel stond bij de rijke Fransen in 1756.
Maar pas in 1905 kwam de Duitse Richard Hellmann op het idee om in zijn Amerikaanse delicatessenwinkel kant-en-klare mayonaise te verkopen in grote glazen flessen.