Top 10 Meest Bekende Nederlandse Seriemoordenaars

Seriemoordenaars zijn sinds jaar en dag “geliefde” onderwerpen voor boeken, series, en films. Ze zijn fascinerend en beangstigend tegelijk. Maar waarom is dat eigenlijk? Waarom staan series als Making a Murderer, de Ted Bundy tapes en The Keepers hoog in de Netflix lijsten?

Volgens hoogleraren is het een combinatie van meerdere zaken. We willen ten eerste graag begrijpen waarom iemand zoiets kan doen. Daarnaast zorgt de angst die het teweegbrengt ook voor adrenaline, waar je een kick uit krijgt. Ook Nederland kent seriemoordenaars. De bekendste Nederlandse seriemoordenaar was Maria Swanenburg, ook wel de Leidse gifmengster genoemd.

Wanneer spreken we van een seriemoordenaar? Volgens de FBI is het een moordenaar die twee of meer slachtoffers maakt in verschillende, verder niet-gerelateerde misdrijven. In Nederland kennen we er, naast Maria Swanenburg, niet veel. Toch hebben wij een top tien kunnen samenstellen van meeste bekende seriemoordenaars van Nederland ooit.

1. Maria Swanenburg

Maria Swanenburg

En dan zijn we aangekomen bij de nummer 1 van onze lijst; Maria Swanenburg. Swanenburg werd geboren in 1839 en staat in het Guinness Book of Records als grootste gifmengster aller tijden. Voor haar ontmaskering stond Swanenburg bekend als “Goeie Mie”.

“Goeie Mie” zorgde namelijk voor ouderen en zieken. Voor hen sloot ze (in het geheim) begrafenisfondsen en levensverzekeringen af, en door middel van arseen vergiftigste ze hen. Na het overlijden ging ze er zelf met het verzekeringsgeld vandoor. In nog geen drie jaar tijd vergiftigde ze meer dan honderd mensen, maar in 1883 werd ze opgepakt en kreeg ze levenslang.

2. Frans Hooijmaijers

Op nummer twee staat de seriemoordenaar Frans Hooijmaijers, geboren in 1935. Hij werd ook wel “Dikke Frans” en “de broeder des doods” genoemd. In 1970 begint Hooijmaijers als verpleger bij de Lückerheidekliniek in Kerkrade,

In de vijf jaar dat Hooijmaijers in Kerkrade werkt, streven er 112 patiënten onder “zeer verdachte” omstandigheden. Hij wordt gearresteerd en geeft uiteindelijk toe: ‘Ik wou die oudjes uit hun lijden verlossen. Ik wilde ze rust geven.’ Vijf moorden worden uiteindelijk bewezen en Hooijmaijers gaat voor achttien jaar achter de tralies.

3. Willem van Eijk

Op nummer drie staat Willem van Eijk, ook wel “het beest van Harkstede” genoemd. Van Eijk werd in 1941 geboren in Korteraar, en stond al jong bekend door zijn wreedheid tegenover dieren. In 1975 werd hij voor het eerst veroordeeld voor twee moorden, hier kreeg hij 18 jaar en tbs voor.

In 1990 werd van Eijk vrijgelaten en gaat hij bij zijn toenmalige vriendin in Harkstede wonen. In de elf jaar die volgen worden er in die omgeving zeker acht prostituees bruut vermoord. In 2002 krijgt van Eijk voor in ieder geval drie van deze moorden een levenslange gevangenisstraf. Hij overlijdt uiteindelijk in 2019 in de gevangenis van Vught.

4. Hans van Zon

Hans van Zon

De in 1942 geboren Hans van Zon staat op nummer vier. In 1967 had van Zon een relatie met twee vrouwen. Nadat hij de relatie met een van de vrouwen beëindigde, bleef zij zich volgens van Zon aan hem opdringen. Om hier een einde aan te maken sloeg hij haar dood met een loden pijp.

Na de moord op zijn ex-vriendin hield het niet op voor van Zon. Hij vermoorde nog twee mannen, en sloeg ook weduwe Dora Woortmeijer met een loden pijp en liet haar voor dood achter. Van Zon werd uiteindelijk veroordeeld tot levenslang en kwam in 1986 vervroegd vrij.

5. Martha U.

Op nummer vijf staat de eerste vrouw van onze top tien. Martha U. werd “geïnspireerd” door de Zwitserse “Engelen des Doods”, die honderden bejaarde patiënten in Wenen om het leven brachten. Ze werkte toen al twintig jaar in verpleeghuis in Delfzijl.

In 1996 wordt U. veroordeeld voor de moord op tenminste vier bewoners van het verpleeghuis. Door middel van het inspuiten van insuline handelde U. naar eigen zeggen uit “mededogen met de lijdende mens”. Ze kreeg negen jaar en tbs voor haar daden.

6. Aalt Mondria

We gaan door met de nummer zes van onze lijst. Hier staat de in Kampen geboren Aalt Mondria. Een crimineel die niet een, maar twee keer is veroordeeld tot een lange gevangenisstraf met tbs.

Mondria ontsnapt in 1978 uit een behandelkliniek. Tijdens deze ontsnapping vermoord hij een gezin in het dorpje Hoeven; hiervoor krijgt hij vijftien jaar en tbs. In 1996 mag hij op woonverlof. Tijdens dit verlof vermoordt hij het 10-jarige zoontje van zijn vriendin, waarvoor hij 18 jaar en tbs krijgt. Mondria overlijdt in 2011 aan een hepatitis C.

7. Patrick Soultana

Op nummer zeven staat Patrick Soultana, ook wel bekend als “het monster van Spijkenisse”. De in 1977 geboren Amsterdammer werd in 2013 veroordeeld tot levenslang. Deze straf veranderde in 2014 in 25 jaar en tbs door middel van een hoger beroep.

Soultana kreeg deze straf voor twee moorden en 1 poging tot moord. In het recreatiegebied het Mallebos in Spijkenisse bracht hij in 2010 twee vrouwen gewelddadig om het leven. Een jaar later beroofde hij een Poolse man die hij voor dood achter liet, maar het voorval overleefde.

8. Rahiied A.

Op nummer acht staat de meest recente seriemoordenaar van onze lijst; Rahiied A. Eind 2019 wordt hij op 23-jarige leeftijd veroordeeld voor vier moorden en zes pogingen tot moord. Voor deze delicten krijgt hij 20 jaar cel en TBS opgelegd.

A. werkte als leerling-verpleger in verschillende verzorgingstehuizen in Rotterdam. In 2016 en 2017 heeft hij in vier verschillende instellingen bejaarde mensen met insuline ingespoten. Hij heeft dit volgens de rechter minstens achttien keer gedaan, en hierdoor zijn vijf mensen komen te overlijden.

9. Koos Hertogs

We gaan door met de in Den Haag geboren Koos Hertogs. Hij werd in 1949 geboren in een gezin van zeventien kinderen. Ook Hertogs raakte al op jonge leeftijd in de problemen en toen hij zestien werd, werd hij in een inrichting voor jeugdigen geplaatst door middel van de PIJ-regeling.

Op zijn dertigste wordt Hertogs veroordeeld voor de ontvoering, misbruik en moord op drie meisjes. Voor deze moorden krijgt hij levenslang opgelegd. Hertogs is in 2015 overleden en heeft in totaal nog geen vijftien jaar van zijn leven in vrijheid doorgebracht.

10. Henk Smit

We beginnen onze lijst met Henk Smit. Henk Smit werd in 1977 geboren in Groningen en raakte al op jonge leeftijd in aanraking met justitie. Jeugd-tbs en internaten wisselen elkaar af, tot hij wordt veroordeeld voor de verkrachting van een 72-jarige vrouw.

Voor deze verkrachting krijgt Smit zeven jaar gevangenisstraf opgelegd. Terwijl hij deze straf uitzit, komen er nog twee zaken aan het licht. Via DNA-onderzoek wordt Smit ook veroordeeld voor de moorden op Annet van Reen en Anne de Ruijter.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Rijkste Koningshuizen Van Europa

Top 30 Mooiste Stranden Van Bali