Top 10 Meest Bekende Modeontwerpers Aller Tijden

Of je er nu veel of weinig van in de kast hebt, een ding is zeker; kleding hebben we allemaal. Per jaar worden er wereldwijd meer dan 100 miljard kledingstukken aangeboden en per jaar koopt de gemiddelde Nederlander er ongeveer vijftig. En waarschijnlijk worden lang niet al deze kledingstukken gedragen; de meeste mensen hebben namelijk minstens één ongedragen kledingstuk in de kast hangen.

Al deze kleding wordt ergens ontworpen. De eerste modeontwerper was Charles Frederick Worth, die als de grondlegger van de Franse haute couture wordt gezien. Vele modeontwerpers traden in zijn voetsporen. De meest bekende modeontwerper aller tijden is Coco Chanel, die in het begin van de twintigste eeuw de mode voor vrouwen voor eeuwig veranderde.

Welke modeontwerpers maakten verder het verschil? Wiens kledingstukken zullen er over honderd jaar nog gedragen worden? Wij hebben een top tien samengesteld van de meest bekende modeontwerpers aller tijden.

1. Coco Chanel

De tweede vrouw van onze lijst staat op de eerste plaats; Coco Chanel. De Française werd in 1883 geboren als Gabrielle Chasnel en wordt gezien als de belangrijkste modeontwerper ooit. In 1921 opende ze haar eerste modeboetiek en bracht ze ook haar eerste parfum uit; Chanel Nº5. Dit parfum wordt vandaag de dag nog steeds verkocht.

Kenmerkende ontwerpen van Chanel zijn onder andere de “little black dress” en het Chanel mantelpakje die ze, terwijl ze dik in de zeventig was, nog ontwierp. Chanel’s uitspraken zijn haast even bekend als haar ontwerpen; “Elegant zijn is geen kwestie van een nieuwe jurk aantrekken. Je bent elegant, omdat je elegant bent.” Ze overleed op 87-jarige leeftijd in het Ritz Hôtel in Parijs.

2. Giorgio Armani

Op nummer twee staat de Italiaanse modeontwerper Giorgio Armani. Na zowel medicijnen als fotografie te hebben gestudeerd, begon hij in 1975 zijn eerste bedrijf. Dit deed hij samen met levenspartner Sergio Galeotti, die tien jaar later overleed.

Het bedrijf van Armani is vooral bekend door de merken “Emporio Armani” en “Giorgio Armani”, maar doet zo veel meer. Hotels, accessoires en chocola zijn een van de vele onderdelen van het Armani imperium. De inmiddels 86-jarige Giorgio is tot op de dag van vandaag CEO van de multinational.

3. Christian Dior

En dan zijn we aangekomen bij de top drie van onze lijst. Die beginnen we met de in 1905 geboren Franse modeontwerper Christian Dior. Hij studeerde politieke wetenschappen in Parijs, maar had meer interesse voor architectuur. Ook schetste hij in zijn vrije tijd kleding, en deze ontwerpen kwamen terecht bij couture huizen.

Na gewerkt te hebben voor Robert Piguet en Lucien Lelong besloot textiel tycoon Marcel Boussac Dior te helpen met het financieren van zijn eigen modelijn. Hij werd bekend met zijn “New Look”: stijl; smalle tailles met uitlopende rokken. “La Chambre Syndicale de la Haute Couture” heeft het modehuis erkent als Haute Couture.

4. Ralph Lauren

Op nummer vier staat de tweede Amerikaanse modeontwerper; Ralph Lauren. Hij werd in 1939 geboren als Ralph Lifshitz. Tijdens zijn studie economie werkte Lauren voor een stropdassen fabrikant. Dit inspireerde hem om zijn eigen dassen te gaan ontwerpen en in 1967 opende hij zijn eerste winkel.

In datzelfde jaar richtte hij het merk “Polo by Ralph Lauren” op, dat zich naast mode ook op meubels en interieur richt. Lauren is sinds 2015 geen CEO meer van het merk, maar is nog wel voorzitter en “chief creative officer”.

5. Donatella Versace

Op nummer vijf staat de eerste vrouw van onze lijst; de Italiaanse Donatella Versace. Ze werd geboren in 1955 en is de zus van modeontwerper Gianni Versace. Haar broer richtte in 1978 het merk Versace op. Donatella studeerde Italiaanse literatuur, maar begon vanaf 1993 als ontwerpster voor Versace.

Toen haar broer in 1997 werd doodgeschoten nam Donatella het bedrijf van hem over. Beroemdheden Lady Gaga en zelfs prinses Diana waren het gezicht van het merk. Eind 2018 is Versace overgenomen door het bedrijf van Micheal Kors, Donatella is aangebleven als artistiek directeur.

6. Calvin Klein

De eerste Amerikaanse ontwerper van onze lijst vinden we op nummer zes. Calvin Klein richtte in 1968 het gelijknamige modehuis Calvin Klein Inc. op. Het bedrijf werd een succes in de jaren zeventig met kleding voor mannen, vrouwen en kinderen. Vooral de spijkerbroeken van Calvin Klein waren een hit, ze verkochten er in de hoogtijdagen ruim 400.000 per week.

Naast spijkerbroeken maakte het bedrijf furore in de ondergoedmarkt. Modellen als Kate Moss en Mark Wahlberg schitterenden in een opzienbarende campagne en de onderbroeken vlogen over de toonbank. Calvin Klein zelf is inmiddels met pensioen, maar het modemerk zelf bestaat nog steeds.

7. Domenico Dolce en Stefano Gabbana

Op nummer zeven staan twee Italiaanse modeontwerpers; Domenico Dolce en Stefano Gabbana. Samen richtten zij in 1989 het modemerk Dolce & Gabbana op. De ontwerpers waren tot 2005 een stel. Het duo ontwierp kleding voor vele beroemdheden, waaronder Madonna en Penelope Cruz.

In 2013 werden beide heren veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf wegens belastingontduiking en kregen ze een boete van 343 miljoen euro. Dolce en Gabbana hoeven de gevangenis waarschijnlijk niet in, want de Italiaanse wet stelt dat straffen onder de twee jaar niet uitgezeten hoeven te worden.

8. Alexander McQueen

De Britse modeontwerper Alexander McQueen staat op nummer acht van onze lijst. Na te hebben gewerkt voor Koji Tatsuno en Romeo Gigli studeerde hij aan de modevakschool Central Saint Martins College of Art and Design in Londen.

Na zijn opleiding werkte hij zes jaar lang als hoofdontwerper voor het Franse modehuis Givenchy. Daarna startte hij zijn eigen couturehuis en kon hij bekendheden als Kate Moss, Victoria Beckham en David Bowie tot zijn clientèle rekenen. De modeontwerper pleegde in 2010 op veertigjarige leeftijd zelfmoord, zijn modehuis McQueen bestaat nog steeds.

9. Yves Saint Laurent

We gaan door met een modeontwerper uit Frankrijk. Yves Saint Laurent werd geboren in 1936 in Algerije, toen nog een kolonie van Frankrijk. Op zeventienjarige leeftijd ging hij voor de modeontwerper Christian Dior werken, en vier jaar later kreeg hij de leiding over het gelijknamige modehuis.

Hij werd tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog opgeroepen om te dienen in het leger. Na twintig dagen kreeg hij een zenuwinzinking, die hem de leiding over Dior kostte. Hij begon zijn eigen modehuis; YSL. In 2006 verkocht hij het modehuis en twee jaar later overleed hij op 75-jarige leeftijd.

10. Valentino Garavani

We beginnen onze lijst met Valentino Garavani. De Italiaanse modeontwerper werd geboren in 1932. Na gestudeerd te hebben aan het Franse “École des Beaux Arts’” keerde hij in 1960 terug naar Rome. Hier opende hij zijn eerste modehuis, die hij twee jaar later naar Florence verhuisde.

In Florence kwam zijn echte doorbraak. Mode-icoon Jacky Kennedy werd een van zijn cliënten en droeg een trouwjurk ontworpen door hem toen ze met de Griekse tycoon Aristotle Onassis trouwde. Ook onze eigen koningin Maxima droeg een trouwjurk ontworpen door Valentino.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Beste Hybride Auto’s

Top 22 Beste 7-Persoons Auto’s van dit Moment