Top 10 Meest Bekende Mannelijke Disney Figuren

Disney wordt er nog wel eens van beschuldigd zeer conservatief te zijn met de seksen.

Mannelijke personages hebben bijna altijd de hoofdrol en drie keer zoveel tekst als de vrouwelijke figuren. Wie zijn de belangrijkste kletsmajoren van Disney?

Het meest bekende mannelijke Disney personage is natuurlijk Mickey Mouse.

Hij is niet voor niets het ‘gezicht’ van Disney. En ja, hij kletst behoorlijk wat af! Wil je weten welke andere Disney mannen het bekendst zijn? Lees hier onze top 10!

1. Mickey Mouse

Natuurlijk staat deze muis (weer) op de eerste plaats. Hij neemt dan ook een zeer speciale rol in, in Disneyland.

Mickey is geboren in 1928. Het plan was om hem Mortimer te noemen, maar dat vond de vrouw van Walt Disney geen goed idee. Ze vond de naam te onvriendelijk, en daarom werd het Mickey.

In een later stadium krijgt Mickey’s vriendin, Minnie, wel een aanbidder die Mortimer heet.

Mickey’s hoofd bestaat uit 3 cirkels. 2 voor de oren, 1 voor het gezicht. Zijn kleding bestaat uit een rode broek met 2 gele knopen.

Hij is een echt icoon van de Walt Disney Company en een van de meest herkenbare symbolen van de hele wereld.

2. Donald Duck

De kletszieke eend Donald Duck staat uiteraard op de tweede plaats. Donald is geboren in 1934.

Alhoewel Micky Mouse het gezicht van Disney is, zijn de meeste stripboeken en groepjes van Disney vernoemd naar Donald.

Donald draagt standaard een matrozenpakje, dat wil zeggen; shirt en hemd. Mickey draagt alleen een broek en bij Donald ontbreekt deze juist.

Donald Duck was helemaal niet bedoeld als blijvertje met zo’n grote rol voor Disney.

Maar in de eerste film was hij zo grappig dat Walt Disney besloot om verder te gaan met het figuurtje. Inmiddels heeft Donald een uitgebreide eenden familie opgebouwd met een zus, neefjes, tantes en ooms.

3. Prince Charming

Prince Charming is niet alleen de naam van de prins in Assepoester. Maar Prins Charmant (of Charmeur) is ook een sociaal stereotype dat in heel veel sprookjes en Disneyfilms verschijnt.

Zeg nou zelf, een knappe prins op een wit paard, daar wil iedere hulpeloze prinses toch wel mee trouwen?

Assepoester is trouwens niet een verzinsel uit de Disneyfactory. Het is een oud volkssprookje waarin thema’s zoals de onrechtvaardige behandeling van stiefkinderen wordt behandeld, en de overwinning daarvan.

Door het huwelijk met de knappe prins wordt het meisje uit de laagste sociale klasse en die slecht behandeld wordt ineens een prinses.

Er zijn wereldwijd meer dan duizenden varianten op het Assepoesterverhaal, wat ook wel bekend is onder de naam “Het glazen muiltje”.

4. Hercules

Hercules is de naam van de Romeinse god van de Kracht, en de zoon van de Romeinse oppergod, Jupiter.

Maar hij is vooral ook bekend bij de jeugd als de held uit de Disneyfilm van 1997, met de gelijknamige titel.

De Amerikaanse animatiefilm uit 1997 is de 35ste Disneyclassic. Het Disneyverhaal is losjes gebaseerd op de Griekse mythe van Herakles (Latijn: Hercules).

Oppergod Zeus woont met zijn vrouw op de berg Olympus en krijgen een zoontje Hercules.

Iedereen is blij, behalve Hades, die van plan was de macht op Olympus te grijpen. Hades doet van alles om Hercules dwars te zitten, maar natuurlijk eindigt het met… en ze leven nog lang en gelukkig.

Al met al, Hercules (of Heracles) is een echte heldennaam. Geen wonder dat er ook heel veel sportclubs deze naam gebruiken.

5. Quasimodo

Quasimodo is de hoofdrolspeler in het boek “De Klokkenluider van Notre Dame”, geschreven door Victor Hugo in 1831.

De zwaar misvormde, maar goedhartige Quasimodo wordt verliefd op het mooie zigeunermeisje Esmeralda, die een danser is. Maar hij is niet de enige!

Ik ga niks verklappen, maar het moraal van het verhaal is natuurlijk dat het uiterlijk minder belangrijk is dan een goed hart.

Het zwaarmoedige sprookje eindigt gelukkig wel met dat ze nog lang en gelukkig leven.

6. Pumbaa

Pumbaa is de naam van wrattenzwijn in de in 1994 uitgebrachte Disneytekenfilm “The Lion King”. Samen met meerkat Timon neemt hij het leeuwenjong Simba onder zijn hoede.

De naam Pumbaa betekent in Swahili “onbezorgde dwaas” en voor wie de film gezien heeft, lijkt deze naam goed gekozen te zijn.

Zijn lijfspreuk en geloofsovertuiging “Hakuna Matata” wordt in de tekenfilm door Elton John gezongen en het liedje (en de uitspraak) is wereldwijd razend populair geworden.

Ook andere liedjes van Elton John die voor de film zijn gebruikt krijgen weer een opfrisbeurt.

Daarom ook dat Pumbaa eigenlijk meer bekend is dan Simba zelf. Eén plaatsje maar hoor! Kijk maar snel naar de nummer 7 van onze lijst.

7. Simba

Simba is de hoofdrolspeler in een van de grootste hits van de laatste jaren van Disney; de kaskraker The Lion King uit 1994. De film werd in 2019 opnieuw uitgebracht als een fantasie-muziekfilm en Simba wordt wereldberoemd.

Het verhaal gaat om een leeuwenjong dat door omstandigheden van zijn familie gescheiden wordt en opgevoed wordt door het wrattenzwijn Pumbaa en de meerkat Timon.

Na enkele jaren ontmoet hij een jonge leeuwin, en komt hij weer in contact met zijn familie.

Maar, dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. In de jungle kan en moet je overal op voorbereid zijn! Vraag dat maar aan onze volgende mannelijke held!

8. Mowgli

Mowgli is een van de personages uit het verhaal van Rudyard Kipling uit 1894, genaamd ‘Het Junglebook’. Eigenlijk is het hetzelfde verhaal als dat van Tarzan, geschreven in 1912.

Net als in “Tarzan of the Apes” draait het om een klein jongetje dat door omstandigheden alleen in de Jungle is en wordt opgevoed door de jungledieren.

In plaats van door apen wordt Mowgli door wolven grootgebracht.

Hij sluit bijzondere vriendschappen af met de dieren in het bos, maar die zijn niet altijd blij met het mensenkind.

Op een gegeven moment besluiten de dieren om het jongetje in een dorp achter te laten.

9. Aladdin

Aladdin is een van de meest bekende personages uit het boek “The Arabian Nights”, wat in het Nederlands vertaald is als De Vertellingen van 1001 Nachten.

In deze verzameling van vertellingen (iedere nacht een verhaal) werden oude verhalen gebundeld uit de Arabische wereld.

Walt Disney heeft in 1992 hun 31e lange animatiefilm uitgebracht, gebaseerd op een van de verhalen uit deze vertellingen, het verhaal van Aladin en de Wonderlamp.

Natuurlijk is een Disneyfilm niet compleet zonder prinses, en toevallig was prinses Jasmine op een undercover missie om een geschikte man te vinden.

10. Jack Sparrow

Kapitein Jack Sparrow is geen stripheld, maar dit Disney personage verdiend zeker wel een plaats op onze top tien lijst!

Pirates of the Caribean is de naam van een van de attracties in Disneyland uit 1967, waarbij je in bootjes langs allerlei scenario’s wordt gevoerd.

Omdat Disney altijd op zoek is naar nieuwe onderwerpen besloten ze bij deze attractie een film te maken.

Daarom huurden ze wat schrijvers in om een nieuw piratenverhaal te maken met de gelijknamige titel.

Het inhuren van Johnny Depp als Captain Jack Sparrow en enkele andere namen heeft ervoor gezorgd dat de film een enorm succes werd, en er nog 3 vervolgfilms zijn uitgebracht.

Jack Sparrow is uitgegroeid tot een icoon, en vooral bij de iets ouderen heel erg geliefd.

De film is geschikt voor kinderen, maar zeker ook voor een ouder publiek.

In deze film geen prinses, en ook geen “lang en gelukkig”, maar de films hebben toch allemaal een goed einde: kapitein Jack Sparrow ontkomt aan de dood en aan de gevangenis.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Populairste Disney Prinsessen Films

Top 10 Meest Bekende Disney Figuren