Top 30 Makkelijkste MBO Opleidingen

Natuurlijk, geen één opleiding is makkelijk. Elke opleiding vergt een bepaalt niveau en iedereen zal dan ook hard moeten werken. Voor de één is bijvoorbeeld rekenen heel moeilijk, waar voor een ander de talen Nederlands of Engels heel moeilijk kunnen zijn. Opleidingen rangschikken in een volgorde van moeilijkheidsgraad is dan ook eigenlijk onmogelijk.

Dat gezegd hebbende, als we kijken naar zaken als opleidingsduur en slagingspercentage komen we tot de volgende conclusie. Assistent Horeca, Voeding of Voedingsindustrie is de makkelijkste MBO opleiding die er op dit moment beschikbaar is. De opleiding duurt 1 jaar en is vooral bedoeld voor mensen die in de horeca willen werken. Bijvoorbeeld als bediende bij een restaurant of in een hotel.

Bekijk ook: Top 10 Moeilijkste MBO Opleidingen

Toch hebben we in dit lijstje een poging gedaan de makkelijkste MBO opleidingen op een rijtje te zetten. Als gevolg van verschillende factoren is dit erg lastig, maar we hebben bijvoorbeeld gekeken naar opleidingsduur en slagingspercentage.

Het is dus niet zo dat de opleiding die op 1 staat daadwerkelijk makkelijker is dan de opleiding die op 27 staat, maar het is gebaseerd op hoeveel van de mensen slagen en binnen welke tijd. Een korte opleiding zal dus hoger op het lijstje staan dan een lange opleiding. Tevens wordt er in dit lijstje vooral gekeken naar startersopleidingen.

Denk dan ook niet dat als je een opleiding volgt die toevallig hoger op het lijstje staat, je minder goed of minder intelligent bent dan iemand die een opleiding volgt die lager of zelfs niet in het lijstje staat. Dat is natuurlijk onzin!

Weten welke 29 andere MBO-startersopleidingen er in het rijtje staan? Lees dan snel verder!

1. Assistent Horeca, Voeding of Voedingsindustrie

Assistent Horeca
 • Duur: 1 jaar
 • Verwachte startsalaris: tussen de 1491 euro en 1972 euro bruto per maand

De één jaar durende MBO niveau 1 opleiding tot assistent horeca, voeding of voedingsindustrie is ideaal voor mensen die houden van lekker op het terras zitten, een wijntje doen of bovenal lekker eten.

Je leert over hygiëne, voedselbereiding en zeker niet onbelangrijk: de omgang met klanten. Tevens leer je hoe je terrassen op orde houdt. Kortom, je leert alle benodigde kwaliteit om de dagelijkse drukte op een terras, of in een hotel of restaurant, te runnen.

2. Assistent Logistiek

Assistent Logistiek
 • Duur: 1 jaar
 • Verwachte startsalaris: tussen de 1511 euro en 1998 euro bruto per maand

Ben jij goed in plannen en organiseren? Houd jij er van de leiding te nemen in een groepsproject of misschien wel op sportveld? De opleiding tot assistent logistiek zou zomaar eens erg geschikt voor jou kunnen zijn.

Tijdens de opleiding is er veel focus op magazijnen. Je leert hoe ze in elkaar zitten en waarom Hierdoor leer je verbanden te leggen. Je leert na te denken over wat logisch is en hoe je een magazijn dus zelf kunt organiseren.

3. Assistent Bouwen, Wonen en Onderhoud

Assistent Bouwen
 • Duur: 1 jaar
 • Verwachte startsalaris: tussen de 1463 euro en 1935 euro bruto per maand

Iemand die de opleiding tot assistent bouwen, wonen en onderhoud heeft gevolg houdt zich veel bezig met bouwen en onderhouden. Hij werkt zowel binnen als buiten en werkt voornamelijk op bouwlocaties.

Tijdens de opleiding leer je veel over het voorbereiden van bouwprojecten en werk je onder begeleiding van een baas. Na de opleiding kun je er natuurlijk ook voor kiezen door te leren in de vorm van een MBO niveau 2 opleiding.

4. Assistent Installatie- en Constructietechniek

Assistent Installatie
 • Duur: 1 jaar
 • Verwachte startsalaris: tussen de 1473 euro en 1948 euro bruto per maand

Na de opleiding tot assistent installatie- en constructietechniek kun je nog heel veel. Het is een brede MBO niveau 1 opleiding. Na de opleiding kun je doorleren in een niveau 2 opleiding, waarnaar je zeker klaar bent de arbeidsmarkt te veroveren.

Je leert op de opleiding heel veel verschillende kwaliteiten. Je leert dingen over elektrotechniek, constructie- en metaaltechniek. Je krijgt te maken met de machines, apparaten, materialen en gereedschappen. Ook leer je hoe je hier veilig mee om gaat.

5. Assistent Dienstverlening en Zorg

Assistent Dienstverlening
 • Duur: 1 jaar
 • Verwachte startsalaris: tussen de 1468 euro en 1942 euro bruto per maand

Ben jij een zorgend type? Hou jij ervoor de koffie voor mensen te regelen of ze te verzorgen als ze ziek zijn? De MBO niveau 1 opleiding tot assistent dienstverlening en zorg die één jaar duurt is ideaal voor mensen die er van houden de helpende hand te zijn.

Je leert hoe je de ruimte van de patiënt schoon houdt, hoe je voor ze kookt en niet onbelangrijk hoe je behulpzaam bent. Er ligt focus op communicatie en omgang en tevens leer je hoe je samen met je collega’s de beste verzorging kunt verzorgen.

6. Assistent Verkoop/Retail

Assistent Verkoop
 • Duur: 1 jaar
 • Verwachte startsalaris: ongeveer 1697 euro per maand

Hou jij van verkopen? Heb je misschien al een bijbaantje in een winkel of heb je dit altijd al gewild? Dan is de MBO niveau 1 opleiding tot assistent verkoop/retail misschien wel iets voor jou.

Tijdens de opleiding leer je enorm vele. Je leert bijvoorbeeld je werk goed voor te bereiden en te plannen. Een kwaliteit die onmisbaar is in een winkel. Je leert klanten te helpen, je leert vakken te vullen en je leert de controle te behouden over je voorraad. Je leert simpelweg alles wat je nodig hebt om het werk in de winkel goed te kunnen doen!

7. Assistent Mobiliteitsbranche

Assistent Mobiliteitsbranche
 • Duur: 1 jaar
 • Verwachte startsalaris: tussen de 610 euro en 1657 euro bruto per maand

Wanneer jij er voor kiest assistent mobiliteitsbranche te worden zul jij alles leren over voertuigen. Je leert over bussen, campers, trucks, auto’s, fietsen, brommers, motors, letterlijk alles wat je kunt bedenken.

Tijdens de opleiding leer je hoe het werk in elkaar steekt. Je leert over alle materialen, gereedschappen en apparaten die benodigd zijn om de technische werkzaamheden die te maken hebben met voertuigen uit te kunnen voeren. Ook hierbij assisteer je weer vooral, aangezien je een opleiding tot assistent mobiliteitsbranche volgt. Uiteraard is er echter de optie door te leren na het afronden van de opleiding.

8. Assistent Plant, Dier of (Groene) Leefomgeving

Assistent Plant
 • Duur: 1 jaar
 • Verwachte startsalaris: tussen de 1505 euro en 1990 euro bruto per maand

Werk jij graag buiten? Bijvoorbeeld bij een hoveniersbedrijf of een bedrijf dat diensten op land, water of milieutechniek verricht. Iemand die de opleiding tot assistent plant, dier of (groene) leefomgeving volgt zal zich voornamelijk bezig houden met de natuur.

Na de opleiding zul je natuurlijke omgevingen en natuurlijke producten verzorgen en onderhouden. Je zorgt voor het materiaal, de planten en de omgeving. Aangezien je assistent bent ondersteun je hierbij voornamelijk anderen en voer je taken uit die je baas je geeft.

9. Assistent procestechniek

Assistent procestechniek
 • Duur: 1 jaar
 • Verwachte startsalaris: tussen de 1488 euro en 1967 euro bruto per maand

In fabrieken wordt enorm veel gebruik gemaakt van productieprocessen. Dit zijn de lange processen, bijvoorbeeld langs alle machines, die een product aflegt voordat het klaar voor de klant is. Wanneer je de één jaar durende MBO niveau 1 opleiding tot assistent procestechniek werk jij mee aan dit proces. Je bedient dan bijvoorbeeld de machines of voert controles over het proces uit.

10. Chauffeur wegvervoer

Chauffeur wegvervoer
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het landelijk gemiddelde startloon in 10,7 euro bruto per uur

In Nederland vindt enorm veel vervoer plaats. Met enorme handelspoorten zoals Schiphol Amsterdam en de haven van Rotterdam die heel Europa ‘voeden’ is er enorm veel handelsverkeer over de weg door Europa. Daarom is er natuurlijk veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs.

Wil jij deze vraag vervullen? Dan is de opleiding tot chauffeur wegvervoer perfect voor jou!

11. Taxichauffeur

Taxichauffeur
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het landelijk gemiddelde voor starters ligt ongeveer op de 1400 euro bruto per maand

Vandaag is deze opleiding eventueel een ietwat overbodige opleiding. Tegenwoordig kan iedereen binnen een dag taxichauffeur worden. Je download simpelweg een app als Uber of Lyft, meldt je aan en gaat meteen aan de slag. De taxi-industrie verkeert vandaag de dag dan ook in zwaar weer.

Wil je echter ervaren en met veel zelfvertrouwen de weg op gaan? Dan is het verstandig de MBO niveau 2 opleiding tot taxichauffeur te volgen. Je leert hier alles ins en outs van het vak en zult elke klant goed kunnen helpen.

12. Monteur mechatronica

Monteur mechatronica
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het landelijk gemiddelde voor starters ligt ongeveer op de 1400 euro brute per maand

Wanneer jij er voor kiest om de opleiding tot monteur mechatronica te gaan volgen kun je bij heel veel verschillende bedrijven aan de slag. Dit zijn bijvoorbeeld verschillende bedrijven die apparaten of machines bouwen. Voor veel mensen zal mechatronica een lastig woord zijn. Het houdt simpelweg in dat het een combinatie tussen werktuigbouwkunde, elektronica en informatietechniek.

Je leert tijdens de opleiding van alles over apparaten. Je leert over de verschillende onderdelen ervan, hoe ze gemonteerd worden en hoe ze afgesteld worden. Je zult te maken krijgen met verschillende moeilijk klinkende vakken, zoals hydraulica en pneumatiek. Ook leer je over de kennis en techniek die benodigd is om monteur mechatronica te worden.

13. Opperman bestratingen

Opperman bestratingen
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het landelijk gemiddelde voor starters ligt ongeveer op de 2050 euro bruto per maand

Zit je ook wel eens op de fiets en kun je er niet door omdat mensen aan de straat aan het werk zijn? Dit werk is enorm belangrijk. We staan er niet vaak bij stil, maar de wegen die we elke dag gebruiken moeten ook aangelegd worden. Wil jij hieraan bijdragen? Dan is de opleiding tot opperman bestratingen iets voor jou.

Als opperman bestratingen zorg jij ervoor dat al deze operaties op straat goed uitgevoerd worden. Je plant het, regelt het en stuurt de werknemers aan.

14. Medewerker groen- en cultuurtechniek

Medewerker groen
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het verwachte startsalaris ligt ongeveer op de 1200 euro bruto per maand

Ben jij geïnteresseerd in grasmaaiers, bosmaaiers en sproeiers? Verdiep je dan eens in de opleiding tot medewerken groen- en cultuurtechniek.

Je leert tijdens de twee jaar durende opleiding enorm veel over planten, bomen en bodem. Je leert welke machines ervoor gebruikt worden, hoe je deze gebruikt en hoe je deze onderhoudt.

15. Monteur metalen daken en gevels

Monteur metalen daken en gevels
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het verwachte startsalaris ligt ongeveer op de 1938 euro bruto per maand

Zie jij jezelf al daken aanleggen en elke dag in het zonnetje werken? Kijk dan eens naar de MBO niveau 2 opleiding tot monteur metalen daken en gevels! De opleiding duurt in de meeste gevallen (maar) twee jaar.

Je leert voornamelijk veel over metalen daken en gevels, en hoe deze in elkaar steken. Je leert hoe je ze maakt, met hierbij belangrijke zaken zoals het waterdicht maken van de daken. Tevens leer je veel over het onderhoud van de daken en de materialen die hiervoor gebruikt worden.

16. Verkoopmedewerker optiek

Verkoopmedewerker optiek
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het verwachte startsalaris ligt ongeveer op de 1504 euro en 1988 euro bruto per maand

Brillen worden steeds populairder en steeds meer mensen hebben een bril nodig. Wil jij onderdeel zijn van deze industrie en veel mensen helpen bij een echt probleem? Dan is de MBO niveau 2 opleiding tot verkoopmedewerker optiek misschien wel iets voor jou!

Je leer enorm veel over brillen, bijvoorbeeld over de verschillende kleuren, monturen en materialen. Ook leer je over trends binnen de brillenindustrie en hoe deze tot stand komen. Nog belangrijker, je leert hoe je brillen verkoopt en hoe je ermee werkt.

17. Medewerker bloem, groen en styling

Medewerker bloem
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het verwachte startsalaris na deze opleiding ligt ongeveer op de 1726 euro bruto per maand

Ben jij een echt natuurmens en zit je graag met je handen in de planten, bloemen en andere fauna? Ben jij tevens iemand die graag anderen blij maakt? Dan is de MBO niveau 2 opleiding tot medewerker bloem, groen en styling perfect voor jou!

Je leert op deze opleiding alles over bloemen en ander groen. De focus ligt vooral op het maken van prachtige boeketten en bloemstukken. Je leert veel over de technieken die hierbij gebruikt worden en hoe jij deze het beste toe kunt passen. Ook leer je welke planten goed bij elkaar passen en waarom zodat jij na de opleiding de mooiste bloemstukken en boeketten kunt maken!

Naast verschillende vakken die met bloemen en ander groen te maken hebben, volg je ook Nederlands, rekenen en burgerschap en is er bij veel scholen die deze opleiding geven ruimte voor vrije keuzedelen. In deze vrije keuzedelen is het de bedoeling dat je je verder gaat specialiseren.

18. Tegelzetter

Tegelzetter
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het verwachte startsalaris na het beëindigen van de opleiding ligt ongeveer op de 1550 euro bruto per maand

De MBO niveau 2 opleiding tot tegelzetter is ideaal voor mensen die graag werken aan de perfecte afwerking van een project. Een huis is niks zonder vloer, en een douche niets zonder tegelmuur.

Tijdens de opleiding volg je een stage, of werk je, bij een erkend leerbedrijf. Kies je ervoor deze opleiding in BBL vorm te volgen, wat zeer aannemelijk is, zul je vier dagen per week werken en één dag per week naar school gaan. Tevens zul je dan een salaris tegemoet zien.

Wanneer je deze opleiding hebt afgerond kun je doorleren in verschillende opleidingen in niveau 3. Bijvoorbeeld de opleiding tot uitvoerder of bedrijfsleider.

19. Metselaar

Metselaar
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het verwachte startsalaris na het beëindigen van de opleiding ligt ongeveer op de 1550 euro bruto per maand

Na de opleiding tot metselaar zul jij heel veel bezig zijn met metselen. Logisch is het dus ook dat je hier tijdens de opleiding ook al veel mee bezig bent. Tijdens de opleiding loop je ook al veel mee op de bouw, om ervaring op te doen in de praktijk. Je werkt dan bijvoorbeeld in de nieuwbouw, maar ook in de restauratie.

Voor de verschillende plekken waar je werkt gelden verschillen de technieken en tijdens de opleiding leer je met elk van deze technieken om te gaan.

Onderdelen die ook binnen de opleiding voor kunnen komen zijn bijvoorbeeld tegelzetten of stuken. Na de opleiding is het aannemelijk dat je aan de slag gaat bij een aannemer- of metselbedrijf.

20. Airco/warmtepompmonteur

Airco/warmtepompmonteur
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het verwachte startsalaris na het beëindigen van de opleiding ligt ongeveer op de 1799 euro bruto per maand

De MBO niveau 2 opleiding tot airco/warmtepompmonteur is pérfect voor mensen die technisch zijn en er niet vies van zijn de handen vuil te maken. Op de opleiding leer je omgaan met installatie- en koudetechniek.

Je leert bijvoorbeeld klimaat- en elektronische componenten monteren en aansluiten, je leert te werken met klimaat technische systemen en natuurlijk met airconditioning en warmtepompen. Tevens volg je op de opleiding de vakken Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap.

Na het afronden van de opleiding kom je voor een belangrijke keuze te staan. Ga je werken of leer je door? Kies je ervoor door te leren kun je bijvoorbeeld de MBO niveau 3 opleiding tot servicemonteur koude- en klimaatsystemen volgen, of de MBO niveau 3 opleiding tot eerste monteur koude- en klimaatsystemen.

Kies je ervoor meteen te gaan werken zul jij voor je werk enorm veel koelsystemen installeren, repareren en onderhouden. Je zorgt ervoor dat alles aangesloten wordt, het perfect werkt en minstens even goed blijft werken.

21. Basismedewerker fashion

 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het verwachte startloon na het beëindigen van de opleiding ligt ongeveer op de 1533 euro bruto per maand

Houd jij van mode? Ben jij elke dag bezig om een zo mooi mogelijke outfit samen te stellen voordat je naar school of naar je werk gaat? Dan is de MBO niveau 2 opleiding tot basismedewerker fashion super geschikt voor jou!

De opleiding is enorm geschikt voor creatieve mensen die graag elke dag met wat anders bezig zijn. Het is natuurlijk een pluspunt als je geïnteresseerd bent in kleding en graag nadenkt over wat wel en niet goed bij elkaar past en of iets goed staat.

Het studieverloop is wat anders dan bij veel anders opleidingen. In het begin van je opleiding ga je gewoon alle dagen van de week naar school. Hier krijgt je zowel praktijk- als theorielessen.

In de laatste periode van jaar 1 ga je voor twee dagen in de week stage lopen en ga je de rest nog steeds naar school. Het twee jaar borduurt hierop voort en halverwege dit jaar schakelt het over naar drie dagen stage en twee dagen school.

22. Monteur midden spanningsdistributie

Monteur midden spanningsdistributie
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het verwachte startsalaris na het beëindigen van de opleiding ligt ongeveer op de 1679 euro bruto per maand

Elke dag gebruiken we elektriciteit. Onze telefoon leiden we ermee op, de televisie werkt erop en tegenwoordig koken en rijden veel mensen zelfs op elektriciteit. De meeste mensen zijn er echter nooit mee bezig wat er allemaal bij komt kijken voordat zo’n elektrisch apparaat werkt.

Ben jij hier wel geïnteresseerd in? Of ben je hier misschien zelfs in je dagelijkse leven al veel mee bezig? Dan is deze opleiding zeker geschikt voor jou.

Tijdens de twee jaar durende MBO niveau 2 opleiding tot monteur middenspanningsdistributie leer je alles over elektriciteit, en dan met name hoe dit werkt op de midden spanningsdistributienetten. Je leert hoe de kabels onder de grond ervoor zorgen dat jij elke dag een tosti kunt bakken in het elektrische tosti-ijzer. Ook leer je hoe elektriciteit wordt opgewerkt en hoe je ermee kunt werken.

Na deze opleiding werk je vaak in grootenergieverbruikers. Denk hierbij vooral aan fabrieken, voetbalstadions, vliegvelden of treinstations. Ook werk je aan kabels en elektriciteitskasten. Jij weet na de opleiding alles van elektriciteit en kunt er al geen andere mee overweg.

23. Betonstaalvlechter

Betonstaalvlechter
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het verwachte startsalaris na het beëindigen van de opleiding ligt op de 1900 euro bruto per maand (dit ligt vast in de cao)

We hebben het allemaal wel eens gezien op de bouw of ergens anders, gevlochten betonstaal. Ben jij er altijd al geïnteresseerd in geweest waarvoor dit handig is en hoe het wordt gemaakt? Dan is de twee jaar durende MBO niveau 2 opleiding tot betonstaalvlechter perfect voor jou.

Tijdens de opleiding verdiep je je in alles wat met staal (specifiek betonstaal) te maken heeft. De gereedschappen die nodig zijn om het te maken en te behandelen leer jij de baas te zijn. Ook leer je over de verschillende constructie, hoe deze in elkaar zitten en waarom ze werken.

Jij leert plannen op te stellen, en zeker niet minder belangrijk ook uit te voeren. Na de opleiding kun je uiteraard doorstromen in een MBO niveau 3 opleiding, maar ook kun je er voor kiezen meteen aan de slag te gaan in de bedrijfswereld.

24. Waterbouwer

Waterbouwer
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het verwachte startsalaris na het beëindigen van de opleiding ligt ongeveer op de 1800 euro bruto per maand

Als er iets is waar Nederland bekend om staat, als er iets is waarvoor Nederlandse bedrijven vanuit alle uithoeken van de wereld worden ingeschakeld, dan is het wel onze kennis over water. De kennis over hoe water tegengehouden moet worden, hoe de afvoer geregeld moet worden, noem het maar op. Wil jij hieraan bijdragen? Dan is deze opleiding perfect geschikt voor jou.

Tijdens de opleiding leer je alles over water en de middelen die hiermee verbonden zijn. Je leert hoe dijken in elkaar steken, hoe waterkeringen gemaakt worden, hoe sluizen aangelegd worden. Misschien wel net zo belangrijk als dat alles, je leert ze te onderhouden. Je leert over alle technieken: baggeren, afgraven, noem maar op.

Ook leer je plannen op te stellen in verschillende situaties. Je leert wanneer een bepaalde dijk wel van pas komt en wanneer niet. Kortom, je wordt een waterexpert!

25. Uitvoerend bakker

Uitvoerend bakker
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het verwachte startsalaris na het beëindigen van de opleiding ligt ongeveer op de 8,04 euro bruto per uur

Hou jij van bakken? Koekjes, cakes, broden, jij bent van alle markten thuis. Dan is er bijna geen betere opleiding dan die tot uitvoerend bakker. Je werkt dan niet als verkoper in de bakkerij, maar bent de leider in de keuken en verzorgt alle klanten van de heerlijkste lekkernijen.

Alles wat je in de bakkerij ziet liggen, jij leert het bakken tijdens deze opleiding. Tevens leer je over de technieken, machines en gereedschappen en je leert de fijnste trucjes van de bakkersambacht. Het enige wat je nodig hebt om van start te gaan met deze opleiding is een diploma of andere vorm van toelating op MBO niveau. Je hoeft dus zeker nog geen meesterbakker te zijn! Maak je dus geen druk als je nog niet veel ervaring hebt in de keuken.

Na het afronden van deze opleiding kun je ervoor kiezen door te stromen naar een niveau 3 opleiding of meteen de bakkerij in te gaan.

26. Monteur service en onderhoud installaties en systemen

Monteur service
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het verwachte startsalaris na het beëindigen van de opleiding ligt ongeveer op de 1100 euro bruto per maand

De MBO niveau 2 opleiding tot monteur service en onderhoud installaties en systemen duurt 2 jaar. Wanneer je erover nadenkt deze opleiding te gaan doen is het belangrijk dat je over één van de volgenden beschikt: een vmbo diploma, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of een niveau 2 mbo diploma.

Deze opleiding is pérfect voor mensen die niet graag stil zitten. Mensen die graag altijd bezig zijn en graag mensen helpen bij technische klussen. Voor mensen die graag altijd onderweg zijn om installaties en systemen te installeren, te vervangen of te maken.

Een veelvoorkomende vervolgkeuze na deze opleiding is de eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties die te volgen is op niveau 3. Tevens kun je ervoor kiezen je oriëntatie en horizon te verbreden, een mogelijkheid is bijvoorbeeld je te gaan verdiepen in infratechniek.

27. Betonstaallasser

Betonstaallasser
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het verwachte startsalaris na het beëindigen van de opleiding ligt ongeveer op de 7,62 euro bruto per uur

Na het afronden van deze opleiding ben jij een ware expert met betonstaal! Je kunt het bewerken, lassen, noem maar op.

In de twee jaar durende opleiding wordt je de verschillende technieken aangeleerd en maak je kennis met de materialen en apparaten die hierbij benodigd zijn. Ook wordt je aangeleerd hoe je bouwtekeningen kunt maken en lezen, om aan de hand van deze tekeningen het beste resultaat neer te zetten.

Als vervolg op deze opleiding kun je ervoor kiezen door te leren. Bijvoorbeeld in de vorm van een niveau 3 opleiding. Tijdens de opleiding is het belangrijk dat je stage loopt. Dit móet bij een erkend leerbedrijf. Op deze manier leer je veel en doe je het meeste ervaring op, zodat je na het afronden van de opleiding meteen de echte wereld in kunt.

28. Basismedewerker printmedia

Basismedewerker printmedia
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het verwachte startsalaris na het beëindigen van de opleiding ligt ongeveer op de 1485 euro bruto per maand

De twee jaar durende MBO niveau 2 opleiding tot basismedewerker printmedia is enkel te volgen in BBL vorm. Dit houdt in dat je school afwisselt met werkdagen waarin je ervaring op doet in de échte werksfeer. De opleiding valt onder de sector grafimedia. Na deze opleiding kun je dan ook doorleren in de vorm van een niveau 3 opleiding in deze zelfde sector.

Een groot onderdeel van de opleiding is het kennismaken met de verschillende ontwerpprogramma’s. Bijvoorbeeld Adobe Photoshop of Adobe Illustrator. Ook leer je bijvoorbeeld hoe een drukpers werkt en hoe je hier bijvoorbeeld een T-shirt of een petje mee kunt bedrukken. Na het afronden van deze opleiding ben je direct klaar de werkwereld in te gaan.

29. Vakman fundering

Vakman fundering
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het verwachte startsalaris na het beëindigen van de opleiding ligt ongeveer op de 1950 euro bruto per maand

Ben jij altijd al bezig met sleutelen, monteren en helpen op bijvoorbeeld de bouw? Dan is wellicht de MBO opleiding tot vakman fundering iets voor jou. De opleiding duurt twee jaar en is te volgen in BBL vorm.

Je gaat hierbij één of twee dagen naar school en werkt daarnaast drie of vier dagen bij een leerbedrijf dat goed gevonden wordt door de school. Hierdoor doe je de juiste ervaring op door de mooie afwisseling van werken in de praktijk en het leren op school in de boeken.

Veel mensen die kiezen voor deze opleiding, besluiten daarna door te studeren in de vorm van een niveau 3 infraopleiding. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de MBO niveau 3 opleiding tot machinist hijskraan.

Het collegegeld is verplicht, maar het is aan de goedkopere kant, omdat het een BBL opleiding is.

30. Stukadoor

Stukadoor
 • Duur: 2 jaar
 • Verwachte startsalaris: het verwachte startsalaris na het beëindigen van de opleiding ligt ongeveer op de 1650 euro bruto per maand

De MBO opleiding tot stukadoor is er beschikbaar in MBO niveau 2. De opleiding is zowel in BOL vorm te volgen, als in BBL vorm. Bij BOL ga je fulltime naar school en bij BBL wissel je werk met school af.

De opleiding duurt in de meeste gevallen twee jaar. Gedurende de opleiding leer je om te gaan met verschillende materialen en gereedschappen die te pas komen in het leven als stukadoor. Denk hierbij aan gips en specie, maar ook aan de apparaten die een stukadoor gebruikt.

Ook krijg je als leerling inzicht in de verschillende technieken en leer je om te gaan met de alledaagse situaties van een stukadoor. Je mag je dan na het afronden van de opleiding ook zeker een échte stukadoor noemen!

Zoals eerder benoemd is de studie zowel in BOL (Beroeps Opleidende Leerweg), als in BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) te volgen. De BBL-versie is ietwat goedkoper, aangezien je minder tijd op school doorbrengt. Tevens kun je er op deze manier nog een leuk bedrag naast verdienen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Leukste Dingen om te Doen in Jimbaran, Bali

Top 30 Beste Amerikaanse Series Ooit Gemaakt