Top 10 Meest Populaire Liedjes Van De Jaren ’50

Flashback naar de jaren ’50: de Tweede Wereldoorlog is voorbij, mensen krijgen weer hoop en vertrouwen in de toekomst. De radio en platenspeler doen hun intrede. Iedereen kan ineens overal naar muziek luisteren! De term pop(ulaire) muziek is geboren!

De fifties is het geboortejaar van de rock-’n-roll. Voor het eerst horen we ‘feel-good’ deuntjes in plaats van smartlappen over ongelukkige liefdes en misère. Hier volgt de TOP 10 meest bekende liedjes uit de jaren 50!

1. Blueberry Hill, gezongen door Fats Domino

Met stip op nummer 1: Blueberry Hill. Na 70 jaar kunnen de meeste mensen dit nummer nog steeds meezingen. Niet veel mensen weten echter dat dit liedje al in de jaren 40 werd geschreven door Vincent Rose.

Het nummer is sindsdien een paar keer op plaat uitgebracht door andere zangers, waaronder de Amerikaanse jazztrompettist Louis Amstrong.

Maar Fats wist er een echte hit van te maken!

De in 1956 uitgebrachte rock-’n-roll versie van Fats Domino stond maar liefst 14 weken in de charts, en is daarna nog vele malen (met wisselend succes) opnieuw uitgebracht.

En nu allemaal!! “I found my thrill… on Blueberry Hill. On Blueberry Hill, when I found you!”

2. Love Me Tender, gezongen door Elvis Presley

Het liedje Love me Tender is geschreven voor de film met de gelijknamige titel, waarin Elvis zijn debuut wilde maken als acteur. De film kwam voor het eerst uit in 1956 en met The King of Rock-’n-Roll in de hoofdrol kregen de bioscopen voor het eerst te maken met krijsende fans die hun emoties niet onder bedwang konden houden.

Love me Tender (love me do) is met 3 andere muzieknummers die Elvis in deze film zingt uitgebracht op E.P. Dit heeft voor de doorbraak van Elvis op tv gezorgd, en wordt gezien als de eerste stap in het bereiken van zijn wereldwijde roem.

3. Que Sera, Sera, gezongen door Doris Day

Het liedje Que Sera, Sera (whatever will be, will be) is geschreven door Jay Livingston en Ray Evans en wordt ook wel gezien als het nummer waarmee Doris Day bekend is geworden.

Heel veel mensen associëren het liedje met de in 1965 uitgebrachte musical “The Sound of Music”, waarin actrice Julie Andrews het nummer zingt voor de von Trapp kinderen. Toch werd het voor het eerst gezongen door Doris Day en gebruikt in de Alfred Hitchcock-film The Man Who Knew Too Much welke in 1955 op het witte doek verscheen.

Tijdens het WK in Duitsland in 2006 werd het nummer spontaan door het publiek ingezet tijdens een penalty moment, en sindsdien galmt het regelmatig door de Engelse voetbalstadions.

4. Rock Around The Clock, gezongen door Bill Haley & his Comets

Het nummer Rock around the Clock heeft het rock-‘n-roll genre bij het grote publiek gebracht, and they loved it!! Het zal niemand echt verbazen dat juist dit nummer op de derde plaats staat in deze muzikale Fifties Top Tien.

Hoewel Bill Haley tot aan zijn dood heeft volgehouden dat het nummer door hemzelf geschreven is, zijn er veel onduidelijkheden over de oorsprong van het liedje. Er gaan geruchten dat het een rip-off en samensmelting is van 2 in 1940 uitgebrachte bluessongs. Maar in de jaren vijftig was alles nieuw; de gevechten over royalty’s moesten nog beginnen. Men nam het niet zo nauw met de details, en we zullen er waarschijnlijk nooit meer achter komen hoe het zit.

Hoe dan ook! We’ re gonna rock, gonna rock around the clock tonight, yeahhh!

5. Living Doll, gezongen door Cliff Richard & The Drifters

Dit liedje is geschreven in 1955 voor Duffy Power, die de hoofdrol speelde in de film “Serious Change”. Cliff Richard had een kleine bijrol in deze film.

In 1953 ging Cliff samen met zijn band The Drifters de studio in en bij gebrek aan materiaal zette hij dit nummer op hun plaat.

In de Fifties hadden Nederland en België nog geen hitparades, maar het liedje Living Doll werd razend populair. De Cliff Richard versie stond 23 weken op nummer 1 in Engeland. Het was Cliff Richard’s eerste nummer 1-hit, en brak met dit nummer ook door in Amerika.

Living Doll werd in de jaren tachtig nogmaals uitgebracht en gebruikt als de soundtrack voor de typisch Britse sitcom serie The Young Ones.

Uiteindelijk heeft Sir Cliff Richard meer dan drie miljoen Engelse pondjes verdient aan dit nummer, en dat is ‘best lekker’ te noemen.

6. Buona Sera, gezongen door Louis Prima

Buona Sera Signorita, buona sera….Bij de eerste klanken voel je je meteen in Napoli, op een swingende cocktailparty aan de rand van het zwembad.

In 1958 kon echt iedereen het liedje meezingen. En ook vandaag de dag wordt er flink meegebruld als dit nummer tijdens een feestje wordt gedraaid.

Zoals met heel veel muziek uit de jaren 50 is het niet helemaal zeker wie het nummer heeft geschreven en wanneer het voor het eerst is uitgebracht. Ondanks dat Louis Prima al de leeftijd had van 47 jaar, deed hij het qua populariteit bij de jeugd niet onder voor Justin Bieber in zijn goede jaren.

In 1985 nam onze eigen André Hazes de nummers Buona Sera en Oh Marie uit in medley-vorm. Hiermee kwamen deze oude hits van Louis Prima in Nederland weer terug in de Top 10. Dat moet Justin Bieber nog maar eens zien te bereiken!

7. Only You, gezongen door de Platters

Of moet ik zeggen, Only youuuuuuuuuuuuu….

Only You is een echte fifties popsong, gecomponeerd door Buck Ramen voor het eerst opgenomen in 1955 door The Platters.

Het nummer stond 30 weken lang staan in de Amerikaanse R&B hiltijsten.

Toen The Platters ook wilde doorbreken in Europa werd het nummer The Great Pretender als singel uitgebracht, met Only You op de b-kant.

Beide nummers waren te horen in de in 1956 uitgebrachte film Rock Around the Clock en werden een groot succes.

8. Peggy Sue, gezongen door Buddy Holly and the Crickets

Buddy Holly was een gitarist, componist en een echte rock-’n-roll zanger. Zijn meest bekende nummers zijn That’ll be the Day, en het in 1957 geschreven nummer Peggy Sue. Op het hoogtepunt van zijn succes, op 3 februari 1959 ken op 22-jarige leeftijd, overleed hij als gevolg van een vliegtuigongeluk.

Buddy Holly wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gezien als een cult-figuur van de rock-‘n-roll. Het stormachtige verloop van zijn carrière, zijn destijds rebelse manier van muziekmaken en optreden, en zijn talent spreken bij velen nog steeds tot de verbeelding.

9. True Love, gezongen door Bing Crosby en Grace Kelly

Dit liedje is geschreven door Cole Porter, voor de in 1956 uitgebrachte film High Society. Het nummer werd daarin gezongen in een destijds episch scene door de Hollywood-sterren Bing Crosby en Grace Kelly.

De film werd in Amerika een doorslaggevend succes en wist daarna de zee over te steken. Beide Amerikaanse artiesten werden in Europa met open armen door het grote publiek ontvangen. True Love werd het hitnummer van de film.

10. Banana Boat Song, gezongen door Harry Belafonte

Day-o, day-o, Daylight come and we want go home. Als je dit nummer hoort, dan móet je wel meezingen!

De Amerikaanse zanger en acteur Harry Belafonte wordt ook we de “King of Calypso” genoemd omdat hij ervoor heeft gezorgd dat de calypso-muziek internationaal bekend werd.

The Banana Boat Song was een traditioneel Jamaicaans werklied, gezongen door de arbeiders die ‘s nachts de die dag opgekochte bananen in schepen laadden, zodat deze de volgende ochtend vroeg konden uitvaren.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Amerikaanse Bands Uit De Jaren ’60

Top 10 Meest Populaire Nederlandse Liedjes Uit De Jaren ’50