Wat is de leukste studentenstad van Nederland?

Groningen

Studeren wordt door velen vaak beschreven als de leukste tijd van het leven.

En zeg nu zelf: wat is er mooier dan student zijn en een studentenstad en medestudenten te leren kennen, vrienden te maken en feest te vieren als tentamens behaald worden?

Gelukkig heeft Nederland behoorlijk wat studentensteden, maar wat is nu de leukste studentenstad van het land?

De leukste studentenstad van Nederland is volgens (oud)studenten Groningen. Er lopen hier dan ook maar liefst om en nabij de 50.000 studenten rond, wat betekent dat een op de vier inwoners student is.

De gemiddelde leeftijd in Groningen is een van de laagste van heel Nederland, een gegeven waar de stad handig op ingespeeld heeft met een veelvoud aan studie- en studentenverenigingen en bijvoorbeeld lange openingstijden in kroegen.

In dit artikel kom je alles te weten over Groningen als studentenstad.

Wat maakt een stad een studentenstad?

studentenstad, Groningen

Hoe wordt een stad precies uitgeroepen tot studentenstad?

Een stad is een studentenstad als er minstens 10.000 studenten vertoeven. Groningen voldoet dus ruim aan die voorwaarde.

In een studentenstad zijn veel hogescholen en universiteiten te vinden, waar studenten soms op een bijbehorende campus wonen.

Vaak heeft een studentenstad een bruisend uitgaansleven, is er een ruim (of juist tekort!) aanbod aan studentenkamers en zijn er studentenverenigingen.

Wist je dat de grootste studentenstad van Nederland Amsterdam is? Hier worden maar liefst 450 opleidingen aangeboden en die worden vertegenwoordigd door 100.000 studenten.

Hoeveel hogescholen zijn er te vinden in Groningen?

Laten we beginnen met de grootste hongeronderwijs instelling in de stad: de Hanzehogeschool. Deze biedt een veelvoud aan Bachelors aan.

Aan studiekeuze in deze populaire studentenstad geen gebrek!

Daarnaast kunnen studenten terecht bij instellingen als het EuroCollege Hogeschool dat zich specialiseert in hotels, events, toerisme en business op zowel Mbo- als Hbo-niveau.

Er is ook de Academie Verloskunde Amsterdam/Groningen, de SPO Hogeschool voor Pedagogisch en Sociaal-Agogisch Onderwijs, NHL Stenden Groningen, en Windesheim locatie Groningen.

Hoeveel universiteiten zijn er in Groningen?

Aangezien Groningen erg populair is onder universitaire studenten, gaan we iets dieper in op het aantal universiteiten in de stad, te beginnen bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Deze universiteit stamt uit 1614 en is daarmee een van de oudste van Nederland. Ook vind je er de Protestantse Theologische Universiteit locatie Groningen en de TSM Business School.

Al deze universiteiten hebben studentenverenigingen waarvan sommigen zelfs (nogal negatief) het nationale nieuws hebben gehaald, zoals Vindicat.

Welke studentenverenigingen zijn er in Groningen?

Aangezien Groningen een studentenstad bij uitstek is, is de keuze uit studentenverenigingen enorm.

Het is voor studenten belangrijk dat ze bij hun keuze goed bedenken wat ze uit de vereniging willen halen. Dit zie je makkelijk terug in de intentie en doelen van de studenten die er samenkomen.

Om een aantal voorbeelden van Groningse studentenverenigingen te geven: er is de Studentenvereniging voor International Betrekkingen/Dutch United Nations Student Associations, of Unitas Studiosorum Groningana.

Er zijn ook studentenverenigingen die zich richten op het geloof.

Zo is er de Gereformeerde Studentenvereniging Groningen speciaal voor Christelijke studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool.

Wat zijn de meest populaire studies in deze studentenstad?

Studie Psychologie

Zoals gezegd biedt Groningen een veelvoud aan studies op verschillende toegepaste en academische niveaus. De studie Toegepaste Psychologie is erg populair aan de hogeschool van deze stad.

Aan de universiteit zijn studies als Geneeskunde, Theologie, Econometrie, Filosofie en Sterrenkunde populair.

Wist je dat Groningen ook een geliefde stad onder internationale studenten is? Het academisch niveau is namelijk behoorlijk hoog en het onderwijs is in de meeste gevallen Engelstalig.

Wat is er allemaal te doen in Groningen?

De stad Groningen staat nooit stil en er is altijd wat iets te beleven. Studenten die graag actief zijn en dingen ondernemen kunnen in deze stad op allerlei vlakken hun hart ophalen.

Een grote en belangrijke ontmoetingsplek is het Forum, waar horeca, 5 filmzalen, een expositieruimte, een Smartlap, een dakterras met prachtig uitzicht over de stad, een stadsbibliotheek en een roof-top bioscoop gehuisvest zijn.

In de stad zijn ook een aantal prachtige tuinen te vinden waar studenten samenkomen om te ontspannen of te studeren, zoals aan het Noorderplantsoen.

De wintermaanden zijn gevuld met Eurosonic/Noorderslag waar toeschouwers kunnen genieten van optredens op vele locaties in de gezellige binnenstad.

Waar wonen studenten in Groningen?

Hoewel niet alle studenten die in Groningen studeren ook daadwerkelijk in de stad wonen, kiest een groot deel er toch voor een kamer te zoeken.

Gelukkig dat in Groningen nog redelijk te doen, zowel qua prijs als qua beschikbaarheid. In de leukste studentenstad van Nederland kost een kamer van 17 vierkante meter gemiddeld 395 euro.

Dat is wel andere koek dan in Amsterdam. In de grootste studentenstad van Nederland betaal je waar je voor hetzelfde oppervlak afhankelijk van de ligging rond de 550 euro.

Welke bijbanen zijn populair in de leukste studentenstad van Nederland?

Horeca werk

Veel studenten hebben een bijbaan naast hun studie om het onderwijs, de huur van de kamer of de algemene levensvoorzieningen te kunnen bekostiging.

De studiefinanciering is wellicht niet genoeg en er zijn studenten die gewoonweg niet zoveel willen lenen.

Aangezien Groningen bij uitstek een studentenstad is, zijn er redelijk wat bijbanen te vinden in verschillende sectoren.

Er is bijvoorbeeld ruimte voor een baan in de horeca of administratief werk. Ook lokale supermarkten nemen graag studenten in dienst.

Heeft Groningen een introductieweek?

Jazeker. Eerstejaars- en doorstroomstudenten kunnen in Groningen genieten van de KEI-week, een afkorting voor Kommissie Eerstejaars Introductie.

De KEI-week wordt georganiseerd door en voor studenten aan de Hanzehogeschool Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Stenden Hogeschool en de Academie Verloskunde Groningen.

De organisatoren doen hun uiterste best om in ieder studentengroepje twee studenten uit dezelfde studie samen te plaatsen.

Het is namelijk de bedoeling dat studenten in 5 dagen kennis maken met de stad, de onderwijsinstelling en hun medestudenten.

Is Groningen goed te bereiken voor studenten?

Arriva

Hoewel Groningen een van de meest noordelijke steden in Nederland is, is de stad goed te bereiken.

Uiteraard kom je er per trein met de NS. Het busvervoer wordt verzorgd door Qbuzz en Arriva.

Toch kiezen veel studenten ervoor om in de stad te gaan wonen in plaats van het forensen tussen thuisstad en studiestad.

We kunnen ze geen ongelijk geven, wie zou dat nu niet willen in de leukste studentenstad van Nederland?

De hamvraag: waarom is Groningen de leukste studentenstad van Nederland?

Uit alle voorgaande informatie kan geconcludeerd worden dat Groningen de leukste studentenstad van Nederland is omdat het ontzettend gezellig is.

Daarnaast is het helemaal ingericht naar de behoeften van studenten.

Studenten zullen er snel hun draai vinden, vrienden maken en de stad op hun duim leren kennen.

Er is veel keuze uit onderwijsinstellingen, er zijn veel studenten- en studieverenigingen en het is nog redelijk makkelijk om huisvesting te vinden.

Daarnaast heeft de stad kenmerkende iconen zoals de Martinitoren, de Vismarkt, en de winkelstraten de Folkingestraat en de Zwanestraat.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Amerikaanse Actrices Uit De Jaren ’80

Walt Disney World

Wat is het grootste pretpark ter wereld?