Top 10 Beste Nederlandse Boy Bands Aller Tijden

Boybands? Wie kent niet East 17, One Direction en natuurlijk de Backstreet Boys en New Kids on the Bloc? In ons land kennen we minder succesvolle boybands, maar toch waren ze er wel degelijk.

Opvallend; de meeste boybands in ons land hielden het niet lang vol en slechts een handjevol van de bandleden schopte het nadien nog ver in de muziekwereld. Boybands in ons land waren vooral hypes en ontstond niet zelden vanuit talentenjachten op de televisie.

Opvallend is verder dat een aantal Nederlandse boybands in ons land amper een hit wist te scoren, maar ver over de landsgrenzen wel gewaardeerd werden. We zetten hier tien van de leukste boybands van Nederland aller tijden op een rij.

1. Caught in the Act

Caught in the Act in de originele bezetting bestond van 1993 tot 1998. In 2015 vierde de band een rentree. Caught in the Act werd opgericht door Cees van Leeuwen en bestond uit Eloy de Jong, Bastiaan Ragas, Benjamin Boyce en Lee Baxter.

De boyband debuteerde met de single ‘Gonna make you Mine’. Gek genoeg vierde de boyband grote successen in Scandinavië, Australië, Azië en Japan maar bleven de grote successen in eigen land uit. In 1998 hield de band ermee op.

2. B-Brave

B-Brave bestond uit Kaj van der Voort, Samuel Legten, Cassius Verbond, Dioni Gomez en Jai Wowor. De boyband werd in 2013 derde tijdens het televisieprogramma X-Factor en tekende in hetzelfde jaar al een contract met platenmaatschappij Sony.

De eerste single ‘Up’ scoorde meteen goed, en hetzelfde gold voor nummers als ‘Bij Mij’ en ‘Als je bij mij bent’. B-Brave kreeg gedurende het bestaan diverse prijzen en voor de bekende single One Night Stands een gouden en een platina plaat.

3. Men2B

Men2B ontstond ook al uit een televisieprogramma, Popstars, The Rivals in dit geval. De band bestond uit Anno, Eshan, Mark, Nils en Steven en scoorde meteen met de eerste single ‘Bigger Than That’ een redelijke hit.

Men2B bestond en trad op van 2004 tot 2006. In maart 2006 vond het afscheidsconcert van de band plaats in het Hubertushuis in het Limburgse Geleen.

4. Fritsh

Fritsh was een van de eerste Nederlandse boybands en werd opgericht in 1987 door manager Robert Brouwers samen met Ernesto Rozendal, bekend van Creators International. De band was vernoemd naar een andere bekende manager, Frits Hirschland.

De band ging overigens in 1988 alweer uit elkaar. Een van de meest bekende bandleden was René Klijn. De zanger overleed al op jonge leeftijd aan de ziekte Aids.

5. Fource

Max Mies, Jannes Heuvelmans, Niels Schlimbach en Ian Kuyper vormden de boyband Fource. Ze wonnen in 2017 de nationale finale van het Junior Songfestival en werden vervolgens op het festival in Georgië vierde. Dat deden ze met het nummer ‘Love Me’.

Fource bracht twee albums uit en produceerde ondertussen talloze singles, met wisselend succes. De boyband is tot op de dag van vandaag actief.

6. D-Ground

D-Ground hield het als boyband lang vol, van 1999 tot 2007 om precies te zijn. De band bestond uit Sajid, de tweeling Anno en Jan en Jona. De D in de naam stond voor Different Background.

D-Ground scoorde in 2005 een hitje met het nummer ‘My Girl’. Ook de tweede single ‘You Gotta Be’ scoorde best redelijk in de verschillende hitlijsten. De groep ging in 2007 uit elkaar, tot verdriet van de fans overigens.

7. Bearforce1

Bearforce1 bestond uit vier homoseksuele mannen. Aanvankelijk werd gesteld dat ze elkaar toevallig hadden ontmoet tijdens het uitgaan in New York, in werkelijkheid echter was de band samengesteld door Roeland Fernhout.

Nadat in 2008 een aantal nieuwe leden kwamen en enkele van het eerste uur vertrokken, viel het doek voor de band definitief in 2009.

8. B.E.D.

B.E.D. bestond van 1995 tot 1999. De boyband was een hersenspinsel van het duo Bolland en Bolland en bestond uit de bandleden Alain Kersten, Ricardo van der Laan en Gerard Vogel. De tweede single ‘Welles’ werd een hit en stond even op de zevende plaats in de Top 40.

B.E.D. bracht in totaal twee albums uit. De boyband stopte ook omdat Bolland en Bolland het te druk had om de band op een goede manier te begeleiden. Dat kwam omdat juist in dat jaar talloze andere bands van dit duo doorbrak. Kwestie van pech dus.

9. 4U

De boyband 4U won in 2016 de finale van het SBS6 programma Next Boy/Girl Band. Heel lang bleef de band echter niet actief, en dat om een toch wel erg trieste reden.

De band hield in 2018 al op te bestaan. Toen pleegde zanger Toon Mentink op 24-jarige leeftijd namelijk zelfmoord. En zo kwam er wel een heel vervelend einde aan de boyband 4U.

10. 4Fun

4Fun was de tegenhanger van de girlband Linda, Roos en Jessica, die bekende personages in bekende Nederlandse soapseries waren. Ook de leden Jimmy Geduld, Winston Gerschtanowitz, Michiel de Zeeuw en Chris Zegers waren soapies.

In 1997 maakten ze een hitje met het nummer ‘Levenslang’. Later kreeg ook ‘Overal’ een bescheiden positie in de hitlijsten. Na een jaar vol optredens viel het doek voor deze boyband. Ze bleken toch beter te kunnen acteren, al plaatsen mensen daar soms ook vraagtekens bij.

Niet dezelfde cultuur als in Engeland en Amerika

De successen die internationale boybands als Five, Boyzone, ‘N Sync en Boyz II Men vierden, vierden de Nederlandse boybands niet. Integendeel. Wat dat betreft mist ons land ook de cultuur van boybands zoals ze die zeker in Engeland en Amerika wel kennen.

Het aantal boybands is wel gegroeid vanwege de talloze talentenjachten op de Nederlandse televisie. De boybands gaan vaak energiek van start maar in negen van de tien gevallen gaat de stekker er toch al snel weer uit.

Bijzonder is wel dat er amper grote namen afkomstig zijn vanuit de boybands die ons land kende. Ook dat is in andere landen wel anders. Daar vieren de individuele bandleden na een periode in de boyband nog grote individuele successen. Ook dat is ons land dus niet aan de orde.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Leukste Dierentuinen in Duitsland

Top 30 Grootste Motorclubs Ter Wereld