Top 10 Leukste MBO Niveau 3 Zorg Opleidingen

MBO is een ontzettend veelzijdig studieniveau. Middelbaar Beroepsonderwijs bereid je op toegepaste wijze voor op allerlei beroepen die tot uiting komen in bijvoorbeeld de bouw, ICT of dienstverlening. Een grote tak in het MBO is de richting zorg. De zorg is dan ook erg gevarieerd en zodoende is de lijst Zorg Opleidingen in het MBO dan ook lang.

Wil je instromen op een MBO 3 zorg opleiding? Dat kan met onder andere een VMBO Kb/G/T-leerweg diploma. In MBO 3 zijn er twee soorten studieprogramma´s: Beroepsopleidende Leerweg (BOL) waar je veel tijd in de schoolbanken doorbrengt, en Beroepsbegeleidende Leerweg (BLL) waarbij je direct aan de slag gaat en weinig tijd op school doorbrengt. Sommige opleidingen combineren beide leerwegen. Ook zijn er stages.

Welke opleiding MBO niveau 3 Zorg je ook kiest, de zorg is altijd interessant en ontzettend belangrijk. Met deze opleidingen kun je echt een verschil maken voor de medemens en zorgen dat mensen gezond blijven. Heb je moeite met kiezen? Wij hebben hier de leukste MBO niveau 3 zorg opleidingen voor je op een rij gezet.

De leukste MBO niveau 3 zorg opleiding is Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (IG). Deze zorg opleiding staat met stip bovenaan de lijst omdat het je veel zelfstandigheid in je werk geeft en je op een heel persoonlijk level met je patiënten omgaat.

Nieuwsgierig geworden naar alle ins- en outs van Verzorgende IG en de overige 9 leukste zorg opleidingen op MBO 3 niveau? Lees dan gauw verder

1. Verzorgende IG

Als Verzorgende Individuele Gezondheidszorg gaan er veel deuren voor je open. Voorbeelden van concrete beroepen die je zou kunnen uitoefenen na deze opleiding, zijn kraamverzorgende, medewerker in een verzorgingstehuis, of werknemers in de gehandicaptenzorg. Er zijn vele mogelijkheden.

Soms help je ook met persoonlijke verzorging en kan het zijn dat je een aantal huishoudelijke taken moet verrichten. Het kan echter ook erg medisch zijn, waarbij je katheters inbrengt en medicijnen toedient.

Kortom: Verzorgende IG is een ontzettend veelzijdige en daarmee leuke MBO niveau 3 zorg opleiding.

2. Begeleider Specifieke Doelgroepen

Als je ervan droomt om mensen met een ziekte, probleem of beperking te helpen tijdens het alledaagse leven, dan kan de opleiding MBO niveau 3 Begeleider Specifieke Doelgroepen je hiervoor opleiden.

Je wordt getraind om mensen zelfstandig deel te laten nemen aan de maatschappij en begeleid hen hierin. Je ondersteunt mensen meestal in hun woon- en huishoudsituatie, met hun lichamelijke zorg, of tijdens de dagbesteding met al hun activiteiten.

De mensen die je helpt zijn meestal chronisch ziek, hebben gedragsproblemen of kampen met psychische problemen. Een beroepstak dus voor mensen die van uitdagingen houden!

3. MBO Optiek

Wellicht sta je er niet zo snel bij stil, maar alle brillenwinkels in Nederland staan vol experts die een opleiding MBO Optiek achter de rug hebben. Lijkt jou dit ook leuk?

MBO Optiek leid je op tot opticien MBO 3 niveau waardoor je in een brillenwinkel kunt werken en allerlei klanten moet helpen. Deze baan is ontzettend veelzijdig omdat het zowel gezondheid, mode en dienstverlening met elkaar combineert.

Je leert de speciale meetapparatuur bedienen, glazen slijpen en ze in een montuur plaatsen. Of wat dacht je van de meting voor contactlenzen, en het uitleggen aan de klant hoe deze het beste gebruikt kunnen worden? Ook moet je weten hoe je een kapotte bril kunt repareren of de afstelling ervan kunt verbeteren.

4. MBO Orthopedische Schoentechniek

Schoenen, waarschijnlijk is het niet het eerste schoeisel of kledingstuk waar je aan denkt als je het woord zorg hoort. Toch is er een tak in de gezondheidszorg die zich toespits op gezondheid en, jawel, schoenen: Orthopedische Schoentechniek.

Deze MBO niveau 3 opleiding zorgt ervoor dat jij straks mensen kunt helpen die speciale schoenen nodig hebben. Iemand die dit kan, wordt ook wel een leestenmaker genoemd. De opleiding heeft theorie maar is ook erg toegepast. Je leert hoe je een schoen maakt en hoe de machines werken, en bent dus veel met je handen bezig. Daarnaast moet je de kunst van gipsmodellen maken onder de knie krijgen.

Het kan ook zijn dat je mensen moet helpen die protheses nodig hebben, als ze door bijvoorbeeld een ongeluk een lichaamsdeel verloren zijn. Kortom: voor Orthopedische Schoentechniek moet je veel drive hebben en letterlijk en figuurlijk ´sterk in je schoenen staan´.

5. MBO Orthopedische Techniek

Nog een leuke MBO zorg opleiding die te maken heeft met het maken van protheses is MBO Orthopedische Techniek. Deze opleiding richt zich op het aanmeten en maken van kunstmatige lichaamsdelen, korsetten of beugels.

De opleiding geeft je de mogelijkheid je te specialiseren in een specifieke doelgroep zoals ouderen, sporters of kinderen.

Orthopedische Techniek is erg veelzijdig en behalve de technische kant, moet je ook goed met mensen weten om te gaan.

6. MBO Tandtechniek

Heb je weleens nagedacht wie het materiaal van de tandarts aanlevert? Juist, een tandtechnisch laboratorium. Als je dit interessant vindt, dan is MBO Tandtechniek een leuke opleiding voor jou.

Je werkzaamheden bestaan onder andere uit het maken van bruggen, kunstgebitten of kronen en de opdrachten komen van de orthodontist, kaakchirurg of tandarts. Tijdens de opleiding leer je heel precies te werk te gaan en tot in detail instructies op te volgen en leer je met welke materialen er gewerkt wordt.

Tijdens de opleiding Tandtechniek wordt daarnaast veel stagegelopen, zodat je weet hoe het er op de werkvloer aan toe gaat.

7. Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Nog een leuke MBO niveau 3 zorg opleiding is Pedagogisch Medewerker Kinderopvang. Houd je van kinderen tot 12 jaar en zou je graag meer voor ze willen betekenen? Dan kan deze opleiding bij jou passen.

Tijdens de opleiding word je getraind om op de juiste manier baby´s, peuters, kleuters en kinderen tot 12 jaar te kunnen verzorgen en voeden. Ook leer je dagprogramma´s en activiteiten samen te stellen en deze uit te voeren.

Na de opleiding vinden de meeste afgestudeerden een baan bij de buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal of een kinderdagverblijf.

8. Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie

Hoewel nummer 8 in deze lijst eigenlijk een vervolgopleiding op Verzorgende Individuele Gezondheidszorg is, staat de opleiding er toch in omdat het op MBO niveau 3 verder gaat en ontzettend leuk en interessant is voor Verzorgende IG´s die zich willen toespitsen op de psychogeriatrische zorg.

Tijdens de opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (GVP) wordt er gewerkt met herkenbare praktijksituaties. Na het behalen van je diploma, ben je in staat om met psychogeriatrische cliënten te werken.

9. Sport- en Bewegingsleider

Je zult misschien niet direct aan sport denken wanneer zorg opleidingen voorbijkomen, maar sport en bewegen heeft wel degelijk te maken met gezondheid. Sport- en Bewegingsleider is dan ook een erg leuke MBO niveau 3 zorg opleiding.

Je leert er hoe je sportlessen kunt plannen en uitvoeren, hoe je instructies geeft op groeps- en individueel niveau. De opleiding bereid je voor hoe je het beste met mensen kunt omgaan en hoe je sportvoorzieningen kunt beheren.

De meeste afgestudeerden komen aan een baan bij onder andere zwembaden, verzorgingshuizen, gevangenissen, fitnesscentra of sportverenigingen.

10. MBO Pedicure

Als je denkt dat de pedicure, of nagelstylist, alleen zorgt dat voeten er mooi uit komen te zien, dan heb je het mis. De pedicure is namelijk specialist in voeten en alles wat daarbij komt kijken.

Tijdens de MBO niveau 3 zorg opleiding Pedicure leren zij alles over voeten en welke klachten voeten kunnen hebben. Vind je dit interessant? Dan kan deze opleiding de juiste voor jou zijn.

Je leert alles over hygiëne, klantcontact en ongemakken aan de voet zoals wratten, schimmels of likdoorns. De meeste mensen met een MBO Pedicure diploma gaan aan de slag in een schoonheidssalon of beginnen een eigen zaak.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Bekende Kinderboekenschrijvers Aller Tijden

Top 10 Verschillende Soorten Salie + Eigenschappen