Top 30 Leukste Beroepen voor Vrouwen

De tijd dat alleen maar mannen een beroepsfunctie hadden, ligt al heel ver achter ons. Tegenwoordig zijn in de meeste beroepen zowel vrouwen als mannen vertegenwoordigt, en de arbeidsparticipatie van vrouwen gaat ieder jaar omhoog.

Ook worden van oudsher ´typische mannenberoepen´ zoals architect, webdesigner of technisch ingenieur steeds vaker door vrouwen ingevuld.

Het leukste beroep voor vrouwen is lerares basisonderwijs. Hier is meer dan 80% van de werknemers vrouw.

Veel vrouwen werken deeltijd, zodat werk en gezin beter met elkaar gecombineerd kunnen worden. In Nederland werkt de man gemiddeld 36 uur per week, tegenover 26 uur voor de vrouw. De beroepen met de meeste vrouwen zijn te vinden in de sociale tak, zoals verpleegkunde, of maatschappelijk werk, of in het onderwijs.

In deze lijst zetten we de 30 leukste beroepen voor vrouwen voor je op een rij. Wat het leukste beroep is, is natuurlijk subjectief en ligt helemaal aan je (loopbaan-)achtergrond en je interesses.

De lijst is gebaseerd op de beroepstakken waar de meeste vrouwen in voorkomen.

Lees snel verder om alles te weten te komen over de beroepen, welke kwaliteiten je ervoor nodig hebt, waar je aan de slag komt en hoe je het kunt bereiken.

1. Lerares basisonderwijs

Docent

Het Leukste beroep voor vrouwen is met uitstek lerares in het basisonderwijs. Hier is meer dan 80% vrouw. Als Lerares op een basisschool ben je gespecialiseerd in verschillende vakken als gym, taal, rekenen, geschiedenis, Nederlands en Engels.

Je moet een echte doorzetter zijn, energiek, kritisch, conflicten kunnen beheersen en een passie voor werk met kinderen hebben. Je wordt lerares op een basisschool voor de groepen drie tot en met acht middels de vierjarige HBO-opleiding Pabo.

2. (Huis)Arts

(Huis)Arts

Hoewel de verdeling tussen huisartsen in Nederland bijna 50% vrouw en 50% man is, staat het beroep (Huis)Arts toch op nummer 2. Sinds 2020 zijn er meer vrouwelijke dan mannelijke huisartsen. Het is al gebleken dat de meeste beroepen in deze op 30 Leukste Beroepen voor Vrouwen zich in de gezondheidszorg of in de sociale tak bevinden, zo ook Arts.

Een Huisarts is verantwoordelijk voor het onderzoeken en de behandeling van patiënten in alle leeftijdscategorieën, en kan deze patiënten doorsturen naar een specialist. Een (Huis)Arts is accuraat, waarnemer, loyaal en analytisch en moet een passie voor de gezondheidszorg hebben.

Je wordt Huisarts na de zesjarige WO-opleiding Geneeskunde, waarna je de driejarige opleiding tot Huisarts volgt. Daarna moet je je verplicht registreren in het specialistenregister en blijf je bijscholingen volgen middels cursussen, trainingen en studiedagen.

3. Docent

Docent

Op nummer 3 in deze lijst vinden we het alom bekende beroep Docent. Meer dan 60% van de docenten in het voortgezet- en WO-onderwijs is vrouw. Een Docent brengt kennis en vaardigheden over op leerlingen of studenten, en kan gespecialiseerd zijn in een bepaald vak of beroep.

Het minimale opleidingsniveau om Docent te worden is Leraar HBO, waar je je specialiseert in een vakgebied zoals Geschiedenis of Engels. Als je les wilt geven op een HBO of WO, wordt er vaak gevraagd naar een afgeronde opleiding in een vakgebied en een lesbevoegdheid.

Docenten kunnen goed coachen, luisteren, leidinggeven, en zijn perfectionistisch en energiek. Een sociaal beroep per uitstek!

4. Logopedist

Nog een beroep in de gezondheidszorg dat erg populair is onder vrouwen, is Logopedist. De meerderheid van de logopedisten is vrouw. Een Logopedist behandelt mensen met gehoor- spraak-, stem-, en slikproblemen.

Logopedisten zijn creatief, kunnen coachen, zijn flexibel, integer en hebben een groot aanpassingsvermogen. Er is een Hbo-opleiding Logopedie en een vervolgopleiding WO Logopediewetenschap, of Orthopedagogiek. Na voltooiing is een BIG-registratie verplicht en zijn er bijscholingscursussen om op de hoogte te blijven van nieuwe behandelingen en ontwikkelingen.

5. Psycholoog

Psycholoog

De Top 5 in deze Top 30 Leukste Beroepen voor Vrouwen begint met Psycholoog, waar in Nederland meer dan 70% vertegenwoordigd wordt door vrouwen. Een Psycholoog geeft advies, begeleiding en therapie aan mensen met behoefte aan emotionele of geestelijke steun.

Als Psycholoog bestudeer je het gedrag van mensen en stel je een behandelplan of voor een patiënt. Psychologen zijn integer, en kunnen goed luisteren, motiveren en oordelen vormen.

Je wordt Psycholoog middels een Hbo-studie Toegepaste Psychologie of WO Psychologie. Daarna is registratie verplicht, zoals een NIP-registratie. Je kunt ook doorstuderen en je specialiseren in bijvoorbeeld Kinderpsychologie of Klinische Psychologie.

6. Diëtist

Diëtist

We blijven nog even in de gezondheidszorg. Nog een Leuk Beroep voor Vrouwen is Diëtist, of Voedseldeskundige. Dit beroep heeft als taak om diëten samen te stellen voor mensen die dit nodig hebben, door bijvoorbeeld een ziekte als suikerziekte of hartklachten.

Als Diëtist kun je een eigen praktijk beginnen of in loondienst gaan in bijvoorbeeld een zieken- of verpleeghuid, een voorlichtingsbureau of de thuiszorg.

Voedseldeskundigen zijn analytisch, kunnen goed coachen en luisteren, en zijn klantgericht. Je wordt Diëtist middels de Hbo-opleiding Voeding en Diëtiek. Na afronding ben je verplicht tot een BIG-registratie om je beroep te kunnen uitvoeren, en je zult bijscholingscursussen blijven volgen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

7. Tandarts

Tandarts

Van alle tandartsen in Nederland is maar liefst 45% vrouw. Een Tandarts is een gespecialiseerde arts die problemen met het gebit en de mond vaststelt, verhelpt en voorkomt. Als Tandarts kun je een eigen praktijk starten of in loondienst werken.

Als Tandarts worden je droom is, moet je een WO-opleiding Tandheelkunde afronden en daarna cursussen en literatuur bijhouden voor de ontwikkelingen in tandheelkunde. Ook is een BIG-registratie verplicht zodat je je werk kunt uitvoeren en je titel wordt erkend en beschermd.

8. Sociaal werker

Sociaal werker

Nog een beroep waar veel vrouwen vertegenwoordigd zijn is Sociaal Werker. Je wordt Sociaal Werker middels de Hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening.

Sociaal Werkers ondersteunen en begeleiden mensen met allerlei problemen en werken samen met de cliënt om zijn of haar zelfredzaamheid te vergroten. Het is een tak in de gezondheidszorg en als Sociaal Werker moet je kunnen motiveren, delegeren, luisteren, analytisch zijn en conflicten kunnen beheersen.

9. HR-adviseur

HR-adviseur

Een sociaal beroep per uitstek vinden we op nummer 9: HR-adviseur. Dit beroep houdt zich bezig met organisatie- en personeelsbeleid van een organisatie, is adviserend naar het management en leidinggevend naar het personeel.

Als HR-adviseur ben je bemiddelaar, regelaar, informatiepunt en coach. Je begeleidt de ontwikkeling van medewerkers, staat aan het hoofd van werving en selectie, hebt functioneringsgesprekken en regelt de salarissen. Een veelzijdig beroep dus!

Je wordt HR-adviseur na een studie Arbeids- en Organisatiekunde, Psychologie of Bedrijfskunde.

10. Advocaat

Advocaat

Een Advocaat verstrekt juridisch advies aan cliënten en treedt namens een cliënt op in overeen stelling met de wet tijdens gerechtelijke procedures. We beginnen de top 10 Leukste Beroepen voor Vrouwen met het beroep Advocaat. In Nederland is ongeveer 42% van alle advocaten vrouw.

Als je de aspiratie hebt Advocaat te worden, is de weg lang. Je doet een WO Rechtenstudie aan een Universiteit in Nederland, en daarna ga je drie jaar aan de slag als Advocaat-stagiaire bij een advocatenkantoor. Hiernaast volg je de Beroepsopleiding Advocatuur. Als dit voltooit is, mag je een verzoek tot inschrijven doen op het tableau van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Een Advocaat moet kunnen overtuigen en analytisch zijn. Je kunt je specialiseren in bijvoorbeeld Strafrecht, Arbeidsrecht of Contractenrecht.

11. Architect

Architect

Hoewel binnen de architectenwereld slechts 23 procent gerepresenteerd wordt door vrouwen, is het wel steeds populairder. De opleiding is al tijden 50% man 50% vrouw.

Als Architect ontwerp je een gebouw en interpreteer je een opdracht naar de wensen van de klant. Het ontwerp moet realiseerbaar zijn en uitgevoerd kunnen worden door ingenieurs en aannemers. Architecten zijn innovatief, conceptueel, analytisch, perfectionistisch en klantgericht.

Wil je Architect worden? Dan kun je de studie Bouwkunde aan de Technische Universiteit volgen. Als je opgenomen wilt worden in het register voor Architecten, volg je daarna nog een Master Bouwkunde of Architectuur aan de Kunstacademie.

12. Journalist

Journalist

Journalisten schrijven artikelen voor tijdschriften, websites of kranten, of maken reportages voor tv en radio. Als Journalist moet je informatie kunnen onderzoeken, onder woorden kunnen brengen, en contacten kunnen leggen. Voor dit beroep moet je behoorlijk stressbestendig zijn en over uitstekende schrijfvaardigheid en veel integriteit bezitten.

Vaak vinden journalisten werk als (eind-)redacteur of (buitenland-)correspondent.

13. Muziektherapeut

Muziektherapeut

Nu we bijna bij de top 10 Leukste Beroepen voor Vrouwen komen, komen de sociale en geneeskundige beroepen aan de beurt. Één van die is muziektherapie. Muziektherapeuten werken middels creatieve therapie zoals drama, dans, muziek of beeldend, om mensen met psychiatrische of psychosociale problemen te behandelen.

Als Muziektherapeut moet je creatief zijn, flexibel, analytisch en affiniteit met (geestelijke) gezondheidszorg hebben.

Lijkt je dit wel iets? Dan kun je de HBO-opleiding Muziektherapie volgen. Alleen studenten met het doel om muziek praktisch toe te passen in het onderwijs of de zorg, worden toegelaten tot de studie.

14. Binnenhuisarchitect

Binnenhuisarchitect

Een andere tak waar veel vrouwen werkzaam zijn is binnen het interieurontwerp. Als je Binnenhuisarchitect wilt worden, volg je een opleiding aan de Kunstacademie of Interior Design.

Je moet goed technisch kunnen tekenen, kunnen ontwerpen binnen een tijdslimiet en op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen. Ook moeten Binnenhuisarchitecten over een flinke dosis technische kennis beschikken en overweg kunnen met programma´s als CAD.

Als Binnenhuisarchitect kun je freelance aan de slag of voor een ontwerpbureau werken.

15. Lifestyle blogger

Lifestyle blogger

Wellicht heb je weleens gefantaseerd over hoe het zou zijn als je fulltime als blogger aan de slag kan gaan en mensen over de hele wereld je blog zouden lezen. Dit kan werkelijkheid worden. Start een blog, koop een domeinnaam en begin met schrijven.

Wel is het aan te raden je te blijven verdiepen in psychologie, sociologie en copywriting. Je moet namelijk weten wat je lezers bezighoudt, en hoe je ze kunt bereiken. Als blogger moet je dus een interessant leven leiden of een specifieke doelgroep hebben, en schrijven moet je absolute passie zijn.

16. Makelaar

Makelaar

Een ander Leuk Beroep voor Vrouwen is Makelaar. Ben je helemaal weg van huizen en de verkoop daarvan? Zorg dan ervoor dat je de opleiding Vastgoed en Makelaardij of Management Economie en Recht volgt. Met deze titel kun je Makelaar worden.

Als Makelaar verkoop of verhuur je vastgoed en moet je kunnen anticiperen, assertief zijn, financieel bewust en van nature een bemiddelaar. Je stelt ook verkoop- en huurcontracten op en stelt de waarde van vastgoed vast.

17. Fotomodel

Fotomodel

Een glamour leven als Fotomodel, wie wil dat nou niet? Toch is er geen rechte weg naar de top, en bestaat er geen opleiding voor dit beroep.

Als je model wilt worden, is het belangrijk naar school te gaan en aan je algemene ontwikkeling te werken. Als model reis je veel en is het handig als je verschillende talen kunt spreken. Aspirant modellen schrijven zich vaak in bij gerenommeerde modellenbureaus. Heb je veel ambitie en doorzettingsvermogen en ben je fotogeniek? Dan kan dit misschien wel voor je weggelegd zijn.

18. Yoga lerares

Yoga lerares

Yoga is de laatste decennia booming in het Westen, met name Hatha Yoga, een stroming waarbij de balans tussen lichaam en geest centraal staat. Door de populariteit is ook de interesse in het beroep Yoga lerares gestegen.

Je wordt Yoga lerares door een opleiding te volgen bij een van de vele yoga scholen en instituten over de hele wereld, waar je gecertificeerd instructeur wordt.

Als leraar moet je van sport en beweging houden, klantgericht zijn en kunnen motiveren. Middels meditatie, lichaamshoudingen en ademhalingstechnieken leer je mensen om lichaam en geest in balans te brengen.

19. Stylist

Stylist

Als Stylist geeft je stijladvies op het gebied van wonen, voeding of mode. Je hebt een adviserende rol en geeft advies over het complete plaatje. Je bouwt als het ware aan het imago van een persoon. Daarom hebben veel fotomodellen, zangers, acteurs en televisiepersoonlijkheden een eigen stylist.

Zie jij een carrière als Stylist wel voor je? Je kunt een opleiding volgen op het gebied van haar-, mode-, of interieurstyling, of voeding. Ook moet je het leuk vinden om op de hoogte te blijven van de laatste trends, en kritisch, creatief en perfectionistisch zijn.

20. Piloot

Piloot

We beginnen de top 20 van deze top 30 Leukste Beroepen voor Vrouwen met het beroep Piloot. Hoewel in Nederland slechts ongeveer 200 piloten vrouw zijn, is dit beroep steeds populairder onder vrouwen en delen vele vrouwelijke piloten tegenwoordig hun ervaringen via Sociale Mediaaccounts.

Als Piloot moet je veel discipline hebben en besluitvaardig zijn. Als bestuurder van een vliegtuig heb je immers de verantwoordelijk over de passagiers of goederen aan boord.

In Nederland word je Piloot via particuliere beroepsluchtvaartscholen, waar je in twee jaar klaargestoomd wordt voor je loopbaan, zoals bij de KLM Flight Academy. Je kunt je ook specialiseren in Helikopterpiloot, Drone Piloot of aan de slag bij de Luchtmacht.

21. Schrijver

Schrijver

Schrijver, oftewel auteur, is natuurlijk een erg romantisch beroep. Wie auteur wil worden moet een grote fantasie en een dosis geduld hebben. Je moet kunnen overtuigen, zelfsturen, een grote uitdrukkingsvaardigheid hebben en creatief zijn.

Als je een boek wilt schrijven, moet het daarna geredigeerd worden. Is je manuscript af? Dan gaat het naar een literair agent of uitgever. Er zijn schrijvers die alvorens het schrijven van een boek als een contract hebben met een uitgever.

Je kunt je als schrijver ook focussen op copy writing, scenario’s schrijven, of teksten schrijven.

22. Sociale Media Manager

Sociale Media Manager

Breng je uren door op Facebook, Twitter, of Instagram en zou je hier liever geld mee verdienen? Als Sociale Media Manager zorg je voor community management op verschillende sociale media platformen, met als doel het optimale resultaat te behalen voor een goed werkende marketingstrategie.

Ben je conceptueel, creatief, perfectionistisch, en zijn marketing en beleid je passie? Dan is dit wellicht een mooi beroep voor jou.

23. Stewardess

Al werkend de wereld verkennen, het klinkt voor velen als een droom. Voor Stewardessen is het de werkelijkheid. Zij brengen zeker niet alleen eten en drinken rond in een passagiersvliegtuig, ook de veiligheid rust op hun schouders.

Als Stewardess moet je van nature een bemiddelaar zijn, kunnen anticiperen, klantgericht zijn, kunnen luisteren en conflicten beheersen. Als Grondstewardess moet je daarnaast ook een organisatorische uitblinker zijn.

Je kunt Stewardess worden door te solliciteren bij een luchtvaartmaatschappij, waarna je een opleiding volgt, of een opleiding te volgen bij een luchtvaartschool.

24. Modeontwerper

Modeontwerper

Een ander Leuk Beroep voor Vrouwen is Modeontwerper. Ben je creatief, assertief, innovatief en een uitblinker in conceptueel denken? Dan kan dit wel iets voor jou zijn.

Een Modeontwerper gaat vaak aan de slag bij kledingbedrijven of een specifiek merk, of kan een eigen kledinglijn lanceren. Ook een baan als stylist bij modeshows of bij een tijdschrift zijn voor je weggelegd. Meestal specialiseren ontwerpers zich in een bepaalde tak, zoals sportkleding of kinderkleding.

25. Astronaut

Astronaut

Een beroep dat wellicht ver weg lijkt, maar zeker niet onmogelijk is, is astronaut of ruimtevaarder. Als Astronaut moet je buitengewone kwaliteiten hebben, gezond zijn, technische kennis hebben en werk- of pilotenervaring. Er zijn ook astronauten die instromen vanuit het leger. De training is fysiek en geestelijk loodzwaar en duurt jaren.

Als Astronaut kun je aangenomen worden bij de NASA of de European Space Agency. Voor de laatste moet je ook nog de titel PHD op zak hebben. De European Space Agency moedigt nu ook vrouwen aan omdat de ruimtevaartorganisatie tot doel heeft genderdiversiteit te vergroten. Waar wacht je nog op?

26. Evenementenplanner

Evenementenplanner

Nog een kwaliteit die de meeste vrouwen van nature bezitten, is plannen. Hier kun je zelfs je beroep van maken. Als Planner werk je binnen een bedrijf of als freelancer en zorg je ervoor dat evenementen tot in de puntjes verzorgd zijn.

Alle aspecten die erbij komen kijken, zoals aankleding, catering, veiligheid, marketing en bereikbaarheid worden bij jou ondergebracht. Je kunt je als Evenementenplanner ook specialiseren in bijvoorbeeld het regelen van bruiloften. Wat is er nu leuker dan een job als Wedding Planner?

27. Kunstenares

Kunstenares

In de creatieve sector zijn vrouwen ruim vertegenwoordigd. Studies Kunsten en Wetenschap wordt bijvoorbeeld door 81% vrouwelijke studenten gevolgd.

Als Kunstenares kun je kunst maken, of in een kunstinstelling werken zoals een museum. Via de Kunstacademie kun je beide paden bewandelen. Ook werken Kunstenaressen steeds vaker als docent in kunsteducatie.

28. Fotograaf

Fotograaf

Ondanks dat ook Fotografie een technisch beroep is, is het de afgelopen decennia enorm populair geworden als beroep voor vrouwen. Je moet talent hebben en de technieken kennen, en alles afweten van bewerkingsprogramma´s.

Vrouwen hebben een voordeel in de fotografie omdat bewezen is dat hun hersenhelften gelijktijdig toegang kunnen maken tot creativiteit en techniek.

Als Fotograaf kun je werken voor een tijdschrift, de journalistieke kant op gaan, of als freelancer beginnen.

29. Softwareontwikkelaar

Softwareontwikkelaar

Nog een beroep wat nog altijd veelal gedomineerd worden door mannen, is Softwareontwikkelaar. Toch is het de laatste jaren populair onder vrouwen en er is veel werk te vinden, en het betaalt goed.

Als Softwareontwikkelaar houd je je bezig met het programmeren van software. Je kunt er in veel bedrijven mee terecht. Het beroep wordt ook wel Programmeur of Applicatieontwikkelaar genoemd.

De wetenschap die zich bezighoudt softwareontwikkeling is Software Engineering, een vakgebied binnen de Informatica, mocht je verder willen studeren.

30. Webdesigner

Webdesigner

De lijst begint met het creatief technische beroep Webdesigner, die websites ontwerpt en vormgeeft. Als Webdesigner moet je de sites ook gebruiksvriendelijk, vindbaar in zoekmachines en toegankelijk weten te maken.

Wil je Webdesigner worden? Dan moet je beschikken over creativiteit, inlevingsvermogen, grafische-, technische-, en internetkennis hebben en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen.

Webdesigners werken voor onder andere reclamebureaus, multimediabedrijven, of ICT-bedrijven. Je kunt ook aan de slag als freelance Webdesigner.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Beste Songfestival Liedjes Aller Tijden

Top 30 Best Betaalde Sporters ter Wereld