Lentealarm: Hooikoorts Seizoen Begint Weer, Ontdek De Kracht Van Immunotherapie

Het ontluiken van de lente is een ware zegen voor natuurliefhebbers, maar brengt ook het gevreesde hooikoortsseizoen met zich mee. Terwijl de klachtenscore op de hooikoortsradar begint te stijgen, bevinden we ons midden in het seizoen waarin niezen en jeukende ogen weer tot de orde van de dag behoren.

Volgens Dr. Hanneke Oude Elberink, internist – allergoloog bij het UMC Groningen, ervaart 1 op de 5 mensen in Nederland deze seizoensgebonden ongemakken. Hoewel hooikoortsmedicijnen een bekende oplossing bieden, vestigt Dr. Oude Elberink de aandacht op een minder bekende, maar potentieel effectievere behandeling: immunotherapie.

“Vermoeidheid is een van de meest voorkomende symptomen van hooikoorts. Bovendien hebben veel hooikoortspatiënten last van niezen, jeukende en branderige ogen, een loopneus en later in het seizoen een verstopte neus. Dit verergert vermoeidheid. Een deel van de mensen ontwikkelt astmatische klachten, zoals kortademigheid, piepende ademhaling en verminderde inspanningstolerantie,” zegt Dr. Oude Elberink.

Immunotherapie: Wat Het Is En Hoe Het Werkt

Immunotherapie met allergenen is een behandeling gericht op het ‘herprogrammeren’ van het immuunsysteem, om het te leren dat het niet allergisch hoeft te reageren op bepaalde stoffen. In het geval van hooikoorts zijn deze stoffen pollen.

“Immunotherapie met allergenen is de oudste vorm van immunotherapie die er bestaat en wordt toegepast sinds het begin van de vorige eeuw. Het kon vroeger alleen worden toegediend door middel van een injectie in de arm, maar tegenwoordig is behandeling met smelttabletten in sommige gevallen ook een mogelijkheid,” legt Dr. Oude Elberink uit.

Het Traject Van Immunotherapie

Bij de injectievorm start de behandeling met een opbouwfase, waarbij wekelijkse injecties met toenemende hoeveelheden van het allergeen worden toegediend. Na 7 tot 13 weken is de onderhoudsdosering bereikt en schakelt de patiënt over op maandelijkse injecties.

Immunotherapie met smelttabletten daarentegen, start met het toedienen van de tablet op de eerste dag onder toezicht om te kijken of er geen allergische reactie optreedt. Na deze stap moet de tablet dagelijks worden ingenomen.

Het belangrijkste om te onthouden is dat immunotherapie een langetermijnbehandeling is. Deze therapie stimuleert het immuunsysteem om te laten zien dat pollen een normale stof is waarop het lichaam niet allergisch hoeft te reageren.

Succespercentage van Immunotherapie

De resultaten van immunotherapie variëren van persoon tot persoon. “Over het algemeen slaagt bij 1 op de 3 mensen de behandeling volledig. Bij 1 op de 3 mensen heeft de behandeling effect en is de hooikoorts minder heftig en kunnen ze minderen met medicatie. In de resterende groep blijkt de behandeling helaas niet effectief,” onthult Dr. Oude Elberink.

Bij het UMC Groningen ligt het succespercentage echter hoger, omdat ze veel kritischer kijken of de behandeling bij iemand zinvol gaat zijn. Ook na het starten van de behandeling blijven zij de patiënt goed volgen, vooral omdat het belangrijk is dat de patiënten trouw blijven aan de therapie om de slagingskans te vergroten.

Immunotherapie kan ook verlichting bieden bij allergische reacties op huisstofmijt, insecten en katten. Soms wordt deze behandeling toegepast bij mensen die allergisch reageren op een bepaald medicijn. Hoewel het effect bij een medicijnallergie helaas nooit blijvend is, kan de behandeling iemand tijdelijk niet-allergisch maken, waardoor het medicijn alsnog kan worden toegediend.

Vergoeding van Immunotherapie

Deze potentieel levensveranderende behandeling wordt in de meeste gevallen volledig vergoed door de zorgverzekeraar. “Let wel goed op bij de basiszorgverzekeringen, deze vergoeden de behandeling niet altijd,” waarschuwt Dr. Oude Elberink.

Conclusie

Hoewel hooikoorts een veel voorkomend ongemak is, blijft immunotherapie een onderbelichte oplossing. Dankzij recente studies die de effectiviteit van deze behandeling aantonen, krijgt immunotherapie langzaam maar zeker de erkenning die het verdient.

Als u dit seizoen op zoek bent naar een potentieel effectieve, langetermijn oplossing voor uw hooikoorts, zou het overwegen van immunotherapie een stap in de goede richting kunnen zijn. Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met uw zorgverlener om de beste optie voor u te bespreken.

Wat vond je van dit artikel?

Complottheorieën Vergaren Aanhangers, AIVD Waarschuwt Voor Mogelijke Gevolgen