Wat is de langste snelweg van Australië?

Ben jij benieuwd naar wat de langste snelweg van Australië is? Australië kent veel wegen en paden, maar ook snelwegen. Ook heeft Australië behoorlijk lange snelwegen.

De langste snelweg in Australië is de Eyre Highway met een lengte van 1600 kilometer.

Wat is de langste snelweg van Australië?

Eyre Highway

De Eyre Highway is de langste snelweg van Australië met een lengte van 1600 kilometer. De snelweg verbindt West-Australië met Zuid-Australië.

De Eyre Highway is zo lang omdat hij twee Australische staten verbindt, Western Australia en South Australia.

De snelweg loopt door enkele behoorlijk afgelegen gebieden, waardoor hij perfect is voor langeafstandsreizen.

Het langste rechte stuk van de Eyre Highway is 146,6 kilometer. Daarmee is het officieel de langste rechte weg van Australië

Wat zijn enkele van de andere kenmerken van de Eyre Highway?

De Eyre Highway staat ook bekend om zijn prachtige landschap.

De snelweg loopt door enkele ruige en afgelegen gebieden, waardoor het een populaire bestemming is voor natuurliefhebbers

De snelweg telt ook veel rustplaatsen, waar reizigers even kunnen uitrusten en nieuwe energie opdoen.

Is de Eyre Highway de enige snelweg in Australië?

snelweg Australië

Naast de Eyre Highway zijn er natuurlijk nog meer snelwegen in Australië, bijvoorbeeld de volgende:

De Tuggeranong Parkway

De Tuggeranong Parkway is een 11 kilometer lange grote snelweg in Canberra, Australië.

Deze snelweg wordt door de plaatselijke bevolking vaak “The Parkway” genoemd en verbindt Civic met het zuidelijke stadsdeel Tuggeranong van Canberra, en is een omleidingsweg naar het stadsdeel Woden Valley-Weston Creek van Canberra.

De weg vormt ook de verbinding met het Glenloch Interchange, waar wegen als Caswell Drive aansluiten op Belconnen.

Tuggeranong Parkway begint bij het Glenloch Interchange en gaat in zuidwestelijke richting verder vanaf de weg die Caswell Drive vormt.

Na een korte afstand wordt het park een vierbaans autoweg met een knooppunt dat een uitloper van de Lady Denman Drive kruist die toegang geeft tot het National Arboretum.

De volgende kilometers van de weg gaan verder langs het National Arboretum en door dennenplantages, terwijl ze naar het zuiden afbuigen, voordat ze de Molonglo River oversteken net ten noorden van het knooppunt Cotter Road

Na dit knooppunt begint de Parkway Oakey Hill te beklimmen, waarbij tijdens de beklimming Heysen Street wordt overgestoken.

Na het hoogtepunt op de heuvel begint de weg af te dalen naar het knooppunt Hindmarsh Drive. De Parkway vervolgt dan zijn langzame afdaling naar zijn eindpunt bij het Sulwood Drive kruispunt.

De rijbaan zelf gaat verder zuidwaarts als Drakeford Drive.

Deze weg is vier rijstroken breed, heeft een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur (62 mph), en wordt gescheiden door een middenberm die beplant is met bomen.

De weg was betrokken bij de bosbranden van Canberra in 2003, waarbij de branden tot aan de rand van de weg kwamen.

De Parkes Way

De Parkes Way is een belangrijke weg in Canberra, Australië.

De weg begint bij Kings Avenue en loopt tot het Glenloch Interchange, waar hij kruist met William Hovell Drive, Tuggeranong Parkway en Caswell Drive (Gungahlin Drive Extension).

De maximumsnelheid op de parkes way was oorspronkelijk 80 km/u, maar is in 2008 gewijzigd in 90 km/u.

De Parkes Way loopt langs de rand van Black Mountain en een deel van de Australian National University via de Acton Tunnel.

De weg loopt ook net ten zuiden van de stad en ten noorden van Commonwealth Park en Kings Park aan de oever van het Burley Griffin-meer.

De Parkes Way is een belangrijke weg in Canberra, omdat het een freeway-standaardroute biedt tussen het viaduct van Commonwealth Avenue en het Glenloch Interchange.

De weg kreeg een snelheidslimiet van 80 km/u toen deze voor het eerst werd aangelegd, maar dit werd in 2008 gewijzigd naar 90 km/u.

De Parkes Way is belangrijk voor verkeer dat van en naar de Australian National University en Commonwealth Park en Kings Park reist.

De Brooker Highway

Brooker Highway Australië

De Brooker Highway is een snelweg in Australië, gelegen op Tasmanië. De weg maakt de noord-zuidroute door de hoofdstad Hobart en is gedeeltelijk een freeway.

De Brooker Highway is 17 kilometer lang.

De weg begint nabij het centrum van Hobart als Brooker Avenue, een urban arterial met 2 × 2 rijstroken en verkeerslichten.

Hier sluit de weg aan op de Tasman Highway. Door de noordelijke voorsteden van Hobart is de Brooker Highway ongelijkvloers met verkeerslichten, behalve op één kruispunt met de Domain Highway.

Vanaf de noordelijke voorstad Montrose wordt de Brooker Highway een freeway en loopt parallel aan de bredere Derwent River.

De Tasman Highway

De Tasman Highway is een 410 kilometer lange snelweg gelegen in Tasmanië, Australië. De weg maakt verbinding tussen Hobart en Launceston.

Ook verloopt de weg via de oostkust en is daardoor twee keer zo lang als de directe route via de Midland Highway.

De Tasman Highway begint in het centrum van Hobart, waar hij aansluit op de Brooker Highway.

Door de oostelijke voorsteden is de Tasman Highway een korte snelweg, die na 15 kilometer eindigt op een rotonde bij de luchthaven van Hobart.

Conclusie

Eyre Highway Australië snelweg

De Eyre Highway is een indrukwekkend staaltje ingenieurskunst en verbindt twee van de meest afgelegen gebieden van Australië.

De weg is lang en eenzaam, en doorkruist vaak uitgestrekte stukken onbewoond land.

Ondanks de uitdagingen, is de snelweg een vitale verbinding voor de mensen en bedrijven in West-Australië en Zuid-Australië.

Dankzij het harde werk van de ingenieurs die hem hebben aangelegd, is de Eyre Highway een vitaal onderdeel van de Australische geschiedenis en cultuur.

Naast de Eyre Highway zijn er natuurlijk nog veel meer snelwegen in Australië. Enkele daarvan hebben we in dit artikel benoemd.

Wat vond je van dit artikel?

Wat is de langste provinciale weg van Nederland?

Wat is de langste snelweg van Duitsland?