×

Kun je WhatsApp verwijderen en opnieuw installeren?

Social Media en Messaging apps kunnen op den duur op je zenuwen gaan werken. Het is ook niet zomaar dat ‘Social Media Detox’ een ding is geworden. Zeker Messaging apps kunnen op den duur een doorn in het oog zijn voor iedereen die even wat meer rust wil. Dit omdat er meer en meer sociale druk is om berichten zo snel mogelijk te beantwoorden.

Maar wat gebeurt er wanneer je WhatsApp verwijdert? Kan je het na een periode rust gepakt te hebben weer terug installeren? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen over het verwijderen en opnieuw installeren van WhatsApp.

WhatsApp account verwijderen of WhatsApp applicatie verwijderen

Om bij het begin te beginnen: Er zit een groot verschil tussen de manier waarop je WhatsApp verwijdert. Wanneer je de applicatie zelf van je telefoon verwijdert betekent het ook niet meer dan dat. De app staat niet meer op je telefoon maar mensen kunnen je bijvoorbeeld nog steeds berichten sturen.

Het grote verschil gaat in dat geval zijn dat jij ze niet meer leest. Je bent in feite tijdelijk de toegang tot je account kwijt en kan geen berichten verzenden en ontvangen gedurende die periode.

Je account zelf is daarentegen nog steeds geregistreerd bij WhatsApp waardoor mensen jou nog wel in hun contactlijst kunnen hebben staan en ze nog steeds berichten kunnen versturen. Door WhatsApp eenvoudigweg terug te installeren kan je er weer gebruik van maken alsof er nooit is gebeurd is geweest.

Daar tegenover staat dat bij het verwijderen van je volledige account deze zogezegd ook definitief door de ‘shredder’ gaat. Je gesprekshistorie wordt volledig verwijderd, je wordt uit alle WhatsApp groepen verwijderd en niemand kan jouw profiel nog in hun contactlijst terugvinden.

Wat gebeurt er met oude berichten

Wanneer je de applicatie verwijdert en terug op dezelfde telefoon installeert krijg je de optie om, indien je deze aangemaakt hebt, de back-up te herstellen. Hierdoor worden al je berichten en eventueel zelfs mediabestanden terug van de Cloud gehaald.

Dit verloopt via Google Drive bij Android telefoons en iCloud bij iPhones. Wanneer je geen back-up hebt gemaakt dan blijft het hoofdscherm vrij van vroegere privé chats. Wel krijg je de groepen waarin je aanwezig was weer te zien.

Op Android telefoons is het ook mogelijk om een lokale back-up terug te zetten zolang je de WhatsApp map in je telefoon niet verwijderd hebt. Deze functie bestaat niet op iPhone. Zonder back-up via de iCloud ben je daar dus al je gesprekken en bestanden dus voorgoed kwijt.

Het deïnstalleren van WhatsApp verwijdert overigens geen media die je daarvoor al ontvangen hebt. Denk maar aan foto’s, video’s, documenten etc. Deze zijn nog steeds op je telefoon aanwezig en kunnen gewoon via de galerij nog bekeken worden.

Nieuwe berichten en gesprekken

Wanneer je WhatsApp deïnstalleert kunnen mensen jou nog steeds contacteren. Het grote verschil is dat jij er geen notificatie van krijgt omdat de app niet meer op je telefoon staat. Pas wanneer je WhatsApp terug installeert ontvang je al deze berichten en notificaties. Dit geldt ook voor groepen waarin je aanwezig was.

Tijdsafhankelijk

Je WhatsApp account is verbonden aan een telefoonnummer. Nu veranderen mensen vaak van telefoonnummer. Daarom heeft WhatsApp wat veiligheidsmaatregelen genomen. Wanneer je WhatsApp account voor anderhalve maand inactief is en deze wordt opnieuw geïnstalleerd, dan ziet WhatsApp het als een nieuw account en ben je alsnog alle gegevens kwijt.

Wat vond je van dit artikel?

Waarom je geen bestanden kunt downloaden op Whatsapp

Zo kun je verwijderde WhatsApp berichten terughalen