Kun je na 1 jaar MBO doorstromen naar het HBO?

Old books on wooden table.Shallow depth of field.

Nadat je het VMBO hebt afgerond kun je verder gaan met het doen van een MBO-opleiding. Deze MBO-opleidingen zijn onderverdeeld in 4 verschillende niveaus – van niveau 1 tot en met 4. Het MBO is een afkorting voor het middelbaar beroepsonderwijs. HBO staat op zijn beurt voor hoger beroepsonderwijs, en WO (oftewel de universiteit) voor wetenschappelijk onderwijs. Maar hoe zit het met het doorstromen van het ene niveau naar het andere? Is het bijvoorbeeld mogelijk om na 1 jaar MBO door te stromen naar het HBO? Hier lees je er alles over.

Wat gebeurt er na de middelbare school?

Als je VMBO TL, oftewel theoretische leerweg, hebt afgerond, kun je doorgaan naar MBO niveau 4. Dit is het hoogste niveau. Voor deze opleiding staat 4 jaar. Om de vraag in de titel maar gelijk te beantwoorden; nee, het is niet mogelijk om na 1 jaar MBO door te stromen naar het HBO, tenzij je al een havodiploma op zak hebt. Het HBO laat pas iemand toe die zijn MBO niveau 4 opleiding heeft afgerond.

Ook voor een HBO-opleiding staat overigens 4 jaar, dus als je na het doen van je MBO hogerop wilt, ben je in totaal 8 jaren bezig. Het is overigens niet gelijk zo dat je met elke MBO-4 opleiding door kunt stromen naar een willekeurige HBO-studie. Aangezien er veel verschil kan zitten in wat er wordt geleerd tijdens de verschillende opleidingen kan het zijn dat je bijvoorbeeld een opfris- of schakelcursus moet doen. Elke opleiding heeft overigens een webpagina waar je precies kunt vinden wat de toelatingseisen zijn. Het is natuurlijk logisch dat een ICT-opleiding op het MBO niet de toelatingseisen voor een verpleegkundecursus op het HBO vult.

Wanneer kan je van het HBO doorstromen naar de universiteit?

Ale je eenmaal bezig bent met een bacheloropleiding op het HBO kan het zijn dat je interesse wordt gewekt voor een nog hoger niveau; de universiteit. In principe kun je met een propedeuse (dat is het eerste jaar van de bacheloropleiding) doorstromen naar een studie op het WO (de universiteit). Je kan de propedeuse van een HBO-opleiding dus eigenlijk vergelijken met het halen van een VWO-diploma.

Na het behalen van een bachelorsdiploma kun je ook nog een master gaan doen op de universiteit. Hier zijn de toelatingseisen echter nog strenger. Na een HBO-bachelor is het bijna altijd nodig om een extra schakeljaar te doen voordat je aan de master kunt beginnen.

Leuk feitje; als je begint op het MBO, een volledige bachelor op het HBO doet en vervolgens een master op de universiteit ben je in 9 of 10 jaar (afhankelijk van het doen van een schakeljaar) klaar. Van het MBO naar de een universitaire mastergraad; het is mogelijk!

Wat vond je van dit artikel?

Wat zijn de voordelen van het behalen van een hbo-diploma?

Hoe betrouwbaar is een IQ test?