Top 10 Kleinste Staten van Amerika

Amerika heet niet voor niets officieel de Verenigde Staten van Amerika. Amerika is de samenwerking tussen 50 verschillende staten. Het is ongeveer 200.000 km kleiner dan Europa, met haar 51 landen.

De allerkleinste staat van Amerika met slechts 4.000 km² oppervlakte is Rhode Island. Wil jij meer weten over de kleinste deelnemers in deze United States of Amerika? Wij geven je de exacte cijfers, plus enkele nutteloze, maar hele leuke feitjes!

1. Rhode Island, 4.000 km²

Rhode Island

Rhode Island is met haar 4.000 vierkante kilometer de kleinste staat van Amerika. De staat grenst aan de Atlantische Oceaan en heeft ook enkele eilanden. In het totaal heeft Rhode Island net zoveel landmassa als ons eigen Drenthe, maar het heeft dubbel zoveel inwoners.

Voordat de blanke man hier voet aan wal zette, was het gebied bewoond door de Indianen. Deze werden met harde hand het binnenland (of de dood) ingedreven. Rhode Island was 1 van de eerste 13 staten bij de oprichting van de US of A.

Family Guy speelt zich af in een fictief dorpje in Rhode Island, en ook Mr. Potatohead komt hiervandaan. Je kunt Rhode Islanders herkennen omdat ze altijd korte broeken dragen, ook wanneer ze sneeuw staan te schoffelen, ze op de snelweg het liefst op de meest linker baan rijden zonder in te halen en de oudste nog steeds in gebruik zijnde kroeg staat hier, sinds 1673.

2. Delaware, 6.446 km²

Delaware

Ook Delaware ligt aan de oostkust aan de Atlantische Oceaan. De staat is onderverdeeld in drie counties, en wanneer je op een landkaart naar deze staat kijkt, kun je goed zien dat de grenzen waarschijnlijk met behulp van een liniaal getrokken zijn.

Delaware is een geliefde vakantieplaats voor de Amerikanen. Niet alleen vanwege de mooie kusten, maar ook vanwege het taxfree shoppen!

Delaware is erg bedrijfs- belastingvriendelijk. Van de 500 grootste en machtigste amerikaanse bedrijven staat meer dan de helft in Delaware ergens op een adres ingeschreven en geregistreerd. Er staan meer bedrijven in deze staat geregistreerd dan dat er bevolking is.

3. Connecticut, 14.357 km²

Connecticut

Op de derde plaats staat Connecticut, ook weer een klein staatje aan de westkust van de Atlantische Oceaan. De staat beslaat 14.371 km², waarvan een kleine 13b duizend km² land is. De eerste Europeaan die hier voet aan land zette was de Amsterdamse ontdekkingsreiziger en handelaar Adriaan Block.

Connecticut is een staat van “eersten”. Het allereerste telefoonboek kwam hier uit (met 50 listings), de eerste onderzeeër op nucleaire energie is hier gebouwd, het eerste handelsverdrag werd hier afgesloten, de eerste lolly, de polaroid camera, de helikopter, en de kleuren-tv komen hiervandaan. Ook is hier het brandmerken van het vee begonnen en werd de allereerste hamburger hier geflipt.

4. New Jersey, 22.591 km²

New Jersey ligt net boven Delaware en is met bijna 9 miljoen inwoners de meest dicht bevolkte staat van Amerika. Alle mensen wonen in de buitenwijken van de steden.

New Yersey heeft het meeste aantal ‘diners’ (typisch Amerikaans eetcafé) van Amerika. De stad Newark is recordhouder voor de meeste gestolen auto’s per jaar van heel de Verenigde Staten. Maar verder is New Jersey ook weer een staat van heel veel “eersten”:

De allereerste basketbal wedstrijd, de eerste cheerleaders, de eerste missverkiezingen, de langste boulevard, de hoogste watertoren, de eerste drive-in bioscoop. Thomas Edison had zijn laboratorium hier en in Lamber Castle is een lepelmuseum met wel 6.000 verschillende lepels.

5. New Hampshire 24.214 km²

New Hampshire

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat ook de nummer 5 van kleinste Amerikaanse staatjes weer aan de oostkust ligt. De kolonisten waren er als de kippen bij om zichzelf stukjes land toe te eigenen toen ze voet aan land zetten.

New Hampshire is het gebied waar de allereerste Europese kolonisten zich vestigden. Ook werd hier de allereerste grondwet opgesteld. Het wordt ook wel de meest winderige (bewoonde) plek op aarde genoemd. Nergens anders waait de wind zo vaak en zo hard dan op Mount Washington.

Het motto van deze staat is sinds het jaar 1800 “Live Free or die”, wat in het Nederlands “Leef vrij of sterf” betekent. Een mooie spreuk, maar wel een beetje vreemd voor de staat die als eerste het dragen van de veiligheidsgordel in auto verplicht stelde.

6. Vermont 24.906 km²

Vermont

Aan de oostgrens van New Hampshire ligt de staat Vermont. Het is een van de meest dun bevolktste staten van Amerika en er wordt dan ook veel aan land- en tuinbouw gedaan. De naam Vermont is ontstaan vanuit het Franse Vert Monte, wat groene heuvel betekent.

Vermont staat bekent om zijn Ahorn siroop (de maple syrup die iedere Amerikaan op zijn pannekoeken eet) en het bekende ijsmerk Ben & Jerry’s. Het is ook trots op het feit dat het de allereerste staat was die de slavernij verbood. Het hardhandig verwijderen van de oorspronkelijke Indiaanse bevolking is – net als in de rest van Amerika – iets waarover men hier liever niet spreekt.

7. Massachusetts 27.336 km²

Massachusetts

Massachusetts maakt samen met de staten Connecticut, Maine, New Hampshire, Rhode Island en Vermont de regio de bekend staat als New England. De naam Massachusetts is afkomstig van het Indiaanse Massa-dchu-es-at, wat “grote heuvel, kleine plaats” betekent.

Boston is de hoofdstad van deze staat en heeft iets meer dan 6.5 miljoen inwoners. Het kleinste gehucht heet Monroe, en heeft slechts 120 inwoners.

Massachusetts heeft weer veel “eersten”: eerste publieke park, eerste Thanksgiving, eerste treinrails, eerste krant, eerste boek, eerste metro eerste demo van de telefoon en de eerste basketbalwedstrijd.

8. Hawaii 28.313 km²

Hawaii

Hawaï of Hawaii[ is een eilandengroepn in het zuiden van het vastenland van Amerika, in het Polynesische gedeelte van de Grote Oceaan. Tot de 19e eeuw was Hawaï een koninkrijk met zelgfbbestuur maar in 1959 trad het als vijftigeste en laatste staat toe aan de US of A.

Alle eilanden hebben een vulkanische oorsprong en zijn daardoor uitermate vruchtbaar.Hawaii heeft niet alleen de grootste slapende vulkaar ter wereld, maar ook de grootste banyanboom ter wereld en ieder eiland heeft zijn eigen bloem. In plaats van handen schudden bij kennismaking geven de Alohamensen liever een knuffel. Laten we hopen dat we elkaar snel weer op zijn hawaiiaans kunnen begroeten.

9. Maryland 32.131 km²

Maryland

Na een kort uitstapje naar het zuiden, zijn we nu weer terug aan de oostkust voor onze nummer 9. Maryland was een van der dertien eerste kolonies de samen de Verenigde Staten van Amerika vormden en voor hun vrijheid van Europa streden.

Maryland wordt als behoorlijk progressief ervaren. Het heeft hard gevochten om de slavernij af te schaffen en was een van de eerste staten om het homohuwelijk goed te keuren. De staat wordt ook wel ‘Klein Amerika’ genoemd, omdat alles wat in Amerika gebeurd, eerst hier gebeurd. Wandelen is de nationale sport hier, en de omgeving is dan ook geweldig mooi.

10. West Virginia, 62.566 km²

West Virginia

De oostelijke staat Virginia is in tweeen gedeeld. Het meest inlandse gedeelte heet nu West Virginia en is het kleinste van de twee. De staat is in 1863 door de President van de Verenigde Staten (toen 13 stuks) vastgesteld en gevormd.

De belangrijkste rivier is de Ohio. Voor de rest is er geen natuurlijk water in deze staat. 75% van het landoppervlakte bestaat uit bossen. Een van de belangrijkste manieren van tijdverdrijf in deze staat is dan ook kamperen en hiken.

Hier is moederdag uitgevonden. In eerste instantie was het om de heilige moeder Maria te eren, maar al snel werd dat je eigen moeder.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Vlaamse Bands Aller Tijden

Top 10 Goedkoopste Steden Van Amerika Om Te Wonen en Leven