Top 10 Kleinste Landen Van Europa

Vandaag een artikel over de top 10 kleinste landen van Europa. Europa bestaat uit 51 landen en dit zijn natuurlijk niet alleen maar grote landen. Hier in Nederland zien we Nederland als een klein land, echter zijn er in Europa landen te vinden die nog veel kleiner zijn.

Ben jij benieuwd naar welke landen tot de top 10 van kleinste landen van Europa behoren? Dan gaat dit artikel jou verder helpen! Onderstaand hebben we namelijk een overzicht voor je opgesteld van de kleinste landen van Europa.

Bekijk ook: Top 30 Grootste Landen Van Europa | Alle 49 Hoofdsteden van Europa

In het onderstaande overzicht beginnen we met het land dat het grootste is en we eindigen met het land dat dus het allerkleinste van heel Europa is. We wensen je veel leesplezier en bij deze het overzicht:

1. Vaticaanstad

vaticaanstad kaart
Vaticaanstad

Vaticaanstad staat met slechts 0,44 km2 op de eerste plaats van deze lijst, het is tevens ook het kleinste land ter wereld. Eigenlijk is het geen land maar een soevereine stadstaat en het wordt geregeerd door Paus Franciscus. Er zijn 900 inwoners en de helft van de oppervlakte is tuin. Het is er prachtig en zeker een must-see wanneer je in Rome bent!

2. Monaco

monaco kaart
Monaco

Monaco bestaat uit slechts 1.95 km2 en is een zeer bekende stadsstaat omgeven door Frankrijk. Het is er zeer dichtbevolkt en er is nergens op de wereld een lager werkloosheidspercentage dan in Monaco, namelijk 0%. Monaco staat bekend om haar rijkdom, het casino en de prachtige haven.

Zijn dit niet genoeg redenen voor jou om een bezoek te brengen aan Monaco? Dan kan je hier ook naar toe om Max Verstappen te aanschouwen in de Grand Prix.

3. San Marino

san marino kaart
San Marino

San Marino bestaat uit 61 km2 en is dus net iets kleiner dan Lichtenstein. Dit is de oudste soevereine staat en constitutionele republiek op aarde. San Marino is opgericht op 3 september 301. Veel mensen die in Italië zijn gaan graag op dagtrip naar het dwergstaatje.

Mensen gaan hier ook naar toe om omhoog te klimmen en om zo de Castello della Centra te aanschouwen. Echter staat dit land niet alleen hierom bekend. Het staat namelijk ook bekend om het voetbalelftal, dit team speelt zo nu en dan tegen grote landen. Echter verliezen ze dit wel vrijwel altijd!

4. Liechtenstein

Liechtenstein kaart
Liechtenstein

Lichtenstein is gelegen tussen Oostenrijk en Zwitserland en bestaat slechts uit 62 km2. Het land heeft de laagste schuldenlast van de hele wereld en veel mensen gaan hier op wintersport. Het land is namelijk gelegen in de Alpen. Ook de hoofdstad Vaduz is populair voor een stedentrip, maar ook als belastingparadijs.

5. Malta

Malta kaart
Malta

Wanneer we het hebben over de republiek Malta, dan hebben we het niet alleen over Malta. We hebben het dan ook over Gozo en Comino. In Malta kan je genieten van veel zon en dit komt dankzij de gunstige ligging in het Mediterraans gebied. Het ligt ten zuiden van Sicilië en ten oosten van Tunesië.

Malta is dankzij het goede weer een aantrekkelijke bestemming om heel het jaar te bezoeken. Het eiland bestaat uit slechts 316 km2 en is dus erg klein.

6. Andorra

Andorra kaart
Andorra

Wanneer we het hebben over Andorra, dan hebben we het over een land dat slechts bestaat uit 468 km2. Het is dus een erg klein land en het staat niet voor niets op de 6e plaats van kleinste landen van Europa. Het land staat bekend als het belastingparadijs van Europa.

Andorra staat hierom bekend en dit trekt veel toeristen aan die sigaretten, goedkope drank en elektronische apparaten aan willen schaffen. Tevens kan je hier prima wintersporten en wandelen.

7. Luxemburg

luxemburg kaart
Luxemburg

Op de zevende plek staat Luxemburg, dit land heeft een oppervlakte van 2586 km2. Dit land heeft genoeg te bieden en een mooi voorbeeld hiervan is het Middeleeuwse sprookjes kasteel in Vianden. Het oude gedeelte van de hoofdstad Luxemburg stad is erg charmant en het is zeker een idee om hier een bezoek aan te brengen.

8. Cyprus

cyprus kaart
Cyprus

Cyprus, dit land kennen de meeste van ons wel, het is er prachtig en je komt er een hoop mooie discotheken, barretjes en cafeetjes tegen. Echter is dit niet het enige waar dit land om bekendstaat. Zo kan je hier bijvoorbeeld ook goed diepzeeduiken en het wrak van Zenobia bekijken. Het land heeft een oppervlakte van slechts 9351 km2.

9. Kosovo

Kosovo kaart
Kosovo

Op de negende plaats hebben we Kosovo met een oppervlakte van 10.887 km2. Dit land kan gezien worden als het jongste land van Europa aangezien het pas sinds 2008 bestaat. Hierbij moeten we wel zeggen dat dit een zelfverklaarde republiek is en nog niet door iedereen erkend wordt.

Kosovo is een prachtige zelfverklaarde republiek en het land bestaat uit ongeveer 2 miljoen mensen. Het heeft een mooie hoofdstad genaamd Pristina. Hier vind je veel leuke cafés en markten, tevens kom je hier historische moskeeën tegen. Wil je skiën? Dan kan dat in Brezovica.

10. Montenegro

Montenegro kaart
Montenegro

Wanneer we kijken naar de oppervlakte van Montenegro, dan zien we dat dit land uit slechts 13.812 km2 bestaat. Dit betekent echter niet dat het geen mooi land is. Het land is gevestigd aan de Adriatische kust en heeft veel mooie vissersdorpen.

Vissersdorpen is niet het enige dat je tegen zult komen in Montenegro. Je vindt hier namelijk ook verlaten baaitjes, prachtige resorts en mooie stranden. Montenegro wordt met het jaar populairder bij toeristen en dit is ook het geval omdat het binnenland prachtig is, dit is namelijk bergachtig.

In het bergachtige binnenland van Montenegro vindt je namelijk oeroude bossen, prachtige meren en bossen maar ook hoge besneeuwde toppen. Wil je skiën in Montenegro? Dan kan dit ook! Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan Kolašin.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Subtropische Zwembaden Van Nederland

Top 30 Grootste Zoogdieren Ter Wereld