Wat zijn de kenmerken van een snelle stofwisseling?

Kenmerken snelle stofwisseling

Een snelle stofwisseling is te merken aan je lichaamsgewicht. Je blijft op ongeveer hetzelfde gewicht, zelfs als je veel eet.

Tevens heb je een constante honger en merk je dat je heel veel overtollige energie in je lichaam hebt zitten.

Verder is een snelle stofwisseling te herkennen aan een neiging tot angst en nervositeit. Tot slot kan je een snelle stofwisseling ook nog herkennen aan moeite met inslapen.

Je ligt lang in bed te woelen, zonder dat je daadwerkelijk in een diepe slaap valt.

Wat is de stofwisseling precies?

Stofwisseling voedingsstoffen

Stofwisseling, ook wel metabolisme, is het proces dat zorgt voor de omzetting van voedingsstoffen. Alle voedingsstoffen die je binnenkrijgt, moeten omgezet worden in energie.

Des te sneller dit proces verloopt, des te sneller je stofwisseling is. Een te snelle stofwisseling is niet ideaal, getuige de hierboven benoemde kenmerken.

Je kunt echter ook last van een trage stofwisseling hebben. In dat geval ben je vermoeid, heb je moeite met opstaan in de ochtend, loop je een verhoogd risico op depressie en hoopt het vet zich op bij je heupen en benen.

Waar dient de stofwisseling voor?

Functie metabolisme

In het menselijk lichaam is een belangrijke rol weggelegd voor de stofwisseling. Als de binnenkomende voedingsstoffen niet op de juiste manier verwerkt worden, dan is dit van grote invloed op je gezondheid.

De energie die het metabolisme voor je produceert, heb je bovendien voor vitale zaken nodig.

Zo zijn je ademhaling, spijsvertering, het behoud van je lichaamstemperatuur en de verwijdering van afvalstoffen afhankelijk van de stofwisseling.

Is een te snelle stofwisseling gevaarlijk? In de basis is een te snelle stofwisseling niet gevaarlijk.

Het is echter wel iets om serieus mee aan de slag te gaan, aangezien een snelle stofwisseling de nodige gevolgen met zich mee kan brengen.

De belangrijkste kenmerken van een snelle stofwisseling

Als je stofwisseling te langzaam of te snel is, merk je dit wellicht niet direct. Pas na enige tijd kan je dit opmerken aan verschillende kenmerken.

De verschillende kenmerken van een snelle stofwisseling bespreken we hieronder uitgebreid.

Vet hoopt zich op bij de armen en buik

Als je een snelle stofwisseling hebt, worden alle voedingsstoffen te snel verwerkt.

Het gevolg hiervan is dat je moeilijk aan kunt komen, aangezien je lichaam daar niet ‘de tijd voor krijgt’.

Desalniettemin is het goed mogelijk dat je last van ophopend vet krijgt.

Dit vet hoopt zich met name op bij de armen en buik. Bij een trage stofwisseling is dit anders; daarbij hoopt het vet zich op bij de heupen en benen.

Constant gevoel van honger

Heb je de gehele dag door het gevoel dat je honger hebt? Dan is dat een duidelijk teken dat je stofwisseling te snel is.

Doordat de voedingsstoffen snel in energie omgezet worden, heeft je lichaam continu behoefte aan de inname van voedingsstoffen.

Het gevolg hiervan is dat je lichaam voortdurend om eten schreeuwt. Je hebt hierdoor de gehele dag een hongergevoel, ongeacht hoeveel je eet.

Dit kan behoorlijk gevaarlijk zijn, aangezien je op deze manier te veel calorieën binnen kunt krijgen. Dit is voor verschillende organen gevaarlijk.

Neiging tot angst/nervositeit

Een snelle stofwisseling is ook van invloed op je geest. Je geest kan namelijk een gevoel van angst of nervositeit ontwikkelen.

Hierdoor ben je continu op je hoede, waardoor je zowel angstig als nerveus kunt worden.

Deze angst kan je de gehele dag voelen. Dit gaat ten koste van je gemoedstoestand, van je energielevel en van je plezier in het leven.

Dit kenmerk van snelle stofwisseling is wellicht van grootste invloed op je leven.

Moeite met inslapen

Zodra je last van een snelle stofwisseling hebt, merk je dit aan je slaappatroon. Je ligt ongetwijfeld elke nacht in een diepe slaap, maar je hebt wel heel veel moeite om in slaap te komen.

Het gevolg hiervan is dat je elke avond urenlang wakker kunt liggen. Dit is slecht voor je gemoedstoestand, maar ook voor je vermoeidheid.

Grote kans dat je je door dit kenmerk op termijn erg moe gaat voelen.

Wat kan je tegen een snelle stofwisseling doen?

Voeding goede stofwisseling

Als je last van een snelle stofwisseling hebt, kan je hier meerdere dingen aan doen. Zo is het advies om de consumptie van koolhydraten, zoetigheden en wit meel te verminderen.

Verder is het zaak om voldoende eiwitten, vetten en rauwe groenten binnen te krijgen. Eigenlijk moet je elke dag ervoor zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.

Hierbij moet je je focus leggen op de hoogwaardige vetten die je binnenkrijgt. Bij een te snelle stofwisseling is het aan te raden om onder meer avocado’s, noten, zaden en vette vis te nuttigen.

Hierin zitten de juiste hoeveelheid kwalitatieve hoogwaardige vetten.

Verzorg je lichaam en geest goed

Tot slot is het advies om je lichaam en geest goed te verzorgen. Dit doe je door je dieet aan te passen, maar ook door voldoende te bewegen.

Verder is het advies om regelmatig te eten (meerdere maaltijden op één dag), voldoende water drinken en voldoende spieren te ontwikkelen.

Tevens is het van essentieel belang dat je bewust van je snelle stofwisseling bent. Als je je hier bewust van bent, ga je er nadrukkelijk mee aan de slag.

Onder aan de streep kan je gelukkig het nodige doen tegen een snelle stofwisseling!

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Beroemde Amerikaanse Uitvinders

Longvis

Welke vis heeft geen kieuwen?