Is het mogelijk om WhatsApp tijdelijk uit te zetten?

Het is natuurlijk gemakkelijk om uit te loggen op social media als Facebook, Instagram, Snapchat en daarmee voor een tijdje ‘onzichtbaar’ te worden voor de rest van de wereld. Misschien omdat je alle informatie die binnenstroomt eventjes zat bent, je voor langere tijd moet concentreren op werk of gewoon even wat ‘me time’ nodig hebt.

Wat de reden ook is, je moet gewoon tijdelijk máár volledig van alle social media af zijn. Op zowel Facebook, Instagram, Snapchat als ook vele andere social media is het vrij gemakkelijk om uit te loggen.

Op WhatsApp werkt het daarentegen toch iets anders. Daarom behandelen we in dit artikel hoe het toch mogelijk is om zonder WhatsApp te zitten zonder dat je daar direct je volledige account voor moet verwijderen.

De gemakkelijkste manier

Deïnstalleer WhatsApp! Een eenvoudige methode die, toegegeven, wel vrij bruusk is. Buiten dat kost het redelijk veel tijd om je WhatsApp weer aan de gang te krijgen en moet je er wel zeker van zijn dat je een back-up van al je data hebt.

Daarom is dit misschien niet de handigste manier om WhatsApp tijdelijk uit te zetten. Kies je toch voor deze methode is het vrij eenvoudig: houd het icoon van WhatsApp gedurende drie seconden ingedrukt en klik vervolgens op verwijderen.

Wil je je WhatsApp weer terug? Installeer het gewoon weer terug vanuit Apple’s App Store of Google Play. Inloggen, de back-up inladen en WhatsApp werkt weer als vanouds.

WhatsApp tijdelijk uitzetten zonder de app te verwijderen

Natuurlijk, om zogezegd tijdelijk onzichtbaar te zijn op WhatsApp kan je natuurlijk uit voorzorg de blauwe vinkjes uitschakelen. Toch word je iedere keer wanneer je WhatApp (per ongeluk) opent als online weergeven.

Helaas is er geen officiële manier om WhatsApp met een druk op de knop tijdelijk uit te schakelen. Wel zijn er een aantal applicaties die zonder dat je telefoon geroot moet zijn toch de mogelijkheid geven om internetverbindingen voor individuele apps te blokkeren.

Ondanks dat dit bewezen een zeer effectieve manier is om je WhatsApp tijdelijk uit te schakelen raden we deze manier absoluut af. Dit omdat er bij de betreffende apps dikwijls zorgen om de privacy zijn.

Gelukkig is er nog een andere manier om je WhatsApp tijdelijk uit te schakelen. Dit is mogelijk door een vijftal stappen te ondernemen. Het kost misschien iets meer werk maar je bent absoluut zeker dat niemand met je gegevens aan de haal gaat.

Je WhatsApp tijdelijk uitschakelen bereik je door de oproepen van WhatsApp te muten, de notificaties uit te schakelen in de notificatiebalk, het lampje voor ontvangen berichten uit te schakelen, WhatsApp geen achtergronddata te laten verzamelen en vervolgens door WhatsApp van je startscherm te verwijderen. Hieronder leggen we je uit hoe.

  1. Schakel de beltoon uit: Nu, er is geen standaard manier om de beltoon voor WhatsApp uit te schakelen. Hier kan je echter omheen werken door zelf een ‘stil geluid’ op te nemen en dit als beltoon te kiezen voor WhatsApp. Ga in WhatsApp naar Instellingen > Notificaties en kies daar de stille ringtone die je zelf gemaakt hebt.
  2. Zet de notificaties uit: Dit doe je in de instellingen van je telefoon zelf. In het geval van Android doe je dit door onder de instellingen naar Apps te browsen en daar vervolgens WhatsApp te selecteren. Klik op notificaties en schakel alle notificaties voor WhatsApp uit.
  3. Notificatielicht uitschakelen: Dit is een eenvoudige stap. In de instellingen van WhatsApp et je de meldings-LED op ‘geen’.
  4. Schakel achtergronddata uit: Op deze manier voorkom je dat WhatsApp nog iets van data kan binnenhalen. Ga naar de instellingen van je telefoon en open de lijst van apps onder het venster ‘apps’. Forceer een stop bij WhatsApp en onder de data-opties schakel je vervolgens de achtergronddata uit. Ontneem WhatsApp ook toestemming tot alle overige zaken.
  5. Verwijder de snelkoppeling: Met de voorgaande acties heb je WhatsApp in feite uitgeschakeld. Nu hoef je alleen de snelkoppeling op het startscherm nog te verwijderen en niets herinnert je nog aan de applicatie.

Wat vond je van dit artikel?

Op welke telefoons kun je geen WhatsApp meer gebruiken?