Top 30 Leukste Insecten Quiz Vragen en Antwoorden

Een goede pubquiz, wie houdt er nou niet van? Ben jij er toevallig 1 aan het maken voor een gelegenheid die je binnenkort hebt? Of wil je gewoon meer weten over insecten? Hoe dan ook, dit is het perfecte artikel voor jou.

In dit artikel worden de leukste insecten quiz vragen én daarbij de antwoorden benoemd. Wanneer je alles leest zul je erg veel nieuwe dingen leren over insecten en ook over leuke feitjes leren. Je kunt hier je vrienden of vriendinnen goed mee verrassen, of gewoon een enorm leuke quiz neerzetten.

Er is niet per se 1 vraag leuker dan een andere, ze zijn namelijk allemaal erg leuk! Lees ze dan ook allemaal door en dan zul je van alles leren over insecten! Inmiddels helemaal benieuwd naar welke vragen je later in het artikel zult vinden? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

1. Hoeveel insecten zijn er al officieel erkend?

 • Antwoord: ongeveer 1 miljoen

Het goede antwoord op deze vraag is 1 miljoen. Er zijn inderdaad ongeveer 1 miljoen insecten officieel erkend. Dit houdt in dat deze insect een naam heeft gekregen en verschillende kenmerken toegewezen heeft gekregen, waardoor deze herkend kan worden.

Echter, nog lang niet alle insecten zijn al officieel erkend. Er wordt namelijk door betrouwbare onderzoekers verwacht dat er ongeveer 10 miljoen verschillende insectensoorten rondlopen en vliegen op de aardbol. Dit is enorm veel en we kunnen dus verwachten dat er in de komende jaren nog veel soorten ontdekt gaan worden.

Een leuk feitje: voor elk mens op aarde lopen en / of vliegen er ongeveer 1,4 miljard insecten rond.

2. Hoeveel dagen leeft een hommel (gemiddeld)?

 • Antwoord: 28 dagen

Inderdaad, een hommel leeft gemiddeld maar 28 dagen. Je zou het misschien niet zeggen, maar het leven van een hommel duurt gemiddeld dus niet zo lang. In deze levensduur verzamelen ze voornamelijk nectar en stuifmeel voor hun nest, waarmee ze al op dag 3 van hun leven van start gaan. In het leven van een hommel komt deze in principe nooit verder van 200 meter van zijn nest vandaan.

3. Hoeveel verschillende soorten lieveheersbeestjes zijn er?

 • Antwoord: 5000 verschillende soorten

De meeste mensen zullen denken dat er maar 1 soort lieveheersbeestje is. Of misschien 2, de rode en de zwarte. Maar meer dan dat zou je waarschijnlijk niet verwachten.

Echter, niets is minder waar. Er zijn meer dan 5000 verschillende soorten lieveheersbeestjes. Je hebt ze bijvoorbeeld in het zwart met rode stippen, in het rood met zwarte stippen, maar ook in het zwart met gele stippen. Daarnaast heb je lieveheersbeestjes zonder vleugels, maar ook helemaal rode lieveheersbeestjes. Ook heb je lieveheersbeestjes zonder vleugels. Alle varianten die je kunt bedenken bestaan waarschijnlijk echt.

4. Welk insect is het sterkste insect dat er is?

 • Antwoord: mestkever met stierkop

De mestkever met stierkop, die in het Engels ‘Bull-headed dung beetle’ en officieel ‘Onthophagus taurus’ heet, is het allersterkste insect dat er bestaat. Dit beestje kan namelijk bijna 1200 keer zijn eigen lichaamsgewicht trekken. Wanneer je dit terugkoppelt naar een mens is dit vergelijkbaar met een mens dat maar liefst 6 dubbeldekker bussen in één keer mee trekt.

De kever leeft op veel verschillende plekken verspreid over de wereld. Voorbeelden van plekken waar het insect leeft zijn Australië, Marokko, Texas, maar ook enkele plekken in Europa.

5. Welk insect is het eerste levende wezen dat naar de ruimte gestuurd werd?

 • Antwoord: een fruitvlieg

Je leest het echt goed, een fruitvlieg is het eerste levende wezen ooit dat naar de ruimte gestuurd werd. De Amerikanen vonden het namelijk in 1947 tijd om voor het eerst levende wezens naar de ruimte te sturen. Om niet teveel risico te nemen gingen zij uiteraard niet zelf, maar stuurden zij fruitvliegjes op een ruimtemissie. Het zal je misschien wel verbazen, maar deze fruitvliegjes overleefden de vlucht.

De eerste keer dat mensen naar de ruimte gingen gebeurde pas 14 jaar later, in 1961. Deze missie werd georganiseerd door de ruimte organisatie van de Sovjet-Unie en zij stuurden Joeri Gagarin naar de ruimte. 1 maand later deden de Amerikanen hetzelfde met Alan Shepard.

6. Welk percentage van wezens op aarde zijn insecten?

 • Antwoord: 80% van de wezens

We denken misschien wel dat er heel veel mensen zijn, of misschien apen of kippen. Maar diersoorten waar er pas écht veel van zijn, zijn insecten. De hoeveelheid insecten is namelijk goed voor 80% van de totale hoeveelheid van de levende wezens op aarde. Dit is, vanzelfsprekend, een groter aandeel dan het aandeel van welke andere diersoort dan ook.

7. Hoe oud (in miljoenen jaren) is het oudste insecten fossiel?

 • Antwoord: 400 miljoen jaar oud

Het alleroudste insecten fossiel dat tot nu toe ooit is gevonden is inderdaad maar liefst 400 miljoen jaar oud. Om precies te zijn zelf 416 miljoen jaar oud. De fossielen die van die periode zijn gevonden stammen dus uit het Devoon, wat de naam is waarmee deze periode wordt aangeduid.

De insecten waarvan deze fossielen gevonden zijn, zijn eendagsvliegen. Echter, deze zagen er niet precies hetzelfde uit als hoe de eendagsvliegen van vandaag de dag eruit zien. Op dat moment hadden ze namelijk 2 paar vleugels, waar eendagsvliegen nu maar 1 paar vleugels hebben en daarnaast hadden ze toentertijd veel grotere ogen.

8. Welk insect is het meest luidruchtig ter wereld?

 • Antwoord: de Cicada

Het meest luidruchtige insect ter wereld is de Cicada. Deze insecten leven over het algemeen enkel in Noord-Amerika en ze zijn door de jaren heen ook erg gewend geraakt aan het moderne Amerikaanse leven. De beesten overleven het prima in een stadse omgeving.

De Cicada’s leven het liefst in bomen zoals naaldbomen en maken vanuit hier enorm veel herrie. Interessant aan de insecten is dat ze eigenlijk nagenoeg niet eten. In plaats van eten zuigen ze sappen uit bijvoorbeeld de eerder benoemde naaldbomen.

9. Wat is de grootste vlindersoort in Europa?

 • Antwoord: de pages soort

De grootste vlindersoort van Europa is inderdaad de pages soort. Dit is een vlinderfamilie die dan wel weer bestaat uit maar liefst 570 families, maar deze zijn over het algemeen erg groot. De vlinders uit deze familie leven voornamelijk in warmere gebieden, zoals Zuid-Europa, en dan specifiek in bloemrijke gebieden.

De vlinders uit de pages soort kunnen maar liefst 28 centimeter groot worden, gekeken naar spanwijdte van de vleugels. Dit maakt het niet de grootste vlinder die er bestaat. Dat is namelijk de Atlasvlinder. De Atlasvlinder kan in spanwijdte van de vleugels namelijk maar liefst 30 centimeter groot worden. ‘Helaas’, komt deze vlinder enkel in Oost- en Zuidoost-Azië voor.

10. Naast de ogen waarmee insecten kijken, hebben de meeste soorten als het ware een ‘extra setje ogen’. Maar waarvoor gebruiken ze dit extra setje?

 • Antwoord: voor het detecteren van licht

Wat je misschien niet wist is dat insecten als het ware 4 ogen hebben. 2 van deze ogen gebruiken ze, zoals eigenlijk elk dier dat doet, voor het kijken. Maar waar gebruiken ze dat andere setje dan voor? Het 2e setje ogen wordt door de insecten die dit hebben gebruikt om licht te detecteren. Hierdoor weten ze altijd goed waar het licht zich bevindt en waar het donker is en daarnaast maakt dit 2e setje het voor de insecten eenvoudiger in het donker te overleven.

11. Hoe noem je de wetenschap die onderzoek doet naar insecten?

 • Antwoord: de Entomologie

De Entomologie is de wetenschap die onderzoek doet naar insecten en de onderzoekers houden zich hierbij bijvoorbeeld bezig met hoe insecten in elkaar zitten. Daarnaast kijken ze bijvoorbeeld ook naar manieren om insecten te bestrijden, maar bijvoorbeeld ook naar welke insecten in de toekomst mogelijk ons voedsel kunnen zijn. Al in de 16e eeuw waren mensen met entomologie bezig, en dat is nooit meer gestopt.

12. Welk insect kan zijn hoofd volledig draaien?

 • Antwoord: de Bidsprinkhaan

Inderdaad, een bidsprinkhaan kan zijn hoofd volledig draaien. Het hoofd van een bidsprinkhaan kan helemaal rond en het is het enige insect, of überhaupt het enige dier, dat dit kan. Wat je misschien niet zou zeggen is dat de bidsprinkhaan dichtbije familie is van een kakkerlak, maar het is wel zo. Ze hebben namelijk enigszins dezelfde lichaamsbouw. Bidsprinkhanen zijn kannibalistisch, wat betekent dat ze hun eigen soort gewoon eten. Met hun helemaal draaiende hoofd kunnen ze de prooien in ieder geval van alle kanten bekijken…

13. Een kakkerlak kan een week lang leven zonder hoofd. Waar of niet waar?

 • Antwoord: waar

Ja, het is echt waar. Het klinkt bijna niet te geloven, maar een kakkerlak kan een week lang leven zonder hoofd. Het probleem na deze week is echter dat hij, als hij geen hoofd meer heeft, ook geen mond meer heeft. De kakkerlak kan nu dus niet meer drinken, waardoor deze van de dorst zal sterven. Eigenlijk betekent dit dus ook dat een kakkerlak een week lang zonder water kan.

Naast het enige insect, is een kakkerlak ook het enige dier dat kan leven zonder hoofd. Het is natuurlijk ook erg bijzonder dat je zonder hoofd kunt leven. Het hoofd is namelijk in principe voor alle dieren de plek vanuit waar dieren zien, horen, eten, ademen, ruiken en dat soort belangrijke zaken.

14. In 2018 werd het stadion van Wimbledon tijdens het toernooi massaal ‘overgenomen’ door insecten. Hierdoor werden de tennissers erg afgeleid en dit kwam massaal in het nieuws. Welke insecten waren dit?

 • Antwoord: vliegende mieren

In 2018 kwamen er ineens honderden, al dan niet duizenden, vliegende mieren het stadion binnengevlogen bij Wimbledon. Dit was erg afleidend voor de tennissers en haalde dan ook massaal het nieuws. Bijvoorbeeld de beroemde Russische tennisster Jekaterina Makarova had er erg veel last van.

Zomaar ineens een locatie ‘overheersen’ is iets wat vliegende mieren sowieso graag doen. Vooral in het buitenland kan het zomaar eens zijn dat je op een warme plek bent en er ineens een enorme kolonie aan vliegende mieren binnen komt gevlogen. Dit gebeurt voornamelijk in de warme maanden van het jaar en bijvoorbeeld voor terrassen in Zuid-Europa kan dit best een groot probleem vormen.

15. In een bijenkolonie zijn er 3 soorten bijen: de koningin, de werksters en de …. Wat is de 3e soort bij in de kolonie?

 • Antwoord: de darren

De koningin is, vanzelfsprekend de leidster van de kolonie. De rest van de bijen werken in principe voor de koningin. Daarnaast heb je de werksters. Zij zorgen ervoor dat het werk in de kolonie gebeurt. Ze verzamelen bijvoorbeeld nectar en stuifmeel.

De darren doen in principe hetzelfde. Echter, de werksters zijn vrouwenbijen en de darren zijn de mannetjesbijen. Het is erg interessant om eens verder uit te zoeken hoe een bijenkolonie in elkaar zit!

Wil jij meer weten over hoe een bijenkolonie in elkaar zit? Bekijk de film ‘The Bee Movie’ eens. Hoewel het natuurlijk een animatiefilm en het allemaal op een grappige, onrealistische manier is gemaakt, laat het best wel goed zien hoe een bijenkolonie in elkaar steekt.

16. Wat is het sterkste insect, en tevens het 3e sterkste dier, ter wereld?

 • Antwoord: de mestkever

Je zou misschien niet zeggen dat een insect het 3e sterkste dier ter wereld is, en gekeken naar kilo’s tillen is dit ook niet zo. Echter, wanneer we gaan kijken naar hoe vaak hun eigen lichaamsgewicht dieren kunnen vervoeren, staat de mestkever wel degelijk op plek 3.

De enige dieren die de mestkever nog voor zich laat is de blinde hoornmijt en het eenoogkreeftje. Een mestkever kan namelijk om precies te zijn 1141 keer zijn eigenlichaamsgewicht meetrekken. Dit is enorm veel, maar dus niet het meeste. De blinde hoornmijt kan dit bijvoorbeeld al 1180 keer, wat niet zo heel veel meer is, maar wel degelijk meer. Het eenoogkreeftje kan iets anders erg bijzonders.

Deze kan namelijk 500 keer zijn eigen lichaamslengte in een seconde afleggen. Daarmee is het dus ook het snelste dier ter wereld, wanneer je kijkt naar hoe vaak een dier zijn eigen lichaamslengte kan afleggen in een seconde.

17. Hoe ontstaat het enorm harde geluid dat krekels maken?

 • Antwoord: dit geluid ontstaat doordat ze hun vleugels langs elkaar wrijven

Iedereen heeft het geluid wel eens gehoord, en waarschijnlijk heeft iedereen zich er al wel eens aan geïrriteerd: het enorm harde geluid dat krekels maken. Maar hoe kan het dat zo’n kleine beestjes zo’n enorm hard geluid maken? Je eerste gedachte is waarschijnlijk, en dat is niet gek, dat dit geluid komt omdat ze als het ware schreeuwen. Echter, dat is dus niet waar.

De krekels maken dit geluid omdat ze hun vleugels op een flink tempo langs elkaar af wrijven. Dit gaat op een hard tempo, en levert dus een flink geluid op. De echte reden dat je het zo hard hoort is echter voornamelijk omdat het met zoveel krekels tegelijk gebeurt. Hoewel je ze van de buitenkant niet ziet kunnen er soms wel honderden krekels in 1 stukje gras zitten. Deze zorgen alles bij elkaar dus voor het enorme geluid dat je hoort.

18. Welk insect staat symbool voor de ‘vrouwenkracht’?

 • Antwoord: de honingbij

In Nederland is het niet een super populair symbool, maar voornamelijk in de Verenigde Staten staat de honingbij zeker symbool voor de ‘vrouwenkracht’, of voor hun ‘female potency’. Dit komt natuurlijk waarschijnlijk omdat bij bijen een vrouw aan de top van de kolonie staat. Een honingbijenkolonie wordt namelijk, zoals ook eerder al aan bod kwam, geleid door een vrouw, de koningin.

Veel vrouwen strijden er natuurlijk, via het feminisme, voor dat vrouwen en mannen gelijke kansen en gelijke rechten hebben. Iets wat zij willen is dus dat ook vrouwen dit soort leidende posities op zich kunnen nemen. De honingbij, waarbij een vrouw de allerhoogste macht heeft, is hier dus een mooi symbool voor.

19. Een error op een computer wordt in het Engels vaak een ‘bug’ genoemd. Bug in het Engels betekent insect. Deze naam, voor een error op een computer, werd voor het eerst gebruikt in 1940. Hoe kwam dit?

 • Antwoord: een mot kwam vast te zitten in een computer, waardoor deze ‘op hol sloeg’

Een bug is dus een fout in een digitaal iets, bijvoorbeeld een computer of app. Hierdoor doet het programma bijvoorbeeld niet helemaal wat het zou moeten doen. Bug is tevens het Engelse woord voor insect.

Maar hoe kan het dat dit woord voor deze 2 beide dingen gebruikt wordt. Dat komt omdat er in 1940 een mot in een computer vast kwam te zitten. Deze computer sloeg toen op hol en vervulde zijn taak niet meer. Dit was natuurlijk een beetje in de begindagen van computers, en ze hadden voor dit soort dingen nog geen naam. Daarom zijn ze het vanaf toen altijd een bug gaan noemen, wanneer er iets fout ging in een computer of een programma.

20. Welke insectensoort had vroeger de namen ‘hout mieren’ en ‘witte mieren’?

 • Antwoord: termieten

Termieten zijn insecten die in grote groepen leven. Het zijn kleine insecten die vooral op het zuidelijk halfrond van de aarde leven. Ze leven namelijk voornamelijk in Afrika, Zuid-Azië en Oceanië. Ze leven zowel op het aardoppervlak, als onder de grond. Ze leven vaak in termietenheuvels, waarin een heel ecosysteem is opgebouwd door de termieten.

Vroeger werden de insecten dus ook wel eens hout mieren genoemd, maar ook witte mieren. Op de Caraïben worden ze vandaag de dag zelfs nog steeds witte mieren genoemd. Waar deze naam vandaan komt is voor ons een vraag, want hoewel termieten wel de vorm van een mier hebben, zijn ze allesbehalve wit. Termieten zijn namelijk bruin.

21. Waarom wrijven krekels hun benen langs elkaar af?

 • Antwoord: om elkaar aan te trekken

Zoals we eerder al zeiden, maken krekels enorm veel geluid. Dit doen ze door hun benen langs elkaar af te wrijven, maar waarom doen ze dit? Ze doen dit om elkaar aan te trekken. De mannetjes doen dit om de vrouwtjes aan te trekken en de vrouwtjes doen dit om de mannetjes aan te trekken.

Eigenlijk is het dus een soort voortplantingsdans. Wanneer ze baby’s willen maken bewegen ze dus hun benen langs elkaar, en dit is voor krekels aantrekkelijk. Voor ons mensen is het echter een flinke last wanneer we buiten zijn, want het geluid is niet altijd even fijn…

22. Wat zijn de favoriete bladeren van zijdevlinders?

 • Antwoord: de bladeren van moerbeibomen

Zijdevlinders, die daarvoor uiteraard zijderupsen zijn, eten het liefst bladeren. Maar dit geldt eigenlijk voor alle vlinders en rupsen. Echter, zijdevlinders hebben écht een specifiek favoriete blad. Zij eten namelijk het liefst de bladeren van moerbeibomen. Moerbeibomen zijn de bomen waaraan de witte moerbeien groeien.

De boom komt origineel uit China, maar wordt overal ter wereld kunstmatig aangeplant. Dit komt omdat de zijdevlinders, en dus zijderupsen, over de hele wereld verspreid zitten en deze boom echt nodig hebben.

23. Welke insecten dragen malaria en de gele koorts?

 • Antwoord: muggen

Malaria en de gele koorts zijn 2 ernstige infecties die, mits niet goed behandeld, erg negatieve gevolgen kunnen hebben. Deze 2 infecties worden gedragen door muggen. Wanneer je door een mug gebeten wordt die 1 van deze infecties draagt, wordt je besmet en moet je eigenlijk meteen actie ondernemen.

Malaria wordt eigenlijk alleen gedragen door malariamuggen. Per jaar overlijden er meer dan een half miljoen mensen aan malaria. In Nederland komt malaria eigenlijk niet voor. Echter, het kan wel. In 1920 kwam malaria in Nederland voor het laatst endemisch voor. Dat betekent dat een ziekte voor een korte periode in een bepaald gebied toch voor komt, waar deze ziekte er eigenlijk niet voor komt.

Bekijk hier de top 10 beste planten tegen muggen en vliegen.

24. Welke kever wordt ook wel de aardappelkever genoemd?

 • Antwoord: de Coloradokever

Inderdaad, de Coloradokever wordt vaak ook aangeduid als de aardappelkever. Dit is een kever die onderdeel is van de bladkever familie. De reden dat deze specifieke kever vaak de aardappelkever genoemd wordt is omdat deze vaak de oorzaak is van een mislukte aardappeloogst.

Het komt erg vaak voor dat de Coloradokever er voor zorgt dat een heel aardappelveld verpest wordt. De aardappels kunnen dan niet goed geoogst worden en hierdoor ontstaan er dan ook een enorm aardappeltekort. Want als deze Coloradokevers op 1 veld zitten, zitten ze waarschijnlijk op alle velden binnen een bepaalde straal.

Ook in Nederland komt deze Coloradokever voor en het is dan ook een grote angst voor boeren. Natuurlijk is er wel goed vergif tegen de Coloradokever. Maar wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest om als boer biologisch te produceren, kan de Coloradokever voor erg grote problemen zorgen.

25. Hoeveel fases zijn er in de evaluatie van vlinders?

 • Antwoord: 4 fases

Waarschijnlijk hadden veel mensen dit niet verwacht, maar in de evaluatie van vlinders zijn daadwerkelijk 4 verschillende fases. Dit zijn namelijk: het eitje, de larve, de cocon en de vlinder. In de ei fase is de vlinder vanzelfsprekend nog een eitje. In de larve fase groeit de vlinder van een larve naar een rups, waarna deze zich in een cocon gaat verstoppen. In deze cocon veranderd de rups langzaamaan in een vlinder en wanneer deze uit de cocon gaat ‘ontsnappen’ is het een prachtige vlinder. De evaluatiefase van een vlinder is misschien wel 1 van de bijzonderste evaluaties in de dierenwereld.

26. Welk insect wordt ook wel eens de ‘paardensteker’ en de ‘naald van de duivel’ genoemd?

 • Antwoord: de libelle

Libellen zien er best wel akelig uit. Ze zijn groot en steken in principe bijna nooit, maar wanneer ze dit wel doen, doen ze dit erg hard. Er zijn maar weinig insecten die je zoveel pijn kunnen doen als libellen. Vandaar hebben ze natuurlijk ook de bijnaam paardensteker, maar voornamelijk naald van de duivel gekregen.

In Nederland komen ruim 6000 libellesoorten voor en in principe hoef je je in Nederland nergens zorgen om te maken. Echter, blijf altijd op je hoede, want een steek kan enorm veel zeer doen.

27. Welk insect was er ‘verantwoordelijk’ voor de Zwarte Dood?

 • Antwoord: de rattenvlo

De rattenvlo is een parasiet die zich voornamelijk infesteert in zwarte ratten. Deze vlo is het insect dat zorgt voor de builenpest en dit is dan weer de ziekte die zorgde voor de epidemie van de Zwarte Dood. Deze epidemie vond plaats tussen 1347 en 1352 en maakte enorm veel slachtoffers.

28. Wat eet de bijenkoningin?

 • Antwoord: koninginnengelei

Inderdaad, de bijenkoningin eet koninginnengelei. In het Engels wordt dit ook wel de Royal Jelly genoemd. Een erg leuke naam! Inmiddels wordt deze substantie ook gebruikt door mensen, voornamelijk voor medische doeleinden.

29. Wie richtte de entomologie op?

 • Antwoord: Thomas Say

Dit is een vraag die je bijna niet kunt weten, maar voor de échte kenners is ‘ie leuk. De oprichter van entomologie is Thomas Say. Hij werd in 1787 geboren in Philadelphia in de Verenigde Staten en was er zo gefascineerd door dat hij besloot er een volledige wetenschap aan toe te wijden.

30. Wie won er ooit een Nobelprijs voor zijn onderzoek naar insecten?

 • Antwoord: Karl von Frisch

Ook dit is een vraag die echt alleen de échte kenners zullen weten en het is dan ook helemaal niet erg als je het niet weet, maar de Oostenrijkse Karl von Frisch won ooit een Nobelprijs voor zijn onderzoek naar insecten. Hij onderzocht namelijk hoe de communicatie tussen bijen verloopt en dit bracht de mensheid tot zoveel nieuwe inzichten dat hij hier een Nobelprijs voor in ontvangst mocht nemen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Beste Luxe Hotels van Nederland

Top 30 Meest Typische Mannenberoepen