In welk materiaal kleding zweet je het minst?

Linnen is in de meeste gevallen de meest geschikte stof om zo min mogelijk in te zweten. Je vindt linnen dan ook vaak terug in zomerkleding. Maar ook katoen of viscose is een goed alternatief voor ademende kleding.

In de zomer is het de nachtmerrie van velen om rond te lopen met een doorweekte rug van het zweet. De zoektocht naar het kledingstuk waarin dit niet – of nauwelijks – gebeurt is lang en voor sommigen is het nog steeds niet gelukt. De stof van de kleding is van groot belang als het gaat om de mate waarin je gaat zweten.

Je wil een stof hebben die ‘ademt’. De lucht moet er doorheen kunnen gaan, want anders wordt het lichaam veel te warm. Hieronder kun je een aantal materialen en stoffen vinden die relatief voor het minste zweet zorgen.

Linnen

Waarschijnlijk is linnen de meest geschikte stof op het gebied van ademende kleding. Veel zomerkleding is dan ook gemaakt in dit materiaal. Linnen heeft door zijn ademende karakter overigens wel een negatieve kant. Doordat de stof zo licht is, kreukt hij snel. Het is niet het einde van de wereld als een linnen kledingstuk gekreukt is, want dat hoort er een beetje bij. Toch vinden velen het een tikkeltje vervelend. Kies voor een linnen kledingstuk dat een beetje ruim zit, om het ademen van de stof nog meer te helpen.

Katoen

Ook katoen is redelijk luchtdoorlatend. Het is wel iets minder dan linnen, maar zeker geen slechte keuze voor een warme zomerdag. Meestal is katoen echter iets dikker dan linnen, omdat het anders doorschijnend is. En je kunt zelf wel invullen dat elk kledingstuk dat dikker is, minder lucht doorlaat en daardoor warmer is op je lichaam.

Viscose

Waar je normaal gesproken alleen voor natuurlijke materialen zou gaan, gezien hun ademende karakter, hoort viscose toch ook in dit rijtje thuis. Viscose bestaat uit hout- en bamboepulp. Dit spul wordt bewerkt in een fabriek en samengevoegd met kunststof. Hierdoor lijkt viscose erg op katoen. Ook qua ademen is viscose daarom een redelijke keuze, al is het minder goed dan katoen zelf.

Wat vond je van dit artikel?

Wanneer gebruik je het fijne wasprogramma?

Top 10 Beste Schoenenmerken Ter Wereld