Top 10 Hoogste Watervallen in Afrika

Watervallen hebben voor velen een speciale aantrekkingskracht. Dit is altijd zo geweest, en zal ook altijd zo zijn. Het Afrikaanse continent telt de meeste watervallen

De hoogste waterval ter wereld is de Angel Falls in Venezuela. Wil jij weten welke hoge watervallen er te vinden zijn in Afrika? Lees dan snel verder! Hier volgt de Top 10 van de hoogste watervallen in Afrika!

1. Tugela waterval, Zuid-Afrika, 948 meter

De Tugela Falls is met 948 meter de op één na hoogste waterval ter wereld, en de allerhoogste waterval van het Afrikaanse continent. Deze waterval staat in het land van de Zoeloes, KwaZulu Natal.

Het begin van de Tugela Falls ligt op een hoogte van 3048 meter. Met de auto kun je tot 2530 meter komen, de laatste 520 meter moet je lopen. Omdat de lucht hier behoorlijk ijl is kost het heel wat inspanning om de waterval te bereiken.

2. De Livingstone Falls, Congo-Kinshasa, 270 meter

De Livingstone Falls
Image: Wikimedia / Alaindg

De Livingstone waterval is niet één waterval, maar verschillende watervallen in de benedenloop van de rivier de Kongo. Over een afstand van 350 km zet de rivier een daling in van 270 meter, wat voor watervallen en stroomversnellingen zorgt. De Kongo is hiermee de rivier met de hoogste doorstroomsnelheid (debiet)..

De waterval is vernoemd naar de beroemde Schotse ontdekkingsreiziger en zendeling David Livingstone. Alhoewel hij over de rivier de Kongo voerde heeft hij de watervallen en stroomversnellingen in dit gedeelte van Centraal-Afrika nooit persoonlijk gezien.

Hij is vanaf de Atlantische oceaan stroomopwaarts de Kongo op gevaren tot aan Matadi, maar dan wordt de rivier onbevaarbaar vanwege de hoogteverschillen, tot aan Kinshasa, waar het weer vlak is.

3. Magwa Waterval, Zuid-Afrika, 144 meter

De Magwa Falls ligt in de Oostkaap van Zuid-Afrika, in de laatst overgebleven theeplantage van deze regio, net buiten de stad Lusikisiki. De Magwa theeplantage beslaat zo’n 1800 ha, en de waterval ligt in het midden

Het watergordijn valt 144 meter naar beneden, waar het terecht komt in een smal ravijn wat gevormd is als gevolg van aardbevingen die lang geleden plaatsvonden. De Magwa Waterfall wordt ook wel vertederend het kleine zusje van de Victoria Falls genoemd.

4. Victoria Falls, grens van Zambia en Zimbabwe, 128 meter

De Victoria watervallen zijn 1.708 meter breed en is de breedste waterval van Afrika. De maximale valhoogte is 128 meter. Per minuut dondert er maar liefst 500 miljoen liter water over de rotswand. De Victoria Falls zijn gelegen op de grens tussen Zimbabwe en Zambia.

De Schotse zendeling en ontdekkingsreiziger David Livingstone heeft de waterval als eerste Europeaan mogen aanschouwen. In zijn verslag van 17 november 1855 schreef hij. “Geen enkel ander uitzicht in Engeland kan de schoonheid hiervan overtreffen” en later merkte hij nog eens op dat “zulke lieflijke beelden moeten de engelen met bewondering bekeken hebben tijdens hun vluchten”.

Voor de durfals bestaat de mogelijkheid om van de brug die over de voet van de Victoria Falls van Zimbabwe naar Zambia loopt te bunjee jumpen.

5. Cascades d’Ouzoud, Marokko, 110 meter

Om een indrukwekkende waterval te zien hoeft je echt niet helemaal naar het zuiden van Afrika te reizen. Een van de allermooiste watervallen van Afrika vind je in Marokko. Op iets minder dan 150 kilometer van Marrakech ligt de prachtige Cascades d’Ouzoud. Het water valt hier 110 meter naar beneden.

De waterval is het mooist in het voorjaar. De gesmolten sneeuw uit het Atlasgebergte zorgt dan voor extra water. ‘Ouzoud’ is de Berberse naam voor de uitgestrekte velden met olijfbomen die in de buurt groeien. Ook het vlakbij gelegen toeristische dorpje draagt dezelfde naam. Hier vind je gezellige eettentjes, campings en hotels, maar het is ook mogelijk om de waterval te bezichtigen met een dagtrip vanuit Marrakech.

6. Sipi Falls, Oeganda, 95 meter

De Sipi Falls in het oosten van Oeganda is een serie van drie watervallen. Je kunt ze vinden in het Kapchorwa district, niet ver van de steden Sironko en Mbalem, vlak bij de grens met Kenia.

De Sipi Falls zijn een grote toeristentrekpleister in Oeganda. Het gebied is het startpunt voor de vele wandelroutes naar de berg Elgon, waarbij je getrakteerd wordt op adembenemende uitzichten over de Karamoja-vlaktes, de hellingen van de berg Elgon en het meer van Kyoga.

7. The MacMac Falls, Zuid-Afrika, 70 meter

De MacMac Falls in Zuid-Afrika liggen ongeveer 14 km ten noorden van de stad Sabie, lan naast de Graskop Road, wat onderdeel is van de prachtige Panorama route.

De MacMac Falls zijn 70 meter hoog.

Aan het einde van de 19e eeuw waren hier veel Schotse goudzoekers. Nadat de Schotten de rivier met dynamiet hadden opgeblazen om het goudzoeken te vergemakkelijken ontstonden per ongelijk de 2 prachtige watervallen. De waterval heeft zijn naam hier aan te danken en is in 1983 tot Nationaal Monument verklaard.

Er loopt een pad naar een platform wat een prachtig uitzicht biedt over de waterval. Beneden hebben zich waterpoelen in de rotsen gevormd, de Mac Mac Pools, de ideale plek voor een verfrissende dip!

8. De Boyomawatervallen, Congo-Kinshasa, 61 meter

Image: Wikimedia / Ad Meskens

De Boyoma watervallen zijn een serie van zeven watervallen in Congo-Kinshasa. Ze liggen alle zeven in het bekken van de rivier de Kongo, tussen de steden Kisangani en Ubundu.

De eerste grote waterval ligt in de buurt van de stad Ubundu, maar is heel erg moeilijk bereikbaar. De tweede grote waterval ligt vlak bij de stad Kisangani en deze kun je wel gemakkelijk zien of naartoe gaan.

De watervallen liggen aan het eind van de Lualaba-rivier. De gezamenlijke breedte van de zeven watervallen bedraagt ruim 10 kilometer. De maximale hoogte is 61 meter. Aan de voet van de watervallen krijgt de waterstroom de naam Kongo. De gemiddelde stroomsnelheid bedraagt 17.000 m³/s.

Deze watervallen hebben verschillende namen. Vroeger werden ze ook wel de Stanley watervallen genoemd, naar Henry Morton Stanley, de eerste Europeaan die deze watervallen bezocht in 1878, Toen Congo 20 jaar later bezet werd door de Fransen werden ze Wageniawatervallen genoemd. Toen Congo in 1960 een onafhankelijke Democratische Republiek werd, kregen de watervallen hun originele, Afrikaanse naam terug.

9. Augrabies Falls, Zuid-Afrika, 60 meter

De in de Noordkaap gelegen Augrabies Fall is gelegen in het Nationaal Park Augrabies Falls. Dit nationale park strekt zich uit langs de oevers van de Oranje River en heeft een oppervlakte van maar liefst 820 km². Het is een erg droog gebied. Het is misschien niet de allergrootste waterval, mede omdat de watertoevoer van de Oranje Rivier wordt bepaald door de dammen die verder stroomopwaarts zijn geplaatst. maar wel een zeer indrukwekkende!

De kloof waar de waterval doorheen loopt, is ongeveer 240 meter diep en 18 kilometer lang. De waterval zelf is 60 meter hoog.

De oorspronkelijke bewoners, de Khoikhoi-stam, noemden de waterval Ankoerebis, wat “de plaats van groot geluid” betekent. Later is deze naam verbasterd tot Augrabies.

10. Kongou Falls, Gabon, 56 meter

Chutes Kongou
Image: Wikimedia / Lengai101

Met een breedte van maar liefst 3.2 kilometer is de Kongou Falls de breedste waterval van Afrika. De Kongou Falls bevind zich in het Ivindo National Park, in het oosten van Gabon.

Het water valt hier 56 meter naar beneden.

De waterval wordt ook wel de mooiste waterval van Centraal-Afrika genoemd. Je kunt er heerlijk wandelen, maar blijf wel op de paden want je kunt er ook Afrikaanse beesten tegenkomen zoals olifanten, gorilla’s, prachtige tropische vogels, buffels en andere apen.

De Kongou Falls zijn een absolute ‘must-do’ voor iedereen die de kans heeft Centraal-Afrika te bezoeken.

Wat vond je van dit artikel?

De 4 Meest Bekende Soorten Reptielen

Top 10 Meest Gemaakte Soorten Taalfouten