Wat is de hoogste berg van Europa?

Weinig is zo mooi als berglandschappen; enorme, soms met sneeuw bedekte en in wolken gehulde pieken die de naar de hemelen reiken en met hun enorme omvang de rest van de wereld klein doen lijken.

Bergen zijn overal op de wereld te vinden – zelfs hier bij ons in Europa. Maar wat is de hoogste berg van Europa?

De hoogste berg van Europa is de Mont Blanc, ook wel bekend als de Monte Bianco.

De op de grens van Frankrijk en Italië liggende top van deze berg maakt al gauw duidelijk hoe ze aan haar naam komt: zowel ‘Mont Blanc’ als ‘Monte Bianco’ betekent respectievelijk in het Frans en Italiaans ‘witte berg’, wat erg passend is voor de met sneeuw bedekte top.

Natuurlijk haalt de vraag ‘wat is de hoogste berg van Europa?’ meer vragen bij je naar boven.

Want hoe hoog is deze berg nou daadwerkelijk? En is deze te beklimmen? Voor antwoorden op deze vragen én meer raad ik je aan direct verder te lezen, zodat je alles leert over Europa’s hoogste berg.

Wat is de Mont Blanc?

Wat is de Mont Blanc

De Mont Blanc is dus de hoogste berg van Europa en ligt op de grens tussen Frankrijk en Italië.

Hieruit zal je waarschijnlijk al snel de conclusie trekken dat de berg onderdeel uitmaakt van de Alpen; de bergketen die naast Frankrijk en Italië ook Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Slovenië en zelfs Liechtenstein en Monaco bedekt.

Maar hoe hoog is deze hoogste berg van Europa dan precies? Tel je de sneeuwlaag mee die op de top ligt, dan is de Mont Blanc 4907,81 meter hoog.

Zonder de pak sneeuw telt de hoogte 4792 meter. Dit is alsnog ontzettend hoog – zonder sneeuw steekt ze nog zeker zeventig meter uit boven haar kleinere broertje, de Mont Blanc de Cournayeur.

Er zijn mensen die beweren dat niet de Mont Blanc, maar de Elbroes met haar 5642 meter de hoogste berg van Europa is.

Echter, deze Russische gigant is een stratovulkaan die bij de grens ligt van Georgië en daarmee meer gelokaliseerd is in Azië dan Europa.

Tel je dit zuidelijke gedeelte van Rusland toch mee als Europa, dan is de Elbroes inderdaad het hoogste punt van ons continent.

Italiaans of Frans?

Wanneer je de kaarten op zijn nauwkeurigst onderzoekt en nameet, ligt de top van de Mont Blanc net iets meer in Frankrijk, wat het een Franse berg zou moeten maken.

Echter, er zijn mensen – met name Italianen – die beweren dat er complicaties zijn ontstaan bij de metingen, en dat de top meer in Italië gelegen zou zijn.

Hoe het ook zij, of je de berg nou Mont Blanc of Monte Bianco noemt, vanuit beide landen kan je de berg zien en bezoeken.

Interessant is dat de Mont Blanc waarschijnlijk op de grens staat omdat men vroeger vaak rivieren, grote wateren en bergen gebruikten om hun grenzen mee te tekenen – iets wat waarschijnlijk ook met de Mont Blanc is gebeurd.

Geschiedenis van de Mont Blanc

Het ontstaan van de Mont Blanc gaat een hele verre tijd terug; doordat aardkorsten van verschillende tektonische platen tegen elkaar botsten en over elkaar schoven, zijn er bergen en bergketens ontstaan – dit geldt dus ook voor de Mont Blanc.

Maar wat is de geschiedenis die de berg deelt met mensen?

Hoewel men in erg vroege tijden bergen voornamelijk gebruikte om naast te wonen ter beschutting van vijandige stammen, begon men in Europa pas rond de 18e eeuw interesse te krijgen voor de bergen zelf; zowel hun schoonheid als de uitdaging om ze te bezoeken, begon ze steeds meer aan te spreken.

Omdat de 18e eeuw de tijd van de Verlichting was en mensen toen meer gingen geloven in bewijs en wetenschap, werden de volksverhalen en mythes die toen rond bergen heersten, meer in twijfel getrokken.

Verhalen als kwade geesten en gevaarlijke wezens die zich in de bergen zouden huisvesten, waren de tot die tijd nog de norm.

Sterker nog, de Mont Blanc heette zelfs de Mont Maudite om die reden, wat “de vervloekte berg” betekent.

Het temmen en beklimmen van de Mont Blanc

De naam ‘Mont Blanc’ werd in augustus 1742 de wereld in geholpen door de Zwitserse (toentertijd Geneefse) wiskundige Pierre Martel.

Ongeveer twintig jaar later begon men ook steeds meer daadwerkelijk te prakkiseren over het idee dat men de berg zou kunnen beklimmen.

Het was in 1760 dat de twintig jaar oude onderzoeker Horace-Bénédict de Saussure – een een Geneefse – een geldbeloning aanbood voor wie de berg zou kunnen beklimmen.

Vijftien jaar later werd de eerste poging gewaagd door Vitcor Tissay, Jean Nicholas Carteran en François en Michel Paccard, maar zij konden de gletsjers helaas niet passeren.

Later dat jaar werd de poging gedaan door enkele inwoners van de stad Chamonix – waaronder weer Michel Paccard – wat wederom niet lukte.

Paccard probeerde het acht jaar later weer, en na zelfs nog een vierde en vijfde poging, moest hij zijn zesde poging opgeven na toch zeker een hoogte van vier kilometer beklommen te hebben.

De eerste succesvolle beklimming werd twee jaar na de zesde poging van Michel Paccard bereikt door twee bewoners van Chamonix, genaamd Jacques Balmat en – je raadt het waarschijnlijk al wel – Michel Paccard.

Hiermee haalde het tweetal de beloning van De Saussure binnen. Inmiddels is er een standbeeld opgericht in Chamonix ten aandenken van de twee.

De hoogste berg van Europa: een hele klim

De hoogste berg van Europa

De hoogste berg van Europa is de Mont Blanc, die in 1786 voor het eerst volledig beklommen is. Voor wie ook nu nog de top wil bereiken, is dit nog steeds mogelijk.

Kenners zeggen dat ervaren klimmers de berg in twee dagen kan beklimmen en weer terug kan zijn, mits de over goed gereedschap beschikken.

Tegenwoordig kan je veel meer doen bij de Mont Blanc, zoals wintersporten, wandelen, e-biken en zelfs leren watervalijsklimmen – een van de zwaarste sporten die je in de Alpen kan uitoefenen.

Een beloning zal er niet meer aan je worden gegeven als je de berg trotseert, laat staan dat er een standbeeld voor je opgericht zal worden, maar wellicht dat jij het de poging alsnog wel waard vindt – de hoogste berg van Europa hoeft niet een berg te hoog zijn voor jou.

Wat vond je van dit artikel?

Wat is de langste snelweg van Nederland?

Hoeveel paracetamol mag een volwassene per dag nemen?