Je zult het tijdens de coronacrisis vaak gehoord hebben: de ziekenhuizen liggen vol. Zijn er dan te weinig ziekenhuizen?
Er zijn 313 ziekenhuizen in Nederland, dat is ongeveer één ziekenhuis per 56.000 inwoners van Nederland. Daarnaast zijn er meer dan 4.500 huisartsenpraktijken, wat neerkomt op ongeveer één huisartsenpost per 3.600 inwoners.

Eerste hulp en IC
Elk Nederlandse ziekenhuis heeft een Eerste Hulp-afdeling en een Intensive Care-afdeling. Dit is een verplichting voor een ziekenhuis, zodat ze altijd een patiënt kunnen helpen die acuut medische hulp nodig heeft.
Nederland heeft op het moment 1.250 Intensive Care-bedden. Dit getal is door de coronacrisis in de laatste jaren gegroeid.
Elk ziekenhuis heeft dus in ieder geval één of een paar bedden beschikbaar voor patiënten die binnen korte tijd aan de beademing moeten.
Daarnaast is het aan de grootte van het ziekenhuis welke specialismen het aan patiënten kan aanbieden.
Specialismen
Ziekenhuizen kunnen gespecialiseerd zijn in een specifieke medische zorg. Dit betekent dat niet elk ziekenhuis elk specialisme heeft.
De grote ziekenhuizen zullen over het algemeen wel een specialist van elk soort specialisme in dienst hebben.
Natuurlijk kan je bij elk ziekenhuis terecht als je grote lichamelijke klachten hebt, maar het is mogelijk dat je doorverwezen wordt naar een ander ziekenhuis om de juiste behandeling te kunnen ontvangen.
Er zijn flink wat specialismen. Hier zetten we de grootste voor je in een alfabetische rij met het aantal ziekenhuizen dat dit specialisme aanbiedt.
Allergologie is de wetenschap van allergieën. Hier houden specialisten zich bezig met het onderzoeken en verhelpen van alle soorten allergieën. Er zijn 144 allergologie-afdelingen in Nederland.

Anesthesiologie houdt zich bezig met verdoving en pijnbestrijding van patiënten. Bij chirurgie komt er dus ook een anesthesioloog kijken om een patiënt onder verdoving te krijgen. 149 ziekenhuizen hebben medische anesthesiologen.
Cardiologie houdt zich bezig met hart- en vaatziekten. Veel mensen in Nederland hebben fysieke klachten die onder cardiologie vallen, zoals hartaanvallen en verstopte aderen. Daarom zijn er 147 ziekenhuizen die een cardiologieafdeling hebben.
Dermatologie heeft te maken met medische huidaandoeningen zoals eczeem, maar ook huidkanker. Dit is dus over het algemeen niet de dermatoloog die je ziet om tips voor een mooiere huid te krijgen. Er zijn 147 afdelingen dermatologie in Nederland.
Geriatrie richt zich op de gezondheidsklachten die ontstaan door ouderdom. Nederland vergrijst, daarom is hier veel aandacht voor. Er zijn 141 ziekenhuizen die zich in geriatrie specialiseren.
Gynaecologie (of verloskunde) heeft alles te maken met zwangerschap en bevallingen. Daarnaast bekommert het zich over de ziekten die bij moeder en baby kunnen ontstaan. Er zijn 141 gynaecologieafdelingen.
Heelkunde of chirurgie houdt zich bezig met het opereren van verschillende soorten aandoeningen. Er zijn 144 ziekenhuizen met een heelkundespecialisme.
Interne geneeskunde behandelt patiënten die een ziekte hebben in een intern orgaan, zoals het hart of de longen. Nadat een prognose is gemaakt, is het mogelijk dat een patiënt wordt doorverwezen naar een andere afdeling. 146 ziekenhuizen hebben een afdeling voor interne geneeskunde.
Kindergeneeskunde houdt zich bezig met patiënten die nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Dokters zijn gespecialiseerd in hoe ziektes zich in kinderen voordoen. Er zijn 145 afdelingen voor kindergeneeskunde in Nederland.
KNO staat voor keel, neus en oor. Hier worden patiënten behandeld die in deze drie delen van het lichaam een aandoening hebben. Er zijn 143 afdelingen van in Nederland.
Maag-, darm-, en leverziekten is een specialisme dat gaat om de organen die met de spijsvertering te maken hebben. Dit specialisme heeft 145 afdelingen.
Neurochirurgie is chirurgie die gericht is op de hersenen en het zenuwstelsel. Er zijn 143 afdelingen in Nederland.

Neurologie is het behandelen van klachten in de hersenen en het zenuwstelsel, zonder hier chirurgie aan toe te passen. Er zijn 147 ziekenhuizen met een neurologie-afdeling.
Oncologie is een specialisme dat zich bezighoudt met het vaststellen en behandelen van kanker. 143 ziekenhuizen hebben een oncologie-afdeling.
Oogheelkunde houdt zich bezig met de ziekte en het zicht van de ogen. Dit is anders dan een opticien, die je oogsterkte meet. 149 ziekenhuizen hebben het specialisme oogheelkunde.
Orthopedie is de wetenschap van spieren en botten. Hier komen patiënten terecht met ziekten of klachten waardoor hun beweging beperkt is. 152 ziekenhuizen bieden een orthopediespecialisme aan.
Plastische chirurgie heeft een esthetische functie, maar wordt ook toegepast bij patiënten die door ziekte of ongeval lichamelijke reconstructie nodig hebben. 146 ziekenhuizen hebben een plastische chirurg in dienst.
Psychiatrie is een specialisme dat zich bezighoudt met mentale aandoeningen. Zo kan het bijvoorbeeld schizofrenie diagnosticeren. 141 ziekenhuizen bieden psychiatrie aan.
Radiologie bestrijdt interne ziekten met stralen en golven. Ook helpt het met het diagnosticeren van kanker. Er zijn maar 9 ziekenhuizen die een afdeling radiologie hebben, omdat dit specialisme grote en dure apparatuur nodig heeft.
Reumatologie houdt zich bezig met reumapatiënten. Hierbij is kennis nodig van spieren, botten en gewrichten. 144 ziekenhuizen bieden reumatologie aan.
Revalidatiegeneeskunde is bedoeld voor mensen die na lichamelijk letsel opnieuw functies zoals lopen moeten aanleren. Er zijn 142 afdelingen voor revalidatiegeneeskunde in Nederland.
Thoraxchirurgie is net zoals neurochirurgie een specialisatie binnen de chirurgie. Thoraxchirurgie houdt zich bezig met het opereren van patiënten die klachten hebben in hun hart, aders en longen. Er zijn 142 ziekenhuizen met een thoraxchirurg in dienst.
Urologie behandelt patiënten met klachten in hun urinewegen. Ook de mannelijke geslachtsorganen worden hier behandeld. 143 ziekenhuizen hebben een afdeling urologie.
Conclusie
Nederland heeft 313 ziekenhuizen, elk met een Eerste Hulp-afdeling en een Intensive Care-afdeling.
Daarnaast zijn er veel specialismen die een ziekenhuis kan aanbieden om patiënten te helpen, bijvoorbeeld cardiologie of chirurgie.
Grote ziekenhuizen zullen veel specialismen hebben, terwijl kleinere ziekenhuizen vaker een patiënt zullen moeten doorverwijzen voor een gespecialiseerde behandeling.