Hoeveel yoghurt per dag is gezond?

Yoghurt staat bij veel mensen op het dagelijkse programma qua voeding. Vaak wordt het gegeten als ontbijt of lunch.

Het is dan ook een perfecte basis en daarnaast erg lekker, die nog lekkerder gemaakt kan worden met bijvoorbeeld fruiten en noten. Maar hoeveel yoghurt per dag is gezond?

Een gezonde hoeveelheid yoghurt ligt tussen de 200 en 300 gram per dag.

Let wel: deze hoeveelheid wordt aangegeven als yoghurt niet het enige zuivelproduct is dat je eet.

Mocht je op een dag geen kaas eten of melk drinken, dan is het prima om tot wel 450 gram yoghurt te nuttigen.

Nieuwsgierig naar de kracht van zuivel en vele weetjes over yoghurt? Lees dan gauw verder.

Wat is yoghurt?

gefermenteerde melk yoghurt

Yoghurt is gefermenteerde melk. Om deze substantie te krijgen, worden de melkzuurbacteriën L. Bulgarius en S. Thermophilus aan melk toegevoegd.

Deze specifieke melkzuurbacteriën zetten lactose, oftewel de melksuikers, om in melkzuur. Dit zorgt ervoor dat melkzuur dikker wordt en naar yoghurt smaakt.

Yoghurt is uitermate geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie omdat de hoeveelheid lactose in yoghurt een stuk lager is dan in melk.

Daarnaast zijn er ook lactose-vrije zuivelproducten op de markt, waarover later meer.

Wat zit er naast melkzuurbacteriën nog meer in yoghurt?

Zoals gezegd, worden yoghurt en ook kwark gemaakt van melk. In melk zitten een hoop verzadigde vetten die niet altijd goed zijn voor je lichaam.

Gelukkig zitten er vooral ingrediënten in yoghurt waar je lichaam wel iets positiefs mee doet.

Er zit bijvoorbeeld calcium in; goed voor je botten, en vitamine B12; goed voor de aanmaak van rode bloedcellen. Ook zijn er eiwitten in yoghurt te vinden, die helpen met de opbouw van spieren.

Als je zeker wilt zijn van de producten in yoghurt, kijk dan goed naar het etiket. Met name vruchtenyoghurt zit vaak boordevol suiker en relatief weinig fruit. Het is gezonder om zelf vers fruit aan yoghurt toe te voegen.

Wat is Griekse yoghurt?

In welke supermarkt je ook komt, je zult er Griekse yoghurt vinden. Wat is dit eigenlijk voor yoghurtsoort?

Griekse yoghurt is meestal vetter en calorierijker dan de gemiddelde volle yoghurt.

Dat komt omdat er room aan deze yoghurt wordt toegevoegd. Ter vergelijking: een bakje magere yoghurt bevat 56 calorieën en dezelfde hoeveelheid Griekse yoghurt 188 calorieën.

Sommige soorten Griekse yoghurt hebben daarnaast meer of juist minder verzadigd vet. Kijk dus altijd goed naar het etiket en pas je aankoop aan op je behoeften.

Is het waar dat de bacteriën in yoghurt goed zijn voor je darmen?

Hoewel het niet 100% wetenschappelijk bewezen is, lijken veel mensen baat te hebben bij een dagelijkse inname van yoghurt.

Dat komt omdat sommige van de melkzuurbacteriën in yoghurt probiotisch zijn.

Dat betekent dat ze de reis naar de darmen overleven en hierdoor actief in de darmen terecht komen.

Er zijn verschillende merken die dit soort probiotica aanbieden, zoals Yakult, Vifit en Actimel.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn bacteriën die van nature in ons lichaam aanwezig zijn.

Ze bevinden zich in de darm en zorgen ervoor dat de darmflora evenwichtig blijft.

Sommige mensen hebben darmklachten. De oorzaak hiervan kan liggen bij een verstoorde probiotica.

Hoewel de Europese Voedselautoriteit EFSA de effecten van probiotica producten onvoldoende bewezen acht, zijn er verschillende producten op de markt die stellen de probiotica in je darmen in evenwicht te brengen.

Probiotica overleven het zuur van de maag en komen zo nog levend in je darmen terecht. Zo kunnen probiotica helpen om darmklachten ter verminderen en helpen ze je weerstand op peil te houden.

Is zuivel goed voor het menselijk lichaam?

Voor het overgrote deel van de mensheid is een afgemeten hoeveelheid zuivel inderdaad gezond. Regel is: zolang je het met mate inneemt en er verder geen klachten van krijgt, is het goed voor je.

Zuivel is namelijk een prima product om genoeg eiwitten, vetten en calcium binnen te krijgen.

Zuivel is meer dan alleen yoghurt; ook melk en kaas zijn zuivelproducten.

De melk komt van koeien, geiten of schapen en zuivel wordt gemaakt van rauwe melk.

Voor sommige producten, zoals yoghurt, wordt melk gefermenteerd. Hierdoor worden ze extra gezond omdat het zich tot probiotica vormt.

Wat is het verschil tussen yoghurt en kwark?

verschil yoghurt en kwark

Zuivel is nogal een grote noemer voor alle producten die van melk afkomstig zijn.

Vaak bestaat de verwarring dat producten als eieren, amandelmelk en sojamelk ook zuivel zijn, maar dat is niet zo.

Yoghurt en kwark vallen wel onder de noemer ´zuivel´.

Het grootste verschil tussen deze producten is dat yoghurt niet gestremd is.

Het samenklonteren van melk wordt stremmen genoemd. Kaas en kwark worden van gestremde melk gemaakt.

Kwark is een soort verse kaas. Niet zo gek dus dat het in België platte kaas heet en in Frankrijk witte kaas wordt genoemd.

Wat is lactose?

Lactose is een melksuiker dat van nature aanwezig is in suiker. Producten als yoghurt, kwark en ook melk bevatten 3 tot 5% lactose.

Sommige mensen hebben een lactose-intolerantie. Er bestaat ook lactosevrije zuivel. Aan deze zuivel wordt lactase toegevoegd.

Lactase is een enzym dat melksuiker klein maakt tot verteerbare suikers. Hierdoor kunnen mensen met een lactose-intolerantie zuivelproducten toch goed verteren.

Bestaan er duurzame melkvervangers?

Het spreekt voor zich dat zuivelproductie belastend is voor het milieu, omdat er veehouderij voor nodig is. Dit vee heeft behoorlijk wat land nodig en stoot broeikasgassen uit.

Om deze reden zijn er steeds meer plantaardige yoghurtsoorten en drinks op de markt. Er bestaan dus zeker duurzame melkvervangers.

Over het algemeen is de productie van deze plantaardige producten minder belastend voor de natuur, omdat het minder land in gebruik neemt en minder broeikasgassen uitstoot.

Welke kwark of yoghurt heeft het meeste eiwit?

eiwitten in yogurt en kwark

Sommige personen hebben meer eiwitinname nodig omdat ze bijvoorbeeld veel sporten. Met name magere kwarksoorten zijn ontzettend eiwitrijk.

Let wel op dat je niet te veel toegevoegde suikers binnenkrijgt, want dan krijg je onnodige calorieën binnen.

Er zijn ook yoghurtproducten die zelfs meer eiwitten dan magere kwark hebben.

IJslandse yoghurt met de naam Skyr is hier een voorbeeld van. Ook vetvrije Griekse yoghurt is eiwitrijk.

Wat je nog niet wist over yoghurt

Het moge duidelijk zijn dat yoghurt in de meeste gevallen je gezondheid ten goede komt. Daarnaast zijn er nog een andere voordelen verbonden aan de inname van yoghurt.

Zo bouw je door de magere proteïnen sneller spieren op.

Ook is yoghurt een bron van vitamine D en calcium. Dit is erg goed voor je botten.

Het eten van yoghurt zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel op een gecontroleerd niveau blijft. Hierdoor snack je minder snel.

Heb je last van een slechte adem? Ook dan is yoghurt goed.

De goede bacteriën in dit product helpen namelijk tegen een slechte adem.

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel Sushi rijst per persoon voor een Poké Bowl?

Hoeveel slaap heeft een 14-jarige nodig?