Hoeveel xtc mag je bij je hebben?

Ga je naar een feestje, en wil je er een onvergetelijke avond van maken? Dan overweeg je misschien om een xtc-pilletje te nemen. Maar wat nou als de politie het vindt?

In Nederland mag je één pil xtc bij je hebben. De politie zal weten dat het voor je eigen gebruik is, wat niet strafbaar is. Bij meerdere pillen kan de politie denken dat je de pillen wilt verkopen. Dat is illegaal.

Wat is xtc?

Xtc, of ecstasy, is de straatnaam voor pillen waar de stof MDMA in zit. MDMA is een semi-synthetische verbindende stof, die geclassificeerd wordt als psychostimulantia en hallucinogenen.

Oké, nu in het Nederlands: xtc is een harddrug die vooral bij feesten en dansen gebruikt wordt. Het geeft je een gevoel van extase, en het maakt je tijdelijk actief en blij.

MDMA vergroot de aanwezigheid van drie stoffen in je hersenen:

 • Dopamine: dit zorgt voor extra energie en een goede stemming. Het werkt als een ‘beloning’ die je hersenen je geven na goed en gezond gedrag. Na het sporten produceer je bijvoorbeeld ook dopamine.
 • Norepinefrine: dit is een stofje dat je hartkloppingen versnelt en je bloeddruk verhoogt. Je hersenen zetten norepinefrine in als je lichaam zwak is en een boost nodig heeft.
 • Serotonine: Dit stofje heeft invloed op je eetlust en slaap, maar bezorgt in xtc-pillen vooral het effect van emotionele verbinding met andere mensen en een sterker gevoel van empathie.

Is xtc gevaarlijk?

Hoewel alle soorten drugs gevaarlijk kunnen zijn, is xtc relatief gezien niet zo gevaarlijk. Het is bijvoorbeeld minder schadelijk dan alcohol of tabak.

Daarnaast is MDMA niet verslavend, en wordt het door de meeste mensen alleen op feestjes gebruikt.

Je hoort op het nieuws wel eens dat mensen toch overlijden door het gebruik van xtc, maar als je je pillen laat testen, is het erg zeldzaam dat iemand sterft door het gebruik van een pilletje.

Het gebruik van xtc heeft echter wel grote nadelen, namelijk:

 • Misselijkheid
 • Onvrijwillig tandenknarsen
 • Kramp in je spieren
 • Wazig zien
 • Trillingen
 • Zweten

Het effect van een xtc-pilletje duurt meestal drie tot zes uur. In de komende dagen kan je gevolgen voelen van het gebruik van het pilletje.

Dit is omdat je de stofjes in je hersenen met de MDMA hebt ‘opgemaakt’. Deze klachten zijn:

 • Geïrriteerdheid
 • Impulsiviteit en agressie
 • Depressie
 • Slaapproblemen
 • Angstgevoelens
 • Problemen met geheugen en aandacht
 • Verminderde eetlust
 • Verlaagd libido

Meestal verdwijnen deze klachten binnen een week. Mensen die al lijden aan klachten van hun geestelijke gezondheid kunnen hier extra last van krijgen.

Probeer een lagere dosis van de drug om deze klachten te verminderen, zoals een kwart pilletje.

Hoe meer xtc je gebruikt, hoe minder plezier je hebt van de voordelen en hoe meer last je krijgt van de nadelen. Om op veilige manier xtc te nemen, wordt aangeraden om het maximaal één keer per drie maanden te gebruiken.

Het grootste gevaar van xtc is echter dat soms pillen worden verkocht waar mee gesjoemeld is. In plaats van 100% MDMA kunnen er bijvoorbeeld andere drugs zijn toegevoegd aan een pil, die gevaarlijk kunnen zijn.

Laat je pil dus altijd testen!

Nederlands drugsbeleid

Xtc is een harddrug, waardoor het illegaal is in Nederland. Toch zijn er geen consequenties als de politie een pilletje in je bezit vindt. Hoe werkt dat precies?

In Nederland wordt een drugsvrije samenleving niet nagestreefd, zoals voor lange tijd in de Verenigde Staten werd gedaan.

Dit wordt gezien als onrealistische mogelijkheid. Drugs zullen er altijd zijn, en er zijn andere manieren om dit de samenleving niet minder veilig te laten maken.

Daarom worden in Nederland vier uitgangspunten gehandhaafd: voorlichting, preventie, behandeling en vermindering van gezondheidsrisico’s.

Dit houdt in dat het bezit, de handel en de productie van drugs illegaal zijn in Nederland. Drugsgebruik is niet illegaal, en drugsverslaafden zijn in plaats van criminelen patiënten die medische hulp nodig hebben.

Als je één pilletje bij je hebt, is het dus vanzelfsprekend dat je deze zelf zult gebruiken. Dat is niet strafbaar. Bij meerdere pillen kan de politie je ervan verdenken dat je drugs verkoopt, wat illegaal is.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs. Dit onderscheid is gebaseerd op de risico’s die de drugs met zich meebrengt. Je mag daarom bijvoorbeeld meer wiet bij je hebben dan xtc.

Dit is ook de reden dat coffeeshops gedoogd worden. Hier worden drugs verkocht, maar wel onder toezicht. De Nederlandse overheid wil voorkomen dat wiet op straat gehandeld wordt, wat zou kunnen betekenen dat het gemengd wordt met gevaarlijke stoffen. Wat betreft de gezondheidsbescherming zijn coffeeshops dus veiliger.

De gezondheid van de samenleving heeft er ook toe geleid dat je gratis en legaal je drugs kan laten testen in Nederland. Er zal hier niet gevraagd worden naar identificatie of de reden van gebruik. Het testen van je drugs kun je doen bij een drugstestservice.

Ondanks al deze regels wordt het belangrijk gevonden dat jongeren al vroeg leren wat de risico’s van drugs zijn. Dit voorkomt eventuele verslaving en criminaliteit in de toekomst.

Conclusie

In Nederland is het legaal om één xtc-pil bij je te hebben.

Xtc is een pilletje waar MDMA in zit. Dit maakt je energiek en gelukkig, waardoor het vaak op feesten wordt gebruikt.

Er zijn risico’s verbonden aan het gebruik van xtc, maar het is zelden dodelijk. Zorg wel dat je pil getest is.

Het Nederlandse drugsbeleid laat mensen toe om drugs te gebruiken, maar maakt het strafbaar om drugs te produceren of te verkopen.

Wil je xtc gebruiken? Laat dan eerst altijd je pil testen.

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel calorieën zitten er in kipnuggets van McDonalds?

Hoeveel zintuigen heeft een mens?