Hoeveel verdient een profvoetballer?

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld met miljarden (!) fans. Heb je je wel eens afgevraagd hoeveel een profvoetballer precies verdient?

Hoewel het inkomen afhangt van de competitie waarin gespeeld wordt, het team en de positie, is er geen twijfel mogelijk dat veel profvoetballers miljoenen euro’s verdienen. De best betaalde voetballer is Cristiano Ronaldo, die bij Manchester United 113 miljoen euro per jaar verdient.

Wie zijn de best betaalde profvoetballers?

Volgens Forbes is Cristiano Ronaldo de best betaalde profvoetballer ter wereld. Hij verdient circa 113 miljoen euro per jaar door middel van het salaris dat hij ontvangt van Manchester United, sponsors, en samenwerking met bedrijven.

Profvoetballers verdienen vaak minder geld op het voetbalveld dan daarbuiten.

Ronaldo’s samenwerking met grote merken zoals Nike, Armani en Tag Heuer hebben ervoor gezorgd dat hij de eerste voetballer ooit is, die meer dan 1 miljard euro waard is.

Ronaldo verdient qua salaris van Manchester United minder dan Lionel Messi en Neymar, maar door deze samenwerkingen zijn zijn inkomsten hoger.

Hier zetten we de best betaalde voetballers van het 2021/2022-seizoen voor je op een rij. Dit is alleen gebaseerd op het salaris van hun club, niet van de extra inkomens die ze verdienen door samenwerkingen.

 1. Lionel Messi (PSG) – 62 miljoen euro
 2. Neymar (PSG) – 39 miljoen euro
 3. Luis Suarez (Atlético Madrid) – 37 miljoen euro
 4. Antoine Griezmann (Atlético Madrid) – 37 miljoen euro
 5. Gareth Bale (Real Madrid) – 32 miljoen euro
 6. Kylian Mbappe (PSG) – 27 miljoen euro
 7. Cristiano Ronaldo (Manchester United) – 26 miljoen euro
 8. Kevin De Bruyne (Manchester City) – 25 miljoen euro
 9. David De Gea (Manchester United) – 24 miljoen euro
 10. Robert Lewandowski (Bayern München) – 23 miljoen euro

Wat interessant is, is dat de top zes best betaalde voetballers niet participeren in de Premier League, de best betalende voetbalcompetitie.

Dit geeft aan dat er een minder groot salarisverschil is tussen voetballers in Engelse clubs dan in Europese landen, zoals Frankrijk, Spanje en Duitsland.

De beste betaalde voetbalclubs

Bij voetbalteams geldt dat hoe meer populariteit een club heeft, hoe meer inkomsten het ontvangt.

Sommige clubs hebben veel prestige, waardoor het een goede investering is voor bedrijven om hier te adverteren.

Het rijtje van de voetbalclubs met de hoogste salarissen komt meestal overeen met een overzicht van de rijkste clubs. Goede en bekende profvoetballers zijn een goede investering voor een club, waarmee je uiteindelijk de omzet van je club kan verhogen.

Daarom zijn clubs bereid veel te betalen voor een speler.

Hier zetten we de vijf voetbalclubs met de hoogste totaal salarissen in 2021 voor je op een rijtje:

 • FC Barcelona: 715.1 miljoen euro
 • Real Madrid: 714.9 miljoen euro
 • Bayern München: 634.1 miljoen euro
 • Manchester United: 580.4 miljoen euro
 • Liverpool: 558.6 miljoen euro

De best betaalde competities

Spelers uit Europese competities worden veruit het best betaald. Grote leagues uit Zuid- of Noord-Amerika komen niet eens in de buurt van het gemiddelde salaris dat de Europese competities betalen aan hun spelers

De reden hiervoor is simpel: vraag en aanbod. De Europese competities zijn veel populairder bij fans, en de beste voetballers van de wereld spelen er in mee.

De populariteit van de competities leidt tot prijzige uitzendrechten en veel sponsors.

Natuurlijk verschilt het per voetbalteam hoeveel een speler betaald wordt. Met een gemiddelde kunnen we zien wat de best betaalde competities zijn.

De vijf best betaalde competities zijn de volgende:

 • De Premier League in Engeland met een gemiddeld salaris van 3.5 miljoen euro.
 • La Liga in Spanje met een gemiddeld salaris van 2.5 miljoen euro.
 • Serie A in Italië met een gemiddeld salaris van 2 miljoen euro.
 • De Bundesliga in Duitsland met een gemiddeld salaris van 1.9 miljoen euro.
 • Ligue 1 in Frankrijk met een gemiddeld salaris van 1.4 miljoen euro.

Hoeveel verdient een profvoetballer in Nederland?

Ook in Nederland hangt het af van de competitie waar een club zich in bevindt hoeveel een voetballer verdient.

Eredivisie

Het gemiddelde salaris van profvoetballers in de Eredivisie is circa 300.000 euro, maar er zijn grote verschillen tussen de salarissen van bepaalde spelers.

Ajax, PSV en Feyenoord zijn de best betalende clubs van Nederland. Enkele voetballers van deze clubs hebben een salaris van meer dan 1 miljoen euro per jaar. Dusan Tadic van Ajax verdient zelfs meer dan 3 miljoen euro.

Deze uitspringers verhogen het gemiddelde van het salaris in de Eredivisie. Kleinere clubs zoals Heracles Almelo en VVV Venlo bieden spelers een salaris aan van ongeveer 100.000 euro.

Keuken Kampioen Divisie

Bij de Keuken Kampioen Divisie liggen de salarissen lager dan bij de Eredivisie. Het gemiddelde salaris van een profvoetballer is hier circa 30.000 euro.

Dit is minder dan het gemiddelde inkomen in Nederland, dat op zo’n 36.000 euro ligt. Voetballers in de Keuken Kampioen Divisie hebben daarom soms een baan naast hun voetbalcarrière. Natuurlijk is het ook mogelijk om naar de Eredivisie te promoveren.

Hoeveel verdient een vrouwelijke profvoetballer?

Vrouwen verdienen een stuk minder dan hun mannelijke collega’s. De best betaalde vrouwelijke profvoetballer is Carli Lloyd, die in haar hoogtijdagen per seizoen 470.000 euro verdiende.

In de Engelse Women’s Super League (WSL) is het gemiddelde salaris 37.000 euro per jaar. De hoogst betaalde profvoetbalster in de WSL is Samantha Kerr van de club Chelsea. Zij verdient 244.000 euro per seizoen.

In de National Women’s Soccer League (NWSL) van de Verenigde Staten is een minimumsalaris van 20.000 euro en een maximumsalaris van 47.000 euro voor spelers ingesteld.

Conclusie

De best betaalde voetballers spelen in Europese clubs en competities. Hier ligt het salaris in de miljoenen, met als best betaalde voetballer Cristiano Ronaldo.

Voetballers verdienen ook veel geld door samenwerkingen met bedrijven. Het bedrag dat ze hiermee verdienen, kan hoger zijn dan het salaris dat ze van hun club ontvangen.

Profvoetballers in Nederland verdienen minder dan hun collega’s in andere Europese clubs, maar er zijn nog steeds voetballers die een miljoen euro of meer verdienen.

Vrouwelijke profvoetballers verdienen een stuk minder. Er is nog nooit een profvoetbalster die een salaris hoger dan 1 miljoen euro heeft ontvangen.

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel ziekenhuizen zijn er in Nederland?

Hoe kun je een kip tam maken?