Hoeveel universiteiten zijn er in Nederland?

Hoewel Nederland maar een klein land is qua oppervlakte, zijn universiteiten in het land ruim vertegenwoordigd.

Dat is dan ook duidelijk te zien aan studentenaantallen en het enorme aanbod aan Bachelor- en Masteropleidingen in Nederland.

Heb je altijd al willen weten hoeveel universiteiten er in het land zijn? Lees dan verder.

Nederland heeft in totaal maar liefst 56 universiteiten.

We focussen hier echter op de 13 grootste universiteiten van het land, die zich vaak in de grootste studentensteden van Nederland bevinden en de grootste studentenaantallen hebben.

Dit zijn de Erasmus Universiteit Rotterdam, Maastricht University, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, Tilburg University, Universiteit Leiden, Universiteit Twente, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen University & Research.

Wat is een universiteit precies?

studenten in een universiteit

Een universiteit is een onderwijsinstelling die gericht is op het aanbieden van wetenschappelijk onderwijs. Daarnaast wordt er ook wetenschappelijk onderzoek verricht.

Je kunt aan een universiteit academische opleidingen studeren en een academische graad behalen zoals een Bachelor, Master of PHD.

Een opleiding aan een Nederlandse universiteit duurt gemiddeld drie jaar voor een Bachelor en twee jaar voor een Masteropleiding.

Hoe zijn universiteiten in Nederland georganiseerd?

Nederlandse universiteiten zijn vaak ingedeeld als algemene of gespecialiseerde universiteit, waar een verdeling wordt gemaakt op basis van faculteiten.

Aan een algemene universiteit zijn de meeste studierichtingen te vinden, terwijl een specifieke universiteit zich toespitst op een deelterrein, zoals technische universiteiten of een landbouwuniversiteit.

Er zijn ook openbare universiteiten, die worden ingericht door de Nederlandse staat.

Wat zijn de beste universiteiten van Nederland?

Nederland heeft een veelvoud aan uitstekende universiteiten. Zo is Wageningen University & Research de nummer 1 op het gebied van bos- en landbouw.

De Technische Universiteit Delft wordt beschreven als de beste universiteit gespecialiseerd in techniek.

Deze universiteiten worden opgevolgd in excellentie in onderwijs door de Universiteit van Amsterdam, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, Rijksuniversiteit Groningen, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Twente en Radboud Universiteit Nijmegen.

Wat zijn de grootste studentensteden van Nederland?

studente in Amsterdam

Een stad is een studentenstad met minimaal 10.000 studenten. Ieder jaar studeren om en nabij de 600.000 studenten aan Hbo en Wo onderwijs.

Dit aantal verdeeld zich over de plekken in het land waar deze opleidingen worden aangeboden.

De grootste studentenstad van Nederland is Amsterdam. Hier worden 450 opleidingen aangeboden en in deze stad zijn er jaarlijks ongeveer 100.000 studenten.

Er zijn 24 hogescholen en 8 universiteiten te vinden.

Ook de steden Rotterdam, Utrecht en Groningen zijn grote studentensteden in Nederland.

Wat is de meest gekozen studierichting aan een Nederlandse universiteit?

Er zijn verschillende studierichtingen aan Nederlandse universiteiten die ieder jaar vele studenten verwelkomen.

Sommigen zijn zo populair dat ze lotingen of toelatingsexamens instellen om de toestroom aan studenten te reguleren.

Bedrijfskunde en Administratie zijn populaire richtingen in het wetenschappelijk onderwijs. Ook Geneeskunde en Psychologie zien jaarlijks een veelvoud aan studenten.

Mocht je willen weten met welke studies je de beste baan na afstuderen kunt verwachten, kijk dan naar richtingen als Informatiekunde, Econometrie, Kunstmatige Intelligentie en International Business.

Wat is de minst populaire studie aan een Nederlandse universiteit?

Het lijkt zo te zijn dat hoe specifieker en gerichter de studie, hoe minder populair deze is.

De minst populaire studie aan een Nederlandse universiteit is op dit moment Keltische taal en cultuur.

Wat is de oudste universiteit van Nederland?

studentenstad Leiden

De oudste universiteit van Nederland is de Universiteit van Leiden. Deze werd in 1575 opgericht door Willem van Oranje.

Het werd opgericht omdat het tijdens de Nederlandse Opstand haast onmogelijk was te studeren in Leuven, de universiteitsstad toentertijd.

Inmiddels is de Universiteit van Leiden een zeer gerenommeerde universiteit en bestaat het vandaag de dag uit 7 faculteiten die een veelvoud aan Bachelor- en Masterstudies biedt.

Hoeveel universitaire studenten wonen op kamers?

Geschat wordt dat er ongeveer 26.000 universitaire studenten uit hun ouderlijk huis gingen om hun leven voort te zetten op een studentenkamer.

Een groot gedeelte van universitaire studenten woont dus op kamers.

En dat is vaak een dure grap, met name in de grootste studentensteden van Nederland als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen.

Daarnaast is het in veel van deze steden vaak lastig een studentenkamer te bemachtigen door de grote studentenaantallen.

Is Nederland populair onder buitenlandse studenten?

buitenlandse studenten

Gezien de kwaliteit en het aanbod van universitaire studies, zal het je niet verbazen dat Nederland nogal populair is onder buitenlandse studenten.

Per jaar komen er rond de 80.000 buitenlandse studenten naar de Lage Landen om een studie te volgen.

Dit zijn veelal Europese studenten met bijvoorbeeld een Erasmus-beurs, of ingezetenen uit landen als China, Indonesië, de Verenigde Staten, India en Turkije.

Deze toestroom van studenten legt een behoorlijke druk op universiteiten en soms is de woningnood voor buitenlandse studenten nog hoger is dan voor Nederlandse studenten.

Dit komt omdat buitenlandse studenten vaak pas arriveren op het moment van de start van een studiejaar, terwijl binnenlandse studenten eerder de tijd hebben om een kamer te bemachtigen.

Hoe goed doen Nederlandse universiteiten het wereldwijd?

Een gegeven om trots op te zijn: Nederlandse universiteiten doen het goed op wereldwijde lijsten. Zo is er bijvoorbeeld de World University Rankings.

In deze ranking is de beste Nederlandse universiteit die van Wageningen University & Research. De tweede beste Nederlandse universiteit in deze lijst is die van de UvA Amsterdam.

Universiteiten worden voor dit soort rankings vaak beoordeeld op onderwijs, onderzoek, internationaal perspectief, citaties en inkomen uit het bedrijfsleven.

Wat vond je van dit artikel?

Walt Disney World

Wat is het grootste pretpark ter wereld?

Is Sudocrem goed tegen puistjes?