Hoeveel Spider-Man films zijn er gemaakt?

Spider-Man: wie kent de beroemde films nu niet? Het verhaal van Peter Parker die na de beet van een radioactieve spin plotseling speciale krachten krijgt.

Buiten de films om zijn inmiddels bijhorende games en merchandise niet meer weg te denken.

Nog steeds zijn de Spider-Man films razend populair. Behalve de traditionele versies hiervan, verschijnen de laatste paar jaar steeds meer vernieuwde versies hiervan.

Ook deze worden goed ontvangen.

In totaal zijn er 12 Spider-Man films gemaakt. Deze lopen vanaf het jaar 1977 tot aan 2021.

Kijken we alleen naar de bioscoopfilms, dan komen we op 11 films uit.

Wil je meer weten over Spider-Man? Lees dit artikel dan helemaal tot het einde. Hierin krijg je namelijk meer informatie over de films en over de geschiedenis hiervan.

Het verhaal van Spider-Man

Queens New York

Een film begint natuurlijk met een verhaal. Tenslotte zijn er niet voor niks 12 films gemaakt. Het verhaal van Spider Man is er één die hoe dan ook je aandacht zal gaan trekken.

Alles begint met en bij Peter Bejamin Parker. Nadat zijn ouders zijn omgekomen, wordt hij ondergebracht bij zijn oom en tante in de wijk Queens, die hem met veel liefde opvoeden.

In tegenstelling tot andere buurt- en klasgenoten, zit Peter het liefst met zijn neus in de boeken en is hij een hobby-fotograaf.

Hoewel zijn intelligentie zijn vruchten afwerpt en hij er qua schoolresultaten goed voorstaat, is zijn sociale leven alles behalve rooskleurig.

Peter zijn leven is, afgezien van alle pesterijen, relatief normaal voor een Amerikaanse tiener. Echter, dit verandert allemaal ineens drastisch. Dit verandert namelijk op de dag van een schoolexcursie.

Tijdens de excursie wordt Peter gebeten door een kleine spin; een spin met veel impact.

Hoewel de spinnenbeet klein is en hij hier in eerste instantie maar weinig aandacht aan geeft, merkt hij al gauw hoeveel impact deze heeft op zijn lichaam.

Zo bezit hij ineens superkrachten. Niet zomaar superkrachten, maar de krachten van een spin. Zo is hij lening, sterk en beschikt hij over een spinnenzintuig.

Bovendien leert hij zelfs om webben te schieten met behulp van apparaten die hij hiervoor ontwikkelt.

Geschiedenis

Het idee van Spider-Man is niet zomaar ontstaan. Zoals je aan het begin van dit artikel al hebt kunnen lezen, gaat de geschiedenis van de films ver terug. Nog voor 1977 waarop de eerste film verscheen.

Oorspronkelijk is de superheld afkomstig uit het stripboek en deze is bedacht door de beroemde striptekenaars Stan Lee en Steve Ditko.

Het eerste stripverhaal met Spider-Man in de hoofdrol verscheen al in 1962.

Het idee van de schrijvers was dat andere tieners zich konden herkennen in Peter Parker. Uiteindelijk is het stripboek van Spider Man tot het jaar 1979 in Nederland uitgegeven.

Weliswaar onder een andere naam: Spinneman.

Een superheld

superheld spiderman

Mede door zijn speciale krachten, wordt Spider-Man gezien als een échte superheld. Wat vrij bijzonder is aan Spider-Man, is dat hij deze krachten op de juiste manier benut.

Hij doet dan ook absoluut geen mensen kwaad, maar probeert zijn krachten uitsluitend voor goede daden te gebruiken: Peter besluit zijn krachten namelijk in te zetten om mensen in nood te helpen.

Dit doet hij weliswaar wel in de anonimiteit, met behulp van het anonieme Spider-Man pak.

Herkenbaar kostuum

Spider-Man heeft niet alleen zijn bekendheid te danken aan zijn superkrachten. Daarbij is ook het pak zeer herkenbaar.

Het pak is dan ook niet zonder doel. Peter wilde liever anoniem blijven en besloot daarom een masker te dragen.

Het pak dat iedereen kent, is die met de blauwe en rode kleuren. Hierbij is het hele lichaam volledig bedekt – ook het gezicht. Verder is het pak versierd met zwarte spinnenwebben.

Van stripfiguur naar filmheld

stripboek spiderman

Bij de stripboeken van Spider-Man is het niet gebleven. Hij is uitgeroeid van stripfiguurheld tot een ware filmheld. Echter, dit werd niet direct met de films gedaan, zoals we deze vandaag de dag kennen.

In de vroege jaren 70 werden de stripverhalen origineel vertolkt naar tekenfilms en series. In totaal zijn hier 5 tekenfilms van gemaakt, die gebaseerd zijn op de originele stripverhalen.

Deze tekenfilms en series hebben tot de 21e eeuw gelopen, namelijk tot het jaar 2008.

Later in 1977 verscheen de allereerste Spider-Man film. Eigenlijk zoals we deze nu ook kennen.

Tot op heden worden er nog steeds Spider Man films gemaakt en verschijnen ook deze nog in de bioscoop.

De eerste bioscoopfilm was die uit het jaar 2002. De film uit 1977 verscheen namelijk alleen op de televisie.

Tobey Maguire

Tobey Maguire Spiderman

Van 2002 tot 2007 vertolkte de Amerikaanse acteur Tobey Maguire de rol van Spider-Man. Tegelijkertijd is dit zijn grote doorbraak geweest.

Met name doordat de films zo’n daverend succes werden, leverde dit Tobey veel bekendheid op.

We kunnen wel stellen dat Tobey Maguire de succesvolste Spider-Manacteur is geweest. Bovendien heeft dit ervoor gezorgd, dat de Spider-Man films uit deze periode het meeste geld hebben opgeleverd.

Naast het acteren in de films, sprak Tobey ook de stem van Spider-Man in verschillende videogames.

Hoewel de plannen op tafel lagen voor een vierde film met Tobey Maguire, bleef de definitieve beslissing uit. In 2012 werd verder gegaan met een nieuwe reeks en nieuwe acteurs.

Welke Spider Man film is het beste?

Uiteindelijk ben je vast benieuwd naar de beste Spider-Man film. Zeker als je nog niet bekend bent met de films, is dit interessant om te weten.

Als we kijken naar de resultaten van de films, wordt duidelijk dat de films tussen 2002 en 2007 het beste hebben opgebracht.

Op basis daarvan kunnen we stellen dat dit de beste Spider-Man films zijn geweest.

Dit zijn de volgende titels: Spider-Man, Spider-Man 2 en Spider-Man 3. Wat uiteindelijk de beste Spider-Man film is, dat is aan jou om te beslissen.

Tenslotte heeft iedereen een andere smaak en vindt iedereen iets anders leuk.

Wat vond je van dit artikel?

Wie is de knapste man van Nederland?

Hoeveel studenten zijn er in Nederland?