Op de aardbol lopen en vliegen miljarden dieren rond. Naast bijvoorbeeld reptielen of amfibieën zijn er ook insecten, enorm veel zelfs. Insecten zijn erg klein en daarom merk je soms niet dat ze er zijn, maar waar je ook bent, de kans dat er binnen een meter van je een insect zit, is enorm groot.
Er zijn dus enorm veel insecten. Iedereen kent er wel een aantal, bijvoorbeeld een mier of een mug. Maar hoeveel soorten zijn er? Welke soorten zijn dit? En welke zijn de bijzonderste? Op die vragen, en meer, krijg je antwoord in dit artikel.
In totaal zijn er op dit moment al meer dan 1 miljoen insectensoorten officieel erkend. Echter, dit is (hoogstwaarschijnlijk) nog lang niet alles. Dagelijks worden er weer tal van nieuwe insectensoorten ontdekt en volgens goed onderbouwde schattingen zou het goed kunnen dat er in totaal wel meer dan 10 miljoen insectensoorten bestaan.
Meer weten over deze hoeveelheid insecten, wat voor soorten er zijn en of er nog nieuwe bijkomen? Lees dan snel verder!
Inhoudsopgave
Wanneer wordt iets erkend als een insect?

Een insect is een klein diertje met een lichaam dat uit 3 verschillende delen bestaat. Dit is de kop, het borststuk en het achterlijf. Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat een mensenlichaam ook op die manier te onderscheiden is in 3 delen, alleen dan rechtop. Echter, bij een insectenlichaam zie je deze verdeling vaak erg duidelijk, waardoor het echt kenmerkend is voor een insect.
Deze 3 delen worden omgeven door een soort skelet, wat het ‘exoskelet’ heet. Bij de meeste insecten vervelt dit exoskelet.
Volgens verschillende wetenschappers leven insecten al ongeveer 350 miljoen jaar op de aarde. Mensen leven er ‘pas’ 125.000 jaar. Mensen leven dus pas ongeveer 0,03% van de levensduur van insecten op aarde. Wanneer je dit vergelijkt met een voetbalwedstrijd, zouden we pas ongeveer tussen de 1 en 2 seconde bezig zijn.
Wanneer wordt een dier dus erkend als een insect? Een dier wordt erkend als een insect wanneer deze aan de kenmerken van een insect voldoen. Eén van deze kenmerken is dus het bestaan van het lichaam uit 3 delen, met daar omheen de exoskelet. Daarnaast zijn er natuurlijk nog enorm veel andere kenmerken waar een dier aan moet voldoen voordat deze tot insect wordt genoemd.
Hoeveel soorten insecten zijn er?

Een leuk feitje: voor elk mens op aarde zijn er ongeveer 1,4 miljard insecten. Dat betekent dat er op dit moment ongeveer 10.870.000.000.000.000.000 insecten op aarde lopen en / of vliegen. Maar uit hoeveel soorten bestaat deze enorme massa aan insecten? Dat is een enorm interessante vraag.
Vandaag de dag zijn er al meer dan 1 miljoen insectensoorten officieel erkend. Dat houdt in dat deze een naam en verschillende eigenschappen gegeven zijn. Dagelijks worden er enorm veel nieuwe soorten ‘ontdekt’ en hier zijn mensen dan ook actief mee bezig.
De meest voorkomende schatting is dat er in totaal niet 1 miljoen, maar 10 miljoen insectensoorten hun thuisbasis vinden op de aarde. Dit is dus nogal een groot verschil en op dit moment is de insectenklasse al met uitstek de grootste dierenklasse die er is. Laat staan wanneer alle soorten daadwerkelijk ‘ontdekt’ zijn.
Wat voor soorten insecten zijn er?

Eigenlijk alle insecten beginnen hun leven als een larve. Een larve is dan ook eigenlijk een insect in babyvorm. Bij sommige insectensoorten groeien deze larven als zichzelf tot de insecten die ze uiteindelijk worden. Maar bij sommige insecten vindt er ook een volledige lichaamsverwisseling plaats. Een voorbeeld hiervan is een vlinder. De larve groeit uit tot een rups en wanneer deze rups er klaar voor is, ‘verstopt’ deze zich in een cocon. Wanneer hij deze cocon weer opent komt hij eruit als vlinder.
Ook insecten kunnen natuurlijk weer onderverdeeld worden in verschillende categorieën. Je hebt namelijk:
- Kevers
- Tweevleugelingen
- Vliesvleugelingen
- Vlinders
Kevers zijn insecten waarvan de vleugels veranderd zijn in harde schilden. Deze schilden worden de ‘elytra’ genoemd en dit is echt het unieke kenmerk van een kever. Waarschijnlijk weet iedereen wel wat kevers zijn, ze komen dan ook overal ter wereld voor. Enkel in de zee en in de Noord- en Zuidpool komen geen kevers voor.
Tweevleugelingen zijn insecten met twee ‘losse’ vleugels. Onder de tweevleugelingen vallen alle vormen van vliegen en muggen. Je zou misschien denken dat er maar 1 soort mug en 1 soort vlieg is, maar niets is minder waar. Zo zijn er bijvoorbeeld wel 120 verschillende soorten vliegen. Op dit moment zijn er ongeveer 160.000 tweevleugeling soorten ontdekt, waarvan er rond de 18.000 in Nederland te bewonderen zijn.
Vliesvleugelingen zijn de soorten insecten die herkenbaar zijn aan hun doorzichtige vleugels. De ondergeschikte soorten die onder de vliegsvleugelingen vallen zijn mieren, hommels, wespen en bijen. Wereldwijd zijn er tot nu toe ruim 150.000 vliesvleugelingen ontdekt, hoeveel er hiervan op dit moment precies in Nederland leven is niet bekend.
Vlinders zijn de 4e grootste insectenklasse die er bestaat. Er zijn op dit moment ongeveer 160.000 verschillende vlindersoorten officieel erkend. In Nederland zijn er hiervan 18.000 te vinden, maar ze houden zich goed verstopt. Vlinders zijn erg goed in het zichzelf niet laten zien, maar wanneer je er een tegenkomt is deze bijna altijd mooi.
Deze 4 onderschikte soorten van insecten zijn natuurlijk niet alle soorten die er zijn, maar het zijn wel de 4 grootste groepen. Vandaar dat je, wanneer je deze goed kent, een goed beeld hebt van welke insecten er allemaal zijn.
Worden er nog nieuwe soorten insecten ontdekt?

Er zijn op dit moment dus 1 miljoen insectensoorten ontdekt. Maar volgens veel betrouwbare bronnen zijn er ongeveer 10 miljoen insectensoorten. Dan moet het toch bijna wel zo zijn dat er nog steeds enorm veel nieuwe soorten ontdekt worden? Dat klopt, elke dag worden er weer nieuwe insectensoorten ontdekt.
Het is niet zo dat er elke dag iemand in het bos loopt en daar een kleine beestje ziet lopen waarvan hij denkt, dit dier is nog niet ontdekt. Hoewel dit ook gebeurt, zijn er ook gewoon onderzoekscentra waarin enorm veel insecten zijn die nog benoemd moeten worden.
Voordat een insect officieel benoemd kan worden moet er enorm veel gebeuren. Ten eerste moet het insect natuurlijk een naam krijgen, maar daarnaast moet het dier ook beschreven worden en de kenmerken van het insect in een duidelijk overzicht opgeslagen worden.
De meest bijzondere insectensoorten

Hoewel sommige insectensoorten erg saai zijn, zijn er natuurlijk ook enorm veel erg bijzondere insectensoorten. Sommigen zijn gewoon prachtig, maar sommigen hebben echt heel bijzondere dingen die ze kunnen doen. Op enkele van deze bijzondere insectensoorten gaan we nu wat dieper in.
Eén van deze soorten is de Pseudocreobotra wahlbergii. Dit is een bidsprinkhaan die tot de bloembidsprikhanen behoort. Het insect leeft het liefst in wat warmere temperaturen en komt dan ook voornamelijk voor in Afrika, waar het ook vandaan komt.
Een andere van deze soorten in de Catacanthus incarnatus. Het insect heeft een enorm bijzonder uiterlijk. Van boven lijkt het insect namelijk heel erg op een menselijk gezicht. Je zou bijna denken dat het insect niet echt bestaat, maar niets is minder waard. Het insect heeft namelijk nog een heel bijzonder iets. Vanwege de kleuren van het insect denken de meeste dieren die een gevaar voor hem vormen dat hij giftig is. Hierdoor worden de Catacanthus incarnatus insecten vrijwel niet aangevallen of opgegeten door andere dieren.
De volgende bijzondere insectensoort is de Stictocephala bisonia. Het dier heeft heel veel weg van een Pokemon achtig insect. De insect komt uit Noord-Amerika en leeft eigenlijk ook enkel hier. Ze noemen het insect hier ook wel de buffalo treehopper. Dit komt omdat de gezichtsvorm best wel iets weg heeft van een stier.
Naast deze soorten zijn er nog tal van bijzondere insectensoorten. Wat je misschien niet wist is dat veel Pokemons gebaseerd worden bijzondere insectensoorten. Deze hebben namelijk vaak een uniek uiterlijk, wat ideaal is voor een Pokemon.
Leuke feitjes over insecten

Naast het feitje over Pokemon zijn er over insecten nog tal van leuke feitjes te vertellen. Enkele hiervan volgen nu:
- Er leeft maar één insectsoort op Antarctica. Dit is een insect dat behoort tot de dansmuggen insectenfamilie. Het dier werd ontdekt in 1990 en het heeft, buiten dat het in enorme kou kan leven, geen bijzondere kenmerken.
- Zoals eerder al benoemd leven insecten al ongeveer 350 miljoen jaar op deze aardbol. Dit betekent dat ze eigenlijk elke vorm van leven hebben meegemaakt. Zo zijn insecten bijvoorbeeld één van de weinige dieren die nog steeds leven, die daadwerkelijk dinosaurussen hebben zien rondlopen.
- De grootste insectensoort is de Coleoptera soort. Dit is eigenlijk gewoon de moeilijke naam voor kevers. Er zijn namelijk tussen de 300.000 en 400.000 verschillende keversoorten ontdekt. Meer dan voor welke insectensoort dan ook.
Insecten zijn dus fascinerende beesten. Op dit moment zijn er ongeveer 1 miljoen insectensoorten ontdekt, maar er zijn er waarschijnlijk ongeveer 10 miljoen verschillende op de aarde op dit moment. Elke dag worden er velen ontdekt, de één bijzonderder dan de andere. Hopelijk hebben we je vandaag weer wat bijgeleerd over insecten.