Hoeveel pretparken zijn er in Nederland?

Heb je zin in wat spanning en avontuur, of wil je met je gezin een leuk uitje ondernemen?

Een pretpark biedt een geweldige ervaring voor jong en oud, en is een populaire manier in Nederland om een dagje pret te hebben.

Er zijn 43 pretparken in Nederland, waarvan de Efteling het populairste pretpark is. Er komen steeds meer pretparken bij, maar sommige moeten helaas ook hun deur sluiten. Nederland heeft daardoor ook twaalf pretparken die niet meer in gebruik zijn.

In dit artikel geven we je de belangrijkste informatie over Nederlandse pretparken.

Waarom zijn pretparken zo populair?

Nederlanders zijn harde werkers, en worden graag serieus genomen. Toch zijn uitjes naar een pretpark een van de meest populaire bestemmingen voor een dagje uit.

Waarom willen we allemaal af en toe lekker losgaan in een pretpark?

De succesvolle pretparken hebben geïnvesteerd in een thema. Dit houdt in dat je je bij het binnenstappen van het park meteen in een andere wereld waant.

Hierdoor ben je echt even weg uit je dagelijkse leven, ook al is het maar voor een dagje.

In de jaren dertig van de twintigste eeuw werd al begonnen met het bouwen van attractieparken in Nederland.

De verstedelijking die destijds plaatsvond, zorgde er als gevolg voor dat mensen graag in hun vrije tijd de stad wilde ontvluchten.

Daarom werden er op het platteland attracties neergezet die dit publiek kon bezoeken.

Opvallend is dat de meeste pretparken te vinden zijn in het zuiden van het land.

Dit heeft er oorspronkelijk mee te maken dat de katholieke mentaliteit dit soort uitjes makkelijker toelaat dan het protestantisme van het noorden.

Tegenwoordig is dit verschil in mentaliteit natuurlijk vervaagd, maar zal je de oudste pretparken nog steeds onder de rivieren vinden.

De leukste pretparken van Nederland

Als we kijken naar aantal bezoekers en attracties, zijn dit de leukste pretparken van Nederland:

De Efteling

De Efteling in Kaatsheuvel, Noord-Brabant, is het grootste en meest populaire pretpark van Nederland.

Het sprookjesachtige thema en de spannende attracties maken het park aantrekkelijk voor zowel kinderen als volwassenen.

Bekende attracties zijn de Baron, de Python én natuurlijk het sprookjesbos. Voor een langer verblijf kan een hotelovernachting of een vakantiehuisje geboekt worden.

Duinrell

Duinrell ligt in Wassenaar, Zuid-Holland, en is een bekend pretpark in Nederland. Dit park staat vooral bekend om het Tikibad, een subtropisch zwemparadijs.

Andere bekende attracties zijn de Falcon, Splash en Dragonfly glijbanen.

In Duinrell is het ook mogelijk om een minivakantie te houden. Het is een populaire vakantiebestemming voor jonge gezinnen.

Slagharen

Het attractiepark van Slagharen, Overijssel, heeft meer dan dertig attracties, waaronder de Apollo en de Enterprise. Het park heeft een Amerikaans thema, vooral gebaseerd op het Wilde Westen.

Ook Slagharen heeft een zwemparadijs, genaamd Aqua Mexicana. Slagharen heeft een vakantiepark, je kunt er dus meerdere dagen verblijven om alles uit het park te halen.

Walibi

Walibi ligt in Biddinghuizen, Flevoland, en was vroeger Six Flags Holland. Walibi heeft veel spannende attracties waar je een stalen maag voor nodig hebt.

Het park heeft namelijk de hoogste en snelste achtbanen van de Benelux.

Bekende achtbanen zoals de Goliath en Lost Gravity zijn hier te vinden. Er zijn echter ook attracties die geschikt zijn voor jonge kinderen.

Toverland

Attractiepark Toverland in Sevenum, Limburg is een echt familiepark. Het heeft een indoor en een outdoor gedeelte, waardoor er ook met slecht weer veel te doen is.

Het park heeft meerdere ‘werelden’, elk met een ander thema.

Toverland staat erom bekend dat het geschikt is voor jonge kinderen, maar ook voor een ouder publiek zijn er leuke attracties. Het heeft namelijk de grootste houten achtbaan van de Benelux.

Hellendoorn

Avonturenpark Hellendoorn in Hellendoorn, Overijssel, is geschikt voor jonge en oude bezoekers. Het heeft achtbanen, uitgebreide speeltuinen en een waterpark.

Hellendoorn heeft de bekende achtbaan Balagos, en voor het jongere publiek de wildwaterbaan Sungai Kalimantan.

Drievliet

Familiepark Drievliet is te vinden in Den Haag, Zuid-Holland, en heeft zowel snelle achtbanen als gezinsvriendelijke attracties.

Hier krijg je de sfeer van een kermis mee, omdat er veel typische kermisattracties te vinden zijn.

Drievliet heeft verschillende thema’s in het park, en met een treintje kan je ze allemaal te zien krijgen. Ook zijn er shows te bezoeken in Drievliet.

Gesloten pretparken

Ken je het Land van Ooit nog, waar Kloontje het Reuzenkind ronddwaalde en haar raketjes at? Het Land van Ooit is een van de twaalf pretparken in Nederland die niet meer in gebruik is.

Overal in het land hebben parken hun deuren moeten sluiten, om verschillende redenen.

Het Land van Ooit in Drunen, Noord-Brabant, werd in 2007 failliet verklaard. De bezoekersaantallen bleven tegenvallen, waardoor de onderhoudskosten niet meer betaald konden worden.

Tot de dag van de vandaag kan je de ruïnes van het park nog zien in Drunen. Om weemoedig van te worden.

Het meest recente park dat zijn deuren heeft gesloten is De Valkenier in Valkenburg, Limburg. In de zomer van 2021 overstroomde de Geul, de rivier waar het park aan grensde.

De technische schade die de overstroming als gevolg had, was financieel gezien niet te repareren. De Valkenier was voor de overstroming namelijk al in financiële moeilijkheden.

Verkeerspark Assen is een ander voorbeeld van een gesloten pretpark in Nederland. Dit park was bedoeld om kinderen te leren omgaan met verkeerssituaties op jonge leeftijd.

In 2014 werd ook dit park om financiële redenen gesloten. Wel is in 2017 een nieuw verkeerspark opgericht in Duinen Zathe.

Conclusie

Nederland heeft 43 pretparken, waarvan de Efteling de grootste is.

Pretparken zijn zo populair omdat ze een tijdelijke ontsnapping bieden aan de realiteit. Nederland heeft daarom een vrij groot aantal pretparken.

Elk pretpark heeft andere thema’s en attracties. Sommige zijn gericht op kinderen en gezinnen, terwijl anderen geschikt zijn voor spanningzoekers.

Twaalf pretparken hebben hun deuren moeten sluiten in het verleden.

Wat vond je van dit artikel?

Wat is de gemiddelde lengte van een Amerikaanse vrouw?

Hoeveel weken zitten er in een jaar?