Hoeveel paracetamol mag een volwassene per dag nemen?

Bij hoofdpijn, koorts of andere kleinere kwaaltjes en pijntjes, wordt al vaak geadviseerd om een paracetamolletje te nemen.

Dat is niet gek, want een paracetamol werkt tegen erg veel. Maar hoeveel paracetamol mag je als volwassene eigenlijk nemen per dag?

Als volwassene mag je maximaal vier keer per dag twee paracetamolletjes nemen van 500 milligram – oftewel, in totaal mag je dagelijks acht tabletten en bij elkaar opgeteld mag het niet meer dan 4000 milligram zijn.

Maar geldt dit bijvoorbeeld ook zo voor jongvolwassenen, en waarom mag je eigenlijk niet meer innemen?

In dit artikel leggen we uitgebreid uit waarom je je aan deze hoeveelheden dient te houden, wat voor werking paracetamol precies heeft, of voor andere situaties een andere dosering geldt en nog veel meer.

Lees dus direct verder om alles te leren over hoeveel paracetamol een volwassene per dag in mag nemen.

Wat is paracetamol?

Wat is paracetamol

Iedereen is wel bekend met paracetamol, maar toch is het wel belangrijk om precies te weten wat het voor tablet is en wat de werking is van het geneesmiddel.

Het is immers wel belangrijk dat je weet wat je telkens inneemt bij de hoofdpijn of beginnende koorts.

Paracetamol is een medicijn dat koortswerend en pijnstillend werkt, maar ook gebruikt kan worden tegen andere kwaaltjes zoals verkoudheid.

Paracetamol wordt door zo veel mensen gebruikt omdat het als een erg veilig medicijn bekendstaat dat zelfs kinderen, zwangere vrouwen en senioren kunnen innemen – al gelden voor hen wel andere innameregels.

Kan je paracetamol voor meer gebruiken dan koorts en pijn?

Inmiddels is het wel duidelijk dat paracetamol een veelgebruikt middel is om koorts tegen te gaan en pijn te minderen.

Ook wordt het aangeraden bij verkoudheid of als remmer van de griep. Maar dient het medicijn voor meer dan dat?

Het simpele antwoord luidt: in theorie niet. Echter, de pijn die je kan minderen met paracetamol is wel uitgebreider dan je wellicht zou denken.

Wist je bijvoorbeeld dat je paracetamol niet alleen tegen hoofd- en keelpijn gebruiken kan, maar ook als pijnstiller voor pijn in je tanden, spieren en bij het menstrueren?

Geen ontstekingsremmer

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, werkt paracetamol niet als ontstekingsremmer. Heb je dus pijn die afkomstig is van een ontsteking, dan zal paracetamol je niet zo goed van dienst zijn.

Hier kan je dan ook beter andere medicijnen voor gebruiken.

Een voorbeeld hiervan is ibuprofen. Dit is een geneesmiddel dat niet alleen koortswerend en pijnstillend werkt, maar ook als ontstekingsremmer.

Echter, deze pil kan zwaar op de maag gaan liggen dus zaak is om de bijsluiter doorgrondig te lezen alvorens je het gebruikt – als ontstekingsremmer of iets anders.

Wat doet paracetamol precies?

Nu je weet dat paracetamol pijn verminderend werkt, zul je je wellicht afvragen hoe paracetamol dit precies doet. Want hoe werkt paracetamol precies?

Wat paracetamol in wezen eigenlijk doet, is het pijnsignaal dat van de zere plek naar je hersenen schiet, ervan weerhouden je brein te bereiken.

Om het eenvoudig uit te leggen, doet de pil dit door een eiwit te activeren op de zenuwcellen die zich in de ruggenmerg bevinden.

Door dit eiwit geven de zenuwen de pijnprikkels niet meer door aan de hersenen.

Hoeveel paracetamol mag ik innemen?

paracetamol mag ik innemen

Hoeveel paracetamol je in mag nemen, hang van veel verschillende factoren af. Denk hierbij aan leeftijd, medische aandoeningen, gewicht, andere medicijnen en zelfs het soort pil dat je neemt.

Al deze doseringen zijn te vinden op je bijsluiter, maar hier zullen we kort samengevat enkele verschillen in dosering benoemen.

Zoals we eerder in het artikel aangaven, mag je als volwassene maximaal vier keer per dag twee pillen van 500 milligram innemen.

Voor jongvolwassenen (12 tot 16 jaar) geldt een net iets lagere dosering, namelijk vier keer per dag maximaal 500 milligram – maximaal 2000 milligram dus.

Paracetamol tijdens de zwangerschap

Zoals we eerder aangaven, mogen ook zwangere vrouwen paracetamol innemen. Echter, hier gelden wel wat andere regels voor dan bij volwassenen die niet in verwachting zijn.

Zo mag je wel dezelfde doseringen innemen, maar niet achter elkaar.

Wel is het altijd sterk aan te raden bij zwangerschap eerst je medicijninname te bespreken met je huisarts – dit geldt dus ook voor paracetamol.

Paracetamol mag bijvoorbeeld niet gebruikt worden in combinatie met codeïne. Gebruik je wel codeïne, dan dien je dus absoluut eerst je huisarts te raadplegen wanneer je een paracetamol in wil nemen.

Paracetamol voor kinderen

Wil je je kinderen paracetamol geven, dan is het aan te raden kinderparacetamol te gebruiken.

Bij de jongste kinderen breng je ze toe in de vorm van een zetpil, en zodra ze ouder zijn zou je ervoor kunnen kiezen over te gaan op een sliktablet.

Let hierbij wel op dat een zetpil minder snel werkt, maar wel langduriger effect heeft.

Waar je ook op dient te letten, is dat de doseringen verschillen bij zetpillen. In de bijsluiter zie je altijd staan hoeveel je kind mag nemen.

Dit is belangrijk om te lezen, omdat dit per leeftijd verschilt. Om je toch een beetje te helpen, zullen wij een beknopte beschrijving geven van hoeveel kinderen mogen.

Kort samengevat mogen kinderen van drie maanden tot één jaar oud maximaal 60 milligram, tot drie jaar oud mogen ze 75 tot 150 milligram, tot vijf jaar 220 tot 300 mg, tot zeven jaar 300 tot 375 mg, en van negen tot twaalf jaar 450 mg, allemaal verdeeld over vier innames.

Maar let dus wel: dit is een beknopte samenvatting, dus lees altijd eerst de bijsluiter.

Wat gebeurt er als je te veel paracetamol inneemt?

te veel paracetamol

Het is belangrijk om je aan bovengenoemde doseringen te houden en ook vooral om het geduld te hebben om de paracetamol te laten werken; een sliktablet duurt vaak een half uur en een zetpil een uur voordat het actief in werking gaat – geef het dus de tijd om te werken voordat je nog meer pillen naar binnen schuift.

Dat je een X hoeveelheid pillen mág nemen, betekent niet per se dat dit hóeft.

Daarom willen we ook nog even duidelijk maken waaróm het zo belangrijk is om je aan deze doseringen te houden. Want wat gebeurt er als je te veel paracetamol inneemt?

Bij een overdosis kan je diverse problemen oplopen, waaronder zelfs leverschade. Daarom is het altijd belangrijk om niet te veel gram in te nemen en mocht dit tóch gebeuren, je arts direct te raadplegen.

Waar je een overdosering aan zou kunnen herkennen, is onder andere braken, buikpijn, misselijkheid, verlies van eetlust en bleekheid. De symptomen zijn over het algemeen binnen 24 uur al te merken.

Conclusie

Hoewel we veel hebben besproken over de innames van paracetamol, is dit slechts een gedeelte van hetgeen je rekening mee dient te houden.

Gebruik je bijvoorbeeld ook andere medicatie, dan is het belangrijk je huisarts te raadplegen over je doseringen.

Ook bij kinderen, ondergewicht of specifieke klachten is het belangrijk om te weten hoeveel paracetamol toegestaan is en of het überhaupt zou helpen.

Hoewel het kan voelen als een wondermiddel, is een paracetamol niet de oplossing op elk kwaaltje – en die kennis is soms een bittere pil om te slikken.

Wat vond je van dit artikel?

Wat is de hoogste berg van Europa?

Hoe lang is de gemiddelde Nederlandse vrouw?