Hoeveel nicotine zit er in een wegwerp vape?

Hoewel het roken van een sigaret door de schadelijkheid ervan en de hoge kosten flink op zijn retour is, is het gebruik van de vape steeds populairder.

Een wegwerp vape is een veelgebruikte wegwerp e-sigaret. Hoeveel nicotine rook je er eigenlijk mee?

In een wegwerp vape zit 20 mg nicotine.

Elke wegwerp vape bevat tot 2 ml vloeistof waarin 20 mg nicotine is verwerkt. Er zijn ook nicotinevrije vapes met 0 mg nicotine.

Deze worden ook wel zero vapes genoemd.

In dit artikel lees je alle ins en outs over de wegwerp vape.

Wat is een wegwerp vape?

wegwerpvape e-sigaret

Een wegwerp vape heeft meerdere benamingen. Het wordt ook wel wegwerp e-sigaret, disposable of wegwerp pod genoemd.

Het is een e-sigaret gevuld met een e-liquid die je na gebruik weggooit. Net als een gewone sigaret, heeft deze vape dus niet het eeuwige leven.

Ze kosten tussen de 6 en 10 euro en je doet er ongeveer even lang mee als met 2 pakjes sigaretten.

Je kunt de wegwerp vape dus niet navullen. Ze zijn klein en je doet er een stuk langer mee dan met een gewone sigaret.

Hoeveel dagen kun je een wegwerp vape gebruiken?

Het hangt af van je manier van roken hoe lang je daadwerkelijk met een wegwerp vape doet. Ook is de inhoud van het flesje e-liquid in de wegwerp vape van belang.

De meeste wegwerp vapes hebben een flesje van 1,5 tot 2 ml inhoud. Daar doet de gemiddelde vape roker 3 tot 5 dagen mee.

Gebruikers weten dat de wegwerp vape leeg is omdat de hoeveelheid damp afneemt naar mate het flesje leger wordt. Dat is een teken aan de wand dat ze bijna aan hun laatste trekje toegekomen zijn.

Waar kun je de wegwerp vape weggooien?

Een wegwerp vape gaat dus op en moet je daarna weggooien. Omdat de vape een batterij heeft, is het belangrijk dat je het niet in de gewone vuilnis deponeert.

Je brengt je lege vape naar een batterijpunt. Dit soort punten vind je bijvoorbeeld bij een supermarkt. Een deel van de vape is ook plastic afval.

Het beste is dus de wegwerp vape bij een inleverpunt achter te laten zodat het bij het juiste afval terecht komt en op de juiste manier vernietigd wordt.

Wat is het verschil tussen een vape en een e-sigaret?

verschil vape en sigaret

Hoewel veel mensen denken dat een vape en een e-sigaret verschillende producten zijn, is niets minder waar. De werking van de vape en de e-sigaret is hetzelfde.

Een e-sigaret is kortweg de Nederlandse benaming voor vape.

Vape komt van het Engelse woord vaporizer, oftewel verdamper. De e-liquid verdampt namelijk.

De hoeveelheid damp die van een vape afkomt is afhankelijk van de manier waarop de gebruiker inhaleert.

Op welke manieren kun je de vape inhaleren?

Er zijn 2 manieren waarop je de vape kunt inhaleren. Op de ene manier komt er meer damp vrij dan op de andere manier.

De manier waarop de meeste damp vrijkomt is middels DL, ook wel Direct Lung. Je inhaleert direct naar de longen.

Dit doe je ook als je diep ademhaalt of een waterpijp rookt.

Er komt minder damp vrij als je op de MTL manier rookt: Mouth To Lung. Op deze manier inhaleer je van de mond naar de long.

Dit is de meest gangbare manier van roken als we het hebben over de normale sigaret.

Is een wegwerp vape minder schadelijk dan een traditionele sigaret?

Grootschalig onderzoek van heeft uitgewezen dat een e-sigaret en dus een wegwerp vape veel minder schadelijk is dan een normale sigaret.

Het grootste verschil tussen het roken van een gewone sigaret en het roken van een vape is dat er bij een sigaret verbranding plaatsvindt en bij een elektrische sigaret verdamping.

De stoffen die bij de verbranding van een sigaret vrijkomen laten tot wel 6000 giftige stoffen vrij.

Hoewel het roken van een vape minder schadelijk is, is het zeker niet onschadelijk. Ook dampen is niet goed voor de gezondheid.

Wat is er ongezond aan het gebruik van een wegwerp vape?

ongezond aan vape wergwerp

Het ligt misschien een beetje voor de hand: het grootste probleem van de wegwerp vape of e-sigaret is dat er nog steeds nicotine in voorkomt. Nicotine is een verslavende stof.

Hart- en vaatziekten worden door nicotine bevorderd. Daarnaast zitten er specifieke nitrosaminen in die kankerverwekkend kunnen zijn.

In de damp die vrijkomt bij het roken van een vape zitten metalen, die uit de gloeispiraal komen. Ook deze zijn schadelijk voor je gezondheid.

Hoe komt het dat een wegwerp vape dampt?

Het gedeelte van de wegwerp vape dat voor verdamping zorgt, wordt de coil genoemd. De coil is de basis van elke e-sigaret.

Een coil bestaat uit 2 delen, namelijk een gloeispiraal gemaakt van een metalen of ander soort draad en een stuk katoen.

Het katoen vult de coil op en zorgt ervoor dat de e-liquid in de vape wordt opgenomen. De e-liquid kan verschillende smaken hebben.

Wat is e-liquid in een e-sigaret?

smaakje e-liquid

E-liquid is de vloeistof waardoor een e-sigaret of wegwerp vape een smaakje krijgt. Het wordt ook wel juice of liquid genoemd.

Er zijn honderden verschillende smaken op de markt, die gemaakt worden middels de aroma´s die aan de vloeistof worden toegevoegd.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er wel: fruitsmaak, tabak smaak of menthol. Er zijn zelfs vapes met toetjes smaak!

Ook is de e-liquid het gedeelte van de vape waar wel of geen nicotine aan toegevoegd wordt.

Wat is het verschil tussen een normale vape en een wegwerp vape?

Een normale vape vul je na als de e-liquid op is. Ook is de batterij van de e-sigaret oplaadbaat en vervang je de coil.

Een vape is duurder dan een wegwerp vape.

Toch is het uiteindelijk goedkoper als je veelvuldig gebruiker bent dan de continue aanschaf van wegwerp vapes. Bedenk dus goed wat op de lange duur beter is voor jouw financiën.

Een wegwerp vape heeft wel een aantal voordelen. Niets aan deze e-sigaret hoeft aangevuld, onderhouden of vervangen te worden.

Na gebruik gooi je het op de juiste manier weg en koop je een nieuwe.

Daarnaast heeft de wegwerp vape een automatische batterij, waardoor je meteen kunt ´roken´ en er geen knopje meer aan te pas komt om hem te activeren.

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel calorieën verbrand je met lopen op hakken?