Hoeveel is een rug?

Met een rug wordt 1000 gulden bedoeld. In eerste instantie werd deze benaming voor de gulden bedacht, maar ook in het euro tijdperk wordt de term ‘rug’ nog gebruikt.

Een rug wordt daarom ook als 1000 euro gezien.

Ondertussen kan je ook nog zien dat je een rug aan dollars betaald hebt. Dit betekent dat je een bedrag van 1000 dollar betaald hebt. Al met al kunnen we stellen dat een rug gelijk staat aan 1000 [valuta].

Waar komt de term rug vandaan?

Toen we nog met de gulden in ons land betaalde, ontstonden er allemaal termen voor de bankbiljetten.

Zo hadden we te maken met een rooitje, met een meier en met een geeltje. Als je in het tijdperk van guldens geleefd hebt, weet je ongetwijfeld waar deze termen betrekking op hebben.

Feit is dat de termen rug en rooitje aan elkaar gelijk zijn. In beide gevallen stond het in het verleden voor een guldenbiljet van 1000 gulden. In de volksmond werd dit biljet ook wel ‘rooie rug’ genoemd.

Zoals je wellicht al verwacht had, had het biljet van 1000 gulden destijds een rode kleur.

Door de jaren heen is dit biljet veranderd; aan het einde van het guldentijdperk had het biljet van 1000 gulden bijvoorbeeld een groene kleur. Desalniettemin noemde men het toen nog steeds ‘rooie rug’.

Waar deze term precies vandaan komt, is tot op de dag van vandaag niet helemaal bekend. Wat we wel weten, is dat deze term in de jaren 60 van de vorige eeuw voor het eerst gebruik werd.

Gaandeweg is deze term alleen maar bekender en bekender geworden.

Bestaat een rug ook voor euro’s?

rug euro

In eerste instantie werd met een rug 1000 gulden bedoeld. Nadat we aan het begin van deze eeuw op de euro overgestapt zijn, is er aan de term ‘rug’ niks veranderd.

Als je het nu over een rug hebt, heb je het over 1000 euro. Ondanks dat de verhouding gulden/euro niet 1 op 1 is, is er aan de betekenis van een rug niks veranderd.

Wordt de term ‘rug’ alleen in ons land gebruikt?

Ja, alleen in ons land worden de termen rug en rooie rug gebruikt. Mocht je een Belg spreken, bestaat de kans overigens dat hij/zij ook weet wat de betekenis hiervan is.

Overigens heeft elk land zo zijn eigen termen voor een bepaalde hoeveelheid geld. Net zoals in ons land gaat het hierbij om meerdere termen.

Zoals we eerder in dit artikel al aangegeven hebben, kennen wij ook nog een ‘meier’ en een ‘geeltje’.

Hoeveel is 5 ruggen en 10 ruggen?

5 ruggen

Spreek je iemand die het opeens over 5 ruggen heeft? Dan is de rekensom voor je snel gemaakt: je hoeft alleen maar 5 x 1000 te doen = 5000 euro.

Heeft iemand het over maar liefst 10 ruggen? Dan weet je dat hiermee een bedrag van 10.000 euro bedoeld wordt. Je hoeft alleen maar het getal maal 1000 te doen, aangezien 1000 gelijk staat aan 1 rug.

Wordt de term ‘rug’ nog veel gebruikt?

Als je aan jongeren zou vragen wat een rug is, zouden veel van de jongeren het niet weten. Dit heeft puur te maken met het feit dat deze term veelal door de oudere garde gebruikt wordt.

De mensen die nog in het guldentijdperk hebben geleefd, weten als geen ander wat een rug betekent. De mensen die eigenlijk niks anders dan de euro kennen, weten veelal niet wat een rug is.

De oudere garde gebruikt op dit moment deze term nog met enige regelmaat. Uiteraard verschilt dit wel van persoon tot persoon.

Sommige oudere mensen zijn deze term al vergeten, terwijl andere mensen nog steeds in guldens denken. Met name de mensen die nog in guldens denken, zullen de term ‘rug’ gebruiken.

Zodra je in de toekomst iemand over een rug hoort praten, weet je nu in ieder geval dat dit gelijk staat aan 1000. Dit kan 1000 gulden zijn, dit kan 1000 euro zijn en dit kan 1000 dollar zijn.

Waarom hebben we geen rug-biljet meer?

geen rug-biljet

Dat de term ‘rug’ ontstaan is, was te danken aan het biljet van 1000 gulden. Dat er destijds dergelijke grote biljetten bestonden, had puur met de waardering van de gulden te maken.

Toen de euro geïntroduceerd werd, werd afgesproken dat elke gulden ongeveer 0,45 euro waard zou zijn.

Doordat deze waardering werd afgesproken, was een biljet van 1000 euro (1 rug) eigenlijk te veel van het goede.

Binnen de Europese Unie was sowieso al besloten om alleen biljetten van 200 euro en 500 euro uit te geven.

Vroeger bestonden er overigens ook nog biljetten van 250 gulden. Die biljetten hadden een prachtige paarse kleur.

Tevens bestonden er biljetten van 50 gulden (een geel biljet) en een biljet van 100 euro (meerdere kleurstellingen). Met een geeltje werd overigens geen 50 gulden bedoeld, maar 25 gulden.

Wat vond je van dit artikel?

Hoe merk je dat je ongesteld wordt?

Waar zit je hart?