Hoeveel inwoners heeft Rusland?

Rusland is qua oppervlakte zeker één van de grootste landen ter wereld. Maar geldt dat ook voor het aantal inwoners?

Dat valt enigszins tegen. In Rusland wonen maar liefst 144,1 miljoen mensen, maar de bevolkingsdichtheid is relatief laag.

Meeste inwonersaantallen

Rusland

Als we naar de meeste inwonersaantallen ter wereld kijken, komen we uit bij China. In China wonen meer dan 1,4 miljard mensen.

India volgt op plek 2, de Verenigde Staten op plek 3, Indonesië op plek 4 en Pakistan op plek 5.

Waar Rusland op deze lijst komt? Slechts op plek 9. Dat is behoorlijk opvallend aangezien Rusland wel één van de grootste landen ter wereld is.

Hoe het komt dat er in Rusland relatief gezien weinig mensen leven, lees je hieronder.

Uitgerekt land

Grootste land Rusland

Ten eerste kunnen we stellen dat Rusland een uitgerekt land is. Rusland heeft bijvoorbeeld een land oppervlakte van 17 miljoen vierkante kilometer.

Als we dit tegen ons eigen land afzetten, kunnen we het volgende concluderen: Nederland past maar liefst 410 keer in Rusland.

Proberen we België in Rusland te plaatsen, dan hebben we 555 keer het oppervlakte van België nodig. Deze twee voorbeelden geven aan dat Rusland echt gigantisch groot is.

Met dit oppervlakte is Rusland het grootste land ter wereld. Op plek twee volgt Antarctica met 14 miljoen vierkante meter.

De volgende plekken op deze lijst worden ingenomen door Canada, Amerika en China.

Deze lijst geeft één ding duidelijk aan: Rusland is echt gigantisch groot. Toch zie je dit niet duidelijk terug in de inwonersaantallen.

Onbewoonbare gebieden

Rusland is ongekend groot, maar heeft ook veel onbewoonbare gebieden. Dit zijn bijvoorbeeld gebieden waar alleen maar hoge bergen te vinden zijn óf waar het altijd erg koud is.

Een typerend voorbeeld hiervan is Siberië.

Siberië is prachtig, maar Siberië is bovenal erg koud. Als een Rus in deze regio geboren is, verlaat hij/zij deze regio niet al te snel.

Als een Rus in een andere regio geboren is, trekt hij/zij echter niet al te snel naar Siberië toe. Dit heeft puur met het gigantische koude weer te maken.

Dit is slechts één van de vele voorbeelden van onbewoonbare gebieden. Doordat er zoveel onbewoonbare gebieden zijn, valt het inwonersaantal in Rusland heel erg tegen.

Een inwonersaantal van 144 miljoen is uiteraard indrukwekkend te noemen, maar het steekt schil af tegen het landoppervlakte.

Waar wonen de meeste mensen in Rusland?

Net zoals in veel andere landen trekken veel mensen naar de grotere steden toe. In de grotere steden zijn de faciliteiten in orde en is veel werk te vinden.

Dat is op de plattelandsgebieden in Rusland een heel nader verhaal. In onder meer de onderstaande grote steden wonen de meeste mensen.

Moskou

Moskou is één van de grootste steden ter wereld. Deze stad herbergt maar liefst 12,5 miljoen inwoners en is officieel gezien een Europese stad.

Rusland ligt namelijk in zowel Europa als in Azië, waarbij Moskou in het Europese gedeelte ligt.

Dat Moskou één van de grootste steden ter wereld is, blijkt onder meer uit onderstaand feit: Moskou is de grootste stad van Europa.

Nergens in Europa vind je een stad die zó groot is en zoveel inwoners heeft.

Sint-Petersburg

Sint-Petersburg Rusland

Ook Sint-Petersburg is een gigantische stad in Rusland Ook deze stad is gelegen in het Europese gedeelte van Rusland, maar kent wel een stuk minder inwoners dan Moskou.

In Sint-Petersburg wonen ongeveer 5,5 miljoen mensen. Dat is alsnog een fors aantal, maar steekt schil af tegen Moskou.

Andere grote steden

Het is een feit dat Moskou en Sint-Petersburg verreweg de grootste steden zijn. Na deze twee steden volgens ons meer Novosibirsk, Jekaterinburg, Nizjni Novgorod, Samara, Omsk en Kazan.

In deze steden wonen tussen de 1 á 2 miljoen Russen. Voor Nederlandse begrippen is dat gigantisch, maar voor Russische begrippen valt dat enigszins tegen.

Krimp van aantal inwoners

registratie inwoners Rusland

Onderzoek wijst uit dat er in Rusland sprake van een krimp van het aantal inwoners is. Toen in 1991 de Sovjet-Unie uiteenviel, leefden er namelijk 149 miljoen Russen in het gebied.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, leven er nu nog slechts 144 miljoen inwoners in dit land. Waar deze krimp vandaan komt, is niet helemaal bekend.

Wat wel een feit is, is dat de inwonerstellingen is Rusland behoorlijk complex zijn. Aangezien Rusland nogal veel onbewoonbare gebieden heeft, zijn in die gebieden geen goede administraties bij te houden.

Het is hierdoor erg lastig om alle geboren Russen in het bevolkingsregister te krijgen.

Dit klinkt surrealistisch, maar behoort echt tot de werkelijkheid in Rusland. In ons land is dit in ieder geval een stuk beter en makkelijker bij te houden.

Daarbovenop komt ook nog eens het volgende: Rusland is niet al te scheutig om informatie met het Westen te delen. Het bezoekersaantal van 144 miljoen is dan ook een schatting van de CIA.

Dit is de buitenlandse inlichtingendienst van de Verenigde Staten van Amerika. De Russen zelf delen niet al te veel informatie over hun land en inwoners.

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel calorieën zitten er in een McDonald’s Hamburger?

Welk meer in Italië heeft de bijnaam Benaco?