Hoeveel hersencellen heeft een hond?

Looking so sweet and full of hope. English cocker spaniel young dog is posing. Cute playful braun doggy or pet is sitting isolated on blue background. Concept of motion, action, movement.

Honden worden vaak gezien als de beste vriend van de mens, waarbij we ze een hoop kunnen leren en ze vaak slimme dingen doen. Mensen vergelijken de eigen intelligentie vaak met die van dieren, om op deze manier te kunnen relateren aan de intelligentie van het dier. Hierbij letten we meestal op vergelijkbaar gedrag, en niet zozeer op de echte intelligentie van het dier zelf.

Een hond heeft ongeveer 530 miljoen hersencellen. Honden zijn slimme dieren en je kunt ze veel leren. Toch zegt het aantal hersencellen niet veel over de intelligentie van het dier. Zo heeft een olifant bijvoorbeeld meer hersencellen dan mensen.

We kunnen honden behoorlijk wat commando’s, trucjes en gedrag aanleren. Ze herkennen mensen, weten de weg, en kunnen in sommige gevallen zelfs de koelkast open doen of een aantal simpele handelingen uitvoeren. Blindengeleidehonden zien we als de slimste, deze nemen complete taken van mensen over en kunnen dit zonder moeite uitvoeren.

Honden kunnen allerlei dingen leren

Honden volgen van nature een leider, en doen graag de dingen die ze opgedragen krijgen. In het wild volgt een hond de baas van de groep, en als huisdier zijn ze onderdanig aan mensen en vertonen hetzelfde gedrag.

Wanneer bepaald gedrag beloond wordt, en de hond een positieve reactie ontvangt zal hij dit vaker uitvoeren. Ze kijken op naar de baas, en doen dus maar al te graag wat er van ze gevraagd wordt. Honden verstaan niet wat wij zeggen, maar toch begrijpen ze ons. Dit komt omdat ze de frequenties van de woorden opvangen, en dit begrijpen samen met gebaren en houding. Eigenlijk zijn ze veel slimmer dan we soms denken.

Een hond heeft meer hersencellen dan veel andere dieren

Het aantal hersencellen wat een dier heeft, staat niet in verband met de grootte van het brein. De hersenen, die bij mensen en dieren bestaan uit neuronen, spelen de belangrijkste rol. Intelligentie van dieren is hieraan gelinkt, hoe meer neuronen (hersencellen) een dier heeft, hoe intelligenter het is.

Een hond heeft over het algemeen 530 miljoen hersencellen. De intelligentie van honden ligt ongeveer op hetzelfde niveau als die van een varken, welke ook slimme dieren zijn. Met de hoeveelheid hersencellen die een hond heeft, is deze ook een van de slimste huisdieren. Een kat heeft er namelijk ongeveer 250 miljoen, en een goudvis nog veel minder.

Maar intelligentie onder dieren is een nog redelijk onbekend terrein. Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar het aantal hersencellen in dieren, en de intelligentie. We weten in ieder geval wel, dat honden behoorlijk wat dingen begrijpen, kunnen leren, en we ze niet op dit gebied moeten onderschatten.

Is er een relatie tussen het aantal hersencellen en intelligentie?

Het klinkt misschien veel, 530 miljoen hersencellen. En voor de gemiddelde grootte van een hond zijn dit ook behoorlijk wat neuronen die de dieren bezitten. Maar de hoeveelheid hersencellen hoeft niet perse te betekenen dat het dier ook slimmer is dan andere dieren.

Het beste voorbeeld hiervan is de olifant. Olifanten zien we als slimme dieren met een complexe sociale rangorde en allerlei gewoontes. Ook kunnen ze gebruik maken van simpele voorwerpen en nieuwe dingen leren. Een olifant heeft meer hersencellen dan een mens, maar toch is de mens het slimmere dier. De hoeveelheid hersencellen is dus niet per se gerelateerd aan intelligentie. Het beste is om met geduld en liefde, je hond nieuwe dingen aan te leren.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Best Betaalde Banen Bij De Overheid

Wat is het gemiddelde startsalaris na een studie WO rechten?