Hoeveel hectare is een voetbalveld?

Dat een voetbalveld een behoorlijke oppervlakte heeft, zie je direct wanneer de spelers en scheidsrechters over het veld snellen.

Voor de grootte van een voetbalveld zijn zelfs richtlijnen opgesteld door de KNVB en bepaalde competities hebben hun eigen minimale afmetingen waaraan een veld moet voldoen.

Ook op internationaal niveau is hieraan gedacht.

Een voetbalveld heeft een minimale oppervlakte van 0,64 en een maximale oppervlakte van 0,72 hectare.

Om even terug te gaan naar de basis: een hectare heeft een oppervlakte van 100 bij 100 meter en dat komt dus uit op 10.000 vierkante meter.

Een behoorlijke oppervlakte dus. Er wordt weleens gesteld dat 1 hectare zo groot is als twee voetbalvelden.

Zoals je net gelezen hebt, klopt dat dus niet helemaal.

Meestal is een voetbalveld maximaal namelijk iets meer dan 7.000 vierkante meter. Dan zouden twee voetbalvelden dus net iets groter dan 1 hectare zijn.

Heb je altijd al eens willen weten hoeveel kilometers voetbalspelers nu eigenlijk afleggen per wedstrijd?

Dit en meer interessante voetbalvragen worden in dit artikel beantwoord.

Wat is het oppervlakte van een voetbalveld?

We hebben zojuist al even aangetipt wat de oppervlakte van een voetbalveld is in hectaren, desalniettemin is het interessant hier iets dieper in te duiken.

Per competitie kan de minimale en maximale afmeting van een voetbalveld echter verschillen.

Er is in Nederland dus wel een richtlijn voor een minimaal en maximaal speelveld bij partijen waar 11 spelers aan elke kant voetballen.

Zaalvoetbalvelden moeten bijvoorbeeld een ruimte van 40 bij 20 meter vrijhouden.

De KNVB heeft bijvoorbeeld richtlijnen opgesteld voor Nederlandse wedstrijden in de open lucht.

Voor dit soort competities mag het veld minimaal 100 en maximaal 105 meter lang en minimaal 64 meter en maximaal 69 breed zijn.

Hiermee heeft dit soort voetbalveld een oppervlakte van ongeveer 6.500 vierkante meter.

Wat zijn de afmetingen voor voetbalvelden tijdens belangrijke internationale wedstrijden?

UEFA voetbalveld afmetingen

Niet alleen Nederland bepaalt de afmetingen voor voetbalvelden. Internationaal gezien zijn er ook regels en afmetingen.

De UEFA Champions League & Europa League voetbalvelden houden zich aan een lengte van 105 meter en een breedte van 68 meter.

Deze zelfde speelveldgrootte wordt aangehouden bij de Bundesliga en de Premier League.

Sommige Nederlandse voetbalvelden hebben deze afmetingen ook en zijn bijzonder handig voor clubs die moeten trainen omdat ze op internationaal niveau spelen.

Zijn er specifieke afmetingen rondom het voetbalveld?

Rondom elk voetbalveld is er een uitloopruimte oftewel veiligheidszone genoemd. Deze zone moet minimaal 4 meter zijn.

Daarnaast moet de zone aan andere voorwaarden voldoen, zoals de afwezigheid van obstakels en een duidelijke zichtbaarheid van de lijnen die de uitloopruimte van het speelveld scheiden.

Ook is het van belang dat deze zone van hetzelfde materiaal gemaakt is als dat van het speelveld. Je zult direct naast een voetbalveld dus nooit een stoep zien liggen, bijvoorbeeld.

Hoe ziet een voetbalveld voor de jeugd eruit?

Een voetbalveld voor de jeugd is doorgaans kleiner dan de voetbalvelden voor grote competities die gespeeld worden door volwassen spelers.

Dat is maar goed ook, want het is op die manier makkelijker voor trainers om de pupillen betrokken te houden bij spel en de ontwikkeling en technieken van de spelers beter te kunnen waarborgen.

De vuistregel is: hoe kleiner de spelers, hoe kleiner het veld. Zo groeien de spelers letterlijk en figuurlijk mee met het veld naarmate ze ouder worden en beter spelen.

Hoeveel kilometers leggen voetbalspelers af per wedstrijd?

rennende voetballer

Gezien het feit dat een voetbalveld bijna 2 hectare groot is, is het niet verwonderlijk dat spelers behoorlijk wat kilometers afleggen tijdens een wedstrijd.

Gemiddeld lopen voetbalspelers per wedstrijd iets meer dan 11 kilometer. De spelers die het meest rennen zijn de middenvelders. Zij tikken zelfs de 15 kilometer per wedstrijd aan.

Deze enorme afstand wordt in een tijdsbestek van 90 minuten afgelegd. Soms wordt er zelfs nog meer gelopen en gerend als er blessuretijd na de wedstrijd wordt toegekend.

Wat doet een scheidsrechter op het voetbalveld?

De taak van een scheidsrechter is er een die niet iedereen graag op zich wil nemen: het beoordelen van een voetbalwedstrijd.

Je moet behoorlijk stressbestendig zijn wil je deze taak op je kunnen nemen.

En om dat op de juiste manier te kunnen doen, moet de scheidsrechter gedurende 90 minuten op minimaal 20 meter afstand van de bal staan.

Scheidsrechters moeten dus een topconditie hebben en daarnaast goed kunnen beoordelen. Spelers die de regels overtreden krijgen een gele kaart (waarschuwing) of een rode kaart waarbij het veld direct moet worden verlaten.

Hoe ver loopt een scheidsrechter op een voetbalveld tijdens een wedstrijd?

scheidsrechter voetbal

Scheidsrechters moeten altijd in topvorm zijn en een ontzettend goede conditie hebben. Ze rennen met 10 tot 12 kilometer afstand per wedstrijd bijna net zoveel als voetbalspelers.

Het is voor voetbalteams belangrijk een uitstekende scheidsrechter te hebben die goed kan bepalen of een speler de fout in gaat.

Dit kan het beste wanneer de scheidsrechter zo dicht mogelijk bij de bal komt.

Scheidsrechters hebben dan ook een zware training die vaak een half jaar voorafgaande aan een WK begint en waarbij ze zich voorbereiden op de wedstrijden.

Wat is een grensrechter op een voetbalveld?

Wellicht heb je ze weleens op het veld zien lopen: de grensrechters. Elke wedstrijd zijn er twee grensrechters oftewel assistent-scheidsrechters te vinden.

Aan iedere kant van het veld staat er een, zodat ze het veld overal goed in de gaten kunnen houden. Ze blijven langs de zijlijn van het voetbalveld en hun taak is vast te stellen of de bal in het speelveld blijft.

Mocht de bal onverhoopt buiten het speelveld komen of een speler buitenspel staan, dan vlagt de grensrechter en wordt er naar gelang gehandeld.

Hoeveel spelers staan er op een voetbalveld?

voetbalteam aantal

Afhankelijk van het soort voetbalteam en het niveau waarop gespeeld wordt, verschilt de hoeveelheid spelers die onderdeel uitmaken van een team.

Normaal gesproken en zeker in de hogere rangen bestaat een voetbalteam uit 11 spelers. Niet voor niets worden voetbalteams ook wel elftallen genoemd.

Iedere speler heeft zijn vaste plek in het spel.

Er zijn ook voetbalteams met 7 spelers. Dit soort teams speler op F- en E-niveau en worden ook wel F-pupillen en E-pupillen genoemd.

Zij worden klaargestoomd voor het grote werk in de elftallen en alleen de grote talenten komen hier uiteindelijk terecht.

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel accijns zit er op benzine?

Wat is de meest gesproken taal ter wereld?