Hoeveel Griekse eilanden zijn er?

Misschien kan je uit je hoofd al een paar Griekse eilanden opnoemen: Kreta, Rhodes, Lesbos, et cetera. Kan je ze allemaal opnoemen? Dat is indrukwekkend, want het zijn er namelijk heel wat.

Er zijn maar liefst 6000 Griekse eilanden. Als er een andere definitie van een eiland wordt aangenomen, wordt ook wel gezegd dat er 1200 ‘officiële’ eilanden zijn. 227 Griekse eilanden zijn bewoond.

In dit artikel vertellen we je meer over de Griekse eilanden.

Waar liggen de Griekse eilanden?

Griekenland is transcontinentaal, wat betekent dat het zich op het kruispunt bevindt van drie verschillende continenten: Europa, Azië en Afrika.

Continentale platen zijn in beweging, waardoor er magma vrijkomt. Dit koelt af tot vulkanisch gesteente, waardoor er eilanden bestaan. Dit is de reden dat er zo ontzettend veel Griekse eilanden bestaan.

Omdat er zoveel Griekse eilanden zijn, worden ze vaak gegroepeerd in verschillende categorieën, gebaseerd op gelijkenissen in cultuur, geschiedenis en klimaat. Deze categorieën zijn:

  • De Argo-Saronische Eilanden.

Deze liggen in de Saronische Golf, tussen de schiereilanden Attica en Argolis in. Deze eilandengroep is makkelijk te bereiken omdat ze dicht bij Athene liggen. Salamis is een Argo-Saronisch eiland.

  • De Cycladen.

Deze eilanden kan je vinden ten zuidoosten van het vasteland van Griekenland en liggen in de Egeïsche Zee. Bekende Griekse eilanden zoals Santorini en Paxos maken deel uit van deze eilandengroep.

  • De Noord-Egeïsche Eilanden.

De Noord-Egeïsche eilandengroep ligt dicht bij de westkust van Turkije in de Egeïsche Zee. Noord-Egeïsche eilanden zijn bijvoorbeeld Lesbos en Chios.

  • De Dodecanese.

De Dodecanese eilanden liggen tussen Kreta en Turkije in, in het zuidoostelijke deel van de Egeïsche Zee. Rhodes is een voorbeeld van een eiland in de Dodecanese.

  • De Sporaden.

Dit zijn eilanden in de Egeïsche Zee die dichtbij Euboea liggen, oostelijk van het vasteland van Griekenland. De eilanden Skopelos en Alonissos maken deel uit van de Sporaden.

  • De Ionische Eilanden.

De Ionische eilanden liggen aan de westelijke kant van Griekenland, in de Ionische Zee. Deze zee ligt tussen Griekenland en Zuid-Italië in, ten zuiden van de Adriatische Zee. Een bekend Ionisch eiland is Corfu.

De beste Griekse eilanden

Elk eiland in Griekenland heeft unieke kenmerken en zijn eigen toeristenattracties. Sommige eilanden hebben ontzettend veel cultuur, terwijl andere zo dunbevolkt zijn dat de natuur zijn eigen weg kan gaan.

Wil je de Griekse eilanden bezoeken, maar weet je niet welke? Hier zetten we de beste Griekse eilanden voor je op een rijtje:

Santorini

Santorini wordt gekenmerkt door de witte huizen met blauwe daken, met op de achtergrond de helderblauwe Egeïsche Zee.

Door de idyllische omgeving is Santorini een romantisch eiland, en perfect voor koppels om samen te bezoeken of om op huwelijksreis te gaan.

Vulkanische activiteit op het eiland heeft gezorgd voor prachtige zwarte stranden en indrukwekkende kustlijnen.

Syros

Syros zit bomvol met cultuur en geschiedenis. De stad Ermoupoli, die zich op het eiland bevindt, is gebouwd op twee heuvels – één heuvel is christelijk-orthodox, de ander is katholiek. Dit is het gevolg van een lange bezetting van Venetiaanse handelaren van het eiland.

Door de bezetting zijn er veel Italiaanse invloeden terug te vinden in de architectuur op Syros. Naast de prachtige architectuur kan je op het eiland ook genieten van de geweldige restaurants.

Corfu

Corfu ligt in de Ionische Zee, dicht bij de kust van Albanië in het noorden van Griekenland. Dit eiland staat bekend om de prachtige landschappen en de mooie stranden.

Qua cultuur heeft Corfu ook veel te bieden. Het kent invloeden van de Venetiaanse, Franse en Engelse bezettingen, en is daarom een bijzondere mengeling van culturen. Als je gewend bent aan de Griekse eilanden die zuidelijker liggen, zal je merken dat dit eiland een nieuwe kant van Griekenland laat zien.

Kreta

Kreta is de geboorteplaats van Zeus, en kan dus niet overgeslagen worden als je geïnteresseerd bent in Griekse mythologie. Overal op het eiland kan je ruïnes vinden zoals Aptera en Malia.

Kreta is het grootste Griekse eiland en ligt pal in de Middellandse Zee. Het heeft ongeveer 175.000 inwoners. Omdat het eiland redelijk ver van het vasteland af ligt, wordt er veel lokaal geproduceerd.

Dit leidt tot een geweldige lokale keuken. Omdat Kreta zo groot is, behoort het niet tot een eilandengroep.

Kefalonia

Kefalonia staat bekend om de prachtige stranden en de indrukwekkende natuur. Het biedt de geweldige mogelijkheid van een ontspannen vakantie, omdat massatoerisme het eiland nog niet heeft bereikt.

Het eiland heeft een nationaal park rondom de berg Ainos. Dit park biedt de mogelijkheid tot hiken, als je zin hebt in een sportieve activiteit.

Zakynthos

Dit is het groenste eiland van Griekenland. Er zijn veel natuurreservaten op Zakynthos om de unieke flora en fauna te beschermen. Een groot deel van de zuidelijke kust is dan ook niet open voor bezoekers, omdat een zeldzame zeeschildpad daar haar eieren legt.

Naast de indrukwekkende natuur is er ook veel cultuur te vinden op Zakynthos. Zo kan je een geweldig kasteel bezoeken dat de Venetiaanse handelaren hebben achtergelaten.

Elafonisos

Elafonisos is klein in oppervlakte, maar er valt nog steeds veel te beleven. Omdat toeristen meestal dagtours ondernemen naar dit eilandje, is het ‘s avonds heerlijk rustig.

Daarnaast bezit Elafonisos een van de mooiste stranden van heel Griekenland, genaamd Simos. Dit strand is redelijk groot, en dus niet snel te druk. Het is bovendien een geweldige plek om te snorkelen of duiken.

Conclusie

Griekenland heeft 6000 eilanden, maar ze zijn niet allemaal bewoond. 227 eilanden zijn bewoond.

De eilanden zijn verdeeld in zes groepen, elk met een eigen karakter en cultuur. Ook binnen deze groepen kunnen de eilanden toch van elkaar verschillen.

Als je een vakantie naar Griekenland wilt boeken, heb je dus ontzettend veel keus. Er zal vast een eiland tussen zitten die je reis onvergetelijk zal maken.

Wat vond je van dit artikel?

Hoe kun je een kip tam maken?

Wat is een Vinex wijk?