Hoeveel calorieën zitten er in kipnuggets van McDonalds?

Ze zijn zo lekker dat ze bijna verslavend zijn: de Chicken McNugget. McDonalds verkoopt sinds 1983 al de Chicken McNugget, en ze zijn niet meer weg te denken uit de fastfoodwereld. Maar hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in kipnuggets?

Er zitten ongeveer 45 calorieën in een kipnugget van McDonalds. Bij een portie van zes stuks komt dit neer op 265 calorieën, bij een portie van negen stuks op 397 calorieën, en bij een portie van twintig 882 calorieën. In de dipsaus die je gebruikt, zitten extra calorieën.

Wat zijn kipnuggets?

De Chicken McNuggets van McDonalds zijn stukjes kippenborstfilet met een knapperig, gefrituurd laagje.

Ingrediënten

Chicken McNuggets worden gemaakt van 100% kippenvlees, en bevatten geen kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen of conserveermiddelen.

Wel zitten er natuurlijke ingrediënten in kipnuggets. Plantaardige olie, bloem, aroma’s en kruidenextracten worden toegevoegd om de smaak en textuur te verbeteren.

Voedingswaarden

Chicken McNuggets kan je kopen als een doosje van zes, negen of twintig stuks. De voedingswaarden zullen we baseren op zes stuks kipnuggets

Zes kipnuggets bevatten 265 calorieën. Dat betekent dus dat in één kipnugget ongeveer 45 calorieën zitten. Een doosje van zes kipnuggets bevat 13 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Er zit 13 gram vet in zes stuks kipnuggets, waaronder 1,6 gram verzadigd vet. Dat is 18% van je dagelijkse behoeften.

Kipnuggets bevatten 20 gram koolhydraten, waaronder 0,7 gram suiker. Dit is 8% van je dagelijkse behoeften.

Er zit 17 gram aan eiwitten in zes stuks kipnuggets. Dit is al 33% van je dagelijkse behoeften. Kip is van nature namelijk rijk aan eiwitten.

Kipnuggets bevatten tenslotte 1,2 gram zout. Dit is 21% van je dagelijkse behoefte.

Vaak worden kipnuggets in een sausje gedipt. Deze sauzen zijn niet inbegrepen in de voedingswaarden.

Bij de percentages van de dagelijkse behoefte gaan we uit van een dagelijks dieet van 2000 calorieën.

Hoe worden kipnuggets gemaakt?

Er is een gerucht dat af en toe weer opduikt wat betreft McDonalds. Er wordt namelijk gezegd dat nuggets gemaakt worden van een roze slijm, en er maar een klein percentage echte kip in de nuggets zit.

McDonalds heeft dit ontkend. Om het gerucht tegen te gaan, hebben ze een video gepubliceerd dat laat zien dat er geen roze slijm wordt gebruikt bij het maken van de McNuggets.

De video toont aan hoe het kippenvlees van het bot wordt verwijderd en de borstfilet in een grote bak wordt gegooid. Hierna wordt het vlees vermalen, waarbij de huid van de kip wordt toegevoegd om als bindingsmiddel te dienen. Uiteindelijk ontstaat er een soort beige pasta (dus geen roze slijm!).

Vervolgens worden de nuggets gevormd en wordt het beslag toegevoegd dat het korstje van de nuggets zal worden. Dan gaan ze de frituur in. Als de kipnuggets klaar zijn worden ze ingevroren om vervoerd te worden naar een McDonalds restaurant.

In de keuken van het restaurant worden je kipnuggets opnieuw gefrituurd. Daarna worden ze aan de klant geserveerd met een sausje naar keuze.

Zijn kipnuggets gezond?

Als je op dieet bent of een gezonde levensstijl wilt aanhouden, zal McDonalds niet de eerste plek zijn waar je aan denkt bij gezond eten. Toch kan een bezoekje aan McDonalds niet zo veel kwaad, als je het maar niet te vaak doet.

Chicken McNuggets zijn eigenlijk een relatief gezonde keuze als je naar McDonalds gaat. Zes stuks hebben net iets meer calorieën dan een hamburger, dat 248 calorieën heeft. Daarnaast wordt het niet geserveerd met een hamburgerbroodje, waardoor nuggets minder koolhydraten bevatten.

Verder is kip een gezondere keuze dan rundvlees of varkensvlees. Omdat er veel minder verzadigd vet in wit vlees zit dan in rood vlees, wordt ook wel gesproken van mager vlees. Bij het eten van minder verzadigd vlees, loop je minder kans op hart- en vaatziekten.

Let wel op! McDonalds frituurt de kip, dus je krijgt toch veel vet binnen als je kipnuggets eet.

Naast het frituurvet zit er ook veel zout in kipnuggets. Zes stuks nuggets bevatten 13% van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën, maar al 21% van de hoeveelheid zout. Een relatief hoog zoutgehalte dus.

Het eten van veel zout voedsel kan leiden tot verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Meer dan 85% van de Nederlandse bevolking krijgt meer zout binnen dan de maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag.

Af en toe Chicken McNuggets bestellen kan dus wel, maar te veel kipnuggets eten is ongezond.

Als je je zorgen maakt om je gezondheid, ga dan in gesprek met je dokter of diëtist om een gezond dieet te ontwikkelen.

Conclusie

Kipnuggets komen in porties van zes, negen of twintig. Er zitten ongeveer 45 calorieën in één kipnugget.

De kipnuggets van McDonalds worden gemaakt van kippenvlees, en er worden extra ingrediënten toegevoegd om de smaak en textuur te verbeteren. De kipnuggets worden gevormd uit gepureerde kipfilet.

Vergeleken met de andere producten van McDonalds, zijn kipnuggets een redelijk gezonde keuze. Er zit wel veel vet en zout in, dus te vaak nuggets eten is ongezond.

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel dagen heeft een jaar?

Hoeveel xtc mag je bij je hebben?