Hoeveel calorieën zitten er in een cheeseburger van McDonalds?

Er is een reden dat McDonalds zo succesvol is. Ze hebben lekkere, goedkope hamburgers en zorgen voor een goede, snelle hap.

In elke stad kan je wel een McDonalds vinden, en de reclames zijn overal. Veel verleiding dus. Een van de McDonalds klassiekers is de cheeseburger.

De cheeseburger van McDonalds bevat 297 calorieën. Dit is meer dan de normale hamburger, waar 248 calorieën in zitten.

In dit artikel geven je de belangrijkste informatie over de ingrediënten en voedingswaarden van de cheeseburger en andere hamburgers van McDonalds.

Ingrediënten van een cheeseburger

De cheeseburger van McDonalds bevat een hamburger van 100% rundvlees, gekruid met zout en peper. Op de burger zitten stukjes augurk, fijngesneden ui, ketchup, mosterd, en een plak gesmolten Amerikaanse kaas.

Amerikaanse kaas is verwerkte cheddarkaas. Dit betekent dat er extra ingrediënten aan de kaas worden toegevoegd om het makkelijker te laten smelten. Er zitten geen kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen of conserveermiddelen in de kaas.

De augurken van McDonalds worden bewaard in een kunstmatig conserveermiddel. Daarom smaken ze vaak anders dan normale augurken.

Voedingswaarden

De cheeseburger van McDonalds bevat 297 calorieën. Dit is 15% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Een cheeseburger bevat 12 gram vet, waaronder 6,1 gram verzadigd vet. Dit is 18% van je dagelijkse behoefte.

In een cheeseburger vind je 29 gram koolhydraten. Suiker valt hier ook onder, waar het 7,6 gram van bevat. Eén cheeseburger bevat 11% van je dagelijkse behoefte aan koolhydraten.

Er zit ook 16 gram aan eiwitten in een burger. Dit is 31% van je dagelijkse behoefte. Eiwitten helpen je een vol gevoel te krijgen.

Een belangrijk ingrediënt van de cheeseburger is zout. Er zit 1,6 gram zout in een cheeseburger, wat 26% van je dagelijkse behoefte is.

Bij de percentages van de dagelijkse behoefte gaan we uit van een dagelijks dieet van 2000 calorieën.

Is de kaas van McDonalds echte kaas?

In 2008 werd in een uitzending van het programma ‘Keuringsdienst van Waarde’ beweerd dat de kaas van McDonald’s geen zuivelproduct is, en daardoor niet kaas genoemd kan worden. Er werd gezegd dat McDonalds de melkbestanddelen van de kaas vervangt met plantaardige olie.

McDonald’s heeft deze beweringen ontkent. Het voegt inderdaad ingrediënten toe aan de kaas, maar deze bestaan uit melkbestanddelen, zout en kleurstoffen. Hierdoor kunnen de smaak en kwaliteit gegarandeerd worden, en smelt de kaas makkelijker.

McDonald’s heeft ook aangegeven dat volgens het Landbouwkwaliteitsbesluit Zuivelproducten en het Warenwetbesluit Zuivel de kaasplakken volledig aan de criteria voor kaas voldoen.

Is een hamburger van McDonalds ongezond?

Er wordt snel aangenomen dat fastfood ongezond is. Als je het niet te vaak eet, hoeft dit echter niet zo te zijn. Natuurlijk betekent gezond eten ook voor iedereen iets anders.

Als je probeert af te vallen, of simpelweg een gezonde levensstijl wilt aanhouden, is af en toe McDonalds eten dus echt niet zo erg. Je kunt nog steeds veel voedingsstoffen binnenkrijgen bij bepaalde maaltijden.

Je kunt terecht bij de voedingswaarde calculator van McDonalds om te kijken wat er precies in je eten zit. Met wat onderzoek kan je dus geïnformeerd voor een relatief gezonde maaltijd kiezen.

Gezonde levensstijl

Als je een gezonde levensstijl wil combineren met je liefde voor McDonalds, kan je kiezen voor de hamburgers met de minste calorieën, het laagste vetgehalte, en de meeste eiwitten.

McDonalds is helaas niet gepast voor mensen die een koolhydraatarm of een keto dieet volgen. In het brood van de hamburger zitten veel koolhydraten.

Zout is ook een belangrijk aspect van een gezonde levensstijl. Meer dan 85% van de Nederlandse bevolking krijgt meer zout binnen dan de maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag.

Een dieet met te veel zout kan leiden tot verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. Kijk bij fastfood dus naar de maaltijdoptie met een laag zoutgehalte.

Met de juiste informatie over voedingswaarden kan iedereen betere en gezondere keuzes maken, ook bij McDonalds.

Wat is de gezondste hamburger van McDonalds?

Alleen de klassieke hamburger van McDonalds heeft minder calorieën dan een cheeseburger. Deze bevat 248 calorieën, 8,7 gram vet (waarvan 3,5 gram verzadigd vet), 13 gram eiwitten, 29 gram koolhydraten (waarvan 7,2 gram suiker) en 1,1 gram zout.

Als je op je calorie-inname let is het dus een slimme zet om voor de optie zonder kaas te kiezen – één plakje bevat namelijk al 49 calorieën.

Andere verstandige keuzes bij de McDonalds zijn:

  • Chicken McNuggets (6 stuks): de McNuggets bevatten 265 calorieën, 13 gram vet (waarvan 1,6 gram verzadigd vet), 17 gram eiwitten, 20 gram koolhydraten (waarvan 0,7 gram suiker) en 1,2 gram zout.
  • Filet-o-Fish: deze visburger bevat 326 calorieën, 13 gram vet (waarvan 2,6 gram verzadigd vet), 15 gram eiwitten, 35 gram koolhydraten (waarvan 5,4 gram suiker) en 1,4 gram zout.
  • McChicken: een kipburger bevat 466 calorieën, 21 gram vet (waarvan 2,4 gram verzadigd vet), 21 gram eiwitten, 47 gram koolhydraten (waarvan 7,3 gram suiker) en 2 gram zout.

Het is ook mogelijk om de friet die bij een McDonalds menu komt, te vervangen door schijfjes verse appel. Een klein zakje friet is al 231 calorieën, terwijl appelschijfjes maar 15 calorieën zijn. Hiermee bespaar je dus 216 calorieën!

Een andere tip is om voor minder of geen saus te vragen. Er zit veel suiker in sauzen, waardoor je dus meer koolhydraten binnenkrijgt.

Als je je zorgen maakt om je gezondheid, ga dan in gesprek met je dokter of diëtist om een gezond dieet te ontwikkelen.

Wat vond je van dit artikel?

Wat is een Vinex wijk?

Hoe hard gaat een helikopter?