De Efteling is het favoriete pretpark van Nederland, met zowel het hoogste aantal bezoekers als de grootste oppervlakte.
De Efteling is het meest bezochte pretpark van Nederland. In 2019 had de Efteling maar liefst 5,26 miljoen bezoekers, wat neerkomt op een gemiddelde van 14.500 bezoekers per dag. In de zomer is het aantal bezoekers hoger, met soms wel 40.000 bezoekers per dag.
Door de coronacrisis zijn deze aantallen flink afgenomen, omdat het park maar op halve capaciteit kon werken. In de laatste twee jaar is het gemiddelde aantal bezoekers per dag gehalveerd tot ongeveer 8.000.

Inhoudsopgave
Waarom is de Efteling zo populair?
De Efteling is onder Nederlanders het meest populaire pretpark, maar staat ook binnen Europa aangeschreven als een van de beste parken van het continent. Wat is het geheim van het park?
De Efteling is uniek. Alles is van top tot teen verzorgd zodat het lijkt alsof je even niet meer in Nederland bent.
Het park huurt geen derde partijen in voor zijn inrichting, maar het heeft een eigen team dat ervoor zorgt dat alles het sprookjesachtige karakter waar de Efteling bekend om staat aanhoudt.
Hierdoor kom je bijna niet in het park tegen wat niet onder het sprookjesthema valt, zodat je bijna nooit teruggebracht wordt naar de realiteit. Naast een pretpark is de Efteling dus ook echt een ervaring.
Daarnaast heeft het park ontzettend veel geïnvesteerd in attracties, zodat het ook op dit punt beter scoort dan de concurrentie.
De provincie Noord-Brabant heeft besloten een maximum aantal bezoekers per jaar af te dwingen wat betreft de Efteling.
Dit is om de stikstofuitstoot van het park te beperken. Het maximum aantal bezoekers is gezet op 5 miljoen per jaar.
Dit betekent dus dat als het park dit aantal bezoekers heeft ontvangen, het hierna voor de rest van het jaar de deuren zou moeten sluiten.
Er is nog niet besloten hoe de Efteling dit probleem aan zal pakken, omdat door de coronacrisis het aantal bezoekers een stuk lager ligt.

Geschiedenis Efteling
De Efteling opende zijn deuren op 11 mei 1951. Daarmee is het een van de oudste nog geopende pretparken van de wereld.
In 1950 werd de Stichting Natuurpark de Efteling opgericht. De burgemeester van Loon op Zand wilde met het natuurpark zowel een manier van ontspanning bieden aan de lokale bevolking, als toerisme naar de regio trekken.
Dit gebeurde in het eerste geval met het Sprookjesbos, dat in 1952 werd geopend. Binnen twee jaar waren er al tien sprookjes te bewonderen in de Efteling.
Langzamerhand werden er meerdere attracties gebouwd. Op de vijftiende verjaardag van het park werden de Indische Waterlelies geopend voor publiek.
De jaren tachtig vormden een omslagpunt in het park. Er waren ondertussen andere parken geopend die meer bezoekers trokken.
Daarom werd besloten om grotere attracties te bouwen. Een goed voorbeeld hiervan is de achtbaan de Python, die in 1981 in gebruik ging. Meer spannende attracties volgden.
Toch wilde de Efteling trouw blijven aan zijn sprookjesthema. Naast het bouwen van spannende attracties werd nog steeds geïnvesteerd in het Sprookjesbos en andere sprookjesachtige attracties.
In 2002, toen de Efteling al vijftig jaar bestond, werd samen met het Wereld Natuur Fonds de PandaDroom opgezet.
Dit was destijds spectaculaire technologie. In 2003 werd het Anton Pieckplein vernieuwd, een project van de ontwerper Michel den Dulk.
Op 15 december 2004 opende het 25e sprookje in het Sprookjesbos: het meisje met de zwavelstokjes, ter gelegenheid van het tweehonderdste geboortejaar van de schrijver Hans Christian Andersen in 2005.
In 2007 werd de Vliegende Hollander geopend. De bouw hiervan kostte maar liefst 21 miljoen euro, wat het destijds de grootste en duurste attractie in het park maakte.
Tot op de dag van vandaag vinden er ontwikkelingen plaats in de Efteling. Het park wordt constant verbeterd met nieuwe attracties en restaurants.

De Efteling en corona
Toen in maart van 2020 de Covid-19 pandemie realiteit werd in Nederland, was de Efteling gedwongen de deuren tijdelijk te sluiten.
Van 14 maart tot 20 mei was het park volledig gesloten. Daarna werd het met beperkte capaciteit weer geopend, wat betekende dat er maximaal 15.000 bezoekers per dag het park in mochten.
Er werden hygiënemaatregelen getroffen om besmetting van bezoekers tegen te gaan. De anderhalvemeterregel werd aangehouden, en de paden van het park werden eenrichtingsverkeer.
Maximaal vijftig personen mogen op hetzelfde moment van een horecagelegenheid in het park gebruikmaken.
In 2020 en 2021 was de Efteling gedwongen nog enkele keren te sluiten door verhoogde besmettingsaantallen.
Vanaf 14 november 2021 is het verplicht een coronatoegangsbewijs te tonen om de Efteling binnen te kunnen komen.
Door al deze maatregelen was het bezoekersaantal van de Efteling een stuk lager dan gebruikelijk.
Toch had het park in 2020 nog 2,9 miljoen bezoekers en in 2021 meer dan 3 miljoen (het officiële aantal is nog niet bekend).
Conclusie
Voor de coronacrisis kon de Efteling rekenen op gemiddeld 15.000 bezoekers per dag, maar door de pandemie is dit aantal gehalveerd.
De Efteling is zo populair onder bezoekers omdat het je de gelegenheid biedt je in een sprookjeswereld te wanen, waardoor je niet langer in contact staat met de buitenwereld.
De Efteling is een van de oudste nog geopende pretparken ter wereld. Het park is opgericht in 1951.
Tijdens de coronacrisis moest de Efteling tijdelijk dicht, en zich houden aan de veiligheidsmaatregelen. Op dit moment moeten bezoekers hun coronapaspoort tonen om toegang te krijgen.