Hoe zit een jungle in elkaar?

Wat is een jungle?

Jungles zijn de meest diverse stukken land die we op onze aardbol hebben. De ecosystemen in de verschillende jungles die er bestaan zijn zo divers, én enorm belangrijk voor onze wereld.

Het tropisch regenwoud van de Amazone wordt bijvoorbeeld vaak ‘de longen van de Aarde’ genoemd. Dit omdat dit gebied zorgt voor het grootste gedeelte van de zuurstof in de atmosfeer.

Echter, er worden enorm veel jungles gekapt en de hoeveelheid jungle in de wereld neemt dan ook enorm snel af.

Tegenwoordig bestaat nog maar 6% van de wereld uit jungle, een zorgwekkende statistiek.

Deze 6% is trouwens wel goed voor maar liefst de helft van alle plant- en diersoorten op aarde. Er zijn in deze junglegebieden ook duizenden diersoorten die we nog moeten ontdekken.

Hoe zit een jungle in elkaar?

In de basis is een jungle, ook wel tropisch regenwoud genoemd, een gebied waar veel regen valt en de temperaturen erg hoog zijn. Hierdoor zijn de omstandigheden ideaal voor veel vegetatie, wat het dan weer geschikt maakt voor veel dieren. Er staan vaak ook veel hoge bomen in een jungle.

Seizoenen in een jungle

Er zijn erg veel ecosystemen verspreid over de wereld die deze kenmerken hebben. Echter, bijna altijd wordt er naar jungle (of tropisch regenwoud) gerefereerd wanneer het over zo’n gebied gaat dat zich rondom de evenaar bevindt.

Deze bossen vindt je eigenlijk in alle continenten, behalve in Europa en Noord-Amerika.

In de jungles valt per jaar gemiddeld tussen de 500 cm en 1000 cm regen per jaar, afhankelijk van waar je je bevindt.

Dit is een stuk meer dan in andere soort bossen.

In tegenstelling tot normale bossen hebben jungles niet echt een droogseizoen. Het regent er het hele jaar door. Er is dan in jungles eigenlijk ook überhaupt geen sprake van seizoenen. De weeromstandigheden zijn eigenlijk het hele jaar hetzelfde: het regent er veel en is er enorm warm.

De neerslag is dan ook ongeveer gelijk over het jaar verspreid en er is niet echt sprake van pieken en dalen. De temperatuur zakt in jungles over het algemeen niet lager dan de 15 graden Celsius.

Dit klinkt natuurlijk niet super laag, maar als het de laagste temperatuur is die je eigenlijk ooit aantikt, weet je dat je je in een erg warm gebied bevindt.

Dat er in de gebieden zo’n ‘stabiel’ klimaat is komt door de ligging. De meeste jungles liggen namelijk, zoals eerder gezegd, rond de evenaar.

De evenaar is een streep die eigenlijk het midden van de aardbol aangeeft, als je kijkt van noord naar zuid.

Deze evenaar ligt eigenlijk het hele jaar door in een rechte invalshoek met de zon, waardoor het ene seizoen geen andere invloed krijgt van de zon dan het andere, waardoor je eigenlijk geen verschil merkt in seizoenen.

Waarom groeien er wel planten in een jungle en niet in de woestijn?

Je zou misschien zeggen dat planten slecht kunnen groeien omdat het er zo enorm warm is, en dat is helemaal geen gekke gedachte. In woestijnen groeien planten namelijk ook vrijwel niet.

Echter, het verschil met een jungle en een woestijn is dat er in de woestijn nagenoeg geen neerslag valt en in een jungle ongekend veel.

Hierdoor is de warmte juist ideaal. De combinatie van de enorme warmte en de grote hoeveelheden neerslag maakt het eigenlijk een ideaal gebied voor planten om te groeien, en dit maakt het dan weer een ideaal gebied voor dieren om te leven, omdat er veel beschutting, maar ook veel voedsel te vinden is.

Deze klimaatomstandigheden zorgen er ook voor dat bomen naar hoogtes kunnen groeien die je vrijwel nergens op aarde ziet.

In jungles kunnen bomen soms namelijk wel 76 meter hoog worden. Dit is enorm hoog.

Dit is net zo hoog als een flatgebouw van 25 verdiepingen.

De bomen in de jungle kunnen meer dan 3 keer zo groot worden als de bomen die je in andere gebieden vind.

Wat groeit er op de grond van een tropisch regenwoud?

Op de grond in de jungle vind je minder groen dan daarboven. Op de grond vind je namelijk vooral mos, schimmels en rottend neergevallen materiaal van de bomen en planten.

Het feit dat het op de grond minder groen is dan daarboven is heel eenvoudig te verklaren.

De enorme hoeveelheid aan planten en bomen ‘beschermt’ de grond namelijk tegen al het zonlicht. Hierdoor krijgt de grond bijna geen licht en dus warmte, waardoor de grond een stuk minder aan het groeien van groen toe komt.

Een leuk feitje: slechts 1% van het zonlicht dat op de gebieden schijnt raakt daadwerkelijk de grond.

De bomen en planten in een jungle

Zoals je net hebt kunnen lezen staan er in een jungle enorm veel hoge bomen. Daarnaast bedekken deze bomen de grond als het ware van het zonlicht. Dit maakt het, vanzelfsprekend, erg lastig voor nieuwe bomen om te groeien.

Hoewel er dus per dag misschien wel duizenden potentiële bomenzaadjes op de grond vallen, groeien er zelden nieuwe bomen. Als gevolg hiervan staan er eigenlijk alleen maar enorm oude bomen in jungles.

Planten krijgen iets beter de kans om te groeien. Zij kunnen namelijk sneller de hoogte in, door bijvoorbeeld vanuit een boom te groeien, of als het ware een boom in te groeien. Wanneer zij wat hoger zijn is het voor hun makkelijker meer zonlicht op te vangen, waardoor zij zich beter kunnen ontwikkelen.

Voorbeelden van plantensoorten die het in de jungle relatief eenvoudig overleven zijn lianen. Dit zijn lange, slingerachtige planten die ook in de lucht van boom tot boom kunnen groeien.

Ook zijn er, zoals eerder benoemd, planten die op / vanuit de bomen groeien. Deze planten worden epifyten genoemd. Voorbeelden hiervan zijn varens en orchideeën. De planten groeien hoog genoeg aan de boom, waardoor ze voldoende zonlicht op kunnen vangen om goed te kunnen groeien.

Daarnaast halen zij voedingsstoffen uit de boom, wat belangrijk is want zonder voedingsstoffen kan een plant niet groeien. Normaal gezien halen planten en bomen hun voedingsstoffen uit de grond.

De dieren in een jungle

dieren in een jungle

In jungles leven de meeste diersoorten ter wereld, meer dan in welk ander gebied dan ook. Daarnaast zijn heel veel diersoorten die inmiddels niet meer in de jungle leven, waaronder de mens, wel afkomstig uit de jungle.

De schatting van onderzoekers is dat er in een grote jungle meer dan 10 miljoen verschillende diersoorten leven.

De meeste van de diersoorten die vandaag de dag nog leven in de jungle, hebben zich aangepast aan het leven op grote hoogte.

Dit omdat zich daar het grootste gedeelte van mogelijk voedsel bevindt. Insecten bijvoorbeeld, begeven zich hoog in de bomen.

Vooral insecten die makkelijk van boom naar boom kunnen springen of vliegen kunnen erg eenvoudig overleven in een jungle.

Ook leven er in de jungle veel vogels, en deze vogels spelen zelfs een hele belangrijke rol. Zij zijn namelijk belangrijk in het verspreiden van zaden van verschillende bomen en platen.

Zij eten namelijk de vruchten van de bomen of platen. Deze zaden overleven vervolgens hun spijsvertering en worden weer volledig uitgepoept.

Uit deze zaden ontstaan dan weer nieuwe bomen of planten. Op deze manier kunnen vogels de zaden soms wel kilometers ver verspreiden.

In stripboeken of animatiefilms zie je vaak hele kleurrijke vogels in de jungle, zoals papegaaien of toekans.

Je zou misschien denken dat dit een beetje een overdrijving is van de werkelijkheid, maar dat is dus niet waar. Er leven echt tal van vogelsoorten in de jungle die enorm vrolijk en kleurrijk zijn.

Daarnaast leven er ook verschillende reptielen en zoogdieren in de jungle. De reptiel- en zoogdiersoorten die er vandaag de dag nog leven zijn echter wel flink aangepast aan de leefomstandigheden van de jungle.

Dieren die er bijvoorbeeld nog op grote schaal leven zijn verschillende soorten apen. Zij kunnen zich namelijk eenvoudig van boom tot boom verplaatsen en op die manier veel voedsel bij elkaar verzamelen.

Een diersoort die je misschien niet in de jungle zou verwachten zijn vleermuizen. Echter, ze zitten er wel.

Zij worden ’s nachts wakker, wanneer het in het tropisch regenwoud wat kouder is geworden. Het is dan lekker rustig in de jungle en zo kunnen zij op hun gemak op zoek gaan naar voedsel.

Verschillende andere prachtige diersoorten die in de jungle te bewonderen zijn, zijn bijvoorbeeld gorilla’s, orang-oetans, tijgers, olifanten en grote zwijnen. Helaas worden bijna alle diersoorten in de jungle enorm bedreigd door de ontbossing op reusachtige schaal.

De functie van een jungle

functie van een jungle

Naast dat de jungles van onze wereld gewoon prachtig zijn om te aanschouwen, hebben ze ook daadwerkelijk een onmisbare functie.

De tropische regenwouden worden dan ook vaak ‘de longen van de aarde’ genoemd. Hiermee wordt bedoeld dat zij het grootste deel van de aarde van zuurstof voorzien.

Zoals velen misschien wel zullen weten, kan de mens, en met ons bijna alle andere diersoorten, niet zonder zuurstof leven.

Bijna elke seconde ademen we zuurstof in en dit hebben we dan ook écht nodig, bijvoorbeeld om onze bloedstroming op orde te houden.

Zuurstof komt in de lucht terecht, doordat bomen en planten dit uitstoten door middel van fotosynthese. Zonder bomen en planten zou er dus geen zuurstof in de lucht zijn.

Oftewel, zonder bomen en planten zouden wij niet kunnen leven.

Aangezien het grootste deel van de bomen en planten in de wereld zich in de jungles bevindt, zijn deze jungles een enorm belangrijke factor in de hoeveelheid zuurstof die er in de wereld is.

Hoe minder bomen en planten er over blijven in de jungles, hoe minder zuurstof er in de lucht hangt.

Hoewel dit de komende jaren nog geen fatale gevolgen zal hebben, zal dit op den duur echt enorm gevaarlijk kunnen worden. Het is daarom belangrijk dat jungle gebieden, zoals de Amazone, bewaart blijven, en niet helemaal weggekapt worden.

Het kappen van de jungles

Maar nu we weten hoe onmisbaar de jungles eigenlijk zijn, zou het toch heel raar zijn als deze allemaal weggekapt worden? Dat klopt, maar toch gebeurt het.

Dit komt omdat er nou eenmaal enorm veel geld in om gaat. Elke dag worden er namelijk 200.000 akkers aan jungle weggekapt. Dit is ongeveer 800.000.000 m2 per dag.

Dat is ongeveer gelijk aan 600.000 m2 per minuut, wat dan weer gelijk is aan ongeveer 100 voetbalvelden.

Er worden 100 voetbalvelden per minuut aan jungle weggekapt!

Als we niet stoppen met het ontbossen op deze snelheid, zal er over enkele jaren nog maar weinig jungle over zijn.

Hierdoor zal er aanzienlijk minder zuurstof in de lucht hangen, en dit heeft eigenlijk enkel negatieve gevolgen.

We weten nu dus hoe een jungle in elkaar zit, wat voor planten en dieren er leven, maar ook waarom deze zo belangrijk is.

Ook weten we dat deze enorm snel wordt weggekapt en er over een paar jaar nog maar weinig van over is. Enorm jammer én slecht! Hopelijk heb je toch weer wat geleerd.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Beste Hostels In Bali

Top 30 Beste Door Netflix Geproduceerde Series