Hoe zet je automatische ondertitels uit op YouTube?

Via YouTube kijken we tegenwoordig heel erg veel. Steeds meer tv-programma’s plaatsen (gedeeltes van) hun programma’s op de website, of maken hun content er zelfs exclusief voor.

YouTube blijft zijn product vernieuwen om zo aantrekkelijk mogelijk te blijven voor zowel kijkers als makers van programma’s. Een van hun nieuwste services is het aanbieden van automatische ondertitels op hun filmpjes. De taal wordt herkend, en vervolgens omgezet in tekst.

Hoewel dit erg positief klinkt, is het resultaat vaak niet voldoende. Zeker niet als het gaat om Nederlandse filmpjes. Daarom willen veel gebruikers van YouTube de ondertitels (definitief) uitzetten. Hier lees je hoe dat kan.

YouTube ondertiteling uitzetten op een Android apparaat

youtube ondertiteling uitzetten android

Gebruik jij YouTube op een apparaat waar Android als besturingssysteem op staat? Je kunt dan tijdens het afspelen van een video heel gemakkelijk wisselen tussen het wel of niet laten zien van ondertitels. Dit doe je door op het knopje ‘cc’ te drukken. Wanneer er meerdere opties zijn voor de ondertitels, zoals bijvoorbeeld verschillende talen, kom je door middel van knopje bij de instellingen van de ondertitels.

Voor een meer permanente oplossing dien je ingelogd te zijn via de YouTube applicatie. Door naar de accountpagina van de app te gaan – dit doe je door op je profielfoto te klikken – kun je de instellingen wijzigen. Door ‘ondertitels gebruiken’ uit te schakelen zorg je ervoor dat de (automatische) ondertitels standaard uitstaan. Je kan ze per video alsnog aanzetten via de bovengenoemde methode.

YouTube ondertiteling uitzetten op iOS

Op iOS apparaten, oftewel iPhones of iPads, gaat het vergelijkbaar. Ook hier vind je de ‘cc’ knop tijdens het afspelen van video’s. Door hierop te klikken wordt er gewisseld tussen het wel of niet laten zien van ondertitels. De instellingen van ondertitels op iOS wijzigen gaat wel op een andere manier.

Je moet naar de algemene instellingen van je apparaat gaan. Ga vervolgens naar toegankelijkheid en daarna naar ‘Ondertiteling en bijschriften’. Hier kan het lettertype, de grootte en de kleur van de letters worden aangepast.

YouTube ondertitels uitzetten op de website

youtube ondertiteling uitzetten website

Via de website van YouTube die je op een computer bezoeker zijn er meer instellingen te vinden. Aan de rechteronderkant van de video die je aan het bekijken bent vind je de instellingen. Hier staat wederom een ‘cc’ knopje. Dit knopje wisselt gewoon weer tussen het aan- of uitzetten van de ondertitels. Om de ondertitels standaard uit te zetten moet je ingelogd zijn.

Door op je profielfoto te klikken ga je naar de instellingen. Hier kun je onder het kopje Afspelen en prestaties het kopje ‘altijd ondertiteling weergeven’ vinden. Dit vakje kun je aanvinken, of juist niet. Hetzelfde kun je doen voor het kopje ‘automatisch gegenereerde ondertiteling (indien beschikbaar)’.

Daarnaast kun je via de website ook het transcript van de ondertiteling bekijken, zodat je alles nog eens rustig kunt teruglezen, mocht je hier behoefte aan hebben.

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel McDonald’s-restaurants zijn er in Amsterdam?

Hoe verander je de taal op Disney Plus?