Hoe werkt uTorrent?

uTorrent is de bekendste torrent client ter wereld en heeft ruim 150 miljoen actieve gebruikers die gezamenlijk bestanden kunnen uitwisselen via het BitTorrent protocol. Het downloaden wordt gedaan door ‘leechers’ terwijl ‘seeders’ de gebruikers zijn die het daadwerkelijke bestand op hun computer hebben staan.

De verbinding wordt geregeld via een zogenoemde ‘tracker’. In dit artikel zullen we meer toelichting geven over al deze begrippen en hoe dit via uTorrent in zijn werk gaat.

BitTorrent protocol

Het BitTorrent protocol is in 2001 uitgevonden door IT-specialist en programmeur Bram Cohen. Het BitTorrent protocol werkt volgens het peer-to-peer principe. Hierbij is er geen sprake van een centrale server waar de bestanden op aanwezig zijn maar werken verschillende computers samen waarbij ze als gelijken (peer is Engels voor ‘gelijke’) bestanden kunnen uitwisselen.

Hierdoor gebeurt de overdracht in de regel een stuk sneller dan wanneer er enkel gebruik gemaakt wordt van een centrale opslaglocatie. Zie het als volgt: Jij wil een video downloaden terwijl 100 andere computers aangesloten op het BitTorrent netwerk over exact die video beschikken. Door middel van BitTorrent kan je dan bij alle 100 andere computers gelijktijdig kleine stukjes van de video downloaden.

Torrent bestand

De torrent is een klein bestand waar het netwerk op draait maar waarop enkel meta-informatie staat. Dit is in wezen niets anders dan informatie over bepaalde data van bijvoorbeeld een computerprogramma of het videobestand uit het vorige voorbeeld. En met die informatie weet een BitTorrent Client welke data er met andere computers op het netwerk uitgewisseld moeten worden om tot een volledig bestand te komen.

BitTorrent Client

De BitTorrent Client is het computerprogramma dat men gebruikt om een verbinding met andere computers van start te kunnen gaan. De BitTorrent Client start, regelt en behandelt het volledige proces van het downloaden. Ook zorgt het voor een ander zeer belangrijk onderdeel van het BitTorrent netwerk: Het zet alles kleine databestanden die van verschillende computers gedownload worden weer in de juiste volgorde door de meta-informatie uit de torrent te lezen.

uTorrent is niet alleen zo bekend geworden als BitTorrent Client omdat het programma intuïtief werkt maar ook omdat het weinig ruimte in beslag neemt in vergelijking met andere BitTorrent Clients en zuinig is met het geheugen en de werkkracht van de computer.

Wat is een tracker?

Een tracker is een centrale server die het downloaden en uploaden van bestanden coördineert maar zelf geen enkel bestand opgeslagen heeft staan. Het is in feite het centraal zenuwstelsel van het BitTorrent netwerk dat ervoor zorgt dat de gewenste handelingen ook goed uitgevoerd worden.

Omdat trackers in het verleden vaak platgelegd werden door officiële instanties heeft BitTorrent het mogelijk gemaakt om ook zonder centrale server te werken maar waarbij alle gebruikers zelf een soort ‘mini-tracker’ worden.

Wat is de meest gebruikte torrent client?

uTorrent is zoals eerder gezegd één van ’s werelds meest gebruikte BitTorrent Clients. uTorrent is in 2006 ontstaan en eigenlijk direct één van de meest populaire Clients geworden doordat men veel vrijheid heeft om de instellingen te wijzigen en het gewoon erg goed is wat voor eindgebruikers het belangrijkste is van het BitTorrent netwerk: Zo snel mogelijk bestanden downloaden zonder dat het een zware bevalling is voor hun computer.

Bekijk hier de top 21 beste gratis torrent clients

Dat uTorrent relatief veel reclame toont en bij het installeren extra programma’s mee probeert te installeren nemen de meeste gebruikers dan ook op de koop toe.

Wat vond je van dit artikel?

Hoe voeg je ondertitels toe aan een film?

Hoe voeg je ondertitels toe aan een MP4 video?