Hoe werken torrents?

Met het opkomen van snellere internetverbindingen is het steeds gebruikelijker geworden om bestanden naar elkaar te versturen of deze rechtstreeks van websites te downloaden.

Rond de eeuwwisseling kwam de grote opmars van downloadprogramma’s als Napster, LimeWire, KaZaA en Gnutella terwijl in 2001 het BitTorrent systeem op de markt uitgebracht werd.

BitTorrent veroverde de downloadwereld en inmiddels wordt een kleine 5% van het wereldwijde downloadverkeer aan data via torrents gefaciliteerd. Maar wat zijn die torrents, wat kan je ermee en hoe werken ze? Dat en meer lees je hieronder allemaal terug.

Geschiedenis

Torrents zijn dus in 2001 ontstaan, toen IT-specialist Bram Cohen het programma BitTorrent ontwikkeld heeft. BitTorrent werkt volgens het peer-to-peer (hierna P2P genoemd) principe. In plaats van dat er een vaste server beschikbaar is, vormt een P2P netwerk een netwerk tussen verschillende computers die als gelijke van elkaar werkzaam zijn.

Hierdoor kunnen alle deelnemers aansluitingen opstarten en ook weer afsluiten en zo dus data uitwisselen. Daardoor is het mogelijk geworden om bestanden te downloaden zonder dat dit bestand als totaalpakket aangeboden wordt.

Wat is een torrent?

Een torrent is niet meer dan een klein bestand dat metadata bevat over andere bestanden, bijvoorbeeld een videofilm. Metadata houdt in dat het in feite informatie is die iets zegt over de videofilm. En met die kennis kan je door gebruik te maken van een speciaal programma (een Client) bij andere computers die aangesloten zitten op het P2P netwerk stukjes van de video downloaden.

In de regel is het dus zo dat hoe meer aansluitingen op het netwerk die video opgeslagen hebben, hoe sneller het downloaden hiervan ook gaat. De extensie van het torrent bestand is .torrent, wat het een uitvoerbaar bestand maakt voor BitTorrent Clients, net als dat .exe bijvoorbeeld een uitvoerbaar bestand zijn voor Windows computers.

Hoe download je een torrent?

Om torrents te downloaden zijn er een aantal mogelijkheden. Zo zijn er speciale torrentwebsites waarop gebruikers torrents kunnen uploaden. Een paar bekende voorbeelden hiervan zijn The Pirate Bay, YTS.mx, 1337x en Torrentz2.

Ook zijn er veel voorbeelden van bekende torrent websites die uiteindelijk verplicht gesloten zijn, zoals Mininova en ISOhunt.

Dit komt omdat er via torrents vaak illegale bestanden worden gedeeld. Natuurlijk is er ook genoeg legale software te vinden, tot wel volledige besturingssystemen aan toe.

Ook is het mogelijk om gewoon simpel via google te zoeken. Dit doe je gewoon door de naam van het programma waarnaar je op zoek bent in google in te typen met daarachter ‘torrent’.

Bijvoorbeeld “Open office torrent” of “ubuntu torrent”.

Hoe open je een torrent?

Omdat torrents een uitvoerbaar bestand zijn heb je een programma nodig dat hiermee overweg kan. Dit zijn de zogeheten BitTorrent Clients. Deze programma’s lezen de informatie die opgeslagen is in het kleine torrent bestand en verzorgen het downloaden. Dit doen ze door allereerst verbinding te maken met een ‘tracker’.

Trackers zijn centrale servers die zelf weer de verbinding maken tussen de ‘leecher’ (iemand die wil downloaden) en de andere gebruikers die het volledige bestand bezitten en als ‘seeder’ (iemand die uploadt) fungeren.

Er zijn veel verschillende torrent clients op de markt met soms een zeer specifieke werking voor bijvoorbeeld bepaalde bestanden. Hieronder een aantal voorbeelden

  • uTorrent: uTorrent is verreweg de grootste en bekendste BitTorrent Client die er bestaat. In 2020 waren er ruim 150 miljoen unieke gebruikers van de client. Die ‘u’ wordt ook wel gestileerd als ‘µ’ wat het microsymbool is. Dit omdat uTorrent zelf een zeer klein programma was dat niet veel geheugen van de computer van de gebruiker vraagt.
  • Vuze: Deze BitTorrent Client was voorheen gekend als Azureus en maakt zelf de claim de meest krachtige BitTorrent Client ter wereld te zijn. Alhoewel we deze uitspraak niet op de som hebben genomen kunnen we wel bevestigen dat Vuze een gebruiksvriendelijke en goede Client is.
  • Deluge: Deluge is al bijna zo oud als dat BitTorrent oud is en is zowel één van de meest simpele als ook één van de meest uitgebreide Clients die er bestaan. De basis is gemakkelijk maar door speciale plug ins te downloaden kan je het programma zo veel op je eigen wensen ingesteld krijgen als dat je wil.
  • BitTorrent: BitTorrent is de Client waar het allemaal mee gestart is. Tot 2006 was het freeware, tot BitTorrent overgenomen is door uTorrent. Ondanks dat blijft BitTorrent als eigen merk bestaan omdat deze toch iets anders in elkaar steekt dan uTorrent en zeker door privé trackers meer geaccepteerd wordt.

Bekijk hier de top 21 beste gratis torrent clients

Zijn torrents veilig?

Het is natuurlijk belangrijk om je computer zo goed mogelijk te beveiligen. Daarom zijn er een aantal regels waar je rekening mee kan houden om het downloaden van torrents zo veilig mogelijk te maken. Want alhoewel torrents zelf veilig zijn, kunnen de bestanden die je via de torrent binnenhaalt wél een gevaar zijn.

  1. Download geen illegale bestanden: Dit zijn bijvoorbeeld bestanden waarop een auteursrecht geldt. Denk maar aan een nieuwe film. Deze worden bij uitstek door kwaadwillende figuren gebruikt om bijvoorbeeld virussen en trojans te verspreiden. Dit gebeurt vooral bij de bestanden waarin zogezegd een film in perfecte kwaliteit aangeboden wordt terwijl deze nog maar net in de bioscoop draait.
  2. Download van geverifieerde gebruikers: Op veel torrent websites kan je zien door welke gebruiker de torrent geüpload is. 100% vertrouwen kan je het nooit maar in de regel wordt er door geverifieerde gebruikers geen virus of malware verspreid.
  3. Controleer de bestanden in de torrent: Wanneer je de bestanden binnen hebt gehaald kan je deze altijd even door een scanner halen, alhoewel sommige virusscanners iets te hard afgaan op iets dat via een onbekende bron binnenkomt. Maar alsnog kan je het zelf ook controleren: Wanneer je een videobestand downloadt terwijl het een exe-bestand is, is het foute boel.

Wat vond je van dit artikel?

Wat is een torrent client?

Hoe kun je ondertitels gelijk zetten?